PRAVILNIK

O UGOVARANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA 2014. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 115/2013, 24/2014, 33/2014, 50/2014, 71/2014, 86/2014, 142/2014, 146/2014 - ispr i 9/2015 - ispr.)

 

I OPŠE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2014. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) i davalaca zdravstvenih usluga (zdravstvene ustanove, privatna praksa i druga pravna lica), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna sa davaocima zdravstvenih usluga i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2

Ugovor iz člana 1. ovog pravilnika zaključuje filijala Republičkog fonda na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga (u daljem tekstu: filijala), osim ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Član 3

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda, osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika), u skladu sa ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika, kao i licima koja zdravstvenu zaštitu koriste na osnovu međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju.

Član 4

Iznos sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2014. godinu utvrđen je Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davaocima zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2014. godinu, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, i to:

- Predračun sredstava za 2014. godinu (Prilog 1.),

- Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2014. godinu (Prilog 2.),

- Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2014. godinu (Prilog 3.),

- Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2014. godinu (Prilog 4.),

- Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2014. godinu (Prilog 5.).

Za određene vrste zdravstvenih usluga, utvrđene ovim pravilnikom, davaocu zdravstvenih usluga obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene predračunom sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocima zdravstvenih usluga određenim ovim pravilnikom utvrđuje se godišnji iznos naknada za usluge, lekove i medicinska sredstva.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Član 6

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2014. godinu (u daljem tekstu: plan rada).

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2014. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada na osnovu metodologije za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut"), u skladu sa opštim aktom kojim je utvrđena nomenklatura zdravstvenih usluga, koju donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar).

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove koja je predviđena opštim aktom Vlade Republike Srbije kojim je uređen plan mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti sačinjen na osnovu elemenata iz Plana zdravstvene zaštite i usklađen sa ukupnom naknadom zdravstvenoj ustanovi utvrđenom ovim pravilnikom, a posebno sa naknadom za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa.

Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 8

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa Planom zdravstvene zaštite Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod (u daljem tekstu: Pasterov zavod) i Instituta za transfuziju krvi Srbije, daje Institut "Batut".

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove sa naknadom iz člana 7. stav 1. ovog pravilnika utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" i plana rada Pasterovog zavoda sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom utvrđuje Republički fond.

Član 9

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar u delu koji se odnosi na planirani kadar koji se finansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Republički fond, odnosno filijala sa zdravstvenom ustanovom ugovara broj i strukturu zaposlenih, najviše do planiranog kadra iz stava 1. ovog člana (u daljem tekstu: ugovoreni radnici).

U slučaju izmene u broju i strukturi radnika iz stava 1. ovog člana, kao i izmene drugih podataka koje sadrži elektronska aplikacija ugovorenih radnika, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene.

Promenu podataka iz stava 3. ovog člana filijala ažurira u elektronskoj formi narednog dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za obračun i isplatu plata za ugovoreni broj radnika.

Član 10

Republički fond sprovodi centralizovane javne nabavke za potrebe zdravstvenih ustanova sa kojima ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom.

Predmet centralizovanih javnih nabavki iz stava 1. ovog člana su robe i usluge utvrđene opštim aktom Vlade Republike Srbije kojim je uređeno planiranje i vrsta roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke.

Član 11

Zdravstvena ustanova je u obavezi da sačini listu čekanja pod uslovima, na način i po postupku koji su utvrđeni opštim aktom Republičkog fonda.

Član 12

Zdravstvena ustanova je u obavezi da, u skladu sa zakonom, prioritetno zaključi ugovor sa Republičkim fondom za raspoložive kapacitete u pogledu prostora, opreme i kadrova, odnosno da prioritetno izvršava ugovorne obaveze prema Republičkom fondu, u odnosu na druga pravna i fizička lica sa kojima ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje finansijski plan, informator o radu, završni račun i finansijske izveštaje, kao i osnovne podatke o organizaciji, rukovodstvu, izabranim lekarima, podatke o medicinskoj i dijagnostičkoj opremi, zalihama lekova, medicinskog i potrošnog materijala, u skladu sa zakonom.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENOJ USTANOVI IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 13

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za plate za 2014. godinu su:

- iskazana potrebna sredstva zdravstvenih ustanova za mesec oktobar 2013. godine za ugovorene radnike,

- dinamika rasta plata za 2014. godinu,

- sredstva po osnovu rada na dane državnih i verskih praznika.

Potrebna sredstva zdravstvena ustanova utvrđuje na osnovu važećih propisa kojima je uređen obračun i isplata plata zaposlenih u javnim službama za ugovorene radnike.

Usklađivanje u toku ugovornog perioda vrši se do visine potrebnih sredstava zdravstvene ustanove, u skladu sa važećim propisima kojima su uređeni obračun i isplata plata zaposlenih u javnim službama i izmenama u broju i strukturi ugovorenih radnika, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje za 2014. godinu vrši se kao zbir:

- iznosa sredstava za isplaćene bruto plate za svaki mesec u periodu januar-oktobar 2014. godine iz IPL1 obrasca zdravstvene ustanove,

- iznosa sredstava za mesec novembar, koja su utvrđena u visini sredstava iskazanih u IPL1 obrascu za septembar, odnosno oktobar 2014. (veći iznos), uvećana za 1% za dane državnih i verskih praznika i umanjena za projektovani procenat, odnosno za propisano umanjenje plata za novembar 2014. godine, u skladu sa Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava,

- sredstava za decembar 2014. godine, koja su utvrđena u visini sredstava za novembar 2014. godine.

Član 14

Kriterijum za utvrđivanje naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovorene radnike, koji koriste prevoz, su iskazana potrebna sredstva zdravstvenih ustanova za mesec oktobar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ove namene po konačnom obračunu za 2013. godinu i obračunskih rashoda u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana za 2014. godinu vrši se na osnovu:

- podataka o izdacima za ovu namenu koje su dostavile zdravstvene ustanove sa ukupnim iznosom obračunskih rashoda za prevoz koji je utvrđen šestomesečnim obračunom za 2014. godinu sprovedenim između zdravstvene ustanove i filijale (obrazac PO-PP),

- podataka zdravstvenih ustanova o potrebnim iznosima sredstava za ovu namenu za period jul-decembar 2014. godine.

Član 15

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za lekove zdravstvenoj ustanovi su:

- fakturisana vrednost za period januar - septembar 2013. godine,

- projektovana fakturisana vrednost za period oktobar - decembar 2013. godine, prema procentu učešća fakturisane vrednosti istog perioda u 2012. godini u ukupnoj fakturisanoj vrednosti za 2012. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je projektovana fakturisana vrednost za 2014. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu, naknada za 2014. godinu utvrđuje se u visini predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Usklađivanje naknade iz st. 1. i 2. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2013. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za lekove za 2014. godinu vrši se na osnovu:

- fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine,

- fakturisane vrednosti za septembar 2014. godine ukoliko zdravstvena ustanova nije ispostavila fakturu za mesec oktobar,

- projektovane fakturisane vrednosti za mesece novembar i decembar 2014. godine koja je utvrđena primenom koeficijenta koji se dobija stavljanjem u odnos podataka o fakturisanoj vrednosti za period januar-oktobar 2013. godine i fakturisane vrednosti za 2013. godinu.

Izuzetno, projektovana fakturisana vrednost se utvrđuje i na osnovu zahteva zdravstvene ustanove i predloga filijale u slučajevima uvođenja novih pacijenata u terapiju lekovima: somatulin, sandostatin, clexsane, fraxiparine.

Član 16

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal su:

- vrednost utroška za period januar - jun 2013. godine,

- projektovana vrednost utroška za period jul - decembar 2013. godine prema procentu učešća fakturisane vrednosti istog perioda 2012. godine u ukupnoj fakturisanoj vrednosti u 2012. godini.

Ako je projektovana vrednost utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za 2014. godinu viša od ugovorene naknade za 2013. godinu, naknada se uvećava najviše do 10% ugovorene naknade za 2013. godinu, a zdravstvenoj ustanovi koja sprovodi skrining program do 20% ugovorene naknade za 2013. godinu.

Ako se u postupku sprovođenja skrining programa utvrdi da su nedovoljna sredstva za tu namenu iz stava 2. ovog člana, naknada po tom osnovu može se uvećati najviše do visine stvarnih troškova.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je projektovana vrednost za 2014. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu, naknada za 2014. godinu utvrđuje se u visini predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Usklađivanje naknade iz st. 1-4. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti i vrednosti utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za 2013. i 2014. godinu, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2014. godinu vrši se na osnovu:

- vrednosti utroška iz materijalnog knjigovodstva za period januar-jun 2014. godine koje je dostavila zdravstvena ustanova,

- projektovanog utroška za period jul-decembar 2014. godine koji je utvrđen primenom koeficijenta koji se dobija stavljanjem u odnos podataka o utrošcima iz materijalnog knjigovodstva koje je dostavila zdravstvena ustanova za period januar-jun 2013. godine i projekcije za 2013. godinu,

- usklađivanje utvrđene vrednosti sa Finansijskim planom se vrši primenom procenta do 10% rasta u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. i do 20% umanjenja u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. godinu.

Izuzetno, projektovani utrošak se utvrđuje i na osnovu zahteva zdravstvene ustanove i predloga filijale u slučajevima kada se predlog filijale nije uklapao u iznos projektovanih sredstava iz stava 6. ovog člana.

Član 17

Kriterijum za utvrđivanje naknade za materijalne i ostale troškove je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2013. godinu umanjena za iznos sredstava za otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja ugovorenim radnicima.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda za 2013. godinu i analize obračunskih rashoda u toku 2014. godine.

Naknada utvrđena na način iz st. 1. i 2. ovog člana uvećava se na osnovu zahteva zdravstvenih ustanova za:

- otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja ugovorenim radnicima;

- ispunjavanje obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čiji broj se utvrđuje u odnosu na broj ugovorenih radnika za odgovarajuću godinu, uplatom sredstava u skladu sa zakonom, za period 23. maj 2010. godine - 31. decembar 2014. godine, osim ako obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom nije izvršena zapošljavanjem ovih lica u okviru ugovorenog broja radnika.

Ukupna naknada iz st. 1, 2. i 3. ovog člana ne može biti veća od iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za materijalne i ostale troškove za 2014. godinu vrši se na osnovu srednje vrednosti između:

- projektovanog obračunskog rashoda za 2014. godinu koji je utvrđen na osnovu obračunskog rashoda za period januar-jun 2014. godine na koji je primenjen koeficijent koji se dobija stavljanjem u odnos obračunskih rashoda za 2013. godinu i period januar-jun 2013. godine i koji ne može biti niži od 2 niti viši od 2,1,

- ugovorene naknade za ovu namenu za 2014. godinu,

- obračunskog rashoda po konačnom obračunu za 2013. godinu.

Izuzetno, projektovani obračunski rashod se utvrđuje i na osnovu zahteva zdravstvene ustanove i predloga filijale u slučajevima da se predlog filijale nije uklapao u projektovani rashod na prethodno opisan način.

Sredstva iz stava 5. ovog člana ne mogu biti viša, odnosno niža za 10% od iznosa predračunskih sredstava iz stava 1. ovog člana, a uvećavaju se za preneta sredstva zdravstvenim ustanovama iz stava 3. ovog člana od 1. januara 2014. godine do 9. decembra 2014. godine.

Član 18

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturama zdravstvenih ustanova za period januar - septembar 2013. godine, uvećana za projektovanu visinu participacije za period oktobar - decembar 2013. godine prema procentu učešća fakturisane participacije istog perioda 2012. godine u ukupno fakturisanoj participaciji za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu participacije zdravstvene ustanove iskazane u fakturi za 2013. godinu i u toku 2014. godine.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je projektovana fakturisana vrednost participacije za 2013. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu planirana sredstva za 2014. godinu utvrđuju se u visini predračunski sredstava za 2013. godinu.

Član 19

Kriterijum za utvrđivanje naknade za energente je obračunski rashod za ovu namenu za period januar - avgust 2013. godine projektovan na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ove namene po konačnom obračunu za 2013. godinu i obračunskih rashoda u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za energente za 2014. godinu vrši se na osnovu:

- podataka o obračunskim rashodima koje su dostavile zdravstvene ustanove za period januar-oktobar 2014. godine, po vrstama energenata,

- projektovanih ukupnih obračunskih rashoda za 2014. godinu koju je utvrdila filijala.

Zdravstvenim ustanovama za koje nisu dostavljeni podaci o projektovanim obračunskim rashodima za 2014. godinu iz stava 3. ovog člana, završno usklađivanje naknade za energente za 2014. godinu, vrši se na osnovu projektovanog obračunskog rashoda za 2014. godinu koji je utvrđen na osnovu obračunskog rashoda za period januar-jun 2014. godine na koji je primenjen koeficijent koji se dobija stavljanjem u odnos obračunskih rashoda za 2013. godinu i period januar-jun 2013. godine i koji ne može biti niži od 2, niti viši od 2,33.

Usklađivanje utvrđene vrednosti iz stava 4. ovog člana sa Finansijskim planom se vrši primenom procenta do 10% rasta u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. i do 20% umanjenja u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. godinu.

Član 20

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, energente i materijalne i ostale troškove utvrđuje se prema kriterijumima koji su primenjeni na domove zdravlja kod utvrđivanja naknada za ove namene.

Usklađivanje naknade za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku 2014. godine prema utrošku i fakturi, usklađivanje naknade za energente vrši se na način utvrđen članom 19. stav 2. ovog pravilnika, a usklađivanje naknade za materijalne i ostale troškove vrši se na način utvrđen članom 17. st. 2. i 3. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2014. godinu vrši se na osnovu:

- podataka o vrednosti utrošaka u periodu januar-oktobar 2014. godine,

- projekcije utroška za novembar i decembar 2014. godine na bazi prosečnog mesečnog utroška za period januar-oktobar 2014. godine.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, kod koje su u toku 2013. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2014. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Ako zdravstvena ustanova u toku 2014. godine uvede novu metodu u lečenju, zahtev za finansiranje pružanja usluga primenom nove metode na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja dostavlja filijali po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog zavoda za javno zdravlje o potrebama osiguranih lica za primenom te metode.

Filijala dostavlja zahtev iz stava 2. ovog člana stručnoj službi Republičkog fonda koja je nadležna za medicinske poslove i procenu novih tehnologija, radi davanja mišljenja o opravdanosti podnetog zahteva.

Ako se u postupku utvrdi da je zahtev opravdan, naknade za lekove i medicinska sredstva uvećavaju se najviše do procenjenih troškova, odnosno do visine troškova za te namene koji se ne mogu izmiriti iz ugovorenih naknada.

Član 22

Ako zdravstvena ustanova u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se u skladu sa odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - 1.2. Apoteka.

Zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ishranu pacijenata i dijalizni materijal i lekove za dijalizu utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Naknada za ishranu iz stava 2. ovog člana obuhvata i ishranu osiguranih lica na dijalizi.

Usklađivanje naknade iz stava 2. ovog člana u toku ugovornog perioda vrši se na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou.

1.1. Naknada za stomatološke zdravstvene usluge

Član 23

Kriterijumi za utvrđivanje naknade domu zdravlja za stomatološke zdravstvene usluge za 2014. godinu su:

1) ugovoreni radnici;

2) naknada za plate za ugovorene radnike - shodno članu 13. st. 1. i 2. ovog pravilnika;

3) naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovorene radnike, koji koriste prevoz - iskazana potrebna sredstva zdravstvenih ustanova za mesec oktobar 2013. godine projektovana na godišnji nivo;

4) naknada za ostale direktne i indirektne troškove koja obuhvata:

- sredstva za lekove, utvrđena u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i lekove) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika,

- sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal, utvrđena u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i sanitetski i medicinski potrošni materijal) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika,

- sredstva za materijalne i ostale troškove, utvrđena u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i materijalne i ostale troškove) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika.

Usklađivanje naknade iz tač. 2) i 3) ovog člana vrši se na način utvrđen čl. 13. i 14. ovog pravilnika.

Usklađivanje naknade iz tačke 4) ovog člana vrši se na način utvrđen članom 17. st. 2. i 3. ovog pravilnika, najviše do iznosa sredstava utvrđenim Finansijskim planom.

Završno usklađivanje naknade domu zdravlja za stomatološke zdravstvene usluge vrši se na način utvrđen članom 13. stav 4. i članom 14. stav 3. ovog pravilnika.

Završno usklađivanje naknade iz tačke 4) ovog člana vrši se na sledeći način:

- sredstva za lekove, u visini procentualnog učešća naknade za lekove u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i lekove) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika,

- sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i sanitetski i medicinski potrošni materijal) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika,

- sredstva za materijalne i ostale troškove, u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i materijalne i ostale troškove bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih davanja) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika, na način utvrđen članom 17. stav 3. ovog pravilnika.

Član 24

Zavodu za stomatologiju Kragujevac naknada po namenama utvrđuje se u skladu sa članom 23. ovog pravilnika.

Završno usklađivanje naknade zdravstvenoj ustanovi iz stava 1. ovog člana vrši se shodno članu 23. stav 4. ovog pravilnika.

Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć koji pružaju stomatološke usluge na primarnom nivou, koji su u 2013. godini imali utvrđenu okvirnu naknadu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, okvirna sredstva za 2014. godinu utvrđuju se u visini projektovane fakturisane vrednosti stomatoloških usluga za period januar-septembar koje su pružene osiguranim licima u 2013. godini.

Stomatološkom fakultetu okvirna naknada za stomatološku zdravstvenu zaštitu utvrđuje se u visini projektovane fakturisane vrednosti stomatoloških usluga za 2014. godinu a na osnovu fakturisane vrednosti u periodu januar-septembar 2014. godine.

Završno usklađivanje naknade za 2014. godinu ustanovama iz st. 3. i 4. ovog člana vrši se na osnovu:

- fakturisane vrednosti za period januar-septembar 2014. godine,

- projektovane fakturisane vrednosti za period oktobar-decembar 2014. godine na bazi mesečnog proseka perioda januar-septembar 2014. godine.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija, koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2014. godinu utvrđuju se prema broju i strukturi kadra, kao i za 2013. godinu.

Sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalne i ostale troškove zdravstvenoj ustanovi iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se shodno članu 23. ovog pravilnika.

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje pružaju stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou naknada se utvrđuje shodno članu 23. st. 4. i 5. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 23. i člana 24. st. 1, 6. i 8. ovog pravilnika, naknada za materijalne i ostale troškove obuhvata ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a uvećavaju se shodno članu 17. stav 3. ovog pravilnika.

Završno usklađivanje zdravstvenim ustanovama iz st. 1, 6. i 8. ovog člana vrši se na način utvrđen članom 23. stav 4.

Cene stomatoloških usluga utvrđuju se opštim aktom Republičkog fonda.

1.2. Apoteka

Član 25

Ugovor sa apotekom zaključuje se radi snabdevanja osiguranih lica lekovima koji su utvrđeni opštim aktom Republičkog fonda (u daljem tekstu: Lista lekova) i određenim vrstama pomagala koji se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ugovor sa apotekom iz stava 1. ovog člana zaključuje se, u okviru predračunskih sredstava (Prilog 1) na osnovu:

1) Liste lekova koju utvrđuje Republički fond;

2) nabavne cene leka koja ne može biti viša od cene leka utvrđene Listom lekova;

3) troškova prometa na malo za izdate lekove u iznosu od 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka;

4) nabavne cene pomagala koja ne može biti viša od najvišeg iznosa naknade za pomagalo, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 6.);

5) troškova prometa na malo za izdata pomagala u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala;

Izuzetno od stava 2. tačka 3) ovog člana, za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije, Republički fond priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu leka.

Pored cena za izdate lekove i pomagala priznaje se i porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Apotekama na području AP Kosovo i Metohija naknada za plate i naknada naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove na nivou Predračuna sredstava za 2013. godinu.

Naknada apoteci za lekove na recept utvrđuje se prema učešću u ukupnoj fakturisanoj vrednosti lekova na recept u periodu januar-oktobar 2014. godine, a do visine Finansijskog plana za ovu namenu.

Naknada apoteci za pomagala utvrđuje se prema:

- fakturisanoj vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine,

- projekciji za novembar i decembar 2014. godine prema prosečnoj mesečnoj fakturi za period januar-oktobar 2014. godine.

Član 26

Apoteka je u obavezi da izda lek koji je propisan na lekarskom receptu.

Ovlašćeno lice ne sme, bez prethodnog sporazuma sa lekarom koji je propisao lek, da umesto propisanog leka izda lek sličnog sastava.

Ako apoteka nema propisani lek, ovlašćeno lice može da izda lek istog sastava, iste ili niže cene, koji se u prometu nalazi pod drugim imenom ako, uz objašnjenje, na to pristane lice kome je lek propisan.

Svaka zamena leka iz stava 3. ovog člana mora se obavezno naznačiti u receptu.

Član 27

Ugovor sa apotekom za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Ako apoteka u svom sastavu ima ogranke i jedinice za izdavanje gotovih lekova, ugovor se zaključuje za pružanje usluga svih ogranaka i jedinica za izdavanje gotovih lekova u sastavu apoteke.

Član 28

Apoteka koja zaključuje ugovor sa Republičkim fondom obezbeđuje tehničke i organizacione pretpostavke za elektronsku komunikaciju i razmenu podataka sa informacionim sistemom Republičkog fonda.

Apoteka je u obavezi da u periodu važenja ugovora prati promene u tehničkom uputstvu Republičkog fonda i da ih u predviđenom roku implementira u svoj informacioni sistem.

Detaljni tehnički uslovi koji podrazumevaju opise formata elektronskih faktura i šifarnika, logiku kontrola i svih drugih vidova elektronske komunikacije objavljuju se na internet stranici Republičkog fonda.

Član 29

Apoteka je u obavezi da vodi materijalno knjigovodstvo za lekove i medicinska sredstva koje izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

2. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 30

Naknada za plate i dodatke na plate zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno članu 13. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za plate i dodatke na platu za 2014. godinu vrši se na osnovu člana 13. ovog pravilnika.

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovoreni broj radnika zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se shodno članu 14. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovoreni broj radnika za 2014. godinu vrši se shodno članu 14. ovog pravilnika.

Član 31

Kriterijum za utvrđivanje naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi je fakturisana vrednost za period januar - septembar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2013. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi za 2014. godinu vrši se za na osnovu projektovane fakturisane vrednosti za 2014. godinu koja je utvrđena na osnovu fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine, umanjene za iznos projektovane vrednosti lekova za koje su se sredstva obezbeđivala pored naknade utvrđene predračunom i koja se od marta, odnosno avgusta 2014. godine obuhvataju predračunom sredstava, i primenom koeficijenta koji se dobija stavljanjem u odnos podataka o fakturisanoj vrednosti za 2013. godinu i period januar-oktobar 2013. godine, a koji ne može biti niži od 1,2 niti viši od 1,25.

Vrednost iz prethodnog stava uvećava se za iznos projektovane vrednosti lekova za koje su se sredstva obezbeđivala pored naknade utvrđene predračunom i koja se od marta, odnosno avgusta 2014. godine obuhvataju predračunom sredstava.

Usklađivanje naknade iz st. 3. i 4. ovog člana vrši primenom procenta do 5% rasta u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. i do 5% umanjenja u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. godinu.

Član 32

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se po tipu zdravstvene ustanove na osnovu:

- fakturisane vrednosti za period januar - septembar 2013. godine projektovane na godišnji nivo;

- učešća fakturisanog laboratorijskog materijala u ukupno fakturisanoj vrednosti sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala;

- projektovane fakturisane vrednosti na godišnjem nivou po epizodi lečenja.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda, po tipu zdravstvene ustanove, na osnovu:

1) fakturisane vrednosti za 2013. godinu,

2) fakturisane vrednosti u toku 2014. godine,

3) učešća fakturisanog laboratorijskog materijala u ukupno fakturisanoj vrednosti sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

4) (brisana)

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2014. godinu vrši se na osnovu projektovane fakturisane vrednosti za 2014. godinu koja je utvrđena na osnovu fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine (umanjene za iznos projektovane vrednosti sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za koje su se sredstva obezbeđivala pored naknade utvrđene predračunom i koje se od marta, odnosno avgusta 2014. godine obuhvataju predračunom) i primenom koeficijenta koji se dobija stavljanjem u odnos podataka o fakturisanoj vrednosti za 2013. godinu i period januar-oktobar 2013. godine, a koji ne može biti niži od 1,2 niti viši od 1,25.

