ODLUKA
O PRIKUPLJANJU, OBRADI I DOSTAVLJANJU PODATAKA O STANJU I STRUKTURI RAČUNA IZ KONTNOG OKVIRA

("Sl. glasnik RS", br. 71/2014 i 135/2014)

1. Ovom odlukom propisuje se obaveza banaka, Agencije za osiguranje depozita i Fonda za razvoj Republike Srbije da Narodnoj banci Srbije dostavljaju podatke o stanju i strukturi računa propisanih Kontnim okvirom za banke, kao i način prikupljanja, obrade i dostavljanja tih podataka.

Obaveza iz stava 1. ove tačke odnosi se i na knjigovodstvene račune Narodne banke Srbije propisane Kontnim okvirom za Narodnu banku Srbije.

2. Obveznici iz tačke 1. ove odluke (u daljem tekstu: obveznici) podatke iz te tačke iskazuju na propisanom obrascu - Stanje i struktura knjigovodstvenih računa (obrazac SSKR), koji se sastoji iz Zaglavlja bilansnih i vanbilansnih pozicija (Prilog 1), Stanja i strukture knjigovodstvenih računa (Prilog 2) i Strukture obaveznih šifara (Prilog 3).

Obrazac SSKR čine i podzaglavlja bilansnih i vanbilansnih pozicija, kao i rekapitulacija i zbir klasa bilansnih pozicija.

Obrazac SSKR odštampan je uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Za potrebe popunjavanja obrasca SSKR, Narodna banka Srbije na svojoj internet prezentaciji objavljuje spisak javnih preduzeća i šifarnik zemalja, koje redovno ažurira.

3. Obveznici obrazac SSKR dostavljaju Narodnoj banci Srbije, i to elektronski, u skladu sa uputstvom kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

4. Obveznici mogu trocifrene račune propisane odlukom kojom se uređuju Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za banke i odlukom kojom se uređuju Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije raščlanjavati prema svojim potrebama, s tim što su dužni da, pri sačinjavanju izveštaja za Narodnu banku Srbije, za određene knjigovodstvene račune bilansa stanja obezbede sledeće:

- da se na četvrtoj i petoj cifri prikažu podaci o sektorskoj strukturi;

- da se na šestoj cifri kod dinarskih plasmana, potraživanja i obaveza sa ugovorenom zaštitom od rizika prikažu podaci o ugovorenoj zaštiti od rizika, a kod deviznih plasmana, potraživanja i obaveza - podaci o valutnoj strukturi;

- da se na sedmoj cifri prikažu podaci o ugovorenoj ročnosti za plasmane, potraživanja i obaveze;

- da se na osmoj cifri prikažu podaci o preostaloj ročnosti plasmana, potraživanja i obaveza;

- da se na devetoj cifri prikažu podaci o dospelosti za plasmane, potraživanja i obaveze;

- da se na desetoj cifri prikažu podaci o vrstama potraživanja po osnovu kredita i hartija od vrednosti, o vrstama potraživanja i obaveza po kamatama, kao i o vrstama subordiniranih obaveza;

- da se na jedanaestoj i dvanaestoj cifri prikažu podaci o zemljama na koje se plasmani, potraživanja i obaveze odnose;

- da se na trinaestoj cifri prikažu podaci o vrstama primljenih sredstava obezbeđenja;

- da se na četrnaestoj cifri prikažu podaci o promenljivosti kamatne stope za plasmane, potraživanja i obaveze;

- da se na petnaestoj cifri prikažu podaci o povezanosti banke s licima na koja se plasmani, potraživanja i obaveze odnose.

5. Obveznici su dužni da za knjigovodstvene račune ispravke vrednosti, u okviru svake grupe računa, obezbede sledeće:

- da se na četvrtoj cifri prikaže podatak o strukturi prema nazivima trocifrenih računa na koje se ispravka odnosi;

- da se na petoj i šestoj cifri prikaže podatak o sektorskoj strukturi računa na koje se ispravka odnosi;

- da se na sedmoj cifri kod dinarskih plasmana i potraživanja na koje se ispravka odnosi prikaže podatak o ugovorenoj zaštiti od rizika, a kod deviznih plasmana i potraživanja na koje se ispravka odnosi - podatak o valutnoj strukturi;

- da se na osmoj cifri prikaže podatak o ugovorenoj ročnosti plasmana i potraživanja na koje se ispravka odnosi;

- da se na devetoj cifri prikaže podatak o preostaloj ročnosti plasmana i potraživanja na koje se ispravka odnosi;

- da se na jedanaestoj cifri prikaže podatak o vrstama potraživanja po osnovu kredita i hartija od vrednosti i o vrstama potraživanja po kamatama na koje se ispravka odnosi;

- da se na dvanaestoj i trinaestoj cifri prikaže podatak o zemlji na koju se odnose plasmani i potraživanja na koja se ispravka odnosi;

- da se na četrnaestoj cifri prikažu podaci o vrstama sredstava obezbeđenja primljenih za plasmane i potraživanja na koje se ispravka odnosi;

- da se na petnaestoj cifri prikaže podatak o povezanosti banke s licima na koja se odnose plasmani i potraživanja na koje se ispravka odnosi.

6. Obveznici su dužni da obezbede strukturu sledećih knjigovodstvenih računa rashoda i prihoda:

- rashoda kamata;

- rashoda naknada i provizija;

- rashoda po osnovu otpisa nenaplativih potraživanja;

- rashoda indirektnih otpisa plasmana bilansnih pozicija;

- prihoda od kamata;

- prihoda od naknada i provizija;

- prihoda od naplaćenih otpisanih potraživanja;

- prihoda od ukidanja indirektnih otpisa plasmana bilansnih pozicija.

Obveznici su dužni da strukturu knjigovodstvenih računa rashoda i prihoda iz stava 1. ove tačke obezbede na sledeći način:

- da se na četvrtoj i petoj cifri prikažu podaci o sektorskoj strukturi;

- da se na šestoj cifri prikažu podaci o ugovorenoj zaštiti od rizika, odnosno o valutnoj strukturi plasmana, potraživanja i obaveza na osnovu kojih su ti rashodi i prihodi ostvareni;

- da se na desetoj cifri prikažu podaci o vrstama rashoda i prihoda po naknadama i provizijama;

- da se na trinaestoj, četrnaestoj i petnaestoj cifri prikažu podaci o trocifrenim računima plasmana, potraživanja i obaveza na osnovu kojih su ti rashodi i prihodi ostvareni, izuzev za knjigovodstvene račune rashoda naknada i provizija i prihoda od naknada i provizija.

7. Obveznici su dužni da za račune vanbilansne evidencije obezbede sledeće:

- da se na četvrtoj i petoj cifri prikaže podatak o sektorskoj strukturi;

- da se na šestoj cifri prikaže podatak o ugovorenoj zaštiti od rizika, odnosno podatak o valutnoj strukturi;

- da se na sedmoj cifri prikaže podatak o ugovorenoj ročnosti;

- da se na osmoj cifri prikaže podatak o preostaloj ročnosti;

- da se na desetoj cifri prikaže podatak o strukturi druge vanbilansne aktive (račun 933), odnosno druge vanbilansne pasive (račun 983);

- da se na jedanaestoj i dvanaestoj cifri prikaže podatak o zemlji na koju se vanbilansna pozicija odnosi;

- da se na trinaestoj cifri prikaže podatak o vrsti primljenih sredstava obezbeđenja;

- da se na petnaestoj cifri prikaže podatak o povezanosti banke s licima na koja se vanbilansna pozicija odnosi.

Kod računa vanbilansne evidencije struktura osnovnih računa se iskazuje, a kod njihovih ravnotežnih računa se ne iskazuje.

8. Za svaki trocifreni račun koji u obrascu SSKR ima saldo i za koji je predviđeno iskazivanje strukture salda prema Prilogu 2, banke su obavezne da iskažu strukturu tog salda koristeći propisane šifre iz Priloga 3. Saldo trocifrenog računa mora biti jednak zbiru salda koji se dobijaju razvijenom strukturom trocifrenog računa po pojedinim šiframa.

9. Obveznici su dužni da obrazac SSKR sačinjavaju sa stanjem na poslednji dan u mesecu i da njime obuhvate sve proknjižene poslovne promene koje se odnose na period za koji se taj obrazac sastavlja. Podaci u obrascu SSKR iskazuju se u hiljadama dinara.

10. Obveznici su dužni da obezbede jedinstvenu strukturu i dužinu sloga, jedinstvenu dužinu i poziciju polja i pravilan unos polja u odgovarajuće pozicije sloga, kao i jedinstvenu logičku kontrolu svih slogova, u skladu sa odlukama iz tačke 4. ove odluke i uputstvom iz tačke 3. te odluke.

11. Obveznici su dužni da obrazac SSKR dostave zaključno s 14. u mesecu s podacima za prethodni mesec, s tim što posle dostavljanja podataka ne mogu vršiti knjiženja pod tim mesecom, osim kod preliminarnog dostavljanja za decembar i januar.

