PROTOKOL

O STRUČNO-TEHNIČKOJ SARADNJI U OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE, RURALNOG RAZVOJA VETERINARSTVA, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE IZMEĐU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE REPUBLIKE SRPSKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 17/2014)

Protokol o stručno-tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede
između:
Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije
i
Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

(u daljem tekstu: Strane)

Osnovni pravci saradnje

Strane su se dogovorile o sledećim pravcima saradnje:

1. U oblasti kreiranja i sprovođenja procedura u platnom sistemu između Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

2. U oblasti proizvodnje semenskog i sadnog biljnog materijala u cilju uspostavljanja čvršće saradnje između institucija u Republici Srbiji i poljoprivrednog instituta Republike Srpske, kao i srodnim institucijama.

3. Uspostavljanje saradnje u oblasti zemljišne politike i upravljanja zemljišnim resursima.

4. U oblasti kontrole bezbednosti hrane, uvođenja standarda EU u prehrambenoj industriji i regionalno prekogranično udruživanje/klasteri.

5. U oblastima savetodavnog rada u poljoprivredi, zadrugarstva, zakonodavno-pravne regulative, prilagođavanje evropskim standardima i primene sistema novčane podrške za razvoj poljoprivrede i seoskih područja.

6. Izrada Plana hitnih mera kod pojave zaraznih bolesti u saradnji dva ministarstva.

7. Izrada Plana biosigurnosnih mera koje bi dovele do prestanka vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja, u saradnji sa dva ministarstva.

8. Saradnja dva ministarstva u vezi procedura kategorizacije i unapređenja objekata kandidovanih za izvoz i održavanje simulacijskih vežbi u njima.

9. Saradnja nadležnih institucija u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina u cilju sprečavanja unošenja i širenja karantinski štetnih organizama.

10. Održavanje simulacijskih vežbi u objektima kandidovanim za izvoz mleka i mlečnih proizvoda u EU.

11. Održavanje simulacijskih vežbi u objektima kandidovanim za izvoz proizvoda životinjskog porekla u Rusku Federaciju.

12. Razmena iskustava iz oblasti šumarstva i prerade drveta i sagledavanje međusobnih potreba i mogućnosti saradnje putem organizovanih radnih poseta između predstavnika ministarstava, javnih preduzeća iz oblasti šumarstva, privatnih vlasnika šuma i Privrednih komora Republike Srbije i Republike Srpske.

13. Usvajanje i potpisivanje Sporazuma između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka reke Drine, od brane hidroelektrane "Zvornik" do ušća u reku Savu.

Troškovi

Strane su se dogovorile da svaka snosi svoje troškove koji nastaju prilikom preduzimanja aktivnosti u vezi sa realizacijom ovog protokola.

Ostale odredbe

Ovaj protokol stupa na snagu danom potpisivanja.

Ovaj protokol je zaključen na period od tri (3) godine i automatski se produžava za dalje jednogodišnje periode, sve dok ga bilo koja od Strana ne otkaže najmanje 30 dana pre prestanka važenja protokola i o tome diplomatskim putem obavesti drugu Stranu.

Sačinjen u Beogradu dana 20. septembra 2014. godine u deset (10) istovetnih primeraka na srpskom jeziku, pri čemu svaka strana zadržava po pet (5) primeraka.

Za Ministarstvo
poljoprivrede i zaštite
životne sredine
Republike Srbije
prof. dr Snežana
Bogosavljević Bošković, ministar

 

Za Ministarstvo
poljoprivrede, šumarstva
i vodoprivrede
Republike Srpske
prof. dr Stevo Mirjanić ministar