ZAKON

O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O SARADNJI IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I SVETE STOLICE U OBLASTI VISOKOG OBRAZOVANJA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 17/2014)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum o saradnji između Republike Srbije i Svete Stolice u oblasti visokog obrazovanja koji je potpisan u Beogradu, 27. juna 2014. godine, u originalu na srpskom i italijanskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma o saradnji između Republike Srbije i Svete Stolice u oblasti visokog obrazovanja u originalu na srpskom jeziku glasi:

SPORAZUM
O SARADNJI IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I SVETE STOLICE U OBLASTI VISOKOG OBRAZOVANJA

Republika Srbija i Sveta Stolica (u daljem tekstu: dve strane),

podstaknute željom da ostvare i uspešno sprovode bilateralnu saradnju u oblasti visokog obrazovanja,

uvažavajući pozitivnu i konstruktivnu ulogu religije, u ovom slučaju Katoličke Crkve, za celo društvo na moralnom, kulturalnom, vaspitnom, humanitarnom i umetničkom polju,

imajući u vidu norme "Konvencije o priznavanju kvalifikacija iz oblasti visokog obrazovanja u Evropskoj regiji", sačinjenoj u Lisabonu 11. aprila 1997. godine,

potvrđujući svoje zalaganje, vezano za Bolonjski proces, za uključenje u izgradnju zajedničkog evropskog prostora visokog obrazovanja,

saglasile su se o sledećem:

Član 1

Dve strane se slažu da na temelju Zakona o crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 36/06, član 34. do člana 39.) i propisima Kanonskog Prava Katoličke Crkve (kanon 807), Katolička Crkva u Srbiji ima pravo da osnuje i vodi institucije visokog obrazovanja za crkvene potrebe, kao i za druge predmete na nivou visokog obrazovanja.

Član 2

Dve strane će podsticati, u okviru svojih važećih pravnih propisa, razvoj saradnje u oblasti visokog obrazovanja.

Član 3

Dve strane će podsticati neposredne kontakte između referentnih institucija visokog obrazovanja.

Član 4

Radi primene ovog sporazuma, dve strane će zaključivati posebne ugovore o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, kojima će se utvrditi konkretne aktivnosti, kao i organizacioni i finansijski uslovi njihovog sprovođenja.

Član 5

Saglasno pozitivnim propisima "Konvencije o priznavanju kvalifikacija iz oblasti visokog obrazovanja u Evropskoj regiji", sačinjene u Lisabonu 11. aprila 1997. godine, i zalaganju vezanom za Bolonjski proces, koje su prihvatile i potpisale obe strane, dve strane će nastojati da usklade pitanja uzajamnog priznavanja zvanja i javnih isprava o stečenom visokom obrazovanju. Ovo pitanje će se urediti posebnim protokolom.

Član 6

U slučaju da dođe do različitog mišljenja u vezi tumačenja ili primene ovog sporazuma, dve strane će se konsultovati diplomatskim putem i nastojati da dođu do rešenja prijateljskim pregovorima.

Član 7

Ovaj sporazum stupa na snagu na dan prijema poslednjeg obaveštenja diplomatskim putem o ispunjenosti svih uslova koji su predviđeni unutrašnjim zakonodavstvima dve strane za početak važenja ovog sporazuma.

Potpisano u Beogradu, dana 27. juna 2014. godine u dva (2) originalna primerka, svaki na srpskom i italijanskom jeziku, pri čemu su oba teksta podjednako verodostojna.

Za Republiku Srbiju

 

Za Svetu Stolicu

Ivica Dačić, s.r.

 

Dominik Mamberti, s.r.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori".