PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU IZGLEDA MARKICE SA ZNAKOM "DOPING FREE" I POSTUPKU ZA IZDAVANJE MARKICE

("Sl. glasnik RS", br. 139/2014)

1. Opšte odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se izgled markice sa znakom "DOPING FREE" koji se stavlja na testirane proizvode koji sadrže dodatke za ishranu i uređuje se postupak za izdavanje markice.

Član 2

Distributeru ili proizvođaču proizvoda koji sadrži dodatak za ishranu može se odobriti obeležavanje proizvoda markicom sa znakom "DOPING FREE" u slučaju kada je proizvod testiran na prisustvo zabranjenih doping supstanci od strane laboratorije koja poseduje tehničke i druge uslove za sprovođenje takve analize i kada su ispunjeni svi drugi uslovi propisani ovim pravilnikom.

Markicu sa znakom "DOPING FREE" izdaje Antidoping agencija Republike Srbije (u daljem tekstu: Antidoping agencija).

Odobravanje obeležavanja proizvoda vrši se u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu, pravilnikom kojim je utvrđena lista zabranjenih doping sredstava i ovim pravilnikom.

2. Kriterijumi za odobravanje obeležavanja proizvoda markicom sa znakom "DOPING FREE"

Član 3

Obeležavanje proizvoda markicom sa znakom "DOPING FREE" se odobrava samo u skladu sa sledećim kriterijumima:

1) proizvod je testiran na prisustvo zabranjenih doping supstanci u laboratoriji akreditovanoj od strane Svetske antidoping agencije, koja poseduje tehničke i druge uslove za sprovođenje takve analize;

2) proizvod je dozvoljen za korišćenje i distribuciju na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom;

3) podnosilac zahteva (distributeru ili proizvođač) za obeležavanje proizvoda je snosio troškove takse za javnu uslugu izdavanja markice sa znakom "DOPING FREE".

Obeležavanje proizvoda markicom sa znakom "DOPING FREE" odobrava se samo za proizvodnu seriju koja je testirana u laboratoriji iz stava 1. tačka 1. ovog člana.

3. Izgled markice sa znakom "DOPING FREE"

Član 4

Markice sa znakom "DOPING FREE" je pravougaonog oblika, dimenzija 50 mm širine i 25 mm visine.

Markica sadrži logo i naziv Antidoping agencije, jedinstveni broj reference, natpis "DOPING FREE" uz navođenje grupe zabranjenih doping supstanci na čije je prisustvo proizvod testiran i napomenu: "Radi vaše sigurnosti proverite referencu na" uz navođenje internet adrese sajta Antidoping agencije.

Markice je u bojama logoa Antidoping agencije.

Grafički prikaz markice dat je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo..

Markica se izdaje na srpskom i engleskom jeziku.

Član 5

Svaka individualna markica sa znakom "DOPING FREE" sadrži jedinstveni broj reference, koji omogućava dodatnu proveru autentičnosti markice, tako što se unošenjem tog broja u bazu na sajtu Antidoping agencije, dobija povratna informacija na koji se proizvod markica odnosi, na koji proizvodnu seriju, na koje je supstance proizvod testiran, kao i drugi raspoloživi podaci o proizvodu.

4. Postupak za izdavanje markice sa znakom "DOPING FREE"

Član 6

Podnosilac zahteva podnosi zahtev za izdavanje markice sa znakom "DOPING FREE" uz podnošenje dokaza o ispunjenosti uslova iz člana 3, ovog pravilnika.

Ukoliko je zahtev nepotpun ili postoje razlozi za sumnju u verodostojnost priloženih dokaza, Antidoping agencija će pozvati podnosioca zahteva da dopuni zahtev ili dostavi dodatne dokaze.

Član 7

Po odobravanju obeležavanje proizvoda markicom sa znakom "DOPING FREE", Antidoping agencija Republike Srbije će izdati odgovarajući broj markica podnosiocu zahteva, uz unošenje referenci za izdate markice u bazu na svom sajtu.

Član 8

Stroga je zabranjena bilo kakva zloupotreba izdatih markica i ista će biti sankcionisana shodno odredbama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu.

5. Troškovi za izdavanje markice sa znakom "DOPING FREE"

Član 9

Za javnu uslugu izdavanje markice za znakom "DOPING FREE" korisnik usluga plaća taksu Antidoping agenciji, u skladu sa zakonom.

6. Završna odredba

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

IZGLED MARKICE: