POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O DIREKCIJI ZA ROBNE REZERVE AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2014)

Član 1

Direkcija za robne rezerve AP Vojvodine, osnovana Odlukom o delokrugu, organizaciji i načinu rada Direkcije za robne rezerve AP Vojvodine ("Službeni list APV", broj: 10/02), nastavlja da radi pod istim nazivom u skladu sa odredbama ove pokrajinske skupštinske odluke.

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom uređuju se delokrug, organizacija i način rada Direkcije za robne rezerve AP Vojvodine kao posebne upravne organizacije (u daljem tekstu: Direkcija) i uslovi za obrazovanje, finansiranje, razmeštaj, korišćenje i obnavljanje robnih rezervi Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: robne rezerve), obezbeđenje i održavanje prostora za smeštaj i čuvanje, kao i poslovanje i upravljanje robnim rezervama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Član 2

Robne rezerve se obrazuju i koriste za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti na tržištu, u skladu sa zakonom, u slučaju:

1) vanrednih situacija - elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća, katastrofa i drugih većih nesreća i nepogoda usled kojih nastupa ili može da nastupi prekid u osnovnom snabdevanju, ili nedovoljno, odnosno nestabilno osnovno snabdevanje (u daljem tekstu: vanredne situacije);

2) nastupanja ili neposredne opasnosti od nastupanja ozbiljnih poremećaja na tržištu;

3) vanrednog ili ratnog stanja.

Snabdevenost iz stava 1. ovog člana jeste snabdevenost stanovništva poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, lekovima i medicinskim sredstvima i proizvodima koji su neophodni za život ljudi i zdravlje životinja, kao i strateškim sirovinama i materijalima za reprodukciju od posebnog značaja ili strateškog interesa za AP Vojvodinu.

Član 3

Robne rezerve čine robe koje su neophodne za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti:

1) poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i materijal za reprodukciju;

2) lekovi, medicinska sredstva i oprema za zdravstvene i veterinarske ustanove i druge oblike zdravstvene službe;

3) nafta i naftni derivati;

4) oprema i roba za potrebe železnice, pošte, telekomunikacija, energetike i sistema odbrane;

5) ostali proizvodi od značaja za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti.

Robne rezerve mogu da čine i novčana sredstva u domaćoj i stranoj valuti, kao i hartije od vrednosti.

Robne rezerve su u javnoj svojini.

Član 4

Robnim rezervama upravlja Pokrajinska vlada.

Direkcija ima svojstvo pravnog lica.

Sedište Direkcije je u Novom Sadu.

Direkcija ima svoj pečat.

Pečat je okruglog oblika prečnika 60 mm na kome je ispisan tekst u koncentričnim krugovima: Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina, Direkcija za robne rezerve AP Vojvodine, Novi Sad, na srpskom jeziku ćiriličkim pismom i na jezicima nacionalnih manjina ‒nacionalnih zajednica, koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini.

Direkcija može osnovati svoje organizacione jedinice na teritoriji AP Vojvodine.

Član 5

Direkcija je dužna da preduzme potrebne mere radi blagovremenog sprečavanja nastanka materijalne štete na robi koja čini robne rezerve, uključujući i mere za njihovu prodaju, odnosno ponovnu kupovinu.

Član 6

Direkcija posluje robnim rezervama na transparentan način, osim u slučaju podataka koji su u skladu s posebnim propisima određeni i označeni kao tajni podaci.

Direktor Direkcije propisuje stepen tajnosti podataka, dokumenata i ugovora koji se vode, čuvaju i zaključuju u vezi s poslovima upravljanja robnim rezervama, u skladu s propisima koji uređuju tajnost podataka.

Član 7

Direkcijom rukovodi direktor koga postavlja i razrešava Pokrajinska vlada, na period od četiri godine, na predlog predsednika Pokrajinske vlade.

Direktor Direkcije odgovara Pokrajinskoj vladi.

Direktor Direkcije može imati jednog ili više pomoćnika čiji se broj utvrđuje pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta.

Član 8

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Direkciji donosi direktor.

Na pravilnik iz stava 1. ovog člana saglasnost daje Pokrajinska vlada.

Član 9

Na prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih u Direkciji primenjuju se propisi koji važe za zaposlene u pokrajinskim organima (zasnivanje radnog odnosa, raspoređivanje zaposlenih, disciplinska odgovornost, plate i drugo).

Član 10

Godišnji program robnih rezervi donosi se za period jedne kalendarske godine, po stupanju na snagu odluke o budžetu AP Vojvodine (u daljem tekstu: Godišnji program).

Godišnjim programom utvrđuje se:

1) vrsta, naziv, količina, odnosno obim i vrednost roba koje se obrazuju i obnavljaju kao robne rezerve, daju na zajam ili u zakup;

2) teritorijalni razmeštaj robnih rezervi;

3) kapacitet skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje robnih rezervi;

4) uslovi pod kojima se određene vrste i količine robnih rezervi dugoročnije poveravaju na čuvanje i obnavljanje;

5) investicione potrebe;

6) potreban iznos sredstava za izvršenje Godišnjeg programa.