Za novoosnovane obveznike, odnosno za obveznike koji su prestali da rade, obaveza dostavljanja obrasca SSKR počinje, odnosno prestaje nakon isteka meseca u kome im je otvoren, odnosno ugašen žiro, odnosno tekući račun.

Rok za unos podataka, kontrolu, obradu i dostavljanje obrasca SSKR može se produžiti za dane državnih praznika ili u slučaju više sile, o čemu su obveznici dužni da Narodnu banku Srbije blagovremeno obaveste.

Greške uočene u obrascu SSKR obveznici su dužni da isprave i tako ispravljen obrazac dostave Narodnoj banci Srbije narednog dana od dana isteka roka za njegovo dostavljanje.

12. Obveznici su dužni da izvrše formalnu, računsku i suštinsku kontrolu podataka koje dostavljaju.

Pod formalnom kontrolom podataka, u smislu ove tačke, podrazumeva se provera formalne ispravnosti podataka upisanih u obeležja od 1. do 14. u obrascu SSKR, kao i podataka upisanih u kolone 3, 4 i 5 u Rekapitulaciji klasa bilansnih pozicija u Prilogu 2, u skladu sa ovom odlukom.

Pod računskom kontrolom podataka, u smislu ove tačke, podrazumeva se provera računske tačnosti predviđenih zbirova (za svaku klasu i ukupno za sve klase), razlika (salda svakog računa) i slaganja (ravnoteže) aktive i pasive u kolonama predviđenim u rekapitulaciji klasa bilansnih pozicija (kolone 3, 4 i 5 Priloga 2).

Pod suštinskom kontrolom podataka, u smislu ove tačke, podrazumeva se kontrola primene odluka iz tačke 4. ove odluke.

13. Obveznici su dužni da provere da li su stanja na računima internih odnosa krajem svakog meseca iskazana u jednakim, odnosno približno jednakim iznosima, s tim da u obrascu SSKR za decembar s konačnim stanjima i strukturom knjigovodstvenih računa ukupno stanje na računima internih odnosa mora biti jednako nuli.

14. Obveznici su dužni da provere potpunost podataka upisanih u obrazac SSKR.

15. Obveznici su dužni da provere pravilnost iskazanih poslovnih promena koje se odnose na poslovanje u tuđe ime i za tuđ račun, pri čemu proveravaju da iznos salda na vanbilansnim računima na kojima se evidentiraju plasmani ne bude veći od iznosa salda na bilansnim računima na kojima se evidentiraju sredstva za poslovanje u tuđe ime i za tuđ račun.

16. Obveznici su dužni da obrazac SSKR s preliminarnim podacima za decembar, pre zatvaranja poslovnih knjiga, dostave zaključno s 14. januarom naredne godine.

Obveznici su dužni da obrazac SSKR za decembar s konačnim stanjima i strukturom knjigovodstvenih računa dostavljaju Narodnoj banci Srbije u sledećim rokovima:

- pre zatvaranja poslovnih knjiga, sa iskazanim stanjem i strukturom računa rashoda i prihoda - do 28. februara naredne godine;

- posle zatvaranja poslovnih knjiga, bez iskazanog stanja i strukture računa rashoda i prihoda - do 1. marta naredne godine.

Obrazac SSKR s preliminarnim podacima za januar obveznici su dužni da dostave zaključno s 14. februarom tekuće godine, a s konačnim stanjima i strukturom knjigovodstvenih računa - do 8. marta tekuće godine.

17. Obveznici su dužni da obrazac SSKR prvi put dostave sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine, na način i u rokovima koji su tačkom 16. ove odluke utvrđeni za decembar.

U obrascu iz stava 1. ove tačke, obveznici za sve račune rashoda i prihoda obezbeđuju stanja na tim računima, a za račune rashoda kamata i naknada (grupe računa 60 i 61) i prihoda od kamata i naknada (grupe računa 70 i 71) obezbeđuju i sektorsku strukturu po osnovnoj - jednocifrenoj sektorskoj podeli iz Strukture obaveznih šifara (Prilog 3).

Obveznici su dužni da obrazac SSKR za januar 2015. godine dostave na način i u rokovima koji su tačkom 16. ove odluke utvrđeni za januar, i to sa strukturom računa rashoda i prihoda iz stava 2. ove tačke.

Obveznici su dužni da obrasce SSKR za februar i mart 2015. godine dostave u roku iz tačke 11. ove odluke, i to sa strukturom računa rashoda i prihoda iz stava 2. ove tačke.

Počev od dostavljanja obrasca SSKR sa stanjem na dan 30. aprila 2015. godine, obveznici obezbeđuju strukturu knjigovodstvenih računa rashoda i prihoda u skladu s tačkom 6. ove odluke.

18. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Uputstvo o obavezi i načinu prikupljanja, obrade i dostavljanja podataka o stanju i strukturi plasmana, potraživanja i obaveza banaka ("Službeni glasnik RS", br. 62/10 i 89/11).

19. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 31. decembra 2014. godine.

Obrazac SSKR

Stanje i struktura knjigovodstvenih računa

 

Prilog 1

ZAGLAVLJE BILANSNIH I VANBILANSNIH POZICIJA

Zaglavlje:

1. Naziv i mesto obveznika

2. Oznaka izveštaja1

3. Datum prijema u Narodnoj banci Srbije

4. Period: godina i mesec

5. Matični broj obveznika

6. Teritorija obveznika

7. Vrsta obveznika

8. Broj zaposlenih sa stanjem na kraju meseca

9. Vrsta podataka: bilansne ili vanbilansne pozicije

__________
1 Oznaka izveštaja ima vrednost 1 za konačan izveštaj za decembar posle zaključnih knjiženja, a u ostalim slučajevima ima vrednost 0.

 

Prilog 2

STANJE I STRUKTURA KNJIGOVODSTVENIH RAČUNA

 

Redni
broj

10. Trocifreni račun

11. Naziv računa

12. Duguje

13. Potražuje

14. Saldo

1

2

3

 

5

6

Klasa 0

1

000

Žiro račun

 

 

 

2

001

Gotovina u blagajni

 

 

 

3

002

Čekovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

Povezanost

            

4

003

Ostala novčana sredstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

Povezanost

 

5

009

Ispravka vrednosti gotovine u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 00

Sektorska
struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

XX

X

Povezanost

 

6

010

Depoziti viškova likvidnih sredstava

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

X

 

7

011

Opozivi depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost


Preostala ročnost


Dospelost

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

8

012

Opozivi krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost


Preostala ročnost


Dospelost

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

9

013

Krediti po repo transakcijama

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

10

019

Ispravka vrednosti opozivih depozita i kredita u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 01

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Povezanost

 

11

020

Potraživanja za obračunatu kamatu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta potraživanja za kamatu

Zemlja

X

X

Povezanost

 

12

021

Potraživanja za obračunatu naknadu i proviziju po osnovu ostalih sredstava

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

13

022

Potraživanja po osnovu prodaje

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

Povezanost

 

14

024

Druga potraživanja iz redovnog poslovanja po kojima se utvrđuje prihod

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

Povezanost

 

15

025

Potraživanja za obračunatu kamatu, naknadu i proviziju po osnovu gotovine i sredstava kod centralne banke

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

Povezanost

 

16

026*

Potraživanja za obračunatu kamatu, naknadu i proviziju po osnovu gotovine i tekućih računa

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

Povezanost

 

17

027

Potraživanja za obračunatu kamatu po osnovu ostalih sredstava

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta potraživanja za kamatu

Zemlja

X

X

Povezanost

 

18

028

Potraživanja za obračunatu naknadu i proviziju po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

19

029

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu, potraživanja za naknadu i proviziju, potraživanja po osnovu prodaje i drugih potraživanja iz redovnog poslovanja

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 02

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

Vrsta potraživanja za kamatu

Zemlja

X

Povezanost

 

20

030

Potraživanja po osnovu avansa datih za obrtna sredstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

Povezanost

 

21

031

Potraživanja po osnovu avansa datih za trajna ulaganja

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

22

032

Potraživanja od zaposlenih

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

Povezanost

 

23

033

Potraživanja po osnovu pretplaćenih poreza i doprinosa

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

X

X

XX

X

X

Povezanost

 

24

034

Potraživanje za tekuća poreska sredstva

 

 

 

25

035

Potraživanja po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

26

036

Ostala potraživanja iz poslovanja

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

Povezanost

 

27

037

Prolazni i privremeni računi

 

 

 

28

038

Potraživanja u obračunu

 

 

 

29

039

Ispravka vrednosti ostalih potraživanja u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 03

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

X

Povezanost

 

30

050

Devizni računi

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

31

051

Gotovina u blagajni u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

32

052

Čekovi u stranoj valuti

 

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

Povezanost

 

33

053

Ostala novčana sredstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

34

054*

Devizni račun - Međunarodni monetarni fond

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

 