Projektovana fakturisana vrednost iz stava 3. ovog člana uvećava se za iznos projektovane vrednosti sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za koje su se sredstva obezbeđivala pored naknade utvrđene predračunom i koja se od marta, odnosno avgusta 2014. godine obuhvataju predračunom.

Usklađivanje naknade iz st. 3. i 4. ovog člana vrši primenom procenta do 5% rasta u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. i do 5% umanjenja u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. godinu.

Ukupan iznos naknade utvrđen na način iz st. 3, 4. i 5. ovog člana, kod ustanova kod kojih se naknada povećava u odnosu na ugovorenu naknadu, primenjuje se polovina iznosa uvećanja, ako je učešće laboratorijskog materijala u fakturi u ukupnom sanitetskom i potrošnom materijalu veći od proseka grupe ustanova.

Specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi koja u lečenju osiguranih lica od bolesti štitne žlezde koristi radioaktivni jod, usklađivanje naknade za 2014. godine utvrđuje se u iznosu projektovanog utroška koji je utvrdila filijala uvidom u stvarni utrošak iz materijalnog knjigovodstva za period januar-jun 2014. godine projektovanog na godišnji nivo.

Član 33

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za materijalne i ostale troškove za 2014. godinu vrši se shodno članu 17. ovog pravilnika, izuzev stava 6. istog člana.

Član 34

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se shodno članu 18. ovog pravilnika.

Član 35

Naknada za troškove energenata utvrđuje se shodno članu 19. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za energente za 2014. godinu vrši se shodno članu 19. ovog pravilnika.

Član 36

Kriterijum za utvrđivanje naknade za krv i labilne produkte od krvi je prosečna mesečna fakturisana vrednost za period jul - septembar 2013. godine sa projekcijom za 2014. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu utrošaka iskazanih u fakturama za period jul - decembar 2013. godine sa procenom za 2014. godinu i analize istih utrošaka u toku 2014. godine, u skladu sa naknadama krvi i komponenti krvi koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Projektovana vrednost naknade iz stava 1. ovog člana utvrđena je na osnovu fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period jul - septembar 2013. godine, uvećane za dvostruki koeficijent odnosa fakturisane vrednosti iste naknade zdravstvene ustanove za period jul - decembar 2012. godine i fakturisane vrednosti iste naknade za period jul - septembar 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 37

Naknade za implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, implantate u kardiohirurgiji, kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i za ostali ugradni materijal, utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za period januar - septembar 2013. godine projektovane na godišnji nivo.

Izuzetno od stava 1. ovog člana u okviru naknade za ostali ugradni materijal sredstva za kohlearni implantat utvrđuju se na osnovu planiranih potreba osiguranih lica, po zdravstvenim ustanovama.

Naknade iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2013. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana za 2014. godinu vrši se na osnovu projektovane fakturisane vrednosti za 2014. godinu koja je utvrđena na osnovu fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine i primenom koeficijenta koji se dobija stavljanjem u odnos podataka o fakturisanoj vrednosti za 2013. godinu i period januar-oktobar 2013. godine, a koji ne može biti niži od 1,2 niti veći viši od 1,30.

Izuzetno, ukoliko zdravstvena ustanova nema ispostavljenu fakturu za period januar-oktobar 2014. godine, završno usklađivanje se vrši u iznosu srazmernog dela ugovorene naknade za period novembar-decembar 2014. godine. Ukoliko zdravstvena ustanova nije fakturisala ugradni materijal za 2013. godinu, procenjena fakturisana vrednost za 2014. godinu utvrđena je na bazi fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine koja se uvećava za projekciju fakturisane vrednosti za novembar i decembar 2014. godine, a koja se dobija na osnovu prosečne mesečne fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine.

Član 38

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina) su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2013. godine, prema podacima Instituta "Batut";

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog fonda;

3) učešće dijaliza (po vrstama) u ukupnom broju dijaliza;

4) preparati gvožđa za parenteralnu primenu - po cenama i indikacijama iz Liste lekova.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina) za 2014. godinu vrši se na osnovu:

- fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine,

- projektovane fakturisane vrednosti za mesec koji za period novembar-decembar 2014. godine ima najveću vrednost.

Kod zdravstvenih ustanova kod kojih je indeks, koji se dobija stavljanjem u odnos fakturisane vrednosti za mesec koji za period januar-oktobar 2014. godine, ima najveću vrednost i prosečne mesečne fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine veći od 130, osnov za projekciju fakturisane vrednosti za period novembar-decembar 2014. godine, je prosečna mesečna fakturisana vrednost za period avgust-oktobar 2014. godine.

Kod zdravstvenih ustanova koje za jedan mesec za period januar-oktobar 2014. godine nisu ispostavile fakturu, a fakturisana vrednost za mesec koji ima najveću vrednost u ovom periodu je približno jednaka dvostrukom iznosu prosečne vrednosti fakture za period januar-oktobar 2014. godine, projekcija vrednosti fakture na novembar i decembar je utvrđena na osnovu prosečne vrednosti fakture za period januar-oktobar 2014. godine.

Član 39

Kriterijum za utvrđivanje naknade za citostatike sa Liste lekova, naknade za lekove sa C liste i naknade za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije, je fakturisana vrednost za period januar - septembar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2013. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana za 2014. godinu vrši se na osnovu procene fakturisane vrednosti koja se za svaku zdravstvenu ustanovu za 2014. godinu utvrđuje na sledeće načine:

- prva procena se vrši na bazi fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine i uvećava za projekciju fakturisane vrednosti za novembar i decembar 2014. godine, dobijene na osnovu prosečne mesečne fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine,

- druga procena se vrši na bazi fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine i uvećava za projekciju fakturisane vrednosti za novembar i decembar 2014. godine, dobijene na osnovu prosečne mesečne fakturisane vrednosti za period avgust-oktobar 2014. godine.

Osnov za usklađivanje predračunskih sredstava je veća vrednost za svaku pojedinačnu zdravstvenu ustanovu između dve navedene projektovane fakturisane vrednosti za 2014. godinu.

Izuzetno, kod zdravstvenih ustanova koje nisu imale ispostavljene fakture za period januar-oktobar 2014. godine, procenjena fakturisana vrednost za 2014. godinu se utvrđuje na osnovu srazmernog iznosa ugovorene naknade za novembar i decembar 2014. godine.

Član 40

Projektovana vrednost naknade iz čl. 31, 32, 37. i 39., do završnog usklađivanja utvrđena je na osnovu fakturisane vrednosti odnosne naknade zdravstvene ustanove za period januar - septembar 2013. godine, uvećane za koeficijent odnosa fakturisane vrednosti iste naknade zdravstvene ustanove za period januar - decembar 2012. godine i fakturisane vrednosti iste naknade za period januar - septembar 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je projektovana fakturisana vrednost za 2013. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu, naknada za 2014. godinu utvrđuje se u visini predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Član 41

Naknada za ishranu u zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se u visini obračunskog rashoda za ovu namenu u periodu januar - jun 2013. godine, projektovanog na godišnji nivo.

Projektovana vrednost naknade iz stava 1. ovog člana utvrđena je na osnovu vrednosti obračunskog rashoda zdravstvene ustanove za period januar - jun 2013. godine, uvećanog za indeks odnosa vrednosti obračunskog rashoda iste naknade zdravstvene ustanove za period januar - decembar 2012. godine i vrednosti obračunskog rashoda iste naknade za period januar - jun 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje projektovana vrednost obračunskog rashoda za 2013. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu, naknada za 2014. godinu utvrđuje se u visini predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Naknada iz stava 1. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda sa obračunskim rashodom iz konačnog obračuna za 2013. godinu i obračunskim rashodom u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi završno usklađivanje naknade za ishranu za 2014. godinu vrši se na osnovu procenjenog obračunskog rashoda za ishranu bolesnika za 2014. godinu kao dvostrukog iznosa obračunskih rashoda zdravstvenih ustanova za period januar-jun 2014. godine iz šestomesečnog obračuna pripadajuće naknade.

Usklađivanje projektovane vrednosti iz stava 5. ovog člana sa Finansijskim planom vrši se primenom procenta do 10% rasta u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. i do 10% umanjenja u odnosu na ugovorenu naknadu za 2014. godinu.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou kod koje su u toku 2013. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2014. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Na zdravstvene ustanove kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju shodno se primenjuju odredbe člana 21. st. 2-4. ovog pravilnika.

2.1. Obezbeđivanje naknade, pored naknade utvrđene predračunom, za određene vrste zdravstvenih usluga

Čl. 43 i 44

(Brisani)

Član 45

Kod pružanja dijagnostičke usluge pozitronske emisione tomografije - PET, zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, u visini stvarnih troškova radiofarmaka iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove.

Član 46

(Brisan)

Član 47

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, u visini stvarnih troškova iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za lekove i medicinska sredstva za:

1) transplantaciju srca, bubrega, jetre i kostne srži;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) perkutanu vertebroplastiku;

4) sistem mehaničke stimulacije rada leve komore;

5) mehaničku ekstrakciju tromba.

Član 48

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, koja u skladu sa zakonom obavlja poslove transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuje se naknada stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva, izvršene u skladu sa zakonom, radi pružanja usluga transplantacije, na osnovu dostavljene dokumentacije.

Član 49

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i kojoj Predračunom sredstava za 2014. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, kojoj Predračunom sredstava nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu, kod pružanja usluga dijalize osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega.

Sredstva za dijalizni materijal iz st. 1. i 2. ovog člana obezbeđuju se u visini nabavne cene, a najviše do visine cena utvrđenih opštim aktom Republičkog fonda, a za lekove za dijalizu u visini nabavne cene, a najviše do cena utvrđenih Listom lekova.

Član 50

Zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, koja pruža uslugu hirurške intervencije osiguranom licu obolelom od hemofilije, a kojoj Predračunom sredstava za 2014. godinu nisu utvrđena sredstva za lekove namenjene lečenju hemofilije, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, za lekove namenjene lečenju hemofilije.

Član 51

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuje se naknada za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2014. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuje se naknada za nabavku osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Član 52

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutu za onkologiju Vojvodine, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuje se naknada za pokriće troškova upućivanja zaposlenih u Zdravstveni centar Kladovo zbog pružanja usluga zračne terapije, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji su instituti zaključili sa Zdravstvenim centrom Kladovo.

Zdravstvenoj ustanovi koja organizuje rad mobilnog mamografa za rano otkrivanje tumora dojke, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuju se sredstva za te namene u skladu sa odlukom Upravnog odbora Republičkog fonda.

Zdravstvena ustanova iz stava 2. ovog člana je u obavezi da sačini detaljan plan rada mobilnog mamografa (raspored po mestima gde će vršiti preglede i broj osiguranih lica koja će biti obuhvaćena pregledom). Mišljenje na plan rada zdravstvene ustanove daje Institut "Batut".

Član 53

Za zdravstvene usluge iz člana 43-51. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture po osiguranom licu.

3. Zdravstvena ustanova specijalizovana za produženu rehabilitaciju

Član 54

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije, kao i bolničkog lečenja sa onom zdravstvenom ustanovom za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala za sva osigurana lica.

