ODLUKA

O STUDENTSKIM STIPENDIJAMA

("Sl. list grada Beograda", br. 89/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na studentsku stipendiju, kao i uslovi, način i postupak za ostvarivanje prava na studentsku stipendiju.

Studentske stipendije obezbeđuju se za studente visokoškolskih ustanova, čiji je osnivač Republika Srbija i koje imaju sedište na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Stipendije se dodeljuju za godinu u kojoj su za te namene obezbeđena sredstva u budžetu Grada Beograda.

Nominalni iznos i broj studentskih stipendija (u daljem tekstu: stipendija) utvrđuje gradonačelnik Grada Beograda, u godini u kojoj se stipendije dodeljuju.

Član 3

Pravo na stipendiju se ostvaruje po sprovedenom konkursu u skladu sa ovom odlukom.

II USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA STIPENDIJU

Član 4

Uslovi za ostvarivanje prava na stipendiju za studente visokoškolskih ustanova su:

- da su studenti studija prvog stepena (osnovne akademske studije i osnovne strukovne studije) ili studija drugog stepena (master akademske studije);

- da su državljani Republike Srbije;

- da imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda najkasnije do dana raspisivanja konkursa;

- da su studenti čije se studije finansiraju iz budžeta Republike Srbije;

- da su studenti najmanje druge godine na nekoj od visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, sa sedištem na teritoriji grada Beograda;

- da imaju uspeh sa najnižom prosečnom ocenom 9,50 tokom svih godina studija uz uslov davanja godine za godinu i ostvarenih najmanje 60 bodova po Evropskom sistemu prenosa i akumulacije bodova (u daljem tekstu: ESPB) po godini studija;

- da istovremeno ne primaju više stipendija iz opštinskog, gradskog, republičkog budžeta ili iz sredstava drugih pravnih lica koja su korisnici budžeta.

III POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA STIPENDIJU

Član 5

Konkurs za dodelu stipendija raspisuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za obavljanje poslova iz oblasti obrazovanja i dečje zaštite (u daljem tekstu: organizaciona jedinica).

Konkurs se objavljuje u najmanje jednim dnevnim ili nedeljnim novinama koje se distribuiraju na teritoriji grada Beograda.

Član 6

Konkurs za dodelu stipendija naročito sadrži:

- uslove za dodelu stipendija;

- kriterijume za rangiranje učesnika konkursa;

- broj i nominalni iznos stipendija;

- potrebna dokumenta kojima se dokazuje ispunjenost uslova;

- rok za prijavljivanje na konkurs;

- mesto, vreme i način dostavljanja prijave i dokumentacije.

Član 7

Prijava na konkurs, sa potrebnim dokumentima, podnosi se neposredno ili putem pošte organizacionoj jedinici.

Prijava se podnosi na jedinstvenom obrascu koji se preuzima na sajtu Grada Beograda ili neposredno u organizacionoj jedinici.

Potrebna dokumenta koja se dostavljaju uz prijavu (u originalu ili overenoj fotokopiji), kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz člana 3. ove odluke su:

- uverenje o državljanstvu RS;

- uverenje o prebivalištu izdato u MUP-u Republike Srbije;

- fotokopija lične karte (izvod iz čitača) studenta;

- potvrda fakulteta o visini prosečne ocene svih položenih ispita tokom studiranja za sve prethodne godine studiranja;

- potvrda fakulteta o broju ostvarenih ESPB bodova po godini studiranja, za sve prethodne godine studiranja;

- potvrda fakulteta da je student čije se studije finansiraju iz budžeta Republike Srbije prvi put upisao određenu godinu studija u školskoj godini u kojoj je objavljen konkurs i da je sticao uslov davanja godine za godinu;

- izjava podnosioca prijave koja je overena u opštini ili sudu, da nije korisnik drugih opštinskih, gradskih, republičkih stipendija ili stipendija iz sredstava drugih pravnih lica koja su korisnici budžeta, ili ukoliko je korisnik, da će se po dobijanju ove gradske stipendije odreći drugih stipendija.