 

35

059

Ispravka vrednosti gotovine u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 05

Sektorska
struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

X

Povezanost

 

36

060

Obavezna rezerva kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

37

061

Opozivi depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

38

062

Opozivi krediti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

39

063

Krediti po repo transakcijama u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

40

069

Ispravka vrednosti opozivih depozita i kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 06

Sektorska
struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Povezanost

 

41

070

Zlato

 

 

 

42

071

Ostali plemeniti metali

 

 

 

43

079

Ispravka vrednosti zlata i ostalih plemenitih metala

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 07

X

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

44

080

Potraživanja za obračunatu kamatu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta potraživanja za kamatu

Zemlja

X

X

Povezanost

 

45

081

Potraživanja za obračunatu naknadu i proviziju po osnovu ostalih sredstava u stranoj valuti

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

46

082

Potraživanja po osnovu prodaje u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

47

083*

Potraživanja za obračunatu kamatu, naknadu i proviziju u stranoj valuti - Međunarodni monetarni fond

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

48

084

Druga potraživanja iz redovnog poslovanja po kojima se utvrđuje prihod u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

49

085

Potraživanja za obračunatu kamatu, naknadu i proviziju po osnovu gotovine i sredstava kod centralne banke u stranoj valuti

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

50

086*

Potraživanja za obračunatu kamatu, naknadu i proviziju po osnovu gotovine i tekućih računa u stranoj valuti

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

51

087

Potraživanja za obračunatu kamatu po osnovu ostalih sredstava u stranoj valuti

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta potraživanja za kamatu

Zemlja

X

X

Povezanost

 

52

088

Potraživanja za obračunatu naknadu i proviziju po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima u stranoj valuti

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

53

089

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu, potraživanja za naknadu i proviziju, potraživanja po osnovu prodaje i drugih potraživanja iz redovnog poslovanja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 08

Sektorska
struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

Vrsta potraživanja za kamatu

Zemlja

X

Povezanost

 

54

090

Potraživanja po osnovu avansa datih za obrtna sredstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

55

091

Potraživanja po osnovu avansa datih za trajna ulaganja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

56

092

Potraživanja od zaposlenih u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

57

095

Potraživanja po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

58

096

Ostala potraživanja iz poslovanja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

59

097

Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

60

098

Potraživanja u obračunu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

61

099

Ispravka vrednosti ostalih potraživanja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 09

Sektorska
struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

X

Povezanost

 

Zbir za klasu 0:

 

Klasa 1

62

100

Krediti po transakcionim računima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

63

101

Plasmani koji se odobravaju i dospevaju u roku od jednog dana (overnajt)

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

X

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

64

102

Potrošački krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

65

103

Krediti za likvidnost i obrtna sredstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

66

104

Izvozni krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

67

105

Investicioni krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

68

106

Stambeni krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

69

107

Gotovinski krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

70

108

Ostali krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

71

109

Ispravka vrednosti kredita datih u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 10

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Povezanost

 

72

110

Depoziti dati radi odobravanja kredita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

73

111

Ostali nenamenski depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

74

112

Namenski depoziti dati u skladu s propisima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

75

113

Ostali namenski depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

76

119

Ispravka vrednosti depozita datih u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 11

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Povezanost

 

77

120

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koji su namenjeni trgovanju

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

78

121

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koji se inicijalno priznaju po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

79

122

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koji su raspoloživi za prodaju

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

80

123

Promene fer vrednosti stavki koje su predmet zaštite od rizika

 

 

 

81

124

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koji se drže do dospeća

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

82

125

Potraživanja po osnovu derivata namenjenih trgovanju

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

83

126

Potraživanja po osnovu derivata namenjenih zaštiti od rizika

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

84

127

Otkupljene sopstvene hartije od vrednosti, osim sopstvenih akcija

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

X

 

85

128

Sopstvene akcije

 

 

 

86

129

Ispravka vrednosti hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 12

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

Vrste HoV

Zemlja

X

Povezanost

 

87

130

Investicije u pridružena društva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

Povezanost

 

88

131

Investicije u zajedničke poduhvate

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

Povezanost

 

89

132

Investicije u kapital zavisnih društava

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

Povezanost

 

90

134

Ostale investicije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

Povezanost

 

91

139

Ispravka vrednosti investicija u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 13

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

Povezanost

 

92

150*

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva iz primarne emisije koji su namenjeni trgovanju

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

XX

X

X

X

 

93

151*

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva iz primarne emisije koji se inicijalno priznaju po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

XX

X

X

X

 

94

152*

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koji su raspoloživi za prodaju iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

XX

X

X

X

 

95

153*

Krediti po repo transakcijama iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

X

 

96

154*

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koje se drže do dospeća iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

XX

X

X

X

 

97

155*

Potraživanja po osnovu derivata namenjenih trgovanju iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

X

 

98

156*

Potraživanja po osnovu kupovine derivata za zaštitu od rizika iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

X

X

X

 

99

157*

Krediti i ostali plasmani iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

X

 

100

158*

Promena fer vrednosti stavki koje su predmet zaštite od rizika iz primarne emisije

 

 

 

101

159*

Ispravka vrednosti plasmana iz primarne emisije u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 15

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

Vrste
HOV

XX

Sredstvo obezbeđenja

X

 

102

160

Potraživanja po osnovu kupljenih plasmana - forfeting

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

103

161

Potraživanja po osnovu faktoringa bez prava regresa i obrnutog faktoringa

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

104

162

Potraživanja po osnovu faktoringa s pravom regresa

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

105

163

Plasmani po osnovu akceptiranja, avaliranja i plaćanja izvršenih po garancijama

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

106

164

Plasmani za izvršena cediranja potraživanja po drugim osnovima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

107

165

Pokriveni akreditivi i druga jemstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

108

166

Plasmani po komisionim poslovima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

109

167

Plasmani po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

110

168

Ostali plasmani

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

111

169

Ispravka vrednosti ostalih plasmana u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 16

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Povezanost

 

112

190

Razgraničena potraživanja za kamatu obračunatu po osnovu kredita, depozita i ostalih plasmana

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

113

191

Razgraničena potraživanja za ostale prihode obračunate po osnovu kredita, depozita i ostalih plasmana

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

114

192

Razgraničeni rashodi kamata

 

 

 

 

 

 

 

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

 

 

 

115

193

Razgraničeni troškovi za obaveze iskazane po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

116

194

Razgraničeni ostali troškovi

 

 

 

117

195

Ostala aktivna vremenska razgraničenja

 

 

 

118

196

Aktivna vremenska razgraničenja po osnovu gotovine i sredstava kod centralne banke

 

 

 

119

197*

Aktivna vremenska razgraničenja po osnovu gotovine i tekućih računa

 

 

 

120

199

Ispravka vrednosti aktivnih vremenskih razgraničenja u dinarima

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 19

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

XX

X

X

X

 

Zbir za klasu 1:

 

 

 

Klasa 2

121

200

Krediti za plaćanje uvoza robe i usluga iz inostranstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

122

201

Krediti za kupovinu nepokretnosti u zemlji fizičkom licu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

XX

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

123

202

Plasmani koji se odobravaju i dospevaju u roku od jednog dana u stranoj valuti (overnajt)

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

124

203

Ostali krediti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

125

207

Gotovinski krediti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

126

209

Ispravka vrednosti kredita i plasmana datih u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 20

Sektorska
struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

Vrsta kredita

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Povezanost

 

127

210

Depoziti dati radi odobravanja kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

128

211

Ostali nenamenski depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

129

212

Namenski depoziti u stranoj valuti dati u skladu s propisima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

130

213

Ostali namenski depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

131

219

Ispravka vrednosti depozita datih u stranoj valuti

 

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 21

Sektorska
struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Povezanost

 

132

220

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koji su namenjeni trgovanju u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

133

221

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koji se inicijalno priznaju po fer vrednosti kroz bilans uspeha u stranoj valuti

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

134

222

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koji su raspoloživi za prodaju u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

135

223

Promena fer vrednosti stavki koje su predmet zaštite od rizika u stranoj valuti

 

 

 

136

224

Hartije od vrednosti i ostala finansijska sredstva koji se drže do dospeća u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

137

225

Potraživanja po osnovu derivata namenjenih trgovanju u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

138

226

Potraživanja po osnovu derivata namenjenih zaštiti od rizika u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

139

229

Ispravka vrednosti hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 22

Sektorska
struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

Vrste
HOV

Zemlja

X

Povezanost

 

140

230

Investicije u pridružena društva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

141

231

Investicije u zajedničke poduhvate u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

142

232

Investicije u kapital zavisnih društava u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

143

234

Ostale investicije u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

144

239

Ispravka vrednosti investicija u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 23

Sektorska
struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

Povezanost

 

145

240*

Članska kvota kod Međunarodnog monetarnog fonda

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

146

260

Potraživanja po osnovu kupljenih plasmana - forfeting u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

