PROGRAM

KONTROLE I SMANJENJA POPULACIJE NAPUŠTENIH PASA I MAČAKA

("Sl. list grada Subotice", br. 44/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka (u daljem tekstu: Program) uređuje se kontrola i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Subotice (u daljem tekstu: Grad) prema specifičnostima sredine.

II PREGLED STANJA

Znatan broj napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada u najvećoj meri predstavlja posledicu ponašanja vlasnika, građana i prirodne reprodukcije životinja.

Populacija napuštenih pasa i mačaka povećava se zbog neadekvatnog odnosa držalaca pasa i mačaka. Odlukom o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Subotice propisano je da u objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, psi moraju da se drže u ograđenom prostoru u odgovarajućoj kućici ili na način koji će sprečiti nekontrolisani izlazak iz dvorišta na javne površine i u susedno dvorište.

Tačan broj napuštenih pasa i mačaka nije moguće utvrditi, jer postoji značajan broj vlasnika pasa i mačaka koji svesno ili nesvesno omogućavaju njihovo nekontrolisano kretanje po javnim površinama i susednim dvorištima, što doprinosi povećanju njihove reprodukcije.

Na teritoriji Grada Subotice poslove hvatanja, zbrinjavanja, veterinarske nege i smeštaja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka u prihvatilišta za životinje, poslove lišavanja života za neizlečivo bolesne i povređene napuštene i izgubljene životinje i poslove kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka obavlja Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" Subotica, na osnovu Odluke o delatnosti zoohigijene.

III CILJEVI DONOŠENJA PROGRAMA

Ciljevi donošenja ovog programa su:

1. smanjenje broja napuštenih pasa i mačaka koji se nalaze na javnim površinama,

2. smanjenje napada na građane kao i narušavanje javnog reda i mira,

3. smanjenje troškova u slučaju odštetnih zahteva građana,

4. sprečavanje širenja i prenošenje zaraznih bolesti kao i bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama,

5. sprečavanje rasturanja otpada iz posuda za sakupljanje otpada,

6. sprečavanje prljanja površina javne namene,

7. podizanje ukupne svesti građana u odnosu na način držanja pasa i mačaka i humano postupanje sa istima.

IV MERE ZA REALIZACIJU CILJEVA PROGRAMA

Mere za realizaciju ciljeva ovog programa su:

1. Registracija i obeležavanje svih pasa i mačaka

Vlasnici i držaoci pasa i mačaka dužni su da omoguće veterinarskim stanicama i veterinarskim ambulantama da vrše vakcinaciju pasa i mačaka u skladu sa Programom mera zdravstvene zaštite životinja. Vakcinisani psi moraju se trajno obeležiti u skladu sa posebnim propisom.

Odlukom o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Subotice definisano je da vlasnik ili držalac psa ili mačke dužan je da obezbedi vakcinisanje psa odnosno mačke protiv besnila kao i njihovo obeležavanje i registrovanje, u skladu sa posebnim propisom. Obeležavanjem i registrovanjem pasa odnosno mačaka stvaraju se uslovi za jednostavnije pronalaženje vlasnika ili držalaca ukoliko napuste ili izgube životinju, odnosno ne sprečavaju nekontrolisani izlazak iz dvorišta na javne površine i u susedno dvorište. Sankcionisanjem ovakvog postupanja stvaraju se uslovi za uspostavljanje odgovornosti vlasnika i držaoca pasa i mačaka.

2. Izgradnja prihvatilišta i poboljšanje uslova u postojećim prihvatilištima

Obaveza izgradnje prihvatilišta predviđena je Zakonom o dobrobiti životinja, prema kojem je organ jedinice lokalne samouprave dužan da obezbedi prihvatilište ako na svojoj teritoriji ima napuštenih životinja, da obezbedi prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja, kao i da im pruži pomoć, brigu i smeštaj u prihvatilištu najduže 30 dana.

3. Sterilizacija i hirurški zahvat

Sterilizaciju i hirurški zahvat izvodi veterinar, a podrazumeva ovari-histerektomiju ženki i kastraciju mužjaka, a primenjuje se u terapeutske svrhe i u svrhu kontrole populacije. Ovom merom najefikasnije se smanjuje populacija napuštenih pasa i mačaka, reguliše brojnost populacije u prihvatilištima, kao i njihova nekontrolisana reprodukcija. Takođe, primena ovih mera je jedan od načina da vlasnici, odnosno držaoci kućnih ljubimaca spreče rađanje neželjenih kućnih ljubimaca, što je i njihova zakonska obaveza. Na taj način smanjio bi se i broj pasa i mačaka koje vlasnici odnosno držaoci napuštaju. U tom cilju, potrebno je preduzimanje aktivnosti koje bi građanima, odnosno vlasnicima i držaocima približili ove mere i podstakli ih na njihovu što širu primenu.

