PRAVILNIK
O MINIMALNIM USLOVIMA ZA IZDAVANJE POJEDINAČNIH DOZVOLA ZA KORIŠĆENJE RADIO-FREKVENCIJA PO SPROVEDENOM POSTUPKU JAVNOG NADMETANJA U RADIO-FREKVENCIJSKOM OPSEGU 1710-1785/1805-1880 MHZ

("Sl. glasnik RS", br. 136/2014)

1. Uvodna odredba

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, u radio-frekvencijskom opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz za pružanje javne elektronske komunikacione usluge za standard GSM 1800/MFCN uključujući i IMT (International Mobile Telecommunications, u daljem tekstu: pojedinačna dozvola), koji naročito sadrži broj pojedinačnih dozvola koje se mogu izdati za određeni radio-frekvencijski opseg, period na koji se izdaju pojedinačne dozvole, najmanji iznos jednokratne naknade koja se plaća prilikom izdavanja pojedinačne dozvole, uslove u pogledu obezbeđivanja pokrivenosti određenog dela teritorije ili stanovništva, kao i druge minimalne uslove za izdavanje pojedinačnih dozvola.

2. Pravni okvir za izdavanje pojedinačne dozvole

Član 2

Pojedinačna dozvola izdaje se u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", br. 44/10, 60/13 - US i 62/14, u daljem tekstu: Zakon), Uredbom o utvrđivanju Plana namene radio-frekvencijskih opsega ("Službeni glasnik RS", broj 99/12) i Pravilnikom o utvrđivanju Plana raspodele radio-ferekvencija za rad u radio-frekvencijskim opsezima 1710-1785/1805-1880 MHz ("Službeni glasnik RS", br. 112/14 i 125/14, u daljem tekstu: Plan raspodele).

Broj pojedinačnih dozvola koje se izdaju za radio-frekvencijski opseg 1710-1785/1805-1880 MHz

Član 3

U skladu sa Planom raspodele i izdatim pojedinačnim dozvolama za korišćenje radio-frekvencija raspoloživo je sedam radio-frekvencijskih blokova, širine po 5 MHz.

Za teritoriju Republike Srbije, za raspoložive radio-frekvencijske blokove u radio-frekvencijskom opsegu iz člana 1. ovog pravilnika, izdaju se najviše tri pojedinačne dozvole.

Jednom operatoru može biti izdata najviše jedna pojedinačna dozvola.

Pojedinačnom dozvolom mogu se dodeliti najviše dva radio-frekvencijska bloka.

Ukoliko na ovaj način nije moguće dodeliti šest radio-frekvencijskih blokova, preostali radio-frekvencijski blokovi se mogu dodeliti bez ograničenja iz stava 4. ovog člana.

Period na koji se izdaju pojedinačne dozvole

Član 4

Pojedinačna dozvola se izdaje na period od 10 godina.

Nakon isteka perioda na koji je izdata pojedinačna dozvola, ista će se u skladu sa članom 92. stav 2. Zakona produžiti na period od dve godine.

Najmanji iznos jednokratne naknade koja se plaća prilikom izdavanja pojedinačne dozvole

Član 5

Najmanji iznos jednokratne naknade koja se plaća prilikom izdavanja pojedinačne dozvole je 3.500.000 EUR za svaki pojedinačni radio-frekvencijski blok određen Planom raspodele.

Najmanji iznos jednokratne naknade plaća se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

Vrsta usluge

Član 6

Imalac pojedinačne dozvole dužan je da pruža javnu elektronsku komunikacionu uslugu u skladu sa standardom GSM 1800/MFCN uključujući i IMT, u radio-frekvencijskom opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz, na tehnološki neutralnoj osnovi.

Uslovi u pogledu obezbeđivanja početka korišćenja radio-frekvencija, pokrivenosti teritorije i kvaliteta usluge

Član 7

U skladu sa članom 3. stav 2. Plana raspodele imalac pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija nastavlja da koristi radio-frekvencije do njihove zamene, odnosno dodele novih radio-frekvencija.

Zamena, odnosno dodela novih radio-frekvencija iz stava 1. ovog člana i dodela radio-frekvencija u skladu sa novim pojedinačnim dozvolama, izvršiće se tako da se svakom od operatora dodele susedni radio-frekvencijski blokovi sa vremenski usklađenim početkom korišćenja zamenjenih radio-frekvencija i radio-frekvencija dodeljenih novim pojedinačnim dozvolama.

Imalac pojedinačne dozvole, izdate u skladu sa Zakonom, dužan je da održava pokrivenost teritorije Republike Srbije na nivou koji nije niži od nivoa koji je utvrđen važećim licencama za javnu mobilnu telekomunikacionu mrežu i pružanje usluga javne mobilne telekomunikacione mreže za standard GSM/GSM 1800 i UMTS/IMT-2000 izdatim u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama ("Službeni glasnik RS", br. 44/03 i 36/06), neprekidno 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Imalac pojedinačne dozvole, izdate u skladu sa Zakonom, dužan je da, u roku od šest meseci od dana izdavanja pojedinačne dozvole, obezbedi pokrivenost signalom na 50% teritorije Republike Srbije, neprekidno 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Imalac pojedinačne dozvole, izdate u skladu sa Zakonom, dužan je da, u roku od dva meseca od dana izdavanja pojedinačne dozvole, započne komercijalno pružanje usluga.

Sve smetnje i prekidi u mreži moraju biti otkriveni i otklonjeni u periodu utvrđenom relevantnim međunarodnim normama, preporukama i opštim aktima Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Završna odredba

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".