POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O PROGRAMU MERA PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE ZA RAZVOJ SELA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2015. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2014)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom utvrđuje se Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu.

Član 2

Program čini sastavni deo ove pokrajinske skupštinske odluke.

Član 3

Ova pokrajinska skupštinska odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM MERA PODRŠKE
ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE ZA RAZVOJ SELA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2015. GODINI

I

Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji AP Vojvodine u 2015. godini donosi se u cilju podsticanja sprovođenja mera poljoprivredne politike za razvoj sela: proširenja privrednih aktivnosti na selu dodavanjem dodatne vrednost proizvodima kroz preradu i čuvanje istih, opremanje farmi svinja, goveda, ovaca, koza i živinarskih farmi, uvođenja i sertifikacije sistema kvaliteta i bezbednosti hrane, organizovanja i delovanja lokalnih akcionih grupa i održavanja tradicionalnih seoskih manifestacija.

II

Sredstva namenjena za realizaciju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji AP Vojvodine u 2015. godini iznose 283.000.000,00 dinara:

1. Prihodi iz budžeta

283.000.000,00 dinara

III

Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji AP Vojvodine u 2015. godini finansiraće se sledeći programi:

 

Redni broj

Program

Iznos sredstava (dinara)

1.

Nabavka opreme za preradu i čuvanje poljoprivrednih proizvoda, opremanje farmi goveda, svinja, ovaca, koza i živinarskih farmi, poboljšanje stočarske proizvodnje na gazdinstvima, uvođenje EU standarda u objekte u kojima se vrši proizvodnja i prerada mesa i mleka, i uvođenje i sertifikacija sistema kvaliteta i bezbednosti hrane

248.000.000,00

2.

Partnerstva za teritorijalni ruralni razvoj - Lokalne akcione grupe sa teritorije AP Vojvodine

10.000.000,00

3.

Održavanje tradicionalnih seoskih manifestacija

25.000.000,00

UKUPNO ZA PROGRAME OD 1. DO 3.:

283.000.000,00

Sredstva će se dodeljivati: fizičkim licima - nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, pravnim licima, preduzetnicima, zemljoradničkim zadrugama, obrazovnim i naučno-istraživačkim ustanovama, lokalnim akcionim grupama (LAG) i Udruženjima - nevladine organizacije, lokalnim samoupravama, udruženjima građana u čijem su delokrugu poljoprivredne aktivnosti i ruralni razvoj, udruženja građana koja neguju tradicionalne vrednosti i bave se očuvanjem starih zanata na selu sa teritorije AP Vojvodine.

Predviđena sredstva za Programe pod rednim brojem od 1. do 3. dodeljivaće se po osnovu konkursa.

IV

Nabavka opreme za preradu i čuvanje poljoprivrednih proizvoda, opremanje farmi goveda, svinja, ovaca, koza i živinarskih farmi, poboljšanje stočarske proizvodnje na gazdinstvima, uvođenje EU standarda u objekte u kojima se vrši proizvodnja i prerada mesa i mleka i uvođenje i sertifikacija sistema kvaliteta i bezbednosti hrane.

Sredstva za sprovođenje ovog programa će se koristiti za nabavku opreme za preradu voća i povrća, grožđa, pčelinjih proizvoda, preradu uljanih kultura, lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, izgradnju silosa, opremanje farmi goveda, svinja, ovaca, koza i živinarskih farmi, poboljšanje stočarske proizvodnje na gazdinstvima, uvođenje EU standarda u objekte u kojima se vrši proizvodnja i prerada mesa i mleka i uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta i bezbednosti hrane.

Navedene mere imaju za cilj podsticanje diversifikacije ekonomskih aktivnosti i podrške porodičnim gazdinstvima na selu, putem dodavanja vrednosti poljoprivrednim proizvodima i uvođenja novih alternativnih proizvodnji.

Cilj programa je da se izvrši diversifikacija aktivnosti gazdinstava na nepoljoprivredne delatnosti, pruži podrška porodičnim gazdinstvima i ojačaju veze između poljoprivrede i ostalih sektora ruralne ekonomije, čime će se obezbediti alternativno zapošljavanje i stvaranje dodatnog izvora prihoda delu ruralnog društva, kao i dostizanje standarda EU i dobijanja dozvola za izvoz.

Korisnici sredstava su fizička lica - nosioci i članovi registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, zemljoradničke zadruge i pravna lica registrovana u Agenciji za privredne registre.

Procenat sufinansiranja u okviru ovog Programa, osim za podtačku 1.8. i 1.9., dodeljuje se u iznosu do 50% od ukupne vrednosti investicije umanjene za vrednost PDV-a, u skladu sa članom 35. Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 10/13).

1.1. Opremanje objekata za preradu voća i povrća

Sektor proizvodnje i prerade voća i povrća je veoma važan jer je izvor za povećanje konkurentnosti za mnoga poljoprivredna gazdinstva. Ovaj sektor ima visoku profitabilnost proizvodnje, a kroz čuvanje i preradu proizvoda se stiče mogućnost efikasnijeg nastupa na tržištu poljoprivrednih proizvoda i ostvarivanje značajnijeg ekonomskog interesa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i ostalih korisnika.

Sredstva iz ovog programa će se dodeljivati za sufinansiranje:

1. opreme za preradu voća i povrća, mini-prerađivačkih kapaciteta, sušara i slično;

2. opreme za sortiranje, čišćenje, i pakovanje proizvoda od voća i povrća;

3. nabavke laboratorijske opreme za unapređenje kontrole kvaliteta i higijene proizvoda.