Godišnjim programom utvrđuju se i uslovi pod kojima Direkcija može da ugovara proizvodnju i isporuku pojedinih vrsta roba radi popune robnih rezervi, minimum robnih rezervi, deo robnih rezervi koji će se, u zavisnosti od potreba, obrazovati u novčanim sredstvima, u domaćoj i stranoj valuti i hartijama od vrednosti, kao i vrste i količine roba u robnim rezervama koje su neophodne za funkcionisanje sistema odbrane.

Godišnji program i Finansijski plan za njegovo sprovođenje donosi Pokrajinska vlada, na predlog Direkcije.

Direkcija podnosi Pokrajinskoj vladi godišnji izveštaj o poslovanju robnim rezervama.

Član 11

Poslovanje robnim rezervama, i to obrazovanje, obnavljanje, razmeštaj i finansiranje robnih rezervi, obavlja Direkcija na osnovu Godišnjeg programa.

U poslovanju robnim rezervama Direkcija zaključuje pravne poslove, a naročito ugovore o:

1) nabavci, smeštaju, čuvanju i obnavljanju robnih rezervi s ciljem postizanja snabdevenosti i stabilnosti na tržištu;

2) davanju na zajam roba iz robnih rezervi radi obnavljanja;

3) tehnološkim procesima nad robom u vlasništvu Direkcije;

4) donacijama;

5) zakupu opreme;

6) drugim poslovima iz delokruga svog rada.

Radi obnavljanja robnih rezervi, kao i smanjenja troškova skladištenja i povezanih troškova, roba iz robnih rezervi može da se daje u zajam zainteresovanim licima.

Član 12

Direkcija sarađuje s Republičkom direkcijom za robne rezerve i direkcijama za robne rezerve jedinica lokalne samouprave u oblastima od zajedničkog interesa.

Član 13

Sredstva za poslovanje robnim rezervama obezbeđuju se:

- u budžetu AP Vojvodine;

- od primanja i prihoda ostvarenih u poslovanju robnim rezervama AP Vojvodine;

- iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 14

Robne rezerve se obrazuju nabavkom robe, ugovaranjem proizvodnje određenih proizvoda ili robnom razmenom.

Roba za robne rezerve nabavlja se u skladu s propisima kojima se uređuju javne nabavke i rad s tajnim podacima, u skladu sa zakonom.

Robne rezerve se obnavljaju zamenom, prodajom, nabavkom i davanjem na zajam radi obnavljanja.

Roba iz robnih rezervi prodaje se putem javnog oglasa i javnim nadmetanjem, kao i putem robne berze, u skladu sa zakonom.

Ako se nabavlja ili prodaje roba robnih rezervi koja se skladišti u javnim skladištima, promet se može vršiti i putem robnih zapisa, u skladu s propisima kojima se uređuju javna skladišta i javne nabavke.

Član 15

Direkcija skladišti robne rezerve u sopstvenim skladištima, javnim skladištima, kod privrednih subjekata, proizvođača i drugih lica, odnosno kada je reč o lekovima i medicinskim sredstvima kod pravnih lica kojima je izdata dozvola za promet lekova i medicinskih sredstava na veliko, s kojima se zaključuje ugovor o čuvanju, skladištenju, odnosno obnavljanju robnih rezervi.

Odluku o izgradnji, raspolaganju, odnosno pribavljanju skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje robnih rezervi donosi Pokrajinska vlada, na predlog Direkcije.

Član 16

Skladišni prostor za smeštaj i čuvanje robnih rezervi obezbeđuje se kupovinom, rekonstrukcijom, izgradnjom ili promenom namene postojećih objekata, sredstvima koja su Godišnjim programom predviđena za investicione potrebe.

Član 17

Roba iz robnih rezervi, odnosno sredstva, nepokretnosti ili oprema, ne mogu da budu predmet zaloge niti obezbeđenja potraživanja trećih lica prema skladištaru ili zakupcu, kao ni predmet bilo kakve upotrebe, promene namene ili ubiranja plodova bez saglasnosti Direkcije.

Član 18

Skladištar ili drugo lice kome su roba iz robnih rezervi, skladište ili oprema povereni na čuvanje, dužan je:

1) da se pridržava odredaba ugovora o čuvanju, skladištenju i obnavljanju, kao i ugovora o rukovanju i obezbeđenju;

2) da na zahtev ovlašćenog predstavnika Direkcije omogući kvantitativnu i kvalitativnu kontrolu robe, odnosno sredstava;

3) da na zahtev ovlašćenog predstavnika Direkcije stavi na uvid isprave i svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na uskladištene robne rezerve;

4) da posebno označi i izdvoji robu iz robnih rezervi, odnosno da u svakom trenutku ima na stanju uskladištenu količinu robe iz robnih rezervi;

5) da omogući ovlašćenim predstavnicima Direkcije izuzimanje i premeštaj robe.

Član 19

U slučaju vanredne situacije, vanrednog ili ratnog stanja, o obrazovanju i korišćenju robnih rezervi AP Vojvodine odlučuje Pokrajinska vlada.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o delokrugu, organizaciji i načinu rada Direkcije za robne rezerve AP Vojvodine ("Službeni list APV", broj: 10/02).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".