ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA VALJEVA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 2/2010, 1/2012, 17/2012 i 11/2014 - sveska 1)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) na teritoriji grada Valjeva, utvrđuju obveznici, olakšice za određene kategorije obveznika, visina, rokovi, način plaćanja naknade, kao i način korišćenja sredstava od naknade, a radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti grada Valjeva u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Sredstva ostvarena od naknade u skladu sa odredbama ove odluke prihod su budžetskog fonda grada Valjeva.

Član 3

Obveznici plaćanja naknade su:

1) vlasnici odnosno zakupci stambenog prostora,

2) vlasnici odnosno zakupci poslovnog prostora i

3) vlasnici odnosno zakupci zemljišta za obavljanje redovne delatnosti.

Član 4

Pod stambenim prostorom u smislu odredaba ove odluke smatra se površina stana, porodične stambene zgrade, odnosno kuće za odmor i rekreaciju, koja predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pod poslovnim prostorom u smislu odredaba ove odluke smatra se površina prostora u kome se obavlja poslovna delatnost, koja predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pod zemljištem za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata u smislu odredaba ove odluke smata se zemljište na kojem nije izgrađen objekat ili na kojem postoji privremena građevina, kao i zemljište na kojem se ne nalazi poslovna zgrada ili poslovna prostorija, a koje predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Član 4a

Naknada za poslovni prostor i zemljište za obavljanje redovne delatnosti umanjuje se za 100%, pravnim licima i preduzetnicima:

1. koji obavljaju proizvodne delatnosti i

2. koji nakon stupanja na snagu ove odluke najkasnije u roku od tri godine, počev od dana nastanka obaveze plaćanja naknade, otvore nova radna mesta i na neodređeno vreme zaposle nove radnike, u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Umanjenje iz stava 1. ovog člana vrši se srazmerno broju novih radnih mesta na sledeći način:

- na period od 10 godina - za 200 i više novih radnih mesta,

- na period od 5 godina - od 100 do 199 novih radnih mesta,

- na period od 3 godine - od 50 do 99 novih radnih mesta,

- na period od 2 godine - od 21 do 49 novih radnih mesta,

- na period od 1 godine - od 5 do 20 novih radnih mesta.

Pravo na oslobađanje iz stava 1. ovog člana ostvaruju pravna lica i preduzetnici koji ne smanjuju broj novih radnih mesta i novih radnika zaposlenih na neodređeno vreme, počev od dana ostvarenja prava na oslobađanje po odredbama ovog člana prema sledećem:

- u periodu od najmanje 3 godine - koji otvore više od 49 novih radnih mesta,

- u periodu od najmanje 2 godine - koji otvore od 21 do 49 novih radnih mesta,

- u periodu od najmanje 1 godine - koji otvore od 5 do 20 novih radnih mesta.

Umanjenje po odredbama ovog člana vrši se po podnetom zahtevu pravnih lica i preduzetnika, uz podnošenje odgovarajuće dokumentacije.

Ukoliko pravno lice i preduzetnik iz stava 1. ovog člana ne postupi u skladu sa odredbama ovog člana dužno je da plati naknadu od trenutka nastanka obaveze plaćanja naknade obračunatu u skladu zakonom.

Odeljenje nadležno za lokalni razvoj i privredu prati primenu odredaba ovog člana.

Član 5

Visina naknade utvrđuje se mesečno prema površini i to:

1. za stambeni prostor 0,50 dinara po m2,

2. za poslovni prostor 1,00 dinar po m2 i

3. za zemljište za obavljanje redovne delatnosti 0,50 dinara po m2.

Ako se na zemljištu za obavljanje redovne delatnosti nalazi poslovni prostor visina naknade se utvrđuje prema površini poslovnog prostora i površini zemljišta za obavljanje redovne delatnosti umanjenoj za površinu zemljišta koje zauzima poslovni prostor.

Ako se za obavljanje redovne delatnosti ne koristi celokupno zemljište koje predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu, naknada se plaća prema stvarnoj površini zemljišta koje se koristi za obavljanje redovne delatnosti.

Član 5a

Vlasnici odnosno zakupci zemljišta iz člana 3. stav 1. tačka 3) ove odluke dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu naknade odeljenju nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda najkasnije do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje naknade.

Ukoliko obveznik plaćanja naknade iz stava 1. ovog člana ne podnese prijavu, naknada se utvrđuje na osnovu podataka kojima raspolaže odeljenje nadležno za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda ili na osnovu podataka do kojih se dolazi putem kontrole, u skladu sa zakonom.

Član 6

Vlasnicima, odnosno zakupcima stambenog prostora naknada se utvrđuje rešenjem kojim se utvrđuje porez na imovinu.

Vlasnicima, odnosno zakupcima poslovnog prostora i zemljišta za obavljanje redovne delatnosti naknada se utvrđuje posebnim rešenjem.

Utvrđivanje i naplatu naknade iz stava 1. i 2. ovog člana vrši odeljenje nadležno za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda shodnom primenom odredaba zakona kojim se uređuje poreski postupak.

Član 6a

Obveznici plaćanja naknade iz člana 3. ove odluke su dužni da svaku nastalu promenu prijave odeljenju nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 7

Sredstva od naknade, ostvarena u skladu sa odredbama ove odluke, koriste se namenski za zaštitu i unapređivanje životne sredine prema usvojenim programima korišćenja sredstava budžetskog fonda, odnosno lokalnim akcionim i sanacionim planovima, u skladu sa strateškim dokumentima koji se donose na osnovu zakona.

Dokumenti iz stava 1. ovog člana obuhvataju: podsticajne, preventivne i sanacione programe i planove, programe i planove praćenja stanja životne sredine, programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada Valjeva, naučnoistraživačke programe i planove, obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine, informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine i troškove realizacije istih.

Član 8

Sredstva budžetskog fonda iz člana 2. ove odluke koriste se na osnovu utvrđenog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda koje, za svaku kalendarsku godinu, donosi Skupština grada Valjeva (u daljem tekstu: Skupština grada) na predlog Gradskog veća grada Valjeva.

Na osnovu programa iz stava 1. ovog člana Gradonačelnik grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradonačelnik) na predlog odeljenja nadležnog za poslove zaštite životne sredine, tromesečno utvrđuje prioritete za korišćenje sredstava budžetskog fonda.

Za realizaciju prioriteta iz stava 2. ovog člana Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

1. sadržaj programa odnosno projekta,

2. međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

3. rokove za izvršenje ugovornih obaveza,

4. iznos sredstava i način plaćanja,

5. nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza.

Član 9

Praćenje programa kao i nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata vrši Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove.

Član 10

Skupština grada, po potrebi, a najmanje jednom godišnje, razmatra izveštaj o realizaciji programa i projekata i utrošku sredstava za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".