Filijala može sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju ugovoriti i pružanje ambulantno-polikliničkih usluga iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Pored usluga iz stava 3. ovog člana zdravstvenoj ustanovi koja nema ugovorenu naknadu za bolničko lečenje, naknada za ambulantno - polikliničke usluge može obuhvatiti i usluge iz oblasti funkcionalne procene kardiovaskularnog sistema, koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Član 55

Kriterijum za utvrđivanje naknade za stacionarnu rehabilitaciju, zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju je fakturisana vrednost za period januar - oktobar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Projektovana vrednost naknade iz stava 1. ovog člana utvrđena je na osnovu fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period januar - oktobar 2013. godine, uvećane za koeficijent odnosa fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period januar - decembar 2012. godine i fakturisane vrednosti za period januar - oktobar 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu fakturisane vrednosti za 2013. godinu i fakturisane vrednosti tokom 2014. godine, za realizovani broj bolesničkih dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za ambulantno-polikliničke usluge, zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju je fakturisana vrednost za period januar - oktobar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Projektovana vrednost naknade iz stava 4. ovog člana utvrđena je na osnovu fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period januar - oktobar 2013. godine, uvećane za koeficijent odnosa fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period januar - decembar 2012. godine i fakturisane vrednosti za period januar - oktobar 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se na način i iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata sredstva za usluge pružene osiguranom licu za vreme takvog lečenja i ambulantno-polikliničke usluge po uputu izabranog lekara.

Usklađivanje naknade iz st. 4. i 6. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti za 2013. godinu i fakturisane vrednosti tokom 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini participacije iskazane u fakturi za period januar - oktobar 2013. godine, projektovane na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 8. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način iz člana 18. stav 2. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi za stacionarnu rehabilitaciju završno usklađivanje za 2014. godinu vrši se na osnovu:

- proknjiženih faktura za period januar-oktobar 2014. godine,

- projektovane fakturisane vrednosti za novembar i decembar 2014. godine za svaku pojedinačnu zdravstvenu ustanovu, na osnovu fakturisane vrednosti za mesec koji je u posmatranom periodu (januar-oktobar) imao najveću vrednost.

Projektovana vrednost iz stava 10. ovog člana na godišnjem nivou ne može biti viša od vrednosti za maksimalan broj dana utvrđen za broj postelja u Planu mreže.

Zdravstvenoj ustanovi za stacionarnu rehabilitaciju završno usklađivanje naknade za stacionarnu rehabilitaciju za 2014. godinu, za ambulantno-polikliničke usluge, vrši se izmenom predračuna iz stava 4. ovog člana tako da se predračunski iznos umanjuje za procenjenu vrednost usluga (na osnovu fakture za 2013. godinu), koje se u 2014. godini ne fakturišu u okviru ove naknade.

Završno usklađivanje naknade iz stava 6. ovog člana vrši se na način utvrđen za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

4. Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja

Član 56

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja utvrđuje se naknada za:

1) usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije (po uputu izabranog lekara i/ili internom uputu zdravstvene ustanove);

2) usluge epidemiologije i poslove u vezi sa sprovođenjem obavezne imunizacije;

3) poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine koji obuhvataju i usluge individualnog vaspitnog rada, telefonsko savetovalište, u okviru projekta "Deca Srbije", za zdravstvenu ustanovu javnog zdravlja koja ovu uslugu pruža.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za usluge, poslove i zadatke iz stava 1. ovog člana je:

1) za usluge - naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2013. godinu,

2) za poslove i zadatke - naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2013. godinu umanjena za vrednost poslova i zadataka koji su ugovoreni u 2013. godini, a neće biti ugovoreni za 2014. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 2. ovog člana vrši se u toku 2014. godine u visini fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, kojoj je u 2013. godini utvrđena naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, naknada za ovu namenu se utvrđuje na nivou predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove i troškove laboratorijskog materijala na nivou sredstava utvrđenih za ove namene za 2013. godinu i usklađuje se u toku 2014. godine.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja vrši u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar.

Završno usklađivanje za 2014. godinu za usluge mikrobiologije vrši se:

- za usluge koje se pružaju po uputu izabranog lekara, u visini fakturisane vrednosti za period januar-oktobar 2014. godine i projektovane za period novembar-decembar 2014. godine na bazi prosečne mesečne fakture perioda januar-oktobar 2014. godine, a ne više od predračunskih sredstava iz stava 1. ovog člana,

- za usluge koje se pružaju po internom uputu stacionarne zdravstvene ustanove projekcijom fakturisane vrednosti za period novembar-decembar 2014. godine prema prosečnoj mesečnoj fakturisanoj vrednosti u periodu januar-oktobar 2014. godine,

- po zahtevu filijale za umanjenje naknade za mikrobiološke usluge koje se pružaju po uputu izabranog lekara i uvećanje naknade u istom iznosu za mikrobiološke usluge koje se pružaju po internom uputu.

Izuzetno, zdravstvenoj ustanovi kojoj nije utvrđen ugovoreni iznos za usluge mikrobiologije po internom uputu, i kojoj je nadležni zavod za javno zdravlje dao pozitivno mišljenje na plan rada, naknada po ovom osnovu utvrđuje se po predlogu filijale.

Završno usklađivanje za 2014. godinu za zdravstvenu ustanovu iz stava 5. ovog člana vrši se u skladu sa kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika.

5. Ostale zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 57

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključuje filijala za sva osigurana lica Republičkog fonda, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 58

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 57. ovog pravilnika utvrđuje se, za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, u visini fakturisane vrednosti usluga pruženih osiguranim licima za period januar - septembar 2013. godine, projektovane na godišnji nivo, a za zdravstvene ustanove za transfuziju krvi i u visini fakturisane vrednosti medicinskih sredstava (setova i filtera) i krvi za ambulantnu transfuziju za period januar - septembar 2013. godine, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi utvrđuje se naknada za obradu krvi i komponenti krvi u visini fakturisane vrednosti za utrošenu krv za lečenje osiguranih lica u drugim zdravstvenim ustanovama za period januar - septembar 2013. godine, projektovane na godišnji nivo, po cenama koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Naknada iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda sa fakturisanom vrednošću za 2014. godinu, najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 59

Filijala nadležna za Južnobački okrug zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenja poslova i zadataka iz delokruga rada antirabične stanice, na nivou primarne zdravstvene zaštite.

IV UGOVARANJE SA USTANOVOM SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 60

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala, radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima Republičkog fonda smeštenim u ustanovi socijalne zaštite.

Član 61

Ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se naknada u ukupnom iznosu na godišnjem nivou, a obuhvata sredstva za plate za normirani medicinski kadar i sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za plate utvrđuju se na način iz člana 13. ovog pravilnika, za broj i strukturu zdravstvenih radnika koji pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, najviše za broj i strukturu utvrđene normativom kadra.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuju se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2013. godinu.

Ustanovama socijalne zaštite završno usklađivanje sredstava za plate vrši se umanjenjem:

- planirane naknade za mesec oktobar, novembar i decembar 2014. godine za 1%, radi nerealizovane dinamike rasta plata,

- za propisano umanjenje plata za novembar i decembar 2014. godine, u skladu sa zakonom koji se propisuju privremeno uređivanje osnovica za obračun i isplatu plata i stalnih drugih primanja kod korisnika javnih sredstava.

V UGOVARANJE SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NIJE U PLANU MREŽE

Član 62

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti pod uslovom da se radi o zdravstvenim uslugama koje po obimu i/ili vrsti nije moguće obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

U postupku ocene opravdanosti zaključivanja ugovora, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana, Republički fond pribavlja mišljenje od Instituta "Batut".

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond, plaćanjem paušalne naknade ili otkupom plana rada davaoca zdravstvenih usluga.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugovor sa apotekom koja nije u Planu mreže zaključuje se pod istim uslovima pod kojim se zaključuju ugovori sa apotekama iz Plana mreže, shodno odredbama čl. 25-29. ovog pravilnika, osim obaveze utvrđivanja predračunskih sredstava objavljivanjem javnog poziva za zaključivanje ugovora.

Član 63

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 64

Zavodu za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) naknada za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite osiguranim licima utvrđuje se na isti način kao drugim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa.

ZZZR naknada za plate i naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada utvrđuje se za ugovoreni broj radnika.

Za pružanje dijagnostičkih usluga i usluga iz oblasti stomatološke zdravstvene zaštite, ugovor sa ZZZR zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe čl. 25-29. ovog pravilnika.

Član 65

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

VI OBEZBEĐIVANJE CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 66

Republički fond zaključuje sa Institutom "Batut" ugovor radi sprovođenja centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike, u cilju realizacije objedinjenog plana imunizacije.

Član 67

Republički fond zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama - antirabičnim stanicama na području Republike.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VII SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 68

Republički fond obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje pravo na medicinsko-tehnička pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviši iznosi naknada za medicinsko-tehnička pomagala (koje ne izdaje apoteka) koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 7.).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 8.).

VIII KONTROLA IZVRŠAVANJA ZAKLJUČENIH UGOVORA

Član 69

Republički fond u skladu sa zakonom i opštim aktima Republičkog fonda, vrši kontrolu pravilnosti izvršavanja zaključenog ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga, kao i zakonitog i namenskog korišćenja finansijskih sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja prenetih davaocu zdravstvenih usluga za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

IX FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA I KONAČAN OBRAČUN NAKNADE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 70

Ugovorom sa davaocem zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje naknada po namenama, cenama zdravstvenih usluga ili otkupom plana rada.

Član 71

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu u formi koju je utvrdio Republički fond, za pružene zdravstvene usluge, na način i po dinamici utvrđene ugovorom.

Član 72

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani korišćenjem motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i drugim slučajevima koji su predviđeni zakonom kao osnov za pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom fondu.

Član 73

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Član 74

U toku ugovornog perioda Republički fond, odnosno filijala može davaocu zdravstvenih usluga, u skladu sa zaključenim ugovorom, prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

Opravdanost zahteva iz stava 1. ovog člana prethodno ceni filijala sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

2. Obračun pripadajuće naknade zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže

Član 75

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine i po isteku godine kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvene ustanove koju daje filijala iz stava 1. ovog člana, uz prethodno pribavljeno mišljenje zdravstvene ustanove nadležne za poslove javnog zdravlja;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, pomagala i ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za tri i devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2), 3) i 4) ovog člana.

Član 76

Naknada utvrđena ugovorom umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za iznos participacije, kao učešće osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove.

Naknada za materijalne i ostale troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su izvršene zbog neosnovane naplate zdravstvenih usluga, lekova i medicinskih sredstava od strane zdravstvene ustanove ili neizvršavanja ugovorenih usluga od strane zdravstvene ustanove u roku koji je utvrđen opštim aktom Republičkog fonda, a što je imalo za posledicu plaćanje zdravstvene usluge drugoj zdravstvenoj ustanovi od strane osiguranog lica.

Na osnovu sprovedene kontrole izvršavanja ugovornih obaveza, u skladu sa zakonom i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak vršenja kontrole i izvršavanja zaključenih ugovora, ugovorena naknada zdravstvenoj ustanovi umanjuju se iz namenskih sredstava opredeljenih za istu namenu kod koje je u postupku kontrole utvrđena nepravilnost.

Član 77

Ukupna naknada zdravstvenoj ustanovi obuhvata naknadu utvrđenu Predračunom sredstava za 2014. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Konačnim obračunom zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika, osim za stomatološku delatnost, utvrđuje se ukupna naknada i to za:

1) plate i naknade plata - u visini kontrolisanih obračunatih sredstva za ovu namenu ugovorenim radnicima u skladu sa članom 13. ovog pravilnika (sa pripadajućim porezima i doprinosima), do visine sredstava utvrđenih ugovorom;

2) troškove za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih - u visini obračunatih sredstava za prevoz sa obračunatim porezima za ugovoreni broj radnika, koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada, do visine sredstava utvrđenih ugovorom;

3) troškove energenata - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova, za kapacitete u kojima osigurana lica Republičkog fonda ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu iskazanih u primljenim fakturama za 2014. godinu u zdravstvenoj ustanovi, najviše u visini ugovorenih sredstava za ove namene;

4) ishranu bolesnika - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama za 2014. godinu u zdravstvenoj ustanovi, koji se odnose na osigurana lica Republičkog fonda, najviše u visini ugovorenih sredstava za ovu namenu;

5) naknadu za materijalne troškove i ostale troškove, i to:

- u visini obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za 2014. godinu (bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih primanja) umanjenih za participaciju i umanjenih za materijalne i ostale troškove koji su utvrđeni za stomatološku zdravstvenu zaštitu (Prilog 5.), najviše do visine ugovorenih sredstava umanjenih za participaciju bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih primanja,

- pored priznate naknade iz alineje prve ove tačke priznaju se i sredstva u skladu sa članom 17. stav 3. ovog pravilnika;

6) lekove u zdravstvenoj ustanovi, sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, najviše do ugovorenih sredstava;

7) krvi i komponente krvi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

8) citostatike sa Liste lekova i lekove za hemofiliju, lekove sa Liste C za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, u visini utrošaka iskazanih fakturama, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda;

9) implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, ugradni materijal u kardiohirurgiji, stentove, pacemaker i elektrode, graftove, ostali ugradni materijal - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

10) materijal za dijalizu i lekove za dijalizu (osim epoetina) priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi. Cene utrošenog materijala za dijalizu priznaju se u visini postignutoj u postupku javne nabavke, a najviše do cena utvrđenih opštim aktom Republičkog fonda;

11) sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena iznad naknade određene Predračunom sredstava za 2014. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu, odnosno u visini stvarnih troškova ili po cenama kako je to definisano ovim pravilnikom.