4. Udomljavanje

Udomljavanje napuštenih pasa i mačaka iz prihvatilišta je najhumaniji način njihovog zbrinjavanja i tom prilikom moraju biti vakcinisani, sterilisani i obeleženi. Saradnja sa društvima za zaštitu životinja mora biti na najvišem nivou kako bi informisanje građana o mogućnostima udomljavanja pasa iz prihvatilišta dalo očekivani efekat. Takođe, za realizaciju ove mere Programa je od izuzetnog značaja i saradnja sa Kinološkim društvom "Subotica", gde se za napuštene i izgubljene pse vrši program socijalizacije, kako bi ove životinje bile pogodne za udomljavanje.

5. Edukacija i informisanje

Edukacija je upoznavanje vlasnika životinja kao i građana sa osobinama i potrebama životinja, sopstvenim motivima držanja životinja i zakonskim obavezama vlasnika životinja. Pored toga građanstvo se mora upoznati sa elementima ovog programa u cilju boljeg razumevanja prava i odgovornosti svih učesnika u lancu rešavanja problema, a naročito obaveza vlasnika odnosno držaoca životinje.

Informisanje putem medija ima veoma važnu ulogu u edukaciji i podizanju svesti građana o problemu napuštenih životinja. Takođe, neposredno informisanje građana od strane veterinarskih službi, zaposlenih u prihvatilištu, udruženja građana i drugih institucija i pojedinaca koji se bave ovom problematikom, od izuzetnog je značaja za njeno razumevanje u javnosti.

U slučaju zatvaranja prihvatilišta ili elementarnih nepogoda, odnosno u slučaju kada su kapaciteti prihvatilišta popunjeni, a za životinje za koje se ne interesuju udomitelji, kao i u drugim slučajevima u kojima dolazi do većih problema u funkcionisanju prihvatilišta, predviđa se sledeće:

- Privremen premeštaj pasa i mačaka u druga prihvatilišta na teritoriji Republike Srbije koja imaju slobodne kapacitete i

- CNR Program ("uhvati-steriliši-pusti"). Privremen premeštaj pasa i mačaka lutalica može se vršiti samo u prihvatilišta koja ispunjavaju propisane uslove. Sa preduzećem koje upravlja prihvatilištem u koji se vrši premeštaj, JKP "Čistoća i zelenilo, kao vršilac poslova hvatanja, zbrinjavanja, veterinarske nege i smeštaja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka u prihvatilišta za životinje, poslove lišavanja života za neizlečivo bolesne i povređene napuštene i izgubljene životinje i poslove kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada Subotice, sačinjava ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Vezano za takozvani CNR Program ("uhvati-steriliši-pusti"):

- program podrazumeva hvatanje napuštenih životinja, sterilizaciju, vakcinaciju i tretman, obeležavanje i vraćanje zdravih neagresivnih životnja na područje na kojem su uhvaćeni;

- područja na koje se vraćaju napuštene životinje ne mogu da budu lokacije dečijh vrtića, školskih dvorišta i bolnica;

- vraćene životinje se i dalje smatraju napuštenima i traže se njihovi udomitelji.

Privremen premeštaj pasa i CNR program se smatraju privremenim merama i osim u navedenim situacijama i pod gore definisanim uslovima se ne primenjuju.

Lišavanje života pasa je zabranjeno, odnosno jedino je moguće u zakonom predviđenim slučajevima i na zakonom propisan način.

U cilju rešavanja problema napuštenih pasa i mačaka neophodno je ostvariti potpunu saradnju između nadležnog ministarstva, lokalne samouprave, komunalnih preduzeća, veterinarskih ustanova, kinoloških društava i udruženja za zaštitu životinja i građana.

V FINANSIRANJE

Finansiranje poslova iz tačke 3. ovog programa, u skladu sa Odlukom o delatnosti zoohigijene, vrši se iz budžeta grada Subotice, kao i od prihoda po osnovu komunalne usluge hvatanja, zbrinjavanja, veterinarske nege i smeštaja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka u prihvatilišta za životinje, lišavanja života za neizlečivo bolesne i povre ene, napuštene i izgubljene životinje i sprovođenja mera iz programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka koju plaćaju vlasnici ili držaoci pasa i mačaka ukoliko se utvrdi njihov identitet.

VI NADZOR

Nadzor nad sprovođenjem ovog programa vrši sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za komunalne poslove.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Danom stupanja na snagu ovog programa, prestaje da važi Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka ("Službeni list Grada Subotice", br. 46/12).

Ovaj program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".