POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE NOVINA KOJE OBJAVLJUJU INFORMACIJE NA JEZICIMA NACIONALNIH MANJINA - NACIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2014)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom uređuje se način i postupak obezbeđivanja dela sredstava za sufinansiranje novina koje objavljuju informacije na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica (u daljem tekstu: novine nacionalnih zajednica), a čija su osnivačka prava preneta na nacionalne savete nacionalnih manjina, odnosno čiji je izdavač pravno lice nad kojim su preneta osnivačka prava.

Član 2

Sredstva za sufinansiranje novina nacionalnih zajednica obezbeđuju se pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine preko organa nadležnog za poslove javnog informisanja.

Član 3

Sufinansiranje novina iz člana 1. ove odluke obezbeđuje se u skladu sa ovom odlukom, zakonom koji reguliše javno informisanje i medije i zakonom koji reguliše položaj nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Član 4

Iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine obezbeđuje se deo sredstava za sufinansiranje novina nacionalnih zajednica koje se izdaju na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, a čija su osnivačka prava preneta na nacionalne savete nacionalnih manjina, čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, koji imaju sedište nacionalnog saveta na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, odnosno čiji je izdavač pravno lice nad kojim su preneta osnivačka prava sa Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine na nacionalne savete nacionalnih manjina.

Član 5

Autonomna pokrajina Vojvodina obezbeđuje sredstva za sledeće novine:

1. dnevne:

- "Mađar so", na mađarskom jeziku.

2. nedeljne:

- "Het nap", na mađarskom jeziku;

- "Hlas ljudu", na slovačkom jeziku;

- "Libertatea", na rumunskom jeziku;

- "Ruske slovo", na rusinskom jeziku;

- "Hrvatska riječ", na hrvatskom jeziku.

3. mesečne:

- "Bunjevačke novine", list bunjevačke nacionalne manjine;

- "Ridne slovo", na ukrajinskom jeziku;

- "Makedonska videlina", na makedonskom jeziku.

4. Omladinske i dečje:

- "Kepeš ifjušag", "Jo pajtaš" i "Mezeškalač", na mađarskom jeziku;

- "Vzlet" i "Zornička", na slovačkom jeziku;

- "Tinereta" i "Bukurija kopilor", na rumunskom jeziku;

- "Mak" i "Zahratka", na rusinskom jeziku;

- "Hrcko" i "Kužiš?!", na hrvatskom jeziku;

- "Tandrčak", list bunjevačke nacionalne manjine;

- "Solovejko", na ukrajinskom jeziku.

Član 6

Sredstva za sufinansiranje izdavanja novina nacionalnih zajednica iz člana 5. ove odluke obezbeđuju se najmanje u visini sredstava utvrđenih u vreme preuzimanja osnivačkih prava nacionalnih saveta nacionalnih manjina i u skladu sa mogućnostima budžeta AP Vojvodine.

Sredstva za sufinansiranje novina, utvrđuju se finansijskim planom organa uprave nadležnog za poslove javnog informisanja.

Sredstva za sufinansiranje izdavanja novina nacionalnih zajednica, odobravaju se pravnom licu izdavaču novina.

Član 7

Pokrajinski sekretar nadležan za poslove javnog informisanja, nakon donošenja finansijskog plana za budžetsku godinu donosi odluku o raspodeli sredstava novinama nacionalnih zajednica.

Odluka o raspodeli sredstava objavljuje se na veb-sajtu organa nadležnog za poslove javnog informisanja.

Na osnovu odluke o raspodeli sredstava pokrajinski sekretar donosi rešenje o dodeli sredstava, sa obrazloženjem. Rešenjem o dodeli sredstava se utvrđuje ukupan iznos sredstava koji se odobrava pravnom licu izdavaču novina, kao i pojedinačni iznosi sredstava za sufinansiranje izdavanja novina nacionalnih zajednica iz člana 5.

Na rešenje o dodeli sredstava iz stava 3. ovog člana, izdavač novina može da uloži prigovor pokrajinskom sekretaru, u roku od osam dana od dana dostavljanja.

Član 8

Na osnovu konačnog rešenja o dodeli sredstava pokrajinski organ uprave nadležan za poslove javnog informisanja zaključuje sa pravnim licem, izdavačem novina ugovor o dodeli sredstava, kojim se regulišu prava i obaveze obe ugovorne strane.

Izdavači novina su dužni da pokrajinskom organu uprave nadležnom za informisanje, u skladu sa ugovornim obavezama dostave izveštaj o namenskom trošenju sredstava i izveštaj o poslovanju sa pribavljenim mišljenjem nacionalnog saveta nacionalne manjine, najkasnije do 15. aprila tekuće godine za prethodnu godinu.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju dela sredstava iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za izdavanja novina pokrajinskog značaja ("Službeni list APV", broj: 4/2008).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".