147

261

Potraživanja po osnovu faktoringa bez prava regresa i obrnutog faktoringa u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

148

262

Potraživanja po osnovu faktoringa s pravom regresa u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

149

263

Plasmani po osnovu akceptiranja, avaliranja i izvršenih plaćanja po garancijama u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

150

264

Plasmani za izvršena cediranja potraživanja po drugim osnovima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

151

265

Pokriveni akreditivi i druga jemstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

152

266

Plasmani po komisionim poslovima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

153

267

Plasmani po sredstvima datim za obavljanje poslova u ime i za račun banke u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

154

268

Ostali plasmani u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

155

269

Ispravka vrednosti ostalih plasmana u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 26

Sektorska
struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

Povezanost

 

156

290

Razgraničena potraživanja za kamatu obračunatu po osnovu kredita, depozita i ostalih plasmana u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

157

291

Razgraničena potraživanja za ostale prihode obračunate po osnovu kredita, depozita i ostalih plasmana u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

158

292

Razgraničeni rashodi kamata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

159

293

Razgraničeni troškovi za obaveze iskazane po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

160

294

Razgraničeni ostali troškovi u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

X

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

161

295

Ostala aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti

 

 

 

162

296

Aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti po osnovu gotovine i sredstava kod centralne banke

 

 

 

struktura

XX

X

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

163

297*

Aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti po osnovu gotovine i deviznih računa

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

164

298*

Aktivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti - Međunarodni monetarni fond

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

165

299

Ispravka vrednosti aktivnih vremenskih razgraničenja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 29

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

 

Zbir za klasu 2:

 

 

 

Klasa 3

166

300

Zalihe materijala

 

 

 

167

301

Zalihe alata i inventara

 

 

 

168

302

Zalihe rezervnih delova

 

 

 

169

303

Ostale zalihe

 

 

 

170

304

Sredstva stečena naplatom potraživanja

 

 

 

171

305

Inventar u upotrebi

 

 

 

172

306*

Nedovršena proizvodnja

 

 

 

173

307*

Zalihe gotovih proizvoda

 

 

 

174

308*

Obračun proizvodnje Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider

 

 

 

175

309

Ispravka vrednosti zaliha

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 30

XX

X

X

X

X

X

XX

X

X

 

176

331

Ulaganja u razvoj

 

 

 

177

332

Patenti, licence i softver

 

 

 

178

333

Gudvil (goodwil)

 

 

 

179

334

Nematerijalna ulaganja u pripremi

 

 

 

180

335

Ostala nematerijalna ulaganja

 

 

 

181

336

Nematerijalna ulaganja uzeta u lizing

 

 

 

182

339

Ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 33

XX

X

X

X

X

X

XX

X

X

 

183

340

Zemljište

 

 

 

184

341

Građevinski objekti

 

 

 

185

342

Oprema

 

 

 

186

343

Ostala osnovna sredstva

 

 

 

187

344

Osnovna sredstva u pripremi

 

 

 

188

346

Osnovna sredstva uzeta u lizing

 

 

 

189

347

Ulaganja u tuđa osnovna sredstva

 

 

 

190

349

Ispravka vrednosti osnovnih sredstava

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 34

XX

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

191

350

Investicione nekretnine

 

 

 

192

359

Ispravka vrednosti investicionih nekretnina

 

 

 

struktura

Trocifreni računi grupe računa 35

XX

X

X

X

X

X

XX

X

X

 

193

360

Stalna sredstva namenjena prodaji

 

 

 

194

361

Sredstva poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

195

370

Odložena poreska sredstva

 

 

 

196

380

Porez na dodatu vrednost

 

 

 

Zbir za klasu 3:

 

 

 

Klasa 4

197

400

Transakcioni depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

X

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

198

401

Opozivi depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

199

402

Štedni depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

200

403

Depoziti po osnovu datih kredita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

201

404

Namenski depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

202

405

Ostali depoziti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

203

406

Depoziti i krediti koji dospevaju u roku od jednog dana (overnajt)

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

204

407

Krediti po repo transakcijama

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

205

408

Primljeni krediti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

206

409

Ostale finansijske obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

207

410

Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta HOV

XX

X

X

X

 

208

411

Obaveze po osnovu derivata namenjenih trgovanju

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

209

412

Obaveze po osnovu hibridnih hartija od vrednosti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

210

414*

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti koje se iskupljuju iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta HOV

XX

X

X

X

 

211

415

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti i ostale finansijske obaveze koje se inicijalno priznaju po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

212

416

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti i ostale finansijske obaveze po fer vrednosti kroz bilans uspeha namenjene trgovanju

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

213

417

Obaveze po osnovu derivata namenjenih zaštiti od rizika

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

214

418

Promena fer vrednosti stavki koje su predmet zaštite od rizika

 

 

 

215

420

Obaveze po osnovu kamate na kredite, depozite i ostale finansijske obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste obaveza po osnovu kamata

Zemlja

X

X

Povezanost

 

216

421

Obaveze po osnovu naknada i provizija na kredite, depozite i ostale finansijske obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

217

423

Obaveze po osnovu kamate na izdate sopstvene hartije od vrednosti i druga pozajmljena sredstva

 

 

 

struktura

XX

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta obaveza po osnovu kamata

Zemlja

X

X

X

 

218

424

Obaveze po osnovu kamata na subordinirane obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta obaveza po osnovu kamata

Zemlja

X

X

Povezanost

 

219

425

Obaveze po osnovu naknada i provizija na subordinirane obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

220

426

Obaveze po osnovu kamate na ostale obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta obaveza po osnovu kamata

Zemlja

X

X

Povezanost

 

221

427

Obaveze po osnovu naknada i provizija na ostale obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

222

428*

Obaveze po osnovu kamate na hartije od vrednosti i druga finansijska sredstva koje se iskupljuju iz primarne emisije

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta obaveza po osnovu kamata

Zemlja

X

X

Povezanost

 

223

430

Obaveze prema dobavljačima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

224

431

Obaveze po osnovu primljenih avansa

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

225

432

Obaveze po osnovu finansijskog lizinga

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

226

433

Obaveze po osnovu aktiviranih garancija i avala

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

227

434

Obaveze iz dobitka

 

 

 

228

435

Obaveze po komisionim poslovima

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

229

436

Obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenata

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

230

437

Ostale obaveze iz poslovnih odnosa

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

231

438

Obaveze u obračunu

 

 

 

232

439

Prolazni i privremeni računi

 

 

 

233

440

Obaveze za neto zarade

 

 

 

234

441

Obaveze za neto naknade zarada

 

 

 

235

442

Obaveze za poreze na zarade i naknade zarada

 

 

 

236

443

Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarade

 

 

 

237

444

Obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova

 

 

 

238

445

Ostale obaveze prema zaposlenima

 

 

 

239

450

Rezervisanja za obaveze

 

 

 

240

451

Rezervisanja za ostala dugoročna primanja zaposlenih

 

 

 

241

452

Rezervisanja za gubitke po vanbilansnoj aktivi

 

 

 

242

453

Rezervisanja za penzije

 

 

 

243

454

Ostala rezervisanja

 

 

 

244

455

Obaveze za porez na dobit

 

 

 

245

456

Obaveze za porez na dodatu vrednost

 

 

 

246

457

Obaveze za druge poreze i doprinose

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

247

460

Obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji

 

 

 

248

461

Obaveze po osnovu sredstava poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

249

470

Odložene poreske obaveze

 

 

 

250

482

Subordinirane obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste subordin. obaveza

Zemlja

X

X

Povezanost

 

251

490

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu na kredite, depozite i ostale finansijske obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

252

491

Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

253

492

Razgraničeni prihodi kamata

 

 

 

 

 

 

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

254

493

Razgraničeni prihodi za potraživanja iskazana po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

255

494

Razgraničeni ostali prihodi

 

 

 

256

495

Ostala pasivna vremenska razgraničenja

 

 

 

257

496

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu i ostale obračunate rashode na izdate sopstvene hartije od vrednosti i ostala pozajmljena sredstva

 

 

 

 

 

258

497

Pasivna vremenska razgraničenja za obaveze po osnovu kamate i ostalih obračunatih rashoda na subordinirane obaveze

 

 

 

 

 

259

498*

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu i ostale obračunate rashode po osnovu hartija od vrednosti koje se iskupljuju iz primarne emisije

 

 

 

 

 

Zbir za klasu 4:

 

 

 

Klasa 5

260

500

Transakcioni depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

261

501

Opozivi depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

262

502

Štedni depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

263

503

Depoziti po osnovu datih kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

264

504

Namenski depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

265

505

Ostali depoziti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

266

506

Depoziti i krediti koji dospevaju u roku od jednog dana u stranoj valuti (overnajt)

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

267

507

Krediti po repo transakcijama u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

