PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA ORGANA GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 26/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se: uslovi, način korišćenja, održavanje, vođenje evidencije i kontrola korišćenja službenih vozila u svojini grada Vranja čiji su korisnici, odnosno nosioci prava korišćenja organi grada Vranja (u daljem tekstu organi grada).

Ovaj Pravilnik se primenjuje i na službena vozila koja su data na upravljanje i korišćenje organima grada.

Član 2

Službena vozila, u smislu ovog Pravilnika, jesu: putnički automobili, kombi vozila i druga motorna vozila kojima upravljaju i raspolažu organi grada i koja služe za potrebe prevoza zaposlenih u organima grada, odnosno drugih lica ukoliko obavljaju poslove iz delokruga rada organa grada, kao i za prevoz robe i opreme potrebne za obavljanje poslova iz nadležnosti organa grada.

Član 3

Službena vozila se koriste za službene potrebe na teritoriji grada i van teritorije grada u cilju bržeg, ekonomičnijeg, racionalnijeg i efikasnijeg izvršavanja poslova i zadataka iz nadležnosti organa grada.

Službena vozila se mogu izuzetno koristiti za službeno putovanje u inostranstvo, na osnovu akta gradonačelnika o odobrenju službenog putovanja u inostranstvo.

Službena vozila se ne mogu koristiti za dolazak na rad i radi odlaska sa rada, niti se mogu koristiti za obavljanje privatnih poslova.

Član 4

Pod službenim potrebama u smislu člana 3. stav 1. ovog Pravilnika podrazumeva se izvršavanje službenih zadataka i poslova, i to:

- poslovi koji se zbog hitnosti izvršenja ne mogu uspešno i blagovremeno izvršiti korišćenjem sredstava javnog prevoza, poslovi inspekcijske kontrole i kontrole komunalne policije, utvrđivanje i otklanjanje posledica elementarne nepogode, hitne ekspedicije akata i materijala za sednice Skupštine grada, radnih tela, Gradskog veća i sl.;

- poslovi koji se moraju obaviti u naseljenom mestu do koga nije organizovan javni prevoz ili je isti privremeno obustavljen;

- protokolarni poslovi za potrebe domaćih i stranih delegacija i gostiju u organima grada;

- prevoza novčanih i drugih vrednosnih pošiljki i pošiljki koje sadrže poverljive podatke, poštanskih pošiljki i dr.;

- učešće na sednicama, sastancima, seminarima, radionicama, i sl.;

- prevoza predstavnika drugih organa i organizacija kada oni vrše službene poslove iz nadležnosti organa grada;

- prevoz osoba sa invaliditetom;

- i drugih sličnih poslova, kada priroda i uslovi rada to zahtevaju.

II USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

Član 5

Pravo na stalno korišćenje službenog vozila sa vozačem imaju:

1. gradonačelnik Vranja;

2. zamenik gradonačelnika;

3. predsednik Skupštine grada;

4. zamenik predsednika Skupštine grada.

Član 6

Prava da koriste službena vozila sa vozačem za potrebe obavljanja službenih poslova, imaju:

1. članovi Gradskog veća;

2. načelnik i zamenik načelnika Gradske uprave;

3. pomoćnici gradonačelnika;

4. sekretar i zamenik sekretara Skupštine grada;

5. sekretar i zamenik sekretara Gradskog veća;

6. načelnici - rukovodioci organizacionih jedinica, odnosno od njih ovlašćena lica (u daljem tekstu: korisnici).

Izuzetno, korisnici iz stava 1. ovog člana mogu po odobrenju gradonačelnika koristiti službena vozila bez vozača samo u slučaju kada organi grada nemaju na raspolaganju slobodnog vozača i u slučaju kada zbog dužine trajanja sastanaka nema organizovanog javnog prevoza za povratak u sedište organa grada.

Član 7

Službeno vozilo sa vozačem po odobrenju gradonačelnika u slučaju potrebe zdravstvenog pregleda ili smeštaja u zdravstvenu ustanovu van teritorije grada, mogu koristiti građani Vranja samo u izuzetnim hitnim i vanrednim slučajevima.

