POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2014)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se način, namena, postupak za dodelu budžetskih sredstava za finansiranje crkava i verskih zajednica i njihovih organizacija i ustanova koje deluju na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Budžetska sredstva iz stava 1. ovog člana, obezbeđuju se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: budžet APV) i vode se na posebnom budžetskom razdelu pokrajinskog organa uprave nadležnog za oblast nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava putem redovnog konkursa imaju:

1. tradicionalne crkve i verske zajednice koje deluju na teritoriji AP Vojvodine - Srpska Pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva, Slovačka Evangelička Crkva a.v, Reformatska Hrišćanska crkva, Evangelička Hrišćanska Crkva a.v, Jevrejska zajednica, Islamska zajednica i Eparhija Rumunske pravoslavne crkve Dakija Feliks, Grkokatolička crkva;

2. organizacije i ustanove čiji su osnivači tradicionalne crkve i verske zajednice, a koje deluju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Registrovane crkve i verske zajednice koje nisu navedene u tački 1. stava 1. ovog člana, kao i organizacije i ustanove čiji su oni osnivači, imaju pravo na dodelu sredstava putem zahteva u skladu sa članom 3. stav 2. ove Odluke.

Član 3

Po pravilu, sredstva se dodeljuju putem redovnog konkursa, koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat dva puta godišnje, a u slučaju potrebe može raspisati i vanredni konkurs.

Izuzetno, pokrajinski sekretar može odlučiti da se za deo sredstava ne sprovodi postupak, već se sredstva mogu dodeliti na osnovu zahteva u skladu sa odlukom o budžetu APV.

Član 4

Sredstva se dodeljuju za obavljanje graditeljske, dobrotvorne i naučne delatnosti subjekata iz člana 2. ove Odluke, koje oni obavljaju u skladu sa zakonom i drugim propisima, a naročito za:

- investicione radove na crkvenim hramovima i drugim sakralnim objektima,

- izgradnju novih crkvenih hramova,

- obnovu postojećih crkvenih hramova koji su bez obnove duže vremena preko (10 i više godina), a posebno crkvenih hramova koji su spomenici kulture,

- obnovu parohijskih domova,

- uređenje i revitalizaciju prostora verskih grobalja,

- izgradnju i obnovu kapela na grobljima,

- izgradnju novih i obnovu propalih tornjeva i zvonika,

- nabavku opreme,

- restauracija i revitalizacija ikonostasa,

- obnovu ikona,

- stavljanje novih fasada i krečenje crkvenih hramova,

- obnovu propalog krova koji prokišnjava,

- presecanje i saniranje vlage na crkvenim zidovima,

- uređivanje prostora oko crkve - ozelenjavanje, izgradnja pristupnih staza i obezbeđivanje klupa za sedenje,

- obnovu propalih ograda oko crkve,

- izgradnja i obnova pomoćnih objekata,

- dobrotvorne i humanitarne aktivnosti, kao i druge aktivnosti socijalne zaštite,

- organizovanje tradicionalnih godišnjica i datuma koji su posvećeni imenu koje crkva nosi,

- organizovanje crkvenih manifestacija,

- negovanje i razvoj rada crkvenih horova i njihovog učešća na horskim festivalima,

- organizovanje likovnih kolonija,

- izdavačku i naučnu delatnost,

- naučna istraživanja vezana za crkvu,

- organizovanje stručnih, naučnih skupova, panel diskusija, "okruglih stolova" vezanih za religiju i crkve.

Član 5

Konkurs za dodelu sredstava objavljuje na način utvrđen odlukom o budžetu APV.

Konkurs sadrži podatke o tome ko može da učestvuje na konkursu, o visini sredstava koja se dodeljuju u celini i po konfesijama, kao i druge podatke koji su od važnosti za sprovođenje konkursnog postupka u skladu sa odlukom o budžetu APV.

Prijava na konkurs se podnosi na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Pokrajinski sekretarijat.

Član 6

Nakon isteka roka za prijem prijava na konkurs, Pokrajinski sekretarijat dostavlja eparhijama, biskupijama i egzarhatima (u daljem tekstu: crkvena centrala) podatke o pristiglim prijavama radi davanja predloga, prioriteta i konkretnih finansijskih iznosa za svaku crkvenu opštinu, župu, organizaciju, odnosno ustanovu pojedinačno.

Crkvene centrale dužne su da u roku od 20 dana od dana prijema podataka iz stava 1. ovog člana, dostave Pokrajinskom sekretarijatu listu prioriteta i konkretnih finansijskih iznosa za svaku crkvenu opštinu, župu i organizaciju, odnosno ustanovu čiji su oni osnivači.

Član 7

Prilikom određivanja visine učešća u dodeli finansijskih sredstava za graditeljsku delatnost, kod svake pojedinačne prijave, uzima se u obzir:

1. da li je verski objekat pod zaštitom kao kulturno blago,

2. u kakvom se stanju objekat nalazi - da li su hitni investicioni zahvati i da li je zbog ruiniranosti ugrožena bezbednost vernika,

3. da li projekat obnove i sanacije podržava i smatra prioritetom crkvena centrala sa teritorije na kojoj se dotična crkva nalazi,

4. da li su i od drugih izvora donacija sakupljena sredstva pa je potreban samo jedan deo sredstava da bi se zatvorila finansijska konstrukcija neophodna za obnovu hrama,

5. da crkva nije dobijala sredstva u dužem vremenskom periodu i koliko je do sada u zadnjih 10 godina dobila sredstva od ovog Sekretarijata,

6. da li se radi o izgradnji novog objekta ili je obnova postojećeg,

7. argumentovanost nadležnih organa o neophodnosti investiranja (mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture),

8. karakter hitnosti za investicione zahteve u svakom konkretnom slučaju, što se ostvaruje neposrednim uvidom - izlaskom na teren od strane saradnika Sekretarijata i stručnih lica iz nadležnog organa i institucija za procenu ovakvih slučajeva.

Kada su u pitanju crkvene manifestacije, procenjuje se karakter i značaj te manifestacije.

Kada je u pitanju naučna, izdavačka i dobrotvorno-humanitarna delatnost, procenjuje se značaj projekta vezanog za tu delatnost, odnosno značaj stručnih i naučnih skupova.

Član 8

O dodeli sredstava odlučuje pokrajinski sekretar rešenjem, na osnovu plana o raspoređivanju sredstava i predloga crkvene centrale.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Pokrajinski sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račun korisnika, u skladu sa dinamikom priliva sredstava u budžet Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 9

Korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namenu za koje su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati Pokrajinskom sekretarijatu.

Korisnik sredstava je u obavezi da na svojim pozivnicama, brošurama i ostalom štampanom materijalu, ili na drugi odgovarajući način, objavi da je u finansiranju aktivnosti iz člana 4. ove Odluke učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, preko Pokrajinskog sekretarijata.

Korisnik sredstava je u obavezi da na kraju kalendarske godine podnese Pokrajinskom sekretarijatu izveštaj o namenski utrošenim sredstvima, sa odgovarajućom dokumentacijom.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Pokrajinski sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.

Ukoliko se utvrdi da se dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski koristila, prijave tih crkvenih opština, župa, organizacija i ustanova, neće se ubuduće uzimati u razmatranje prilikom njihovog učešća na konkursu za dodelu sredstava.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o raspoređivanju budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine za dotacije crkvama i verskim zajednicama koje deluju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj: 24/04 i 8/05).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".