Izuzetno od stava 2. tačka 1) ovog člana, zdravstvenoj ustanovi kod koje je u periodu novembar-decembar 2014. godine povećan ugovoreni broj radnika, u skladu sa kadrovskim planom, naknada za plate i naknade plata priznaju se iznad ugovorene naknade za iznos pripadajućih sredstava po tom osnovu, što će biti predmet konačnog obračuna.

Član 78

Konačnim obračunom ukupna naknada apoteci se utvrđuje u visini fakturisane vrednosti.

Član 79

Domu zdravlja konačnim obračunom se priznaje ukupna naknada za stomatološke usluge za 2014. godinu i to:

1) plate i naknade plata - shodno članu 77. stav 2. tačka 1) i stav 3. ovog pravilnika,

2) troškovi za dolazak i odlazak sa rada - shodno članu 77. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika,

3) ostali direktni i indirektni troškovi (lekovi u zdravstvenoj ustanovi, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalni i ostali troškovi, umanjeni za participaciju), koji ne sadrže sredstva iz člana 17. stav 3. ovog pravilnika.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2014. godini manja od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove umanjena za participaciju se srazmerno umanjuje za procenat manje fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2014. godini veća od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove umanjena za participaciju se srazmerno uvećava za procenat više fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Naknada za ostale direktni i indirektne troškove korigovana na način iz st. 2. i 3. ovog člana uvećava se shodno članu 17. stav 3. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za stomatološke usluge utvrđuje se do visine ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 1. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2014. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa stavom 1. tač. 1) i 2) ovog člana, a ostali direktni i indirektni troškovi prema stvarnom trošku, odnosno obračunskom rashodu umanjenom za učešće tekućih prihoda iz ostalih izvora u ukupnim tekućim prihodima zdravstvene ustanove, najviše do ugovorene naknade za ove namene.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 2. ovog pravilnika, okvirna sredstva za stomatološke usluge priznaju se u visini fakturisane vrednosti za 2014. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 5. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2014. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa st. 1-4. ovog člana.

Član 80

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 57. ovog pravilnika, ugovorena naknada za 2014. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Član 81

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za stacionarnu rehabilitaciju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, najviše do ugovorenih sredstava za ove namene za realizovani broj b.o. dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Naknada za ambulantno - polikliničke usluge priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, najviše do ugovorenog iznosa sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za bolničko lečenje priznaje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika.

Član 82

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja kod koje je iznos fakturisane vrednosti za mikrobiologiju iznad ugovorene naknade za ovu namenu priznaje se srazmeran iznos fakturisane vrednosti iznad ugovorene naknade do ukupnog iznosa za ovu namenu koji je utvrđen predračunom sredstava.

Za usluge socijalne medicine i epidemiologije priznaje se naknada do visine ugovorene naknade za ove namene.

Član 83

Institutu "Batut" i Pasterovom zavodu utvrđuje se naknada za vakcine u visini vrednosti preuzetih i dokumentovanih isporuka, u skladu sa ugovorom zaključenim sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 84

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi sprovodi filijala u roku koji je utvrdila u dogovoru sa zdravstvenom ustanovom, a u okviru roka za izradu završnog računa zdravstvene ustanove.

Zdravstvena ustanova može izjaviti prigovor filijali, narednog dana od dana dostavljanja konačnog obračuna, ako konačan obračun nije sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Po prigovoru iz stava 2. ovog člana odlučuje filijala po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Po okončanju postupka konačnog obračuna, filijala i zdravstvena ustanova zaključuju aneks ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite za 2014. godinu.

Član 85

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvene ustanove sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, troškova za dolazak i odlazak sa rada i indirektne troškove, a najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi, iz stava 1. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

3. Obračun pripadajuće naknade davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže

Član 86

Davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine ugovora.

Izuzetno, davaocu zdravstvenih usluga iz čl. 63. i 64. ovog pravilnika, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

X IZMENE UGOVORA

Član 87

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja filijali, koja inicijativu za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog fonda sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom.

U slučaju prihvatanja inicijative iz stava 2. ovog člana, sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se aneks ugovora.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 88

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2014. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, predračunom sredstava, po namenama.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 89

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2014. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2014. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 24/2014)

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. marta 2014. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2014. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 50/2014)

Član 2

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2014. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 71/2014)

Član 8

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o cenama i naknadama za određene vrste zdravstvenih usluga koje se pružaju na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite ("Službeni glasnik RS", br. 61/12, 116/12, 92/13 i 96/13).

Član 9

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a odredbe čl. 3-5. primenjivaće se od 1. avgusta 2014. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2014. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 86/2014)

Član 2

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2014. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 142/2014)

Član 28

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2014. GODINU

iznosi u 000 dinara

RB

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina)

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1.

Dom zdravlja Bačka Topola

198.896

5.256

43.375

8.764

 

8.736

10.714

464

114.909

21.735

369.379

2.

Dom zdravlja Mali Iđoš

48.309

1.967

12.476

1.949

 

2.285

 

 

32.171

6.426

92.731

3.

Dom zdravlja Subotica

444.534

15.165

103.359

21.245

 

15.120

 

 

 

10.419

589.004

4.

Opšta bolnica Subotica

1.102.153

46.860

205.287

172.064

15.187

189.902

38.006

29.955

 

8.515

1.790.889

5.

Apoteka Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

382.629

67.312

315.317

I

Subotica

1.793.892

69.248

364.497

204.022

15.187

216.043

48.720

30.419

529.709

114.407

3.157.330

6.

Dom zdravlja Žitište

72.036

5.209

17.217

2.262

 

2.845

 

 

43.153

10.293

132.429

7.

Dom zdravlja Novi Bečej

109.215

2.366

24.667

3.574

 

4.513

 

 

75.362

15.421

204.276

8.

Dom zdravlja Sečanj

63.983

3.476

20.980

1.666

 

2.256

 

 

37.026

8.942

120.445

9.

Dom zdravlja Nova Crnja

51.415

3.101

12.743

2.321

 

2.446

 

 

22.690

5.185

89.531

10.

Dom zdravlja Zrenjanin

422.761

15.522

93.040

13.111

 

26.316

 

 

 

12.868

557.882

11.

Opšta bolnica Zrenjanin

973.462

38.837

230.893

137.155

21.096

122.377

81.752

24.244

 

6.423

1.623.393

12.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

104.824

6.491

24.924

13.119

 

6.292

 

5.392

 

664

160.378

13.

Apoteka Zrenjanin

 

 

 

 

 

 

 

 

472.607

78.280

394.327

II

Zrenjanin

1.797.696

75.002

424.464

173.208

21.096

167.045

81.752

29.636

650.838

138.076

3.282.661

14.

Dom zdravlja Ada

85.635

3.057

21.529

2.307

 

3.497

 

 

59.324

12.490

162.859

15.

Dom zdravlja Kanjiža

122.884

5.032

31.998

3.858

 

6.092

 

 

76.574

14.312

232.126

16.

Dom zdravlja Novi Kneževac

73.023

1.820

16.725

3.362

 

3.263

 

2.891

39.395

6.853

133.626

17.

Dom zdravlja Čoka

46.612

1.002

11.209

998

 

2.476

 

 

34.935

5.700

91.532

18.

Dom zdravlja Senta

85.000

592

23.564

3.258

 

5.653

 

 

 

1.736

116.331

19.

Apoteka Senta

 

 

 

 

 

 

 

 

105.567

16.175

89.392

20.

Opšta bolnica Senta

357.075

9.981

79.184

39.904

3.174

47.582

5.899

13.974

 

2.256

554.517

21.

Opšta bolnica Kikinda

481.596

16.817

90.564

44.420

6.357

59.062

59.289

13.216

 

2.554

768.767

22.

Dom zdravlja Kikinda

186.243

4.020

33.639

5.466

 

5.871

 

 

 

4.089

231.150

23.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

168.269

3.378

32.326

26.230

 

2.036

 

19.715

 

 

251.954

24.

Apoteka Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

207.758

31.825

175.933

III

Kikinda

1.606.337

45.699

340.738

129.803

9.531

135.532

65.188

49.796

523.553

97.990

2.808.187

25.

Dom zdravlja Alibunar

101.117

3.699

28.601

2.227

 

3.786

 

 

56.500

12.388

183.542

26

Dom zdravlja Bela Crkva

75.120

3.248

23.656

2.801

 

4.326

 

 

63.233

13.121

159.263

27.

Dom zdravlja Kovačica

106.593

4.311

27.417

3.771

 

6.072

 

 

69.232

14.282

203.114

28.

Dom zdravlja Kovin

151.687

7.714

25.833

5.800

 

7.314

 

 

90.560

19.451

269.457

29.

Dom zdravlja Opovo

53.240

2.536

18.866

1.870

 

2.235

 

 

28.664

5.994

101.417

30.

Dom zdravlja Plandište

53.155

3.242

16.243

1.465

 

1.409

 

 

35.492

8.323

102.683

31.

Opšta bolnica Vršac

456.363

20.554

97.279

78.155

4.227

63.357

37.291

14.219

 

2.538

768.907

32.

Dom zdravlja Vršac

168.845

6.979

42.660

4.570

 

4.359

 

 

 

4.118

223.295

33.

Dom zdravlja Pančevo

441.170

14.472

98.566

22.659

 

29.160

 

 

 

12.218

593.809

34.

Opšta bolnica Pančeva

1.011.065

39.031

145.799

150.803

15.073

159.236

82.210

30.652

 

5.416

1.628.453

35.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

111.407

5.511

26.419

9.220

 

3.272

 

12.990

 

340

168.479

36.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

374.926

16.102

90.841

35.011

 

5.520

 

56.400

 

209

578.591

37.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

373.527

12.286

94.667

40.047

 

8.540

 

68.337

 

62

597.342

38.

Apoteka Pančevo

 

 

 

 

 

 

 

 

372.750

61.539

311.211

39.

Apoteka Vršac

 

 

 

 

 

 

 

 

206.689

35.853

170.836

IV

Pančevo

3.478.215

139.685

736.847

358.399

19.300

298.586

119.501

182.598

923.120

195.852

6.060.399

40

Dom zdravlja Apatin

116.960

5.274

36.196

5.849

 

8.187

 

 

91.662

15.442

248.686

41.

Dom zdravlja Kula

188.703

4.680

39.903

8.830

 

9.173

 

 

97.300

19.346

329.243

42.

Dom zdravlja Odžaci

156.055

5.920

38.378

6.264

 

10.146

 

1.778

109.585

19.635

308.491

43

Dom zdravlja Sombor

309.488

16.044

53.915

13.147

 

14.595

 

 

 

7.969

399.230

44.

Opšta bolnica Sombor

1.055.300

65.509

209.544

198.028

10.787

145.285

65.557

42.002

 

6.065

1.785.947

45.

Apoteka Sombor

 

 

 

 

 

 

 

 

300.297

50.278

250.019

V

Sombor

1.826.506

97.427

377.936

232.118

10.787

187.386

65.557

43.780

598.844

118.725

3.321.616

46.

