PRAVILNIK
O POSTUPKU IMENOVANJA ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA JAVNOG MEDIJSKOG SERVISA

("Sl. glasnik RS", br. 143/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje postupak imenovanja članova Upravnog odbora Javne medijske ustanove "Radio-televizija Srbije" (u daljem tekstu: RTS) sa sedištem u Beogradu i Javne medijske ustanove "Radio-televizija Vojvodine" (u daljem tekstu: RTV) sa sedištem u Novom Sadu.

Član 2

Javni konkurs za imenovanje članova Upravnog odbora Javnog medijskog servisa Regulatorno telo za elektronske medije (u daljem tekstu: Regulator) objavljuje na svom veb sajtu, u "Službenom glasniku Republike Srbije" i jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na području cele Republike.

Predlozi se dostavljaju Regulatoru lično ili poštom u roku od 15 dana od objavljivanja javnog konkursa u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Predlozi kandidata za članove Upravnog odbora sadrže:

- ime i prezime;

- datum i godinu rođenja;

- školsku spremu i zanimanje;

- adresu i kontakt telefon kandidata i

- adresu i kontakt telefon predlagača.

Uz predlog se dostavlja:

- radna biografija kandidata sa obrazloženjem;

- pisana saglasnost kandidata da prihvata kandidaturu i

- izjava kandidata da ne postoje smetnje iz člana 17. Zakona o javnim medijskim servisima.

Kandidat za člana Upravnog odbora RTV uz prijavu dostavlja dokaz da živi i radi na području Autonomne pokrajine Vojvodine.

Kandidat uz predlog može da dostavi i drugu dodatnu dokumentaciju za koju smatra da je od značaja za donošenje odluke o imenovanju.

Član 3

U roku od 15 dana od isteka roka za podnošenje predloga na javni konkurs stručna služba Regulatora, predloge koji su potpuni i blagovremeni dostavlja Savetu Regulatora na razmatranje.

Savet Regulatora u roku od osam dana od dana dostavljanja predloga zakazuje sednicu i utvrđuje listu kandidata za članove Upravnog odbora.

Listu kandidata iz stava 2. ovog člana Savet Regulatora stavlja na uvid javnosti radi podnošenja prigovora.

Prigovor se podnosi u roku od 15 dana od dana objavljivanja Liste kandidata.

Član 4

Po proteku roka određenog za podnošenje prigovora Savet Regulatora bira članove Upravnog odbora dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova Saveta.

O kandidatima za članove Upravnog odbora može se glasati ukupno pet puta.

Kada se glasa o kandidatima za članove Upravnog odbora primenjuje se metod eliminacije kada je na Listi kandidata broj kandidata veći od broja koji se bira.

U drugom krugu glasanja glasa se samo o onim kandidatima koji u prvom krugu nisu dobili potreban broj glasova za izbor.

Postupak glasanja o kandidatima iz stava 4. ovog člana može se ponoviti najviše tri puta.

Ako ni posle petog kruga glasanja nije izabran propisan broj kandidata Savet Regulatora za izbor preostalih članova Upravnog odbora ponavlja celokupnu proceduru.

Odluka o imenovanju članova Upravnog odbora objavljuje se na veb sajtu Regulatora i u jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na području cele Republike.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".