SPORAZUM

O SARADNJI U PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI IZMEĐU UPRAVE ZA AGRARNA PLAĆANJA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE REPUBLIKE SRBIJE I AGENCIJE ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI, RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU REPUBLIKE HRVATSKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 17/2014)

Sporazum o saradnji u procesu pristupanja Evropskoj uniji
između
Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije (u daljem tekstu "Uprava za agrarna plaćanja")
i
Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Republike Hrvatske (u daljem tekstu "Agencija za plaćanja"),

S ciljem unapređenja dobrih odnosa i unapređenja poslovnih procesa u području koji je od zajedničkog interesa, a odnosi se na EU pretpristupni i pristupni proces, odnosno pripremu celokupnog sistema za sprovođenje, za što bolje korišćenje EU sredstava.

Svesne strateškog cilja Republike Srbije i Republike Hrvatske za punopravnim članstvom u EU,

institucije su se sporazumele o sledećem:

Predmet Sporazuma

Član 1

Uprava za agrarna plaćanja i Agencija za plaćanja su u potpunosti odlučne da unaprede zajedničku saradnju, odnosno pojačaju razmenu znanja i iskustava u oblasti pripreme za korišćenje i korišćenja pretpristupnih EU fondova za ruralni razvoj s ciljem postizanja što uspešnije integracije u Evropsku uniju. Na obostranu korist, obe institucije će uzajamno sarađivati, razmenjivati podatke, iskustva, znanja i stručnjake u području IPARD-a unutar obavezujućeg EU pravnog okvira, kao i relevantnog pravnog okvira svake od država.

Član 2

Institucije će usko sarađivati i pružati uzajamnu pomoć na razvijanju struktura, kao i unapređenju aktivnosti s područja poljoprivrede i ruralnog razvoja (direktnih plaćanja, prava na plaćanja, identifikacije zemljišnih parcela, ruralnih mera, celokupnog IAKS-a) s ciljem što bolje pripremljenosti sistema, institucionalne strukture, kao i znanja i veština zaposlenih za korišćenje sredstava EAFRD fonda i sprovođenje ruralne politike Evropske unije.

Član 3

Obe institucije će sarađivati u sektorima navedenim u članovima 1. i 2. korišćenjem različitih sredstava i metoda, kao što su:

1. razmena podataka, informacija i iskustava i kao i korišćenih metoda razvijanja operativnog sistema za sprovođenje u području EU pretpristupnog fonda (IPARD) i postpristupnog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), kao i u području direktnih plaćanja (fond EAGF), sistema identifikacije zemljišnih parcela (LPIS), odnosno, razvijanja celokupnog Integrisanog sistema upravljanja i kontrole (IAKS-a);

2. zajednička organizacija sastanaka, konferencija, okruglih stolova i seminara uz učestvovanje stručnjaka i zaposlenih obe institucije,

3. obuka kroz organizaciju seminara o upravljanju EU fondovima i pitanjima EU politike ruralnog razvoja i direktnih plaćanja, kao i kroz angažovanje stručnjaka obe institucije,

4. razvijanje zajedničkih inicijativa i ugovaranje privremene razmene zaposlenih (on-the-job obuka) u organizacionim jedinicama/sektorima obe institucije,

5. razmena i/ili savetodavne edukacije i konsultacije (u trajanju do najviše 5 dana) stručnjaka iz jedne institucije za zaposlene druge, u sektorima od zajedničkog interesa, vodeći računa o raspoloživim resursima obe institucije.

Prava i obaveze ugovornih strana

Član 4

Svaka institucija se obavezuje da definiše sadržaj tehničke razmene, odnosno konkretnih oblika saradnje, i da donese, zajedničkim dogovorom, godišnji plan aktivnosti koji sadrži jednu ili više tema aktivnosti za sprovođenje ovog Sporazuma. Godišnji plan će, uz aktivnosti koje treba da se sprovedu i načina/oblika njihovog sprovođenja, takođe navoditi i finansijska sredstva koja su potrebna za sprovođenje predloženih aktivnosti.

Član 5

Obe institucije će učiniti sve potrebno kako bi osigurale finansijska sredstva kroz sopstveni (nacionalni) budžet i dobile finansijsku podršku iz međunarodnih izvora za realizaciju saradnje iz ovog sporazuma.

Član 6

U svim zajedničkim aktivnostima i aktivnostima razmene znanja, iskustava i stručnjaka, svaka institucija snosi troškove (trošak transporta, dnevnice i smeštaja) za svoje zaposlene, a rezultate zajedničke saradnje može proslediti trećoj strani isključivo na osnovu sporazuma/saglasnosti obe institucije, i u skladu sa odredbama postojećeg zakonodavstva.

Član 7

Poverljivost podataka i informacija

Sporazumne strane se obavezuju da podatke dobijene po službenoj dužnosti na osnovu ovog sporazuma koriste isključivo u svrhe za koje je sporazum potpisan, odnosno da iste čuvaju u skladu sa propisima koji regulišu oblast zaštite ličnih podataka u svom nacionalnom zakonodavstvu.

Prelazne i završne odredbe

Član 8

Ovaj sporazum ni na koji način ne prejudicira druge postojeće ili buduće sporazume i dogovore zaključene između ovih institucija ili drugih institucija obeju država.

Ovaj sporazum ne utiče na prava i obaveze ovih institucija nastale u okviru bilo kog drugog međunarodnog sporazuma. Obe institucije sprovode ovaj sporazum u skladu sa svojim nacionalnim pravnim i administrativnim odredbama, a u okviru nadležnosti i raspoloživosti resursa.

Član 9

Ovaj sporazum stupa na snagu danom potpisivanja obe ugovorne strane i važi u periodu od dve godine, a nakon toga može da bude obnovljen.

Svaka institucija može da predloži izmene i dopune ovog sporazuma. Sva dodatna pitanja koja nisu određena ovim Sporazumom, kao i njegove eventualne izmene i dopune utvrdiće se Aneksom Sporazuma uz pismenu saglasnost obe ugovorne strane.

Bez obzira na datumski predviđen istek trajanja ovog sporazuma, njegove odredbe nastavljaju da se primenjuju na one aktivnosti saradnje koje su u trenutku isteka trajanja u toku, i traju sve do njihovog završetka, osim ako se institucije ne dogovore drugačije.

Sporazum je sastavljen u dva originalna primerka, na srpskom i hrvatskom jeziku.

U znak prihvatanja prava i obaveza predviđenih ovim sporazumom, predstavnici sporazumnih strana isti svojeručno potpisuju dana 11. februara 2014. godine u Zagrebu.

 

Za Upravu za agrarna plaćanja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Republike Srbije
Vladislav Krsmanović, direktor

 

Za Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
Republike Hrvatske
Ante Pezo, ravnatelj