Dom zdravlja Bač

60.023

2.739

17.794

2.569

 

2.750

 

 

43.696

9.557

120.014

47.

Dom zdravlja Bačka Palanka

248.735

7.724

45.131

14.707

 

22.280

41.019

595

184.267

43.597

520.861

48.

Dom zdravlja Bački Petrovac

55.182

2.949

13.349

2.088

 

3.198

 

 

42.533

9.954

109.345

49.

Dom zdravlja Beočin

65.784

2.447

15.609

1.564

 

2.758

 

 

48.321

12.264

124.219

50.

Dom zdravlja Bečej

176.299

4.737

38.013

5.777

 

9.152

 

 

120.848

25.880

328.946

51.

Dom zdravlja Žabalj

103.522

3.235

19.571

3.379

 

4.967

 

 

62.277

13.212

183.739

52.

Dom zdravlja Srbobran

64.906

2.451

16.211

1.472

 

3.304

 

 

47.878

10.145

126.077

53

Dom zdravlja Temerin

95.090

2.085

17.603

3.997

 

5.701

 

 

90.182

22.662

191.996

54.

Dom zdravlja Titel

59.733

2.889

14.223

1.158

 

3.222

 

 

25.960

5.638

101.547

55.

Dom zdravlja Novi Sad

1.114.459

38.150

160.986

35.362

 

64.102

 

 

 

46.633

1.366.426

56.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

269.283

9.366

58.232

2.119

 

1.487

 

 

 

 

340.487

57.

Dom zdravlja Vrbas

183.958

6.404

31.928

9.710

 

8.359

 

 

 

3.681

236.678

58.

Opšta bolnica Vrbas

497.049

21.571

90.968

66.208

7.387

87.425

50.684

18.754

 

2.343

837.703

59.

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

92.272

3.790

17.292

89.909

 

3.581

 

6.784

 

4.217

209.411

60.

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

500.357

24.297

255.789

691.796

 

142.660

 

30.191

 

2.491

1.642.599

61.

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

538.471

27.472

235.940

164.718

 

141.391

 

37.659

 

634

1.145.017

62.

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

602.604

23.534

317.931

105.459

 

610.730

 

37.910

 

12.154

1.686.014

63.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

725.920

39.804

143.951

232.322

 

146.022

 

27.843

 

 

1.315.862

64.

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

74.565

1.087

12.224

244

 

3.218

 

 

 

405

90.933

65.

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.853.315

116.903

778.130

1.148.828

 

970.691

121.431

112.178

 

14.022

6.087.454

66.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

29.392

1.115

4.704

 

 

1.734

 

 

 

364

36.581

67.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

59.298

1.792

7.176

350

 

2.329

 

 

 

 

70.945

68.

Apoteka Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

977.618

167.998

809.620

69.

Apoteka Vrbas

 

 

 

 

 

 

 

 

175.882

33.270

142.612

70.

Vojnomedicinski centar Novi Sad (II-XII)

 

 

17.112

5.421

 

10.360

 

5.084

 

380

37.597

VI

Novi Sad

8.470.217

346.541

2.329.867

2.589.157

7.387

2.251.421

213.134

276.998

1.819.462

441.501

17.862.683

71.

Dom zdravlja Inđija

229.309

7.307

47.627

6.026

 

15.300

 

 

157.217

34.445

428.341

72.

Dom zdravlja Pećinci

92.991

5.481

22.765

2.638

 

4.072

 

 

54.611

13.544

169.014

73.

Dom zdravlja Ruma

249.664

12.857

58.548

7.603

 

13.824

 

137

165.935

40.452

468.116

74.

Dom zdravlja Irig

47.450

1.643

13.200

955

 

2.477

 

 

28.003

6.552

87.176

75.

Dom zdravlja Stara Pazova

281.731

8.454

61.332

17.561

 

15.314

31.997

245

210.317

45.645

581.306

76.

Dom zdravlja Šid

163.244

4.541

37.236

7.301

 

8.383

 

 

107.591

21.105

307.191

77.

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

323.467

13.242

53.735

11.137

 

10.600

 

 

 

5.087

407.094

78.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

839.278

36.226

143.702

127.685

9.800

138.386

95.084

23.222

 

5.950

1.407.433

79.

Apoteka Sremska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

 

255.935

46.256

209.679

VII

Sr. Mitrovica

2.227.134

89.751

438.145

180.906

9.800

208.356

127.081

23.604

979.609

219.036

4.065.350

80.

Dom zdravlja Bogatić

139.758

3.215

28.952

5.108

 

6.228

 

 

 

2.073

181.188

81.

Dom zdravlja Ljubovija

92.988

1.231

23 005

3.908

 

2.656

 

2.820

 

2.005

124.603

82.

Dom zdravlja Loznica

271.570

7.962

48.645

20.944

 

13.787

 

 

 

6.687

356 221

83.

Dom zdravlja Krupanj

68.033

1.095

13.164

5.616

 

3.010

 

 

 

822

90.096

84.

Dom zdravlja Mali Zvornik

57.837

1.607

12.681

2.364

 

3.480

 

 

 

736

77.233

85.

Opšta bolnica Loznica

737.241

18.511

146.156

108.368

13.522

84.900

71.931

19.997

 

5.058

1.195.568

86.

Dom zdravlja Vladimirci

71.145

3.891

15.806

4.268

 

2.926

 

 

 

1.326

96.710

87.

Dom zdravlja Koceljeva

58.359

1.810

15.027

2.064

 

1.490

 

 

 

874

77.876

88.

Dom zdravlja Šabac

402.652

8.090

61.995

19.990

 

9.976

 

 

 

8.979

493.724

89.

Opšta bolnica Šabac

989.561

20.268

177.856

192.874

9.074

163.082

107.124

38.677

 

8.640

1.689.876

90.

Apoteka Loznica

 

 

 

 

 

 

 

 

363.837

52.513

311.324

91.

Apoteka Šabac

 

 

 

 

 

 

 

 

455.233

62.674

392.559

VIII

Šabac

2.889.144

67.680

543.287

365.504

22.596

291.535

179.055

61.494

819.070

152.387

5.086.978

92.

Dom zdravlja Ub

104.464

3.987

17.514

3.895

 

4.644

 

 

 

2.080

132.424

93.

Dom zdravlja Valjevo

290.201

8.425

56.382

18.650

 

7.847

 

 

 

5.230

376.275

94.

Dom zdravlja Osečina

47.528

665

12.628

1.654

 

1.919

 

 

 

603

63.791

95.

Dom zdravlja Ljig

48.159

736

13.938

2.699

 

2.466

 

 

 

1.243

66.755

96.

Dom zdravlja Mionica

52.727

1.250

12.808

1.555

 

2.387

 

 

 

841

69.886

97.

Opšta bolnica Valjevo

1.167.075

29.027

207.069

168.601

8.227

194.140

89.068

30.717

 

10.124

1.883.800

98.

Apoteka Valjevo

 

 

 

 

 

 

 

 

524.218

75.481

448.737

99.

Dom zdravlja Lajkovac

71.395

3.906

17.511

3.303

 

2.859

 

 

 

1.687

97.287

IX

Valjevo

1.781.549

47.996

337.850

200.357

8.227

216.262

89.068

30.717

524.218

97.289

3.138.955

100.

Dom zdravlja Smederevo

364.188

11.954

60.072

21.360

 

8.350

 

 

 

12.290

453.634

101.

Opšta bolnica Smederevo

744.171

22.356

106.287

96.119

6.687

105.311

53.388

10.896

 

7.795

1.137.420

102.

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

524.360

17.679

90.191

105.035

9.262

62.380

33.991

10.373

 

2.298

850.973

103.

Apoteka Smederevska Palanka

 

 

 

 

 

 

 

 

146.306

22.104

124.202

104.

Apoteka Smederevo

 

 

 

 

 

 

 

 

399.033

57.940

341.093

105.

Apoteka Velika Plana

 

 

 

 

 

 

 

 

119.791

18.186

101.605

106.

Dom zdravlja Velika Plana

169.525

3.302

29.960

5.459

 

8.116

 

 

 

2.614

213.748

107.

Dom zdravlja Smederevska Palanka

223.615

7.207

34.868

5.424

 

6.834

 

 

 

3.023

274.925

X

Smederevo

2.025.859

62.498

321.378

233.397

15.949

190.991

87.379

21.269

665.130

126.250

3.497.600

108.

Dom zdravlja Veliko Gradište

89.884

2.927

14.627

3.329

 

4.162

 

 

 

2.438

112.491

109.

Dom zdravlja Žagubica

84.711

3.327

12.882

5.239

 

2.912

5.017

82

 

1.369

112.801

110.

Dom zdravlja Golubac

60.856

3.084

12.819

1.350

 

1.772

 

 

 

1.353

78.528

111.

Dom zdravlja Kučevo

77.850

3.520

12.717

3.477

 

2.488

 

 

 

1.801

98.251

112.

Dom zdravlja Malo Crniće

41.593

3.286

9.217

1.887

 

1.517

 

 

 

1.675

55.825

113.

Dom zdravlja Požarevac

395.087

11.686

65.535

18.097

 

17.225

 

 

 

7.829

499.801

114.

Opšta bolnica Požarevac

858.274

20.026

121.113

122.292

15.525

130.290

67.669

42.671

 

7.226

1.370.634

115.

Dom zdravlja Žabari

60.750

4.121

11.502

732

 

1.743

 

 

 

1.304

77.544

116.

Zdravstveni centar Petrovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

117.

Dom zdravlja Petrovac na Mlavi

96.388

3.901

18.069

4.468

 

2.448

 

 

 

3.845

121.429

118.

Opšta bolnica Petrovac na Mlavi

247.260

7.774

40.626

20.365

1.422

16.910

20.016

4.980

 

3.845

355.508

119.

Apoteka Požarevac

 

 

 

 

 

 

 

 

627.053

111.961

515.092

XI

Požarevac

2.012.653

63.652

319.107

181.236

16.947

181.467

92.702

47.733

627.053

144.646

3.397.904

120.

Dom zdravlja Kragujevac

590.199

19.368

79.756

30.281

 

31.482

 

 

 

14.384

736.702

121.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

169.708

3.150

27.014

1.562

 

1.084

 

 

 

 

202.518

122.

Dom zdravlja Batočina

67.735

2.759

13.548

2.964

 

1.995

 

 

 

1.420

87.581

123.

Dom zdravlja Knić

62.793

3.560

14.778

3.260

 

2.908

 

 

 

1.527

85.772

124.

Dom zdravlja Lapovo

43.314

884

9.241

1.920

 

1.528

 

 

 

544

56.343

125.

Dom zdravlja Rača

51.883

1.867

12.524

1.859

 

1.894

 

 

 

1.117

68.910

126.

Dom zdravlja Topola

97.834

4.485

22.451

3.120

 

3.376

 

 

 

2.607

128.659

127.

Zdravstveni centar Aranđelovac

452.539

15.263

81.249

36.911

1.215

63.742

18.368

11.785

 

10.218

670.854

128.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

181.446

5.287

28.724

9.301

 

8.685

 

 

 

6.579

226.864

129.

Klinički centar Kragujevac

2.159.632

57.066

505.778

911.795

26.596

616.235

102.669

67.296

 

13.266

4.433.801

130.

Apoteka Kragujevac

 

 

 

 

 

 

 

 

822.173

136.490

685.683

131.

Apoteka Aranđelovac

 

 

 

 

 

 

 

 

162.717

27.997

134.720

XII

Kragujevac

3.877.083

113.689

795.063

1.002.973

27.811

732.929

121.037

79.081

984.890

216.149

7.518.407

132.

Dom zdravlja Despotovac

160.739

4.361

41.841

3.865

 

4.609

 

1.649

70.188

16.252

271.000

133.

Dom zdravlja Svilajnac

146.299

3.688

40.246

6.388

 

4.807

6.637

1.094

64.476

16.638

256.997

134.

Dom zdravlja Ćuprija

135.903

3.004

34.325

6.022

 

4.723

 

 

71.408

13.702

241.683

135.