268

508

Primljeni krediti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

269

509

Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

Promenljivost kamatne stope

Povezanost

 

270

510

Obaveze za sopstvene hartije od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta HOV

Zemlja

X

X

X

 

271

511

Obaveze za po osnovu derivata namenjenih trgovanju u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

272

512

Obaveze po osnovu hibridnih hartija od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

273

515

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti i ostale finansijske obaveze koje se inicijalno priznaju po fer vrednosti kroz bilans uspeha u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

274

516

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti i ostale finansijske obaveze po fer vrednosti kroz bilans uspeha namenjene trgovanju u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste
HOV

Zemlja

X

X

Povezanost

 

275

517

Obaveze po osnovu derivata namenjenih zaštiti od rizika u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

276

518

Promene fer vrednosti stavki koje su predmet zaštite od rizika u stranoj valuti

 

 

 

277

520

Obaveze po osnovu kamata na kredite, depozite i ostale finansijske obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrste obaveza po osnovu kamata

Zemlja

X

X

Povezanost

 

278

521

Obaveze po osnovu naknada i provizija na kredite, depozite i ostale finansijske obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

279

523

Obaveze po osnovu kamate na izdate sopstvene hartije od vrednosti i druga pozajmljena sredstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta obaveza po osnovu kamata

Zemlja

X

X

X

 

280

524

Obaveze po osnovu kamate na subordinirane obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta obaveza po osnovu kamata

Zemlja

X

X

Povezanost

 

281

525

Obaveze po osnovu naknada i provizija na subordinirane obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

282

526

Obaveze po osnovu kamate na ostale obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta obaveza po osnovu kamata

Zemlja

X

X

Povezanost

 

283

527

Obaveze po osnovu naknada i provizija na ostale obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

284

530

Obaveze prema dobavljačima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

285

531

Obaveze po osnovu avansa primljenih u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

286

532

Obaveze po osnovu finansijskog lizinga u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

287

533

Obaveze po osnovu aktiviranih garancija i avala u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

288

534

Obaveze prema zaposlenima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

Povezanost

 

289

535

Obaveze po komisionim poslovima u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

290

536

Obaveze za sredstva primljena po poslovima u ime i za račun komitenata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

291

537

Ostale obaveze iz poslovnih odnosa u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

292

538

Obaveze u obračunu u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

293

539

Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

294

540*

Obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

X

X

X

 

295

582

Subordinirane obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

Vrsta subordin. obaveza

Zemlja

X

X

Povezanost

 

296

590

Razgraničene obaveze za obračunatu kamatu na kredite, depozite i ostale finansijske obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

297

591

Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

298

592

Razgraničeni prihodi kamata u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

299

593

Razgraničeni prihodi za potraživanja iskazana u stranoj valuti po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope

 

 

 

struktura

Sektorska
struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

Zemlja

X

X

X

 

300

594

Razgraničeni ostali prihodi u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

301

595

Ostala pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

302

596

Razgraničene obaveze po osnovu kamate i ostalih obračunatih rashoda na izdate sopstvene hartije od vrednosti i druga pozajmljena sredstva u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

303

597

Pasivna vremenska razgraničenja za obaveze po osnovu kamate i ostalih obračunatih rashoda na subordinirane obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

304

599*

Pasivna vremenska razgraničenja u stranoj valuti - Međunarodni monetarni fond

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

Zbir za klasu 5:

 

 

 

Klasa 6

305

600

Rashodi kamata po osnovu kredita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

306

601

Rashodi kamata po osnovu depozita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

307

602

Rashodi kamata po osnovu hartija od vrednosti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

308

603

Rashodi kamata po osnovu ostalih obaveza

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

309

605

Rashodi kamata po osnovu kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

310

606

Rashodi kamata po osnovu depozita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

311

607

Rashodi kamata po osnovu hartija od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

312

608

Rashodi kamata po osnovu ostalih obaveza u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

313

610

Rashodi naknada i provizija

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

Vrste rashoda po osnovu naknada i provizija

XX

X

X

X

 

314

615

Rashodi naknada i provizija u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

Vrste rashoda po osnovu naknada i provizija

XX

X

X

X

 

315

620

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava koji su namenjeni trgovanju

 

 

 

316

621

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava koji su raspoloživi za prodaju

 

 

 

317

623

Gubici po osnovu prodaje investicija

 

 

 

318

624

Gubici po osnovu prodaje ostalih plasmana

 

 

 

319

625

Gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava koji su inicijalno priznati po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

320

630

Troškovi zarada

 

 

 

321

631

Troškovi naknada zarada

 

 

 

322

632

Troškovi poreza na zarade i naknade zarada

 

 

 

323

633

Troškovi doprinosa na zarade i naknade zarada

 

 

 

324

634

Troškovi naknada za privremene i povremene poslove

 

 

 

325

635

Ostali lični rashodi

 

 

 

326

640

Troškovi materijala

 

 

 

327

641

Troškovi proizvodnih usluga

 

 

 

328

642

Troškovi amortizacije

 

 

 

329

643

Nematerijalni troškovi (bez poreza i doprinosa)

 

 

 

330

644

Troškovi poreza

 

 

 

331

645

Troškovi doprinosa

 

 

 

332

646

Ostali troškovi

 

 

 

333

647*

Smanjenje vrednosti zaliha

 

 

 

334

650

Rashodi indirektnih otpisa plasmana bilansnih pozicija

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

335

651

Rashodi rezervisanja za vanbilansne pozicije

 

 

 

336

652

Rashodi po osnovu rezervisanja za obaveze

 

 

 

337

653

Rashodi ostalih rezervisanja

 

 

 

338

655

Rashodi rezervisanja za penzije i drugih rezervisanja za zaposlene

 

 

 

339

660

Rashodi po osnovu otpisa nenaplativih potraživanja

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

340

661

Gubici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

341

662

Gubici po osnovu rashodovanja i otpisa osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

342

665*

Obračun troškova proizvodnje Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider

 

 

 

343

666*

Raspored troškova Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider

 

 

 

344

667

Manjkovi i štete

 

 

 

345

668

Ostali rashodi

 

 

 

346

669

Gubici poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

347

670

Rashodi po osnovu promene vrednosti plasmana, potraživanja i hartija od vrednosti

 

 

 

348

671

Rashodi po osnovu promene fer vrednosti hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava koji su namenjeni trgovanju

 

 

 

349

672

Rashodi po osnovu promene vrednosti finansijskih obaveza

 

 

 

350

673

Rashodi po osnovu promene vrednosti osnovnih sredstava, investicionih nekretnina i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

351

674

Rashodi po osnovu promene vrednosti derivata namenjenih trgovanju

 

 

 

352

675

Rashodi po osnovu promene vrednosti derivata namenjenih zaštiti od rizika

 

 

 

353

676

Rashodi po osnovu promene fer vrednosti hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava, koji se inicijalno priznaju po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

354

680

Rashodi po osnovu negativnih kursnih razlika

 

 

 

355

681

Rashodi od negativnih kursnih razlika po osnovu ugovorene valutne klauzule

 

 

 

356

690

Prenos rashoda

 

 

 

Zbir za klasu 6:

 

 

 

Klasa 7

357

700

Prihodi od kamata po osnovu kredita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

358

701

Prihodi od kamata po osnovu depozita

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

359

702

Prihodi od kamata po osnovu hartija od vrednosti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

360

703

Prihodi od kamata po osnovu ostalih plasmana i sredstava

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

361

705

Prihodi od kamata po osnovu kredita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

362

706

Prihodi od kamata po osnovu depozita u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

363

707

Prihodi od kamata po osnovu hartija od vrednosti u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

364

708

Prihodi od kamata po osnovu ostalih plasmana i sredstava u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

365

710

Prihodi od naknada i provizija

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

Vrste prihoda od naknada i provizija

XX

X

X

X

 

366

715

Prihodi od naknada i provizija u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

X

X

X

Vrste prihoda od naknada i provizija

XX

X

X

X

 

367

720

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava koji su namenjeni trgovanju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

368

721

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava koji su raspoloživi za prodaju

 

 

 

369

723

Dobici po osnovu prodaje investicija

 

 

 

370

724

Dobici po osnovu prodaje ostalih plasmana

 

 

 

371

725

Dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava koji su inicijalno priznati po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

372

746

Ostali prihodi operativnog poslovanja

 

 

 

373

747*

Povećanje vrednosti zaliha

 

 

 

374

750

Prihodi od ukidanja indirektnih otpisa plasmana

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

375

751

Prihodi od ukidanja rezervisanja za vanbilansne pozicije

 

 

 

376

752

Prihodi od ukidanja neiskorišćenih rezervisanja za obaveze

 

 

 

377

753

Prihodi od ukidanja neiskorišćenih ostalih rezervisanja

 

 

 

378

755

Prihodi od ukidanja rezervisanja za penzije i drugih rezervisanja za zaposlene

 

 

 

 

 