Rok za prijavljivanje na konkurs je 15 dana, od dana objavljivanja konkursa, a datum predaje pošti prijave sa dokumentacijom smatra se datumom predaje organizacionoj jedinici.

Član 8

Redosled kandidata utvrđuje se na osnovu uspeha ostvarenog tokom studiranja.

Uspeh ostvaren tokom studiranja vrednuje se visinom prosečne ocene svih položenih ispita za sve prethodne godine studiranja.

Član 9

Ukoliko dva ili više kandidata ostvaruje isti uspeh, prednost pri rangiranju imaće kandidat koji ima više najviših ocena.

Član 10

Razmatranje podnetih prijava i formiranje predloga rang liste vrši Komisija za formiranje rang liste za dodelu stipendija studentima grada Beograda (u daljem tekstu: komisija).

Komisiju obrazuje gradonačelnik Grada Beograda.

Broj članova i sastav komisije određuje se aktom o obrazovanju komisije.

Komisija je dužna da vodi zapisnik o svom radu.

Stručne i administrativne poslove za potrebe komisije, obavlja organizaciona jedinica.

Član 11

Neblagovremenom prijavom smatra se prijava koja je predata nakon isteka roka za prijavljivanje. Neblagovremene prijave neće se razmatrati i po okončanju postupka, iste će biti vraćene podnosiocu prijave.

Nepotpunom prijavom smatra se prijava koja ne sadrži svu potrebnu dokumentaciju koja je navedena u konkursu, a koju komisija odbacuje kao neispravnu.

Član 12

Komisija razmatra prijave koje su pristigle na konkurs, vrši rangiranje u skladu sa ovom odlukom, sačinjava predlog rang liste za dodelu stipendija i objavljuje je na oglasnoj tabli, na zvaničnom sajtu Grada Beograda, a može se objaviti i u sredstvima javnog informisanja.

Predlog rang-liste sadrži: naziv komisije, pravni osnov za sačinjavanje predloga rang liste, redni broj, ime i prezime podnosioca prijave na konkurs, naziv visokoškolske ustanove, godinu studiranja, prosečnu ocenu tokom studiranja, datum utvrđivanja predloga rang liste i način i rok za podnošenje prigovora.

Svaki učesnik konkursa ima pravo da podnese prigovor na predlog rang-liste u roku od tri dana od dana objavljivanja.

Član 13

Obrazloženi prigovor se podnosi u pisanoj formi gradonačelniku Grada Beograda preko komisije.

Rok za odlučivanje po prigovorima ne može biti duži od sedam dana od dana izjavljivanja prigovora.

Istekom roka za odlučivanje po prigovorima komisija utvrđuje Konačnu rang listu i dostavlja gradonačelniku Grada Beograda na usvajanje.

Nakon usvajanja konačne rang-liste, ista se objavljuje je na oglasnoj tabli, na zvaničnom sajtu Grada Beograda, a može se objaviti i u sredstvima javnog informisanja.

Član 14

Po objavljivanju konačne rang-liste, organizaciona jedinica, u roku od 10 dana, donosi rešenje o priznavanju prava na stipendiju, na koje se može izjaviti žalba Gradskom veću grada Beograda u roku od 15 dana od dana dostavljanja.

Član 15

Ukoliko se do donošenja rešenja o priznavanju prava na stipendiju, učesnik konkursa koji se nalazi na konačnoj rang listi pisanim putem izjasni da odustaje od stipendije, organizaciona jedinica donosi rešenje o priznavanju prava sledećem najbolje rangiranom učesniku.

Član 16

Stipendije koje se dodeljuju studentima, isplaćuju se na osnovu rešenja o priznavanju prava na stipendiju.

Član 17

Organizaciona jedinica vodi evidenciju o isplaćenim stipendijama.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o učeničkim i studentskim stipendijama ("Službeni list grada Beograd", broj 23/13).

Član 19

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".