Opšta bolnica Ćuprija

838.590

16.482

113.511

108.331

9.463

135.569

124.855

25.909

 

6.138

1.366.572

136.

Dom zdravlja Rekovac

64.665

2.344

17.935

1.789

 

2.305

 

 

16.995

3.549

102.485

137.

Dom zdravlja Jagodina

253.631

4.909

74.918

17.387

 

15.597

 

 

 

6.606

359.836

138.

Opšta bolnica Jagodina

572.452

8.893

95.504

90.887

6.142

92.496

 

20.801

 

3.572

883.603

139.

Apoteka Jagodina

 

 

 

 

 

 

 

 

270.299

42.370

227.929

140.

Opšta bolnica Paraćin

357.716

7.726

60.405

31.270

4.482

42.020

 

8.402

 

4.242

507.779

141.

Dom zdravlja Paraćin

170.017

3.854

33.947

11.362

 

4.677

 

 

 

4.815

219.042

142.

Apoteka Paraćin

 

 

 

 

 

 

 

 

95.604

14.184

81.420

XIII

Jagodina

2.700.012

55.261

512.632

277.301

20.087

306.803

131.492

57.855

588.971

132.068

4.518.346

143.

Zdravstveni centar Bor

778.065

9.956

155.554

74.539

5.670

78.146

18.532

14.858

 

11.331

1.123.989

144.

Dom zdravlja Majdanpek

118.664

3.280

22.685

3.867

 

5.053

 

 

 

2.924

150.625

145.

Opšta bolnica Majdanpek

90.427

3.893

22.532

10.821

1.010

4.210

5.119

2.006

 

557

139.461

146.

Zdravstveni centar Negotin

500.573

4.966

124.237

51.710

3.269

37.608

12.911

8.495

 

7.929

735.840

147.

Zdravstveni centar Kladovo

348.033

4.877

98.527

39.624

1.045

24.048

11.846

7.888

 

2.764

533.124

148.

Apoteka Bor

 

 

 

 

 

 

 

 

463.030

78.354

384.676

XIV

Bor

1.835.762

26.972

423.535

180.561

10.994

149.065

48.408

33.247

463.030

103.859

3.067.715

149.

Dom zdravlja Boljevac

79.208

1.756

19.314

2.525

 

2.172

 

 

 

1.614

103.361

150.

Zdravstveni centar Knjaževac

366.820

8.703

58.295

24.502

4.999

34.068

 

7.002

 

4.709

499.680

151.

Zdravstveni centar Zaječar

823.111

20.903

145.943

97.524

6.676

132.687

54.469

13.567

 

8.250

1.286.630

152.

Apoteka Zaječar

 

 

 

 

 

 

 

 

579.525

90.341

489.184

XV

Zaječar

1.269.139

31.362

223.552

124.551

11.675

168.927

54.469

20.569

579.525

104.914

2.378.855

153.

Zdravstveni centar Užice

3.221.189

81.295

610.428

335.491

20.114

380.412

87.000

62.483

 

30.978

4.767.434

154.

Apoteka Užice

 

 

 

 

 

 

 

 

1.051.621

160.307

891.314

XVI

Užice

3.221.189

81.295

610.428

335.491

20.114

380.412

87.000

62.483

1.051.621

191.285

5.658.748

155.

Zdravstveni centar Čačak (1.1-30.6.)

1.237.061

38.166

199.873

148.627

8.524

145.843

63.321

23.945

 

15.067

1.850.293

156.

Dom zdravlja Čačak (1.7-31.12.)

169.095

4.628

31.430

9.928

 

8.523

 

 

 

4.468

219.136

157.

Dom zdravlja Ivanjica (1.7-31.12.)

76.535

673

24.463

4.394

 

4.441

 

857

 

1.795

109.568

158.

Dom zdravlja Lučani (1.7-31.12.)

57.035

3.159

12.512

2.172

 

1.453

 

599

 

267

76.663

159.

Dom zdravlja Gornji Milanovac

185.332

5.270

38.280

10.928

 

4.514

 

 

 

4.087

240.237

160.

Opšta bolnica Gornji Milanovac

331.683

10.371

51.855

53.085

2.234

42.776

 

9.083

 

3.814

497.273

161.

Apoteka Čačak

 

 

 

 

 

 

 

 

535.841

94.781

441.060

162.

Apoteka Gornji Milanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

145.628

25.649

119.979

XVII

Čačak

2.056.741

62.267

358.413

229.134

10.758

207.550

63.321

34.484

681.469

149.928

3.554.209

163.

Dom zdravlja Raška

136.643

2.840

34.658

9.026

 

6.567

 

931

 

2.458

188.207

164.

Zdravstveni centar Kraljevo

1.118.870

64.116

176.563

128.801

8.523

144.678

52.468

21.172

 

13.030

1.702.161

165.

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

122.462

4.062

28.820

9.659

 

7.219

 

 

 

3.261

168.961

166.

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

66.171

4.388

17.452

5.564

 

1.581

1.770

2.945

 

474

99.397

167.

Apoteka Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

676.759

117.754

559.005

168.

Dom zdravlja Kraljevo (1.9-31.12.)

89.371

2.402

22.976

8.247

 

4.223

 

 

 

2.072

125.147

169.

Opšta bolnica Kraljevo

149.174

3.348

32.466

22.742

1.705

28.266

9.357

4.235

 

1.363

249.930

XVIII

Kraljevo

1.682.691

81.156

312.935

184.039

10.228

192.534

63.595

29.283

676.759

140.412

3.092.808

170.

Dom zdravlja Trstenik

192.272

5.933

38.951

13.262

 

10.788

 

 

 

6.046

255.160

171.

Dom zdravlja Kruševac od 1.1-31.12

420.197

13.487

88.988

18.792

 

26.315

 

 

 

11.797

555.982

172.

Opšta bolnica Kruševac od 1.1-31.12.

1.027.651

27.674

153.895

167.066

6.142

141.283

86.015

18.620

 

9.446

1.618.900

173.

Dom zdravlja Aleksandrovac

109.063

2.102

31.334

7.114

 

6.575

 

1.063

 

2.459

154.792

174.

Dom zdravlja Varvarin

68.917

1.292

15.767

3.189

 

3.753

 

 

 

1.637

91.281

175.

Dom zdravlja Ćićevac

44.347

786

13.419

2.650

 

2.243

 

 

 

963

62.482

176.

Apoteka Kruševac

 

 

 

 

 

 

 

 

839.798

125.050

714.748

177.

Dom zdravlja Brus

89.618

1.650

25.582

5.541

 

3.415

 

594

 

1.255

125.145

XIX

Kruševac

1.952.065

52.924

367.936

217.614

6.142

194.372

86.015

20.277

839.798

158.653

3.578.490

178.

Dom zdravlja Gadžin Han

55.996

3.896

13.147

1.936

 

1.571

 

 

 

566

75.978

179.

Dom zdravlja Doljevac

69.913

3.317

15.520

4.506

 

3.482

 

 

15.178

3.467

108.449

180.

Dom zdravlja Svrljig

73.538

2.365

13.670

2.765

 

2.448

 

 

 

959

93.827

181.

Dom zdravlja Sokobanja

83.105

2.096

23.275

3.583

 

3.716

 

 

40.966

7.490

149.251

182.

Dom zdravlja Niš

913.461

26.250

128.380

39.775

 

43.961

 

 

 

18.302

1.133.525

183.

Dom zdravlja Merošina

63.221

4.531

12.291

4.088

 

2.836

 

 

 

1.176

85.791

184.

Dom zdravlja Ražanj

50.102

3.604

14.512

1.806

 

1.508

 

 

 

774

70.758

185.

Zdravstveni centar Aleksinac od 1.1-23.1.

17.359

1.391

2.284

1.175

 

1.275

 

269

 

333

23.420

186.

Dom zdravlja Aleksinac od 24.1-31.12.

136.723

5.783

24.825

6.475

 

3.646

 

 

 

3.642

173.810

187.

Opšta bolnica Aleksinac 24.1-31.12.

239.376

8.974

39.225

19.329

6.057

23.518

 

5.552

 

1.405

340.626

188.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

471.022

20.274

134.201

33.318

 

7.763

 

58.423

 

9

724.992

190.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

313.635

6.036

84.234

9.121

 

4.947

 

 

 

486

417.487

191.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

197.511

6.272

34.497

7.587

 

8.681

 

 

 

7.146

247.402

192.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

36.243

778

5.048

544

 

1.349

 

 

 

 

43.962

193.

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

46.019

1.429

7.055

539

 

2.081

 

 

 

959

56.164

194.

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

130.678

4.314

37.581

12.723

 

10.557

 

10.477

 

391

205.939

195.

Klinički centar Niš

2.931.607

99.168

688.593

1.375.851

 

808.280

158.998

79.679

 

18.586

6.123.590

196.

Klinika za stomatologiju Niš

164.046

3.673

19.089

5.798

 

7.791

 

1.339

 

252

201.484

197.

Apoteka Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

1.404.622

194.675

1.209.947

198.

Vojna bolnica Niš

 

 

20.928

15.079

 

28.640

84

5.400

 

1.152

68.979

XX

Niš

5.993.555

204.151

1.318.355

1.545.998

6.057

968.050

159.082

161.139

1.460.766

261.772

11.555.381

199.

Dom zdravlja Kuršumlija

123.853

1.352

25.270

8.824

 

5.860

5.219

1.115

 

1.607

169.886

200.

Dom zdravlja Blace

80.444

1.013

15.259

3.190

 

2.865

 

 

 

1.357

101.414

201.

Dom zdravlja Žitorađa

71.633

4.572

9.830

3.226

 

1.892

 

 

 

1.248

89.905

202.

Dom zdravlja Prokuplje

202.862

7.689

49.335

15.692

 

10.138

 

 

 

4.313

281.403

203.

Opšta bolnica Prokuplje

580.643

19.611

97.589

62.950

4.752

85.473

30.020

13.599

 

3.173

891.464

204.

Apoteka Prokuplje

 

 

 

 

 

 

 

 

392.066

53.709

338.357

XXI

Prokuplje

1.059.435

34.237

197.283

93.882

4.752

106.228

35.239

14.714

392.066

65.407

1.872.429

205.

Dom zdravlja Bela Palanka

87.611

1.923

22.913

3.261

 

3.322

 

 

46.176

8.344

156.862

206.

Dom zdravlja Pirot

222.772

5.609

51.960

9.034

 

4.571

 

 

 

4.852

289.094

207.

Opšta bolnica Pirot

613.317

16.594

131.062

72.137

6.869

90.435

38.024

12.783

 

3.623

977.598

208.

Dom zdravlja Babušnica

71.287

1.842

20.394

1.596

 

3.116

 

 

 

811

97.424

209.

Dom zdravlja Dimitrovgrad

82.943

1.795

16.531

3.721

 

3.033

 

556

 

1.042

107.537

210.

Apoteka Pirot

 

 

 

 

 

 

 

 

298.120

49.400

248.720

XXII

Pirot

1.077.930

27.763

242.860

89.749

6.869

104.477

38.024

13.339

344.296

68.072

1.877.235

211.

Dom zdravlja Bojnik

62.205

2.089

15.598

2.546

 

1.993

 

 

 

391

84.040

212.

Dom zdravlja Leskovac

608.929

13.416

143.458

30.605

 

26.914

 

 

 

10.902

812.420

213.

Dom zdravlja Vlasotince

150.218

1.670

35.449

7.147

 

7.372

 

 

 

1.770

200.086

214.

Dom zdravlja Medveđa

87.108

2.231

17.839

2.029

 

1.920

 

 

 

970

110.157

215.

Opšta bolnica Leskovac

1.207.655

20.611

207.794

177.174

7.985

179.297

69.955

31.551

 

4.834

1.897.188

216.

Apoteka Leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

723.193

93.718

629.475

217.

Dom zdravlja Lebane

118.855

1.551

19.772

5.889

 

3.402

 

 

 

1.795

147.674

XXIII

Leskovac

2.234.970

41.568

439.910

225.390

7.985

220.898

69.955

31.551

723.193

114.380

3.881.040

218.

