ODLUKA

O OBRAZOVANJU SAVETA ZA PRAĆENJE PRIMENE PREPORUKA MEHANIZAMA UJEDINJENIH NACIJA ZA LJUDSKA PRAVA

("Sl. glasnik RS", br. 140/2014)

1. Obrazuje se Savet za praćenje primene preporuka mehanizama Ujedinjenih nacija za ljudska prava (u daljem tekstu: Savet), na vreme od pet godina od dana stupanja na snagu ove odluke.

2. Zadaci Saveta su da: razmatra i prati primenu preporuka koje Republika Srbija dobija u procesu Univerzalnog periodičnog pregleda Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija i preporuka ugovornih tela Ujedinjenih nacija - Komiteta za prava čoveka, Komiteta za ekonomska, socijalna i kulturna prava, Komiteta za ukidanje rasne diskriminacije, Komiteta za eliminisanje diskriminacije žena, Komiteta protiv torture, Komiteta za prava deteta, Komiteta za prava osoba sa invaliditetom i Komiteta za prisilne nestanke; predlaže mere za primenu dobijenih preporuka; daje mišljenja o napretku ljudskih prava u izveštajnom periodu i daje stručna objašnjenja o stanju ljudskih prava i rezultatima koji su ostvareni primenom preporuka.

3. Savet ima predsednika i devet članova.

Za predsednika Saveta imenuje se:

- dr Suzana Paunović, direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Članove Saveta iz reda funkcionera i državnih službenika na položaju u ministarstvima nadležnim za poslove pravde, spoljne poslove, unutrašnje poslove, rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, zdravlje, kulturu i informisanje, državnu upravu i lokalnu samoupravu i iz Kancelarije za evropske integracije, imenuje Vlada posebnim rešenjem.

4. Savet nadležnom odboru dostavlja izveštaj o radu najmanje svakih 60 dana, a Vladi najmanje svakih 90 dana.

5. Savet donosi poslovnik o svom radu.

6. Savet, po potrebi, može pozivati predstavnike drugih državnih organa i organizacija i udruženja da prisustvuju sednicama Saveta.

7. Stručnu i administrativno-tehničku potporu Savetu pruža Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".