Član 8

Službena vozila po odobrenju gradonačelnika mogu koristiti i sledeći korisnici:

1. javna preduzeća i javne ustanove čiji je osnivač grad, koji nemaju svoja službena vozila i koja obavljaju poslove od interesa za grad Vranje;

2. škole u slučaju stručne edukacije i usavršavanje zaposlenih i u slučaju prevoza učenika na takmičenjima;

3. sportska društva koji su članovi Sportskog saveza grada Vranja i udruženja građana čije se aktivnosti finansiraju iz budžeta grada Vranja (u daljem tekstu: ostali korisnici).

Član 9

Za potrebe prevoza osoba sa invaliditetom određuje se kombi vozilo sa vozačem.

Potreba za korišćenje ovog vozila prijavljuje se načelniku službe za zajedničke poslove, koji na osnovu saglasnosti gradonačelnika odobrava korišćenje istog, na osnovu redosleda prijavljenih potreba, prioriteta, hitnosti i značaja poslova i zadataka.

Član 10

Korisnici organa grada iz člana 6. ovog Pravilnika, potrebu korišćenja službenog vozila na teritoriji grada (lokalna vožnja) prijavljuju načelniku službe za zajedničke poslove (u daljem tekstu: rukovodilac službe) koji odobrava korišćenje istog.

Teritorijom grada (lokalna vožnja) u smislu stava 1. ovog člana, smatra se teritorija sedišta grada i Gradske opštine Vranjska Banja, kao i teritorija na kojoj se nalaze organizacioni delovi i samostalne jedinice Gradske uprave.

Član 11

Za prevoz van teritorije grada, korisnici iz člana 6. ovog Pravilnika upućuju pismeni zahtev rukovodiocu Službe, po pravilu najkasnije 24 časa pre polaska na službeni put koji obavezno sadrži:

- ime i prezime korisnika i njegovu funkciju, odnosno položaj i zvanje;

- razlog putovanja i odredište putovanja;

- datum i vreme polaska i povratka;

- broj putnika.

Po obavljenom prevozu iz stava 1. ovog člana, korisnik prevoza potvrđuje na putnom nalogu da je prevoz obavljen i označava vreme kada je prevoz završen.

Član 12

Ostali korisnici iz člana 8. ovog Pravilnika dužni su da pismeni zahtev za korišćenje službenog vozila dostave kabinetu gradonačelnika u roku od 48 časova pre dana korišćenje vozila.

III OBAVEZE I ODGOVORNOST VOZAČA I RUKOVODEĆEG LICA

Član 13

Službenim vozilom upravlja vozač organa grada.

Službenim vozilom može upravljati i drugo lice u radnom odnosu u organima grada koje ima odgovarajuću vozačku dozvolu, ako potrebe organa to zahtevaju.

Svaki vozač i drugo lice koje je zaduženo vozilom, odgovara za zaduženo službeno vozilo, njegovu pravilnu, namensku i ekonomičnu upotrebu i održavanje.

Vozač, odnosno drugo lice koje upravlja službenim vozilom dužno je da se pridržava saobraćajnih i drugih propisa koji se odnose na korišćenje i održavanje vozila.

Vozač. odnosno drugo lice koje upravlja službenim vozilom, dužno je da odbije zahtev kojim se nalaže kršenje saobraćajnih propisa ili upotreba službenog vozila suprotno odredbama ovog Pravilnika i da svaki takav nalog prijavi svom neposrednom rukovodiocu.

Član 14

Vozač, kome je upravljanje motornim vozilom osnovno zanimanje, mora se podvrgnuti zdravstvenom pregledu radi utvrđivanja psihofizičke sposobnosti za vozača u roku koji ne može biti duži od tri godine.

Član 15

Rukovodilac službe ne može dozvoliti da službenim vozilom upravlja vozač koji se u propisanom roku nije podvrgao zdravstvenom pregledu, odnosno za koga je na tom pregledu utvrđeno da nije sposoban za vozača određene kategorije.

Troškove zdravstvenog pregleda vozača snose organi grada kod kojih je vozač zaposlen.

Član 16

Na kontrolni zdravstveni pregled uputiće se vozač, za koga se posumnja da zbog psihofizičkih smetnji, odnosno nedostataka, nije u stanju bezbedno da upravlja službenim vozilom.

Član 17

Sva lica koja koriste ili odobravaju korišćenje službenih vozila, vozač ili drugo lice koje je zaduženo službenim vozilom, dužni su da pri korišćenju službenog vozila postupaju ekonomično i racionalno, i da jedno službeno vozilo koristi više lica ukoliko se prevoze u istom pravcu.