379

760

Prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

X

X

X

X

XX

Trocifreni račun

 

380

761

Dobici od prodaje osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

381

762

Prihodi od smanjenja obaveza

 

 

 

382

766

Prihodi od dividendi i učešća

 

 

 

383

767

Viškovi

 

 

 

384

768

Ostali prihodi

 

 

 

385

769

Dobici poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

386

770

Prihodi od promene vrednosti plasmana, potraživanja i hartija od vrednosti

 

 

 

387

771

Prihodi od promene fer vrednosti hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava koji su namenjeni trgovanju

 

 

 

388

772

Prihodi od promene vrednosti finansijskih obaveza

 

 

 

389

773

Prihodi od promene vrednosti osnovnih sredstava, investicionih nekretnina i nematerijalnih ulaganja

 

 

 

390

774

Prihodi od promene vrednosti derivata namenjenih trgovanju

 

 

 

391

775

Prihodi od promene vrednosti derivata namenjenih zaštiti od rizika

 

 

 

392

776

Prihodi po osnovu promene vrednosti hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava, koji se inicijalno priznaju po fer vrednosti kroz bilans uspeha

 

 

 

393

780

Prihodi po osnovu pozitivnih kursnih razlika

 

 

 

394

781

Prihodi od pozitivnih kursnih razlika po osnovu ugovorene valutne klauzule

 

 

 

395

790

Prenos prihoda

 

 

 

Zbir za klasu 7:

 

 

 

Klasa 8

396

800

Akcijski kapital

 

 

 

struktura

Vrste akcija

X

X

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

397

801

Ostali kapital (državni i drugi kapital)

 

 

 

struktura

Vrste akcija

X

X

X

X

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

398

802

Emisiona premija

 

 

 

399

803

Upisani a neuplaćeni akcijski kapital

 

 

 

400

804*

Osnovni kapital Narodne banke Srbije

 

 

 

401

810

Rezerve iz dobiti

 

 

 

402

811

Ostale rezerve

 

 

 

403

813

Rezerva za opšte bankarske rizike

 

 

 

404

814*

Posebne rezerve Narodne banke Srbije

 

 

 

405

820

Revalorizacione rezerve po osnovu promene vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

 

 

 

406

821

Revalorizacione rezerve po osnovu promene vrednosti hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

 

 

 

407

822

Aktuarski dobici/gubici po osnovu planova definisanih primanja

 

 

 

408

823

Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

 

 

 

409

824

Dobici/gubici po osnovu instrumenata zaštite od rizika novčanog toka

 

 

 

 

 

410

825

Druge komponente ostalog rezultata koje ne mogu biti reklasifikovane u dobitak ili gubitak

 

 

 

411

826

Druge komponente ostalog rezultata koje mogu biti reklasifikovane u dobitak ili gubitak

 

 

 

 

 

412

830

Dobitak tekuće godine

 

 

 

413

831

Dobitak ranijih godina

 

 

 

414

840

Gubitak tekuće godine

 

 

 

415

841

Gubitak ranijih godina

 

 

 

416

842

Gubitak iznad iznosa kapitala

 

 

 

417

850

Porez na dobitak

 

 

 

418

860

Gubitak od smanjenja odloženih poreskih sredstava i kreiranja odloženih poreskih obaveza

 

 

 

419

861

Dobitak od kreiranih odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza

 

 

 

420

870

Potraživanja iz internih odnosa

 

 

 

421

871

Obaveze iz internih odnosa

 

 

 

422

872*

Prihodi po osnovu interne realizacije

 

 

 

423

873*

Rashodi po osnovu interne realizacije

 

 

 

424

875

Potraživanja iz internih odnosa u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

425

876

Obaveze iz internih odnosa u stranoj valuti

 

 

 

struktura

XX

Valutna struktura

X

X

X

X

XX

X

X

X

 

426

880

Račun otvaranja glavne knjige

 

 

 

427

881

Račun rashoda i prihoda operativnog poslovanja

 

 

 

428

882

Račun dobitka i gubitka poslovanja koje se obustavlja

 

 

 

429

883

Prenos ukupnog rezultata

 

 

 

430

884

Račun dobitka i gubitka

 

 

 

431

886

Prenos dobitka ili gubitka

 

 

 

432

887

Račun izravnanja računa stanja

 

 

 

433

888*

Valutno izravnanje naloga za knjiženje

 

 

 

434

890*

Gotov novac u opticaju

 

 

 

435

891*

Novčana sredstva trezora

 

 

 

436

892*

Primarna emisija Narodne banke Srbije

 

 

 

437

893*

Novčana sredstva banaka u stečaju i drugih komitenata

 

 

 

Zbir za klasu 8:

 

 

 

REKAPITULACIJA KLASA BILANSNIH POZICIJA

Broj klase

Naziv klase

Duguje

Potražuje

Saldo

1

2

3

4

5

Klasa 0

Gotovina, zlato i potraživanja iz operativnog poslovanja

 

 

 

Klasa 1

Plasmani u dinarima

 

 

 

Klasa 2

Plasmani u stranoj valuti

 

 

 

Klasa 3

Zalihe, nematerijalna ulaganja, osnovna sredstva i investicione nekretnine, stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja, porez na dodatu vrednost i odložena poreska sredstva

 

 

 

Klasa 4

Obaveze u dinarima

 

 

 

Klasa 5

Obaveze u stranoj valuti

 

 

 

Klasa 6

Rashodi

 

 

 

Klasa 7

Prihodi

 

 

 

Klasa 8

Kapital, rezerve iz dobiti i ostale rezerve, revalorizacione rezerve i nerealizovani dobici/gubici, dobitak, gubitak, porez na dobitak perioda, gubitak i dobitak od promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza, potraživanja i obaveze iz internih odnosa i otvaranje i zaključak

 

 

 

 

ZBIR KLASA BILANSNIH POZICIJA:

 

 

 

 

Redni
broj

10. Trocifreni račun

11. Naziv računa

 

13. Potražuje

14. Saldo

1

2

3

4

5

6

Klasa 9

438

900

Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

439

905

Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

440

910

Date garancije i druga jemstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

441

911

Jemstva za obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

442

912

Nefinansijska imovina za obezbeđenje obaveza

 

 

 

 

443

913

Preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

444

914

Ostale preuzete neopozive obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

445

915

Date garancije i druga jemstva dati u stranoj valuti

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

446

916

Jemstva za obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

447

917

Preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

448

918

Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

449

919

Finansijska imovina za obezbeđenje obaveza

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

450

920

Derivati namenjeni trgovanju po ugovorenoj vrednosti

 

 

 

451

921

Derivati namenjeni zaštiti od rizika po ugovorenoj vrednosti

 

 

 

 

452

931

Potraživanja po osnovu sporazuma o rekupovini

 

 

 

453

932

Hartije od vrednosti primljene u zalog

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

454

933

Druga vanbilansna aktiva

 

 

 

struktura

XX

X

X

X

X

Struktura vanbilan. aktive

XX

X

X

X

 

455

940*

Gotov novac u opticaju

 

 

 

456

941*

Zalihe novčanica

 

 

 

457

942*

Zalihe kovanog novca

 

 

 

458

943*

Manjak gotovog novca

 

 

 

459

944*

Gotov novac na putu

 

 

 

460

945*

Zaliha novčanica izdvojenih za numizmatiku, prodaju i komercijalna pakovanja

 

 

 

461

946*

Zaliha kovanog novca izdvojenog za numizmatiku, prodaju i komercijalna pakovanja

 

 

 

462

947*

Gotov novac dat na ekspertizu

 

 

 

463

948*

Zalihe makulaturnog gotovog novca

 

 

 

464

949*

Zalihe falsifikovanog gotovog novca

 

 

 

465

950

Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

466

955

Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

467

960

Obaveze za date garancije i druga jemstva

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

468

961

Obaveze prema jemstvima za obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

469

962

Obaveze prema nefinansijskoj imovini za obezbeđenje obaveza

 

 

 

470

963

Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

471

964

Ostale preuzete neopozive obaveze

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

XX

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

472

965

Obaveze za garancije i druga jemstva koji su dati u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

473

966

Obaveze prema jemstvima za obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

474

967

Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u stranoj valuti

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

475

968

Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Valutna struktura

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

476

969

Obaveze prema finansijskoj imovini za obezbeđenje obaveza

 

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

Ugovorena zaštita od rizika

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

Dospelost

X

Zemlja

Sredstvo obezbeđenja

X

Povezanost

 

477

970

Derivati namenjeni trgovanju po ugovorenoj vrednosti

 

 

 

478

971

Derivati namenjeni zaštiti od rizika po ugovorenoj vrednosti

 

 

 

479

981

Obaveze po osnovu sporazuma o rekupovini

 

 

 

480

982

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti primljenih u zalog

 

 

 

struktura

Sektorska struktura

X

Ugovorena ročnost

Preostala ročnost

X

X

Zemlja

X

X

Povezanost

 

481

983

Druga vanbilansna pasiva

 

 

 

struktura

XX

X

X

X

X

Struktura vanbilan. aktive

XX

X

X

X

 

482

991*

Obaveze za izrađeni gotov novac - novčanice

 

 

 

483

992*

Obaveze za izrađeni gotov novac - kovani novac

 

 

 

484

993*

Višak gotovog novca

 

 

 

485

998*

Obaveze za makulaturni gotov novac

 

 

 

486

999*

Obaveze za falsifikovani gotov novac

 

 

 

Zbir za klasu 9:

 

 

 

 

 

Ime i prezime

Radno mesto

Broj telefona

Imejl adresa

Sastavio:

 

 

 

 

Kontrolisao:

 

 

 

 

Rukovodilac:

 

 

 

 

* Ovi računi odnose se samo na Narodnu banku Srbije i banke ih ne mogu imati.

