MEMORANDUM

IZMEĐU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE NARODNE REPUBLIKE KINE O OSNIVANJU MREŽE ZA SARADNJU I PROMOCIJU NAUKE I TEHNOLOGIJE U OBLASTI POLJOPRIVREDE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 17/2014)

Da bi poboljšali saradnju i razmenu na polju nauke i tehnologije u oblasti poljoprivrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede Narodne Republike Kine su odlučili da zajednički osnuju "Kinesko-srpsku mrežu za saradnju i promociju nauke i tehnologije u oblasti poljoprivrede" (u daljem tekstu: Mreža).

I. Svrha

Svrha osnivanja Mreže je da integriše naučne i tehnološke prednosti i potencijale Republike Srbije i Narodne Republike Kine u oblasti poljoprivrede, da izgradi platformu za zajednička poljoprivredna istraživanja i razmenu informacija, da promoviše nesmetan razvoj naučne i tehnološke saradnje između dve zemlje u oblasti poljoprivrede.

II. Institucionalni modalitet

Mreža će se zasnivati na postojećim istraživačkim naučno-tehnološkim institucijama u oblasti poljoprivrede, bez izgradnje infrastrukture i ulaganja u istu, kao podrška institucijama država obe strane da u oblasti poljoprivrede sprovode saradnju i razmenu na polju nauke i tehnologije. Obe strane će odabrati odgovarajuće institucije iz oblasti poljoprivrede koje će biti odgovorne za primenu projekata u okviru mreže.

III. Modaliteti saradnje

Modaliteti saradnje po ovom memorandumu obuhvataju:

1. razmenu izvora germplazme

2. razmenu informacija

3. zajedničko istraživanje

4. zajedničke seminari

5. zajedničku prijava za projekte međunarodnih organizacija

6. testiranje novih sorti

7. razmenu i obuka osoblja

IV. Operativni menadžment

Mreža će raditi pod zajedničkom koordinacijom Odeljenja za međunarodnu saradnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Odeljenja za međunarodnu saradnju Ministarstva poljoprivrede Narodne Republike Kine. Sve aktivnosti će utvrđivati Kinesko-srpska poljoprivredna radna grupa na svojim sastancima na kojima će se izveštavati i o sprovođenju ovih aktivnosti.

V. Operativni troškovi

Troškovi koji nastanu u toku rada i primene programa Mreže biće pokriveni od strane dva nadležna ministarstva Republike Srbije i Narodne Republike Kine, tako da svako ministarstvo pokriva sopstvene troškove.

Ovaj memorandum stupa na snagu na dan njegovog potpisivanja i važi pet godina. Pre njegovog isticanja, ovaj memorandum će biti automatski produžen zajedničkim dogovorom na još pet godina.

Ovaj memorandum je sačinjen u Pekingu 26. avgusta, 2013. godine, u po dva primerka, svaki na srpskom, kineskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako verodostojni.

Za Ministarstvo
poljoprivrede, šumarstva
i vodoprivrede Republike Srbije
Ivan Mrkić,
ministar spoljnih poslova
Republike Srbije

 

Za Ministarstvo
poljoprivrede
Narodne Republike Kine
Han Čangfu, ministar