Član 18

Službena vozila se mogu koristiti za obavljanje službenih poslova samo na osnovu propisane prevozne isprave - putnog naloga, koji mora biti overen od strane rukovodioca Službe ili načelnika Gradske uprave.

Član 19

Na osnovu izdatih putnih naloga rukovodilac Službe vodi evidenciju o korišćenju službenih vozila za svako službeno vozilo posebno koja sadrži podatke o vozačima, korisnicima, polaznim i dolaznim odredištima, dnevnoj i mesečnoj kilometraži i utrošku goriva.

Rukovodilac Službe na osnovu evidencije iz stava 1. ovog člana dužan je da sačini mesečni izveštaj o korišćenju službenih vozila.

Po isteku tekućeg meseca, u periodu od 1. do 5. u narednom mesecu, rukovodilac Službe dostavlja mesečni izveštaj iz stava 2. ovog člana načelniku Gradske uprave.

Član 20

Dnevnu kontrolu psihofizičkog stanja vozača (trezvenost, odmornost i dr.) vrši rukovodilac Službe koji je u obavezi da na osnovu procene preduzme odgovarajuće mere.

Rukovodilac Službe zabraniće upravljanje službenim vozilom u slučaju sumnje da zbog umora, bolesti, dejstva alkohola, dejstva opojnih sredstava ili psihofizičkog stanja vozač nije u stanju da bezbedno upravlja motornim vozilom u javnom saobraćaju.

O izricanju zabrane iz stava 2. ovog člana, rukovodilac Službe vodi evidenciju i o istoj obaveštava načelnika Gradske uprave.

Vozač se može uputiti na vanredni kontrolni zdravstveni pregled na predlog načelnika Gradske uprave ili rukovodioca Službe.

Član 21

Ako je vozaču iz bilo kog razloga oduzeta vozačka dozvola, isti je dužan da to odmah prijavi rukovodiocu Službe.

Član 22

Službena vozila koja se uključuju u saobraćaj moraju biti snabdevana ispravnim uređajima i opremom u skladu sa saobraćajnim propisima.

Kontrolu snabdevenosti ispravnom i odgovarajućom opremom vrši vozač i rukovodilac Službe prilikom uključivanja službenog vozila u saobraćaj.

Član 23

Vozač, odnosno drugo lice zaduženo službenim vozilom, u obavezi je da po završenom prevozu službeno vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenih vozila i ključeve preda ovlašćenom licu na portirnicu.

Izuzetno ukoliko se vozač ili drugo lice zaduženo službenim vozilom vrati sa službenog putovanja posle 23.00 časova, vozač, odnosno drugo lice zaduženo službenim vozilom nije u obavezi da službeno vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje službenih vozila.

Član 24

Po povratku sa službenog putovanja, vozač odnosno drugo lice zaduženo službenim vozilom dužno je da rukovodiocu Službe prijavi svako oštećenje koje je nastalo na vozilu u toku vožnje i svaku saobraćajnu nezgodu.

Vozač je, za svako učestvovanje u saobraćajnoj nezgodi, bez obzira o kakvoj visini materijalne štete se radi i bez obzira da li je štetu pretrpelo vozilo ili je šteta nastala na vozilu drugog učesnika u javnom saobraćaju, dužan da rukovodiocu Službe da pismenu izjavu, koji će sa istom upoznati načelnika Gradske uprave.

Vozač vozila koji u toku godine učini tri i više saobraćajne nezgode, obavezno se upućuje na proveru psihofizičke sposobnosti za upravljanje motornim vozilom.

Član 25

Rukovodilac Službe odgovoran je za:

- tehničku ispravnost vozila;

- uočavanje i otklanjanje svih kvarova i nedostataka na vozilu;

- neposredno sprovođenje mera u oblasti bezbednosti saobraćaja;

- kontrolu psihofizičkog stanja vozača; i

- preduzimanje svih propisanih mera u slučaju saobraćajne nezgode.

Član 26

Vozač, odnosno drugo lice zaduženo službenim vozilom odgovoran je za:

- upravljanje vozilom u skladu sa važećim propisima;

- uredno popunjavanje putnih naloga;

- dnevnu kontrolu ispravnosti vozila;

- praćenje stanja i ispravnosti vozila preko odgovarajućih instrumenata;

- pravilno opterećenje vozila; i

- preduzimanje svih propisanih mera u slučaju saobraćajne nezgode i dr.