1.2. Opremanje objekata za preradu grožđa

Sektor proizvodnje i prerade grožđa je veoma važan izvor prihoda za mnoga poljoprivredna gazdinstva. Međutim, opšti problemi u proizvodnji vina su zastarela tehnologija i oprema i nepostojanje tehnologije za kontrolisanu fermentaciju i hladnu stabilizaciju vina. Preradom grožđa dobija se dodata vrednost proizvodu za bolji nastup na tržištu proizvoda od grožđa.

Ovom merom sufinansiraće se:

1. nabavka opreme za proizvodnju, preradu i čuvanje vina.

1.3. Opremanje objekata za preradu uljanih kultura

Prerada uljanih kultura, kao što su soja, uljana tikva i suncokret, otvaraju mogućnosti za poljoprivredna gazdinstva i mala preduzeća da započnu sa bavljenjem drugim delatnostima (diversifikacija), zasnovanim na preradi i prodaji lokalnih proizvoda. Podrška pomenutih aktivnosti povećava konkurentnost poljoprivrednih gazdinstava na tržištu.

Sredstva iz ovog programa će se dodeljivati za sufinansiranje:

1. nabavke mašina i opreme za modernizaciju postojećih prerađivačkih postrojenja i razvoj novih proizvodnih linija za proširenje navedenog asortimana proizvoda.

1.4. Opremanje objekata za preradu lekovitog začinskog i aromatičnog bilja

Poljoprivredne aktivnosti, često ne mogu, samostalno da ostvare dovoljan nivo dohotka za poljoprivredna gazdinstva. Uvođenje novih vidova proizvodnji na gazdinstvima može biti značajan faktor diversifikacije. Proizvodnja lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja može biti dodatni izvor prihoda.

Sredstva iz ovog programa će se dodeljivati za sufinansiranje:

1. nabavke nove mehanizacije za žetvu lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja;

2. nabavke nove opreme za čuvanje, preradu i pakovanje i/ ili lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja (mini sušare, transporteri, pakerice i sl.).

1.5. Opremanje objekata za preradu pčelinjih proizvoda

Pčelarstvo i prerada pčelinjih proizvoda može biti dodatni izvor prihoda. Podrškom investiranju u pčelarstvo i preradu pčelinjih proizvoda unapređuje se konkurentnost poljoprivrednih gazdinstava na tržištu i njihov ekonomski položaj.

Sredstva iz ovog programa će se dodeljivati za sufinansiranje:

1. nabavke specijalizovane opreme za preradu pčelinjih proizvoda,

2. nabavka pčelinjih društava,

3. nabavke košnica.

1.6. Izgradnja skladišnih kapaciteta za čuvanje poljoprivrednih proizvoda

Veliki broj poljoprivrednih gazdinstava čuva svoje proizvode u ambarima ili ih prodaje odmah nakon žetve, jer gazdinstva nemaju mogućnost čuvanja tih proizvoda. Zbog toga gazdinstva nisu u mogućnosti da obezbede dovoljan nivo kvaliteta proizvoda i nisu u mogućnosti da adekvatno uskladište svoje proizvode i realizuju ih u najpovoljnijem momentu na tržištu. Podrška investicijama, u vidu izgradnje silosa, će dovesti do povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava i uticati na podizanje kvaliteta ovih proizvoda.

Sredstva iz ovog programa će se dodeljivati za sufinansiranje:

1. Izgradnje i opremanje silosa.

1.7. Opremanje stočarskih farmi i izgradnja, objekata za smeštaj biljne hrane

Ovaj program ima za cilj povećanje efikasnosti, konkurentnosti i održivosti proizvodnje mleka i mesa na farmama u Pokrajini, putem sufinansiranja nabavke opreme za farme goveda, svinja, ovaca, koza i živinarske farme, kao i za izgradnju objekata za smeštaj biljne hrane.

Sredstva iz ovog programa će se dodeljivati za sufinansiranje:

1. opremanja govedarskih farmi,

2. opremanja svinjarskih farmi,

3. opremanja ovčarskih farmi,

4. opremanja kozarskih farmi,

5. opremanja živinarskih farmi,

6. nabavku opreme za mužu,

7. nabavku opreme za hlađenje i skladištenje mleka,

8. nabavku opreme za manipulaciju i skladištenje hraniva za stoku,

9. nabavku opreme za manipulaciju, odlaganje i distribuciju stajnjaka.

1.8. Projekat usavršavanja proizvodnje na gazdinstvima u APV i uvođenje EU standarda u objekte u kojima se vrši proizvodnja i prerada mesa i mleka

Cilj projekta su poboljšanje kvaliteta mleka, povećanje stočnog fonda, uposlenost članova domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom, proširenje asortimana novim proizvodima, brendiranje proizvoda i povećanje životnog standarda na selu.

Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima će stručnjaci visoko obrazovnih i naučno stručnih institucija koje odabere Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dati podršku prilikom odabira proizvoda koje će proizvoditi, tehnologije same proizvodnje, mogućnost zaštite oznake geografskog porekla, monitoringa, projektovanja i izrade idejnih rešenja za opremanje, nabavku opreme i adaptaciju prostora, vrši će monitoring ishrane i kvaliteta mlečnih i mesnih proizvoda.

Ukupna sredstva namenjena za sufinansiranje ovog projekta iznose 60.000.000,00 dinara.

Sredstva za izradu projekata i sprovođenje navedenih aktivnosti dodeli će se visoko obrazovnoj ustanovi u iznosu od 6.000.000,00 dinara i naučno stručnoj instituciji u iznosu od 4.000.000,00 dinara.

Navedena sredstva se dodeljuju reprezentativnim javnim institucijama koje imaju visoko stručni kadar za realizaciju navedenih ciljeva, ceneći prethodno obavljene stručne radove na ovom projektu i sličnim projektima, kao i dugogodišnje iskustvo na poslovima brendiranja i uvođenja standarda u procese prerade