PRAVILNIK
O NAČINU DODELE NERASPODELJENIH POJEDINAČNIH DOZVOLA ZA MEĐUNARODNI JAVNI PREVOZ STVARI DOMAĆIM PREVOZNICIMA

("Sl. glasnik RS", br. 147/2014)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način dodele neraspodeljenih pojedinačnih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari domaćim prevoznicima (u daljem tekstu: dozvole), i to:

1) 3% dozvola iz godišnjih kontingenata pojedinačnih dozvola;

2) dozvola za prevoz vozilima čija nosivost uključujući i prikolice ne prelazi 3,5 tona;

3) dozvola za prevoz pothlađenog voća;

4) dozvola za prevoz sveže pečurke;

5) vraćenih kritičnih dozvola koje nisu iskorišćene i overene.

II NAČIN DODELE DOZVOLA

Član 2

Ukupan broj kritičnih dozvola iz člana 1. tačka 1) ovog pravilnika deli se na jednake delove za svaki kvartal godine, a dodela tih dozvola domaćim prevoznicima vrši se jednom nedeljno.

Podatak o broju neraspodeljenih dozvola iz člana 1. tač. 1) i 5) ovog pravilnika stavlja se na uvid domaćim prevoznicima nedeljno na oglasnoj tabli ili zvaničnoj internet prezentaciji ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: nadležni organ).

Član 3

Pismeni zahtev za dodelu dozvola iz člana 1. tač. 1) i 5) ovog pravilnika, sa obrazloženjem može da se podnese jednom nedeljno, a pismeni zahtev za dodelu dozvola iz člana 1. tač. 2), 3) i 4) ovog pravilnika, sa obrazloženjem podnosi se po potrebi.

Zahtev iz stava 1. ovog člana može da podnese prevoznik koji je preuzeo, iskoristio i razdužio dozvole iz svog godišnjeg plana raspodele za zahtevani kontingent dozvola, kao i prevoznik kome utvrđenim planom raspodele nisu odobrene zahtevane dozvole.

Prilikom razmatranja zahteva iz stava 1. ovog člana, uvidom u službenu evidenciju nadležni organ proverava da li su podnosiocu zahteva već bile dodeljene dozvole iz člana 1. ovog pravilnika, koliko podnosilac zahteva ima dodeljenih CEMT dozvola i broj, vrstu i kategoriju teretnih vozila u voznom parku podnosioca zahteva prijavljenih za obavljanje međunarodnog prevoza stvari.

Prilikom odlučivanja o zahtevu iz stava 1. ovog člana broj dodeljenih dozvola iz člana 1. tač. 1) i 5) ovog pravilnika, ne može biti veći od dve po zahtevanom kontingentu, odnosno ako podnosilac zahteva u voznom parku ima prijavljeno do pet teretnih vozila, broj dodeljenih dozvola umanjen za broj dodeljenih CEMT dozvola, ne može biti veći od jedne dozvole.

Ako je podneto više zahteva za izdavanje dozvole iz člana 1. tač 1) i 5) ovog pravilnika od broja dozvola predviđenih za dodelu, prednost se daje podnosiocu koji zahteva dozvolu radi izvoza robe ili koji prvi put podnosi zahtev ili kome je odobren manji broj zahtevanih dozvola u odnosu na broj teretnih vozila iz voznog parka prevoznika, umanjen za broj dodeljenih CEMT dozvola.

U slučaju da je broj dozvola iz člana 1. tač 1) i 5) ovog pravilnika jednak broju podnetih zahteva iz stava 1. ovog člana, po svakom zahtevu dodeliće se jedna dozvola.

Član 4

Zahtev za dodelu dozvole iz člana 1. tač. 1)-4) ovog pravilnika mora da sadrži sve propisane podatke iz člana 5. st. 2. i 4. Uredbe o raspodeli stranih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari domaćim prevoznicima ("Službeni glasnik RS", br. 73/13, 94/14 i i 98/14 - u daljem tekstu: Uredba), uz koji se dostavlja i dokaz da će teretno vozilo biti natovareno, sa navedenim itinererom i vrstom robe koja je predmet prevoza, a za međunarodni bilateralni i tranzitni prevoz za sopstvene potrebe i registarske oznake vozila.

Zahtev za dodelu pojedinačne dozvole iz člana 1. tač. 5) ovog pravilnika mora da sadrži sve propisane podatke iz člana 30. stav 12. Uredbe, uz koji se dostavljaju i podaci o prevozu za koji se dozvola traži, broj i vrstu potrebnih dozvola, itinerer i vrstu robe koja je predmet prevoza.

Obradu zahteva iz st 1. i 2. ovog člana vrši komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove saobraćaja, jednom nedeljno i o tome sačinjava zapisnik koji se stavlja na uvid domaćim prevoznicima na način iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika.

Pre otpočinjanja prevoza za koji je dodeljena dozvola iz člana 1. ovog pravilnika prevoznik dostavlja fotokopiju međunarodnog tovarnog lista (u daljem tekstu: CMR), a u slučaju bilateralnog prevoza i jedinstvene carinske isprave (u daljem tekstu: JCI), odnosno posebnu dozvolu.

Član 5

Prilikom odlučivanja o zahtevu za dodelu dozvole podnosiocu zahteva kome je dozvola ranije bila dodeljena, dozvola će se ponovo dodeliti ako je podnosilac zahteva vratio dozvole koje su pravilno iskorišćene za prevoz za koji su dodeljene, i to u roku i sa prilozima iz člana 6. ovog pravilnika i ako je nadležnom organu dostavio dokumente iz člana 4. stav 4. ovog pravilnika.

Član 6

Dozvole koje su dodeljene u skladu sa ovim pravilnikom vraćaju se nadležnom organu u roku iz člana 8. stav 2. tačka 4) Uredbe određenom u Opštem delu plana raspodele, a original CMR daje se na uvid.

Prilikom razduženja dozvola dodeljenih za obavljanje bilateralnih prevoza dostavlja se i original JCI koji se daje na uvid.

Član 7

Zahtev za dodelu dozvole prevozniku koji dodeljenu dozvolu iz člana 1. ovog pravilnika nije vratio u roku iz člana 8. stav 2. tačka 4) Uredbe određenom u Opštem delu plana raspodele ili je nije vratio u skladu sa odredbama člana 4. stav 4. ovog pravilnika neće se razmatrati u tekućoj godini.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".