Član 27

Vozač, ili drugo lice zaduženo službenim vozilom za vreme vožnje ne sme da uzima alkoholna pića i opojna sredstva, niti da upravlja vozilom, ako je prethodno uzimao alkohol ili opojna sredstva, ili ako pokazuje znake bolesti ili druge zdravstvene smetnje koje ga čine nesposobnim da upravlja službenim vozilom.

Član 28

Vozač, ili drugo lice zaduženo službenim vozilom dužan je da vozilom u saobraćaju upravlja savesno i na propisani način, da upravljanje vozila prilagodi okolnostima saobraćaja, da vozilom stalno i potpuno vlada i da blagovremeno preduzme svaku meru radi izbegavanja opasnosti koju u postojećim uslovima može predvideti.

Član 29

Pregled i kontrola na službenom vozilu obuhvata naročito:

- pregled količine vode u sistemu za hlađenje;

- pregled količine ulja i goriva u rezervoaru;

- ispitivanje vazdušnog pritiska u gumama;

- pregled upravljačkog mehanizma i kočionog uređaja;

- pregled postojanja potrebne opreme u vozilu;

- ispravnost aparata za gašenje požara.

Član 30

U toku zimske sezone službeno vozilo mora biti snabdeveno zimskom opremom na pogonskim točkovima.

Pod zimskom opremom, podrazumevaju se pneumatici za zimsku upotrebu ili sa letnjim profilom, ako službeno vozilo u opremi ima lance za pogonske točkove.

Za snabdevenost i ispravnost opreme i alata odgovoran je vozač zadužen vozilom i rukovodilac Službe za zajedničke poslove.

Član 31

Izuzetno, u slučaju da su sva službena vozila zauzeta, a korisniku iz člana 6. ovog Pravilnika neodložno je potrebno vozilo za obavljanje službenog posla i u mogućnosti je da za isti koristi sopstveno vozilo, može mu se odobriti obezbeđenje goriva za sopstveno vozilo.

Zahtev da se obezbedi gorivo za sopstveno vozilo mogu podneti i ostali korisnici iz člana 8. ovog Pravilnika, ukoliko je istima neodložno potrebno vozilo za obavljanje službenog posla, a službena vozila organa grada su zauzeta a kod istih postoji mogućnost da se za obavljanje službenog posla koristi vozilo zaposlenog kod tog korisnika.

O pravu na obezbeđenje goriva za sopstveno vozilo za obavljanje službenog posla iz stava 1. i 2. ovog člana odlučuje gradonačelnik.

O obezbeđenju goriva za sopstvena vozila rukovodilac Službe za zajedničke poslove vodi posebnu evidenciju.

Podaci o korisnicima kojima je obezbeđeno gorivo i o količini goriva unose se u izveštaju i člana 19. ovog Pravilnika.

Član 32

Rukovodilac Službe utvrđuje dnevni raspored prevoza i raspored vozača koji na početku radnog vremena saopštava vozačima i određuje vozača ili drugo lice koji je odgovoran za službeno vozilo kojim upravlja.

IV ODGOVORNOST ZA POVREDU RADNIH OBAVEZA

Član 33

Nepridržavanje odredaba ovog Pravilnika, predstavlja lakšu povredu radne obaveze i povlači disciplinsku odgovornost.

Povrede radnih obaveza za koje se može izreći disciplinska mera u skladu Zakonom o radnim odnosima u državnim organima i Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti zaposlenih u Gradskoj upravi grada Vranja, su:

- upotreba izuzetno prljavog službenog vozila i korišćenje istog bez produžene registracije;

- upotreba službenog vozila bez putnog naloga kao i neopravdano izdavanje naloga za korišćenje službenog vozila;

- upotreba službenog vozila suprotno članu 2. ovog Pravilnika;

- korišćenje tehnički neispravnog službenog vozila i bez pripadajućih rezervnih delova i opreme;

- neblagovremeno obavljanje tehničkog pregleda i produženje registracije; i

- neblagovremeno podnošenje putnog naloga na obračun kod nadležnog organa za finansije.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja putničkih i drugih motornih vozila u organima grada, broj: 06-149/2011-04 od 21.12.2011. godine.

Član 35

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".