PRAVILNIK

O METODAMA ISPITIVANJA SORTE ULJANE TIKVE (CUCURBITA PEPO L.) RADI PRIZNAVANJA SORTE

("Sl. glasnik RS", br. 145/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode ispitivanja sorte uljane tikve (u daljem tekstu: sorta) na oglednom polju i u laboratoriji, radi priznavanja sorte.

Član 2

Metodama iz člana 1. ovog pravilnika ispituju se određene bitne osobine sorte, radi utvrđivanja:

1) proizvodne i upotrebne vrednosti sorte (VCU test);

2) različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte (DUS test).

Metode ispitivanja sorte su skup postupaka i podataka koje preduzima, odnosno prikuplja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja za vršenje ispitivanja sorte (u daljem tekstu: izvođač ogleda).

Član 3

Proizvodna i upotrebna vrednost sorte (VCU test) utvrđuje se na osnovu rezultata ispitivanja određenih bitnih osobina sorte koje se odnose na:

1) prinos svežih plodova sa semenom (kg/elementarnoj parceli);

2) prinos vazdušno suvog semena (kg/elementarnoj parceli);

3) sadržaj vlage u semenu (%);

4) masa 1.000 semena;

5) sadržaj ulja u semenu;

6) tolerantnost na bolesti i štetočine;

7) tip rasta (bokorast, polupuzav, puzav);

8) ranozrelost (rane, srednje rane, kasne);

9) prisustvo ili odsustvo ljuske na površini semena.

Sorta se ispituje tako što se bitne osobine iz stava 1. ovog člana sorte koja se ispituje upoređuju sa bitnim osobinama jedne ili više sorti standard, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Član 4

Sorta se ispituje u jednom ili više ogleda postavljenih na oglednom polju na više lokaliteta. Ogled čine elementarne parcele na kojima se vrši ispitivanje.

Ogled iz stava 1. ovog člana izvodi se po planu "potpuno slučajnog blok sistema" u četiri ponavljanja.

Član 5

Sorta se ispituje na oglednom polju u skladu sa zahtevom za priznavanje sorte u kojem vlasnik sorte, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik predlaže da se sorta ispita.

Član 6

Za ispitivanje na oglednom polju dostavlja se seme sorte koje je ispitanog kvaliteta, zdravstveno ispravno i netretirano insekticidima i fungicidima.

Član 7

Predusev na celoj površini oglednog polja na kome se vrši ispitivanje sorte mora da bude ista kultura.

Sorta se na istom oglednom polju može ispitivati najmanje posle četiri godine, pod uslovom da u tom periodu nisu sejane biljne vrste iz familija Solanaceae i Cucurbitaceae.

Sorta se ispituje na zemljištu koje je pre setve ispitano na prisutnost zemljišnih štetočina i, po potrebi, izvodi se predsetveno tretiranje insekticidima.

Količine mineralnih đubriva, vreme i način njihove primene, kao i ostale agrotehničke mere primenjuju se na oglednom polju tako da budu u skladu sa najvišim nivoom tehnologije proizvodnje uljane tikve, a radi ispoljavanja genetskog potencijala sorte.

Član 8

Setvu sorti u jednom ogledu treba obaviti istog dana i u roku koji se u tom lokalitetu smatra optimalnim.

Setva se obavlja ručno, u redove - kućice, s tim da se u svaku kućicu stavljaju po tri semenke na dubinu od 3-4 cm.

Proređivanje u kućicama se obavlja čim biljke razviju prva 2-3 prava lista, pri čemu se u kućici ostavlja po jedna biljka. Prilikom proređivanja na elementarnim parcelama se ostavljaju biljke slične razvijenosti.

Član 9

Ogled za ispitivanje sorte postavlja se sa elementima datim u Tabeli - Elementi ogleda za ispitivanja sorte.

Tabela - Elementi ogleda za ispitivanja sorte

Elementi ogleda

 

dužina elementarne parcele

6 m

širina elementarne parcele

6 m

površina elementarne parcele

36 m2

broj redova po elementarnoj parceli

4

razmak između redova

1,5 m

razmak u redu

0,50 m

broj biljaka u redu

13

broj biljaka na elementarnoj parceli

52

razmak između elementarnih parcela

3 m

razmak između blokova (ponavljanja)

3 m

zaštitni pojas (oko celog ogleda minimum)

2 reda

Član 10

U periodu vegetacije sorte na oglednom polju evidentiraju se:

1) datum setve;

2) datum nicanja (kada je više od 75% niklih biljaka);

3) datum zametanja prvog ploda na biljci (na 75% biljaka);

4) datum tehnološke zrelosti - berbe;

5) broj produktivnih biljaka po elementarnoj parceli;

6) broj zrelih plodova po biljci i elementarnoj parceli (nezreli i nerazvijeni plodovi se ne uzimaju u obzir).