Zdravstveni centar Vranje

1.243.382

21.024

227.396

181.737

13.126

149.421

98.787

23.924

 

9.774

1.949.023

219.

DZ Trgovište od 1.7-31.12.

20.719

338

8.136

2.900

 

448

 

 

 

109

32.432

220.

Dom zdravlja Bosilegrad

59.105

55

12.185

1.995

 

1.577

 

420

 

471

74.866

221.

Dom zdravlja Bujanovac

280.838

5.713

43.903

9.983

 

5.037

 

 

 

2.170

343.304

222.

Dom zdravlja Preševo

231.584

4.591

33.589

3.509

 

4.924

 

 

 

1.078

277.119

223.

Dom zdravlja Vladičin Han

106.222

1.091

30.742

6.247

 

3.236

 

 

 

1.127

146.411

224.

Zdravstveni centar Surdulica

281.633

2.058

54.080

18.488

1.444

23.778

 

4.539

 

1.506

384.514

225.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

79.268

1.016

25.016

6.514

 

3.544

 

5.349

 

171

120.536

226.

Apoteka Vranje

 

 

 

 

 

 

 

 

560.483

77.313

483.170

227.

Apoteka Bujanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

135.341

15.005

120.336

XXIV

Vranje

2.302.751

35.886

435.047

231.373

14.570

191.965

98.787

34.232

695.824

108.724

3.931.711

228.

Dom zdravlja Zvečan

155.668

2.056

21.125

1.441

 

3.508

 

 

 

 

183.798

229.

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.591.282

15.099

198.049

50.981

10.068

59.383

22.306

15.753

 

 

1.962.921

230.

Apoteka Kosovska Mitrovica

86.743

760

5.341

 

 

 

 

 

183.128

21.510

254.462

XXV

Kos. Mitrovica

1.833.693

17.915

224.515

52.422

10.068

62.891

22.306

15.753

183.128

21.510

2.401.181

231.

Dom zdravlja Barajevo

117.092

6.152

30.208

6.983

 

4.247

20.333

434

 

1.643

183.806

232.

Dom zdravlja Voždovac

486.728

19.732

39.402

25.506

 

26.154

 

 

 

18.144

629.378

233.

Dom zdravlja Vračar

231.655

8.334

61.978

8.721

 

14.219

 

 

 

10.208

314.699

234.

Dom zdravlja Grocka

329.113

14.742

66.352

9.975

 

11.869

 

 

 

8.116

423.935

235.

Dom zdravlja Zvezdara

483.475

18.747

76.577

23.408

 

18.090

 

 

 

14.620

605.677

236.

Dom zdravlja Zemun

617.777

27.121

121.481

28.868

 

38.051

 

 

 

26.181

807.117

237.

Dom zdravlja Lazarevac

307.038

20.204

81.276

24.128

 

17.532

 

1.357

 

7.128

444.407

238.

Dom zdravlja Mladenovac

218.579

11.373

49.906

9.560

 

10.142

 

 

 

5.722

293.838

239.

Dom zdravlja Novi Beograd

640.579

25.189

113.565

32.246

 

41.010

 

 

 

29.198

823.391

240.

Dom zdravlja Obrenovac

294.562

12.998

49.081

9.468

 

12.441

12.210

555

 

9.393

381.922

241.

Dom zdravlja Palilula

576.090

23.618

110.808

24.684

 

30.362

 

 

 

21.971

743.591

242.

Dom zdravlja Rakovica

330.466

13.431

60.508

12.230

 

14.954

 

 

 

11.758

419.831

243.

Dom zdravlja Savski venac

208.360

8.599

45.538

13.855

 

11.779

 

 

 

8.129

280.002

244.

Dom zdravlja Sopot

96.214

5.406

25.149

2.178

 

3.750

 

 

 

1.587

131.110

245.

Dom zdravlja Stari grad

324.988

12.765

59.497

13.776

 

18.613

 

 

 

13.883

415.756

246.

Dom zdravlja Čukarica

510.168

19.210

82.227

26.508

 

39.928

 

 

 

26.107

651.934

247.

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

140.888

7.260

33.907

10.505

 

7.812

43.503

7.472

 

557

250.790

248.

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

156.193

7.972

39.110

970

 

2.230

 

6.117

 

55

212.537

249 .

Institut za neonatologiju

262.765

11.519

66.752

39.547

 

37.558

 

7.448

 

 

425.589

250.

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

373.346

18.487

95.266

82.730

17

94.857

 

9.828

 

1.687

672.844

251.

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

915.862

32.363

163.869

4.474

 

3.982

 

 

 

 

1.120.550

252.

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

69.314

2.402

10.603

243

 

5.761

 

 

 

1.349

86.974

253.

Gradski zavod za gerontologiju

238.692

10.525

24.327

586

 

2.402

 

 

 

2.455

274.077

254.

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

166.925

6.851

30.071

1.123

 

8.509

 

 

 

4.603

208.876

255.

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

92.169

5.362

33.264

11.288

 

7.488

80.435

8.037

 

781

237.262

256.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

142.510

5.287

22.181

1.364

 

2.728

 

911

 

 

174.981

257.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

128.099

4.796

25.079

4.790

 

3.930

 

 

3.672

6.663

163.703

258.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

149.945

7.790

34.005

2.331

 

2.112

 

12.849

 

145

208.887

259.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

141.775

4.807

27.805

9.222

 

2.240

 

5.539

 

 

191.388

260.

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

76.765

3.286

19.439

80

 

47

 

3.632

 

 

103.249

261.

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

678.173

30.789

173.270

95.554

392

547.770

 

40.516

 

12.253

1.554.211

262.

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

631.318

23.078

113.981

56.377

 

7.448

 

31.126

 

 

863.328

263.

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

599.650

29.620

347.510

149.962

21.457

794.185

 

27.006

 

11.788

1.957.602

264.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

890.699

39.130

249.123

304.951

79

274.124

 

45.993

 

368

1.803.731

265.

Institut za mentalno zdravlje

300.056

9.044

50.765

12.475

 

5.905

 

12.617

 

2.176

388.686

266.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

758.126

37.638

296.861

1.255.939

 

158.084

 

25.157

 

111

2.531.694

267.

Institut za reumatologiju

215.731

9.659

47.297

435.142

 

7.651

 

12.374

 

1.726

726.128

268.

Klinika za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović"

242.177

11.911

53.641

5.725

11

7.810

 

20.600

 

3.049

338.826

269.

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

110.181

3.559

23.150

1.217

 

2.356

 

4.990

 

 

145.453

270.

Univerzitetska dečja klinika

661.992

32.185

145.071

145.650

 

167.700

19.110

26.846

 

 

1.198.554

271.

Ginekološko-akušerska klinika

690.751

28.079

186.105

110.287

 

136.144

 

18.802

 

1.658

1.168.510

272.

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska Kosa"

826.849

34.801

181.430

334.250

 

298.164

 

20.657

 

8.196

1.687.955

273.

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

1.042.288

49.167

233.873

110.304

2.772

255.803

65.676

57.420

 

4.779

1.812.524

274.

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.187.690

51.255

233.158

188.944

25.217

355.572

75.540

39.353

 

4.821

2.151.908

275.

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.463.315

58.071

333.864

280.949

127

353.932

226.258

39.443

 

3.636

2.752.323

276.

Klinički centar Srbije

6.804.132

282.452

2.085.480

2.939.635

1.096

2.662.584

97.344

409.158

 

28.504

15.253.377

277.

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

93.868

2.735

26.815

112

 

740

 

5.501

 

137

129.634

278.

Vojnomedicinska akademija

978.695

35.311

379.162

476.664

47.527

543.879

64.018

66.698

 

4.041

2.587.913

279.

Apoteka Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

5.529.365

993.317

4.536.048

XXVI

Beograd

27.003.823

1.144.812

6.909.787

7.345.484

98.695

7.074.648

704.427

968.436

5.533.037

1.312.643

55.470.506

280.

Zdravstveni centar Gnjilane

341.998

2.752

35.499

7.435

 

2.863

 

 

 

 

390.547

281.

Apoteka Gnjilane

33.559

498

2.795

 

 

 

 

 

16.658

2.186

51.324

XXVII

Gnjilane

375.557

3.250

38.294

7.435

 

2.863

 

 

16.658

2.186

441.871

282.

Dom zdravlja Gračanica, Priština

560.113

 

43.050

330

 

15.082

 

 

1.837

901

619.511

283.

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

319.650

 

20.716

355

 

4.142

 

 

3.296

479

347.680

284.

Dom zdravlja Kosovo Polje

136.150

 

12.042

542

 

1.000

 

 

4.101

601

153.234

285.

Dom zdravlja Obilić

188.832

 

9.730

833

 

1.710

 

 

1.612

85

202.632

286.

Dom zdravlja Štrpce

249.341

 

28.165

2.550

 

5.425

 

 

0.043

958

290.566

287.

Kliničko-bolnički centar Priština

875.259

 

88.509

11.368

578

13.142

 

6.102

 

1.606

993.352

288.

Zdravstveni centar Prizren

142.063

 

5.470

243

 

151

 

 

1.786

132

149.581

289.

Apoteka Prizren

8.929

 

73

 

 

 

 

 

 

 

9.002

290.

Dom zdravlja Dragaš

22.118

 

253

 

 

 

 

 

 

 

22.371

291.

Zdravstveni centar Peć

102.574

 

5.186

219

 

 

 

 

1.490

217

109.252

292.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

14.100

 

154

 

 

 

 

 

 

 

14.254

293.

Apoteka Peć

4.477

 

328

 

 

 

 

 

 

 

4.805

294.

Zdravstveni centar Đakovica

17.570

 

300

 

 

 

 

 

 

 

17.870

295.

Dom zdravlja Istok

42.228

 

3.736

306

 

110

 

 

993

141

47.232

296.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

17.472

 

398

 

 

 

 

 

 

 

17.870

297.

Dom zdravlja Priština

270.284

 

4.853

 

 

 

 

 

 

 

275.137

298.

Apoteka Priština

6.001

 

152

 

 

 

 

 

 

 

6.153

XXVIII

Gračanica

2.977.161

 

223.115

16.746

578

40.762

 

6.102

21.158

5.120

3.280.502

299.

Opšta bolnica Novi Pazar

594.977

16.514

109.741

86.491

8.004

71.093

59.454

11.995

 

2.299

955.970

300.

Dom zdravlja Novi Pazar

264.076

7.702

45.674

20.373

 

3.750

 

 

239.291

34.543

546.323

301.

Dom zdravlja Tutin

163.991

1.777

32.128

10.319

 

6.408

17.681

1.149

36.074

5.821

263.706

XXIX

Novi Pazar

1.023.044

25.993

187.543

117.183

8.004

81.251

77.135

13.144

275.365

42.663

1.765.999

A

SVEGA

94.385.803

3.145.680

20.355.319

17.125.433

432.194

15.531.249

3.029.429

2.393.733

24.172.160

5.045.904

175.525.096

302.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

27.450

658

7.961

189

 

413

 

4.823

 

5

41.489

303.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

11.528

210

2.554

 

 

1.012

 

1.834

 

15

17.123

304.

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

64.463

1.763

20.273

1.606

 

837

 

8.446

 

537

96.851

305.

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

31.993

668

15.170

2.195

 

2.576

 

10.791

 

 

63.393

306.

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

136.474

1.778

28.906

11.151

 

9.159

 

11.614

 

905

198.177

307.

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

158.071

4.829

33.124

138.688

 

27.409

 

10.267

 

2.402

369.986

308.

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

11.702

211

5.232

28

 

28.041

 

173

 

 

45.387

B

SVEGA RH

441.681

10.117

113.220

153.857

 

69.447

 

47.948

 

3.864

832.406

V

UKUPNO

94.827.484

3.155.797

20.468.539

17.279.290

432.194

15.600.696

3.029.429

2.441.681

24.172.160

5.049.768

176.357.502

309.

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

435.613

18.289

53.522

16.069

 

17.600

 

 

27.008

27.307

540.794

G

SVEGA ZU VAN PMZU

435.613

18.289

53.522

16.069

 

17.600

 

 

27.008

27.307

540.794

Sledeći