ODLUKA

O FORMIRANJU, ORGANIZACIJI I OPREMANJU JEDINICE CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE GRADSKE UPRAVE GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 15/2014)

Član 1

Ovom odlukom se uređuje formiranje, organizacija, opremanje i osposobljavanje jedinice civilne zaštite opšte namene za organe jedinice lokalne samouprave.

Član 2

Za potrebe zaštite i spasavanja zaposlenih i drugih lica, materijalnih i drugih dobara od elementarnih nepogoda, požara i drugih nesreća odnosno za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka iz oblasti zaštite i spasavanja i sprovođenje lične, uzajamne i kolektivne zaštite, kao što su: lokalizovanje i gašenje početnih manjih požara, ukazivanje prve pomoći kao i evakuacije zgrade Gradske uprave grada Čačka, učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva i zaposlenih i druge aktivnosti po naređenju gradonačelnika grada Čačka formira se jedinica civilne zaštite opšte namene Gradske uprave grada Čačka.

Član 3

U Gradskoj upravi grada Čačka formira se jedinica civilne zaštite opšte namene naziva JCZB-GRADSKE UPRAVE ČAČKA sa ukupno 10 obveznika civilne zaštite.

Član 4

Jedinica civilne zaštite opšte namene formira se od zaposlenih radnika u Gradskoj upravi grada Čačka, za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka iz oblasti zaštite i spasavanja i sprovođenje lične, uzajamne i kolektivne zaštite u okviru zgrade Gradske uprave grada Čačka.

Član 5

U jedinicu civilne zaštite opšte namene raspoređuju se zdravstveno sposobni muškarci i žene, starosti od 16 do 60 godina (muškarci), odnosno od 16 do 55 godina (žene), u skladu sa zakonom.

Član 6

Zdravstvenu sposobnost pripadnika jedinica civilne zaštite opšte namene utvrđuje Dom zdravlja u Čačku, na osnovu kriterijuma i načina utvrđivanja zdravstvene sposobnosti lica za rad u državnim organima.

Član 7

Jedinice civilne zaštite opšte namene opremaju se odgovarajućom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima koja su neophodna za ličnu, uzajamnu i kolektivnu zaštitu njenih pripadnika i za sprovođenje mera i zadataka civilne zaštite.

Član 8

Pripadnici jedinica civilne zaštite opšte namene obučavaju se i osposobljavaju za izvršavanje zadataka zaštite i spasavanja.

Popunu, opremanje i obuku jedinica izvršiće Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove grada Čačka.

Obuku i osposobljavanje organizuje i sprovodi Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove grada Čačka u saradnji sa Crvenim krstom u Čačku i Sektorom za vanredne situacije - Odeljenjem za vanredne situacije u Čačku i Vatrogasnom brigadom Čačka.

Član 9

Troškovi obuke i osposobljavanja pripadnika jedinice civilne zaštite snosi Gradska uprava grada Čačka kao pravno lice u okviru koga se formira jedinica civilne zaštite opšte namene.

Član 10

Imenovanje poverenika i zamenika poverenika izvršiće gradonačelnik grada Čačka.

Gradonačelnik grada Čačka doneće posebno rešenje o postavljenju poverenika i zamenika poverenika jedinice civilne zaštite i pripadnika jedinice civilne zaštite opšte namene Gradske uprave grada Čačka u roku od šezdeset (60) dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 11

Za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, poverenik i zamenik poverenika civilne zaštite koriste prostorije Gradske uprave grada Čačka, a stručne i druge poslove zaštite i spasavanja obavljaju nadležne službe.

Član 12

Prilikom izvršavanja zadataka zaštite i spasavanja pripadnici jedinice civilne zaštite opšte namene imaju prava na zdravstveno osiguranje.

U izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja na pripadnike jedinice civilne zaštite opšte namene primenjuju se opšti propisi o bezbednosti i zaštite na radu, kao i posebne mere za obezbeđenje zaštite i zdravlja pripadnika civilne zaštite, članova jedinice i drugih operativnih sastava od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, u skladu sa zakonom.

Član 13

Evidenciju o pripadnicima, sredstvima i opremi jedinica civilne zaštite opšte namene vodi lice zaduženo za poslove odbrane i bezbednosti u Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".