Član 11

U toku ispitivanja sorte na oglednom polju vrši se praćenje i ocenjivanje tolerantnosti na sledeće bolesti: plamenjača lista (Pseudoperonospora cubensis), pepelnica lista (Erysiphe cichoracearum i Erysiphe polygoni), viroza (mozaik, žutica, deformacija biljnih organa) i trulež ploda (Colletotrichum lagenarium i Pseudomonas lachrymans).

Ocenjivanje tolerantnosti na trulež ploda iz stava 1. ovog člana vrši se u momentu berbe.

Ocena iz stava 1. ovog člana izražava se u procentima (%) od ukupnog broja biljaka na elementarnoj parceli.

Član 12

Ako se u toku ispitivanja sorte na oglednom polju pojave biljne štetočine u značajnijem broju vrši se njihovo evidentiranje.

Član 13

Neposredno pred berbu utvrđuje se tip rasta (bokorast, polupuzav, puzav), ranozrelost (rane, srednje rane, kasne), prisustvo ili odsustvo ljuske na površini semena, kao i broj biljaka na elementarnoj parceli u svim ponavljanjima.

Dozvoljeno odstupanje broja biljaka na elementarnoj parceli je 15% praznih mesta od ukupnog broja biljaka na elementarnoj parceli.

Član 14

Izvođač ogleda obavlja berbu uljanih tikvi u tehnološkoj zrelosti.

Ubiranje plodova i vađenje semena se vrši ručno.

Izvađeno seme se odmah suši u sušarama ili na suncu (prirodno sušenje).

Ako se seme suši na suncu (prirodno sušenje) debljina sloja vlažnog semena u početku ne sme da prelazi 2-3 cm.

Sušenje iz stava 4. ovog člana vrši se 8-10% vlage u semenu.

Član 15

Neposredno nakon berbe utvrđuje se:

1) prinos svežih plodova sa semenom u kg/elementarnoj parceli;

2) prinos vazdušno suvog semena u kg/elementarnoj parceli;

3) sadržaj vlage u semenu u procentima (%).

Prinos vazdušno suvog semena iz stava 1. tačka 2) ovog člana utvrđuje se tako što se seme suši na temperaturi od 40ºC do konstantne mase, uz redovno mešanje semena radi sprečavanja slepljenja.

Sadržaj vlage u semenu iz stava 1. tačka 3) ovog člana utvrđuje se na osnovu tri samlevena uzorka po sorti, neposredno posle sušenja u sušarama na 105ºC do konstantne mase.

Član 16

Analize u laboratoriji obuhvataju utvrđivanje:

1) sadržaja vlage u semenu u procentima (%);

2) mase 1.000 semena;

3) sadržaja ulja u semenu.

Uzorak semena za analizu u laboratoriji uzima se iz jednog prosečnog uzorka formiranog iz svih ponavljanja sa jednog lokaliteta nakon berbe prema uputstvu laboratorije koja će raditi analize.

Uzorak iz stava 2. ovog člana pakuje se u natron ili platnenu kesu, zatvara, obeležava dodeljenim šifrovanim oznakama kao i sorta u ogledu i dostavlja se na laboratorijsku analizu.

Član 17

Izvođač ogleda koji ispituje sortu na oglednom polju evidentira: naziv izvođača ogleda; ime i prezime odgovornog lica za izvođenje ogleda; lokalitet na kome se izvodi ogled; tip zemljišta i sadržaj hranljivih materija u zemljištu na kome se nalazi ogledno polje; predusev; obavljene agrotehničke mere; podatke iz čl. 10-13. i člana 15. ovog pravilnika, kao i druge podatke koji utiču na prinos ispitivane sorte (oštećenja od divljači, ptica, štetočina, prirodnih nepogoda i drugo).

Izvođač ogleda koji ispituje sortu u laboratoriji evidentira podatke iz člana 16. ovog pravilnika, kao i naziv laboratorije, odgovorno lice za izvođenje analize i lokalitet i šifrovanu oznaku sorte sa lokaliteta na kome se izvodi ogled.

Podaci iz st. 1. i 2. ovog člana sastavni su deo godišnjih i konačnih rezultata ispitivanja.

Član 18

Različitost, uniformnost i stabilnost sorte (DUS test) ispituje se metodom određenom tehničkim uputstvom za testiranje različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".