PRAVILNIK
O VRSTI PODATAKA I NAČINU PRIKUPLJANJA PODATAKA O PUTNICIMA KOJE DOMAĆI PUTNIČKI BROD MORA DA VODI O PUTNICIMA NA PUTNIČKOM BRODU

("Sl. glasnik RS", br. 1/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se vrsta podataka i način prikupljanja podataka o putnicima koje domaći putnički brod mora da vodi o putnicima na putničkom brodu.

Član 2

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na:

1) ratne brodove i brodove za prevoz vojnih trupa;

2) jahte koje se koriste za razonodu, osim kada imaju posadu i prevoze više od 12 putnika u komercijalne svrhe.

Član 3

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) brzo pomorsko plovilo je plovilo čije je značenje utvrđeno Uredbom o ratifikaciji Međunarodne konvencije o zaštiti ljudskog života na moru, 1974 ("Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori", broj 2/81), sa naknadnim izmenama i dopunama;

2) lica su svi ljudi na brodu bez obzira na njihove godine;

3) nadležni organ je služba za traganje i spasavanje obalne države, koja je obrazovana u skladu sa međunarodnim propisima;

4) registrator putnika je odgovorno lice na kopnu koje je odredila kompanija u cilju ispunjavanja obaveza u skladu sa ISM Pravilnikom ili lice na kopnu koje je odredila kompanija kao lice odgovorno za vođenje evidencije o podacima o licima koja su se ukrcala na putnički brod kompanije;

Član 4

Podaci koji se prikupljaju o putnicima na putničkom brodu, odnosno brzom pomorskom plovilu koji isplovljava iz luke polazišta koja se nalazi u jednoj državi članici Evropske unije i na putu je ka luci odredišta koja se nalazi u drugoj državi članici Evropske unije su:

1) ime ili inicijal imena i prezime;

2) pol;

3) podatak o starosnoj grupi (odraslo lice, dete ili beba) kojoj svaki putnik pripada ili godina rođenja;

4) podaci koji se odnose na potrebu posebne nege ili pomoći u vanrednim situacijama, kada su dobrovoljno dati od strane putnika.

Podaci iz stava 1. ovog člana, prikupljaju se pre isplovljenja putničkog broda i dostavljaju se registratoru putnika ili se unose u sistem koji je u tu svrhu uspostavljen na kopnu, najkasnije 30 minuta nakon isplovljenja.

Odredbe st. 1. i 2. ovog člana primenjuju se kada je luka odredišta udaljena više od 20 nautičkih milja od luke polazišta.

Izuzetno, iz razloga bezbednosti plovidbe odredbe st. 1. i 2. ovog člana primenjivaće se i na brodove koji plove na linijama gde je luka odredišta udaljena manje od 20 nautičkih milja od luke polazišta.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".