Prilog 3

STRUKTURA OBAVEZNIH ŠIFARA

1. Banke su obavezne da sektorsku strukturu knjigovodstvenih računa obezbede prema sledećem šifarniku:

1 - SEKTOR FINANSIJA I OSIGURANJA

10 - Centralna banka

11 - Banke u zemlji i ostalo monetarno posredovanje

12 - Društva za osiguranje

13 - Penzijski fondovi

14 - Finansijski lizing

15 - Pomoćne delatnosti u pružanju finansijskih usluga i osiguranju - društva za upravljanje penzijskim fondovima, društva za upravljanje investicionim fondovima, Beogradska berza, Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti, menjači, brokersko-dilerska društva, Udruženje banaka Srbije i sl.

16 - Poverenički, investicioni i slični fondovi, osim novčanih fondova

17 - Delatnost holding kompanija

18 - Ostale usluge kreditiranja i finansiranja, osim osiguranja i penzijskih fondova

19 - Fondovi očuvanja vrednosti imovine (novčani fondovi - otvoreni investicioni fondovi)

2 - SEKTOR JAVNIH PREDUZEĆA

20 - Javna preduzeća - sektor A: poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo

21 - Javna preduzeća - sektori B, C i E: rudarstvo, prerađivačka industrija, snabdevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti

22 - Javna preduzeća - sektor D: snabdevanje električnom energijom, gasom i parom i klimatizacija

23 - Javna preduzeća - sektor F: građevinarstvo

24 - Javna preduzeća - sektor G: trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala

25 - Javna preduzeća - sektori H, I i J: saobraćaj i skladištenje, usluge smeštaja i ishrane, informisanje i komunikacije

27 - Javna preduzeća - sektori L, M, N, R i S: poslovanje nekretninama, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, umetnost, zabava i rekreacija, ostale uslužne delatnosti

3 - SEKTOR PRIVREDNIH DRUŠTAVA

30 - Privredna društva - sektor A: poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo,

31 - Privredna društva - sektori B, C i E: rudarstvo i prerađivačka industrija, snabdevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti

32 - Privredna društva - sektor D: snabdevanje električnom energijom, gasom i parom i klimatizacija

33 - Privredna društva - sektor F: građevinarstvo

34 - Privredna društva - sektor G: trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala

35 - Privredna društva - sektori H, I i J: saobraćaj i skladištenje, usluge smeštaja i ishrane, informisanje i komunikacije

37 - Privredna društva - sektori L, M i N: poslovanje nekretninama, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, umetnost

4 - SEKTOR PREDUZETNIKA

40 - Preduzetnici: svi preduzetnici registrovani u skladu s članom 4. stav 1. tačka 1. Zakona o registraciji privrednih subjekata

5 - JAVNI SEKTOR

50 - Republički organi i organizacije

51 - Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja

52 - Autonomna pokrajina - pokrajinski organi i javne službe

53 - Jedinice lokalne samouprave - organi i javne službe jedinica lokalne samouprave

54 - Pravna lica iz oblasti društvenih delatnosti koja se finansiraju iz republičkog budžeta

55 - Pravna lica iz oblasti društvenih delatnosti koja se finansiraju iz pokrajinskog budžeta

56 - Pravna lica iz oblasti društvenih delatnosti koja se finansiraju iz budžeta lokalne samouprave

6 - SEKTOR STANOVNIŠTVA

60 - Domaća fizička lica

61 - Strana fizička lica - rezidenti 1

______________
1 Komitenti banke razvrstavaju se na rezidente i nerezidente u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju.

7 - SEKTOR STRANIH LICA

70 - Strane banke

71 - Strana pravna lica (osim banaka)

72 - Strana fizička lica

73 - Domaća fizička lica - nerezidenti

74 - Eksteritorijalne organizacije i tela

8 - PRIVATNA DOMAĆINSTVA SA ZAPOSLENIM LICIMA I REGISTROVANI POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI

80 - Privatna domaćinstva sa zaposlenim licima

81 - Registrovani poljoprivredni proizvođači

9 - SEKTOR DRUGIH KOMITENATA

90 - Neprofitna pravna lica i komitenti društvenih delatnosti koji se ne finansiraju iz budžeta

91 - Pravna lica i komitenti društvenih delatnosti koji se ne finansiraju iz budžeta

92 - Banke u stečaju

93 - Druga pravna lica - nefinansijski sektor u stečaju

94 - Preduzetnici u stečaju

95 - Ostale finansijske organizacije u stečaju.

Banke su obavezne da sektorsku podelu hartija od vrednosti obezbede prema njihovom izdavaocu.

2. Banke su obavezne da račune 800 - Akcijski kapital i 801 - Ostali kapital (državni i drugi kapital) iskažu na sledeći način:

8000 - Akcijski kapital (obične akcije)

8001 - Akcijski kapital (prioritetne akcije)

8002 - Akcijski kapital (prioritetne kumulativne akcije)

8010 - Ostali kapital (obične akcije)

8011 - Ostali kapital (prioritetne akcije)

8012 - Ostali kapital (prioritetne kumulativne akcije).

3. Banke su obavezne da strukturu knjigovodstvenih računa prema ugovorenoj zaštiti od rizika obezbede prema sledećem šifarniku:

0 - Bez ugovorene zaštite od rizika

1 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u evrima (EUR)

2 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u SAD dolarima (USD)

3 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u japanskim jenima (JPY)

4 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u švajcarskim francima (CHF)

5 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - indeks potrošačkih cena

6 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u funtama sterlinga (GBP)

7 - Sa ugovorenom zaštitom od rizika - u ostalim valutama

8 - S limitiranom deviznom klauzulom (jednosmernom)

9 - Sa ostalim ugovorenim zaštitama od rizika.

4. Banke su obavezne da valutnu strukturu knjigovodstvenih računa obezbede prema sledećem šifarniku:

1 - EUR

2 - USD

3 - JPY

4 - CHF

6 - GBP

7 - Ostale valute.

5. Banke su obavezne da strukturu knjigovodstvenih računa prema ugovorenoj ročnosti - na osnovu datuma transakcije i ugovorenog, odnosno aneksiranog perioda dospeća - obezbede prema sledećem šifarniku:

1 - Bez utvrđenog roka dospeća

2 - S rokom dospeća do 14 dana

3 - S rokom dospeća od 15 do 30 dana

4 - S rokom dospeća od 31 do 90 dana

5 - S rokom dospeća od 91 do 180 dana

6 - S rokom dospeća od 181 do 365 dana

7 - S rokom dospeća od 366 do 730 dana

8 - S rokom dospeća od 731 do 1.825 dana

9 - S rokom dospeća preko 1.825 dana.

Ugovorena ročnost ostaje nepromenjena i kad su potraživanje, odnosno obaveza već dospeli za plaćanje.

Za aktivne i pasivne račune opozivih depozita i opozivih kredita, banka je obavezna da ugovoreni period najave povlačenja sredstava iskaže u skladu s šifarnikom za ugovorenu ročnost, pri čemu će se rok dospeća smatrati ugovorenim periodom najave povlačenja sredstava.

6. Banke su obavezne da strukturu knjigovodstvenih računa prema preostaloj ročnosti, tj. prema periodu od dana bilansa do ugovorenog, odnosno aneksiranog datuma dospeća (kod poslova sa otplatom na rate - od dana bilansa do datuma dospeća poslednje rate) obezbede prema sledećem šifarniku:

0 - Dospelo

1 - Bez utvrđenog roka dospeća

2 - S rokom dospeća do 14 dana

3 - S rokom dospeća od 15 do 30 dana

4 - S rokom dospeća od 31 do 90 dana

5 - S rokom dospeća od 91 do 180 dana

6 - S rokom dospeća od 181 do 365 dana

7 - S rokom dospeća od 366 do 730 dana

8 - S rokom dospeća od 731 do 1.825 dana

9 - S rokom dospeća preko 1.825 dana

Pod danom bilansa, u smislu ovog obrasca, podrazumeva se poslednji dan u mesecu, odnosno dan na koji se sastavlja bilans.

