ODLUKA

O NAČINU I POSTUPKU USTANOVLJAVANJA PRAVA SLUŽBENOSTI POSTAVLJANJA NADZEMNIH I PODZEMNIH INSTALACIJA NA ZEMLJIŠTU U JAVNOJ SVOJINI GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 4/2013, 6/2014 i 9/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi, način i visina naknade za ustanovljavanje prava službenosti postavljanja podzemnih i nadzemnih instalacija (u daljem tekstu: pravo službenosti) na zemljištu u javnoj svojini grada Novog Pazara: trotoarima, trgovima, ulicama, parking prostorima, parkovima, kao i na ostalom zemljištu na kojem grad Novi Pazar ima pravo svojine, kao i na zemljištu na kojem je grad Novi Pazar upisan kao korisnik, uz prethodno pribavljenu saglasnost ili pozitivno mišljenje Vlade Republike Srbije.

Član 2

Pravna i fizička lica koja radi ostvarivanja svojih poslovnih interesa imaju potrebe za postavljanjem podzemnih i nadzemnih instalacija na zemljištu u javnoj svojini grada Novog Pazara obavezna su nadležnom organu podneti zahtev za zaključivanje ugovora o ustanovljavanju prava službenosti postavljanja nadzemnih i podzemnih instalacija (u daljem tekstu: ugovor) na ovom zemljištu.

Ova obaveza ne odnosi se na preduzeća i ustanove čiji je osnivač Republika Srbija.

Član 3

Pravna i fizička lica iz člana 2. odluke, nakon zaključenja ugovora, podnose nadležnom organu zahtev za izdavanje građevinske dozvole, odnosno rešenja kojim se odobrava izvođenje radova, uz koji prilaže zaključeni ugovor, zajedno sa dokumentacijom predviđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 4

Ugovor zaključuju gradonačelnik Grada Novog Pazara i investitor.

Bliža prava i obaveze ugovarača regulisaće se navedenim ugovorom.

Član 5

Za ustanovljenu službenost plaća se odgovarajuća naknada.

Visina naknade utvrđuje se po kvadratnom metru zemljišta i za 2014. godinu iznosi 862.40 dinara po jednom metru kvadratnom.

Ugovorena visina naknade uvećava se u svakoj narednoj godini za rast cena na malo u prethodnoj godini, a na osnovu statističkih podataka koje objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike.

Visina naknade množi se sa koeficijentom lokacije u zavisnosti od nepokretnosti na kojoj se ustanovljava pravo službenosti.

Koeficijenti lokacije su:

- Ekstra zona -1.4,

- Prva A zona - 1,1

- Prva B zona - 1

- Druga A zona - 0,9

- Druga B zona - 0,8

- Treća A zona - 0,7

- Treća B zona - 0,6

- Četvrta A zona -0,5

- Četvrta B zona - 0,4

- Peta zona - 0,3.

Zone su utvrđene na osnovu Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i opštim pravilima za izgradnju u postupku legalizacije br. 350-12/14 ("Sl. list grada Novog Pazara" br. 1/2014).

Član 6

Preduzeća i ustanove čiji je osnivač Republika Srbija ili Grad Novi Pazar oslobađaju se obaveze plaćanja ove naknade.

Član 7

Ugovor se zaključuje na određeno vreme, a ugovorena naknada se plaća odmah nakon zaključenja ugovora za godinu u kojoj se ugovor zaključuje, a za svaku narednu godinu ugovorena naknada plaća se u jednakim tromesečnim ratama najkasnije u roku od 15 dana od dana početka tromesečja (15.02, 15.05, 15.08 i 15.11).

Za ugovoreni iznos naknade koji nije plaćen u propisanom roku, plaća se odgovarajuća kamata u skladu sa zakonom.

Član 8

Naplatu ugovorene naknade vršiće Gradska uprava za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara.

U pogledu naplate ugovorene naknade, obračuna kamate, zastarelosti i ostalog, primenjuju se odredbe zakona kojim se reguliše poreski postupak i poreska administracija i Zakon o opštem upravnom postupku, ukoliko ovom Odlukom nije drugačije određeno.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vršiće komunalna i građevinska inspekcija Gradske uprave za izvorne i poverene poslove grada Novog Pazara.

II PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Ova Odluka se primenjuje i za ranije postavljene instalacije za koje investitor ne poseduje ugovor.

Investitor koji nema zaključen ugovor, obavezan je da u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke, zaključi Ugovor o ustanovljavanju prava službenosti i izvrši prijavu i uknjižbu nadzemnih i podzemnih instalacija o svom trošku. U suprotnom se smatra da one instalacije koje nisu uknjižene ne postoje i neće se uzeti u obzir prilikom izrade prostorno-planske dokumentacije i neće biti tretirane kao postojeće prilikom izdavanja odobrenja za građenje na toj lokaciji.

Ovaj član ne odnosi se na preduzeća i ustanove čiji je osnivač Republika Srbija.

III KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 1.000.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako postavi instalacije bez zaključenog ugovora ili ukoliko u roku iz člana 9. ne zaključi ugovor.

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice ako postavi instalacije bez zaključenog ugovora ili ukoliko u roku iz člana 9. ne zaključi ugovor.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".