7. Banke su obavezne da strukturu knjigovodstvenih računa prema dospelosti, odnosno broju dana od dana dospelosti do dana bilansa (docnja) obezbede prema sledećem šifarniku:

1 - Bez docnje

2 - Docnja do 14 dana

3 - Docnja od 15 do 30 dana

4 - Docnja od 31 do 90 dana

5 - Docnja od 91 do 180 dana

6 - Docnja od 181 do 365 dana

7 - Docnja od 366 do 730 dana

8 - Docnja od 731 do 1.825 dana

9 - Docnja preko 1.825 dana

8. Banke su obavezne da podatke o vrstama potraživanja po osnovu kredita, hartija od vrednosti i ostalih finansijskih sredstava prikažu prema sledećem šifarniku:

0 - Krediti po kreditnoj kartici - kreditne pogodnosti

1 - Krediti po kreditnoj kartici - produženi krediti

2 - Revolving krediti

3 - Sindicirani krediti

4 - Krediti za refinansiranje

5 - Restrukturirani i reprogramirani krediti

6 - Drugi krediti

7 - Vlasničke hartije od vrednosti

8 - Dužničke hartije od vrednosti

9 - Ostala finansijska sredstva.

Kredit po kreditnoj kartici - kreditna pogodnost jeste odloženo plaćanje duga po kreditnoj kartici po kamatnoj stopi u iznosu 0% u periodu od datuma kada je izvršeno plaćanje kreditnom karticom u obračunskom periodu do kraja tog obračunskog perioda ili do isteka roka koji banka sama odredi (grejs period), nakon čega ovaj dugovni saldo prerasta u dug, odnosno produženi kredit.

Kredit po kreditnoj kartici - produženi kredit nastaje kada istekne inicijalni obračunski period u kom je kamatna stopa bila 0% ili beskamatni period koji banka sama odredi, odnosno kada se na dugovni saldo na računu kreditne kartice koji nije izmiren kada je to prvi put bilo moguće obračunava kamata. Produženi kredit nastaje i kada banka obračunava kamatu od datuma kada je klijent izvršio plaćanje kreditnom karticom.

Revolving kredit podrazumeva da klijent može koristiti ili povući sredstva do iznosa odobrenog kreditnog limita bez obaveze prethodne najave banci; da se iznos odobrenog kredita može povećavati ili smanjivati kako se sredstva koriste ili vraćaju; da se kredit može koristiti iz više puta, kao i da ne postoji unapred utvrđen plan otplate kredita. Revolving kredit isključuje kredite odobrene preko kreditne kartice i kredite po transakcionim računima.

Sindicirani kredit je kredit u kom, svaka sa svojim udelom, učestvuju dve ili više banaka, od kojih je jedna banka agent, kako bi odobrile kredit jednom klijentu. Banke koje učestvuju u sindiciranom kreditu, uključujući banku agenta, izveštavaju o svom udelu u sindiciranom kreditu u odnosu prema klijentu, a ne prema banci agentu.

Kredit za refinansiranje podrazumeva zamenu postojeće obaveze dužnika po osnovu jednog ili više kredita kod jedne ili više banaka novim kreditom. Kredit koji se refinansira kreditom iste namene evidentira se kao kredit po prvobitnoj nameni (npr. refinansiranje stambenog kredita novim stambenim kreditom evidentira se kao stambeni kredit).

Restrukturirani, odnosno reprogramirani kredit podrazumeva izmenu postojećeg dužničko-poverilačkog odnosa između banke i dužnika novim ugovorom.

Drugi krediti obuhvataju sve vrste kredita koje nisu navedene u ovoj tački a iskazuju se na grupama računa 10 i 20.

Vlasničke hartije od vrednosti (akcije) predstavljaju udeo u kapitalu akcionarskog društva.

Dužničke hartije od vrednosti uključuju: obveznice, državne zapise, blagajničke zapise, komercijalne zapise, certifikate o depozitu i druge slične dužničke instrumente kojima se trguje na finansijskim tržištima (npr. državni zapisi Republike Srbije, obveznice stare devizne štednje, obveznice jedinica lokalne samouprave, korporativne dužničke hartije od vrednosti i dr.). Pod dužničkim hartijama od vrednosti podrazumevaju se i menice, bankarski akcepti i subordinirane obveznice.

Ostala finansijska sredstva uključuju ostala finansijska sredstva u skladu sa MRS 39.

9. Banke su obavezne da podatke o potraživanjima i obavezama za kamatu, kao i podatke o rashodima i prihodima po osnovu naknada i provizija i podatke o subordiniranim obavezama, prikažu prema sledećem šifarniku:

0 - Po kreditima

1 - Po depozitima

2 - Po hartijama od vrednosti

3 - Za garancije, akreditive i druga jemstva

4 - Po platnim karticama

5 - Za obavljanje platnog prometa u zemlji i u inostranstvu

6 - Za kupoprodaju stranih sredstava plaćanja

7 - Ostalo.

Podaci o potraživanjima i obavezama za kamatu, kao i podaci o subordiniranim obavezama, prikazuju se samo šiframa 0, 1, 2 i 7, a za ostalo se koristi ceo opseg šifara.

Banka je obavezna da u slučaju prihoda, odnosno rashoda po osnovu više različitih naknada i provizija - podatke o vrsti prihoda, odnosno rashoda prikaže samo jednom šifrom, koju će odrediti u skladu s preovlađujućom vrstom naknade i provizije, a za sve vrste naknada i provizija koje nisu obuhvaćene šiframa iz ove tačke - šifrom 7.

10. Banke su obavezne da podatke o strukturi druge vanbilansne aktive (račun 933), odnosno druge vanbilansne pasive (račun 983) prikažu prema sledećem šifarniku:

0 - Primljena materijalna sredstva obezbeđenja

1 - Primljene garancije i druga jemstva za izmirenje obaveza dužnika banke

2 - Hartije od vrednosti po kastodi poslovima

3 - Odobreni okvirni krediti, depoziti ili kreditne linije od drugih banaka, fondova i finansijskih institucija

4 - Depo poslovi

5 - Preuzete opozive obaveze

6 - Ostala vanbilansna aktiva.

11. Banke su obavezne da obezbede strukturu knjigovodstvenih računa prema zemljama porekla na koje se stanja na tim računima odnose, i to alfa šifrom prema šifarniku zemalja koji je objavljen na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

12. Banke su obavezne da podatke o vrstama primljenih sredstava obezbeđenja obezbede prema sledećem šifarniku:

0 - Bez sredstava obezbeđenja

1 - Obezbeđeno stambenim nepokretnostima

2 - Obezbeđeno poslovnim nepokretnostima

3 - Obezbeđeno gotovinskim depozitima

4 - Obezbeđeno garancijama

5 - Obezbeđeno jemstvima

6 - Obezbeđeno založnim pravom

7 - Obezbeđeno hartijama od vrednosti

8 - Obezbeđeno drugim sredstvima obezbeđenja.

Banka je obavezna da u slučaju više različitih sredstava obezbeđenja po jednom plasmanu ili potraživanju - podatke o tim sredstvima prikaže jednom šifrom, koju će odrediti na osnovu sledećih kriterijuma:

- stepena pokrivenosti plasmana ili potraživanja,

- najveće vrednosti sredstava obezbeđenja (u slučaju istog stepena pokrivenosti),

- propisanog redosleda šifara.

13. Banke su obavezne da knjigovodstvene podatke o promenljivosti ugovorene kamatne stope za potraživanja i obaveze od dana bilansa obezbede prema sledećem šifarniku:

0 - S fiksnom kamatnom stopom

1 - S promenljivom kamatnom stopom koja podleže promeni u narednih 12 meseci

2 - S promenljivom kamatnom stopom koja podleže promeni u narednom periodu koji je duži od 12 meseci i traje do 24 meseca

3 - S promenljivom kamatnom stopom koja podleže promeni u narednom periodu dužem od 24 meseca.

Kod potraživanja i obaveza s fiksnom kamatnom stopom, ugovorena kamatna stopa ne podleže promeni tokom celog perioda trajanja posla. Ovom šifrom obuhvaćena su i beskamatna potraživanja i obaveze, kod kojih je kamatna stopa 0% u celom periodu trajanja posla.

Kod potraživanja i obaveza s promenljivom kamatnom stopom, ugovorena kamatna stopa u toku trajanja posla podleže promeni na osnovu ugovorenih uslova, uključujući i periodično usklađivanje.

14. Banke su obavezne da podatke o knjigovodstvenim računima, prema povezanosti banke s licima na koja se stanja na tim računima odnose, obezbede prema sledećem šifarniku:

0 - Lica povezana s bankom2 koja nisu obuhvaćena konsolidovanim finansijskim izveštajima

______________
2 Pojam lica povezana s bankom ima značenje definisano Zakonom o bankama.

1 - Lica povezana s bankom koja su obuhvaćena konsolidovanim finansijskim izveštajima

2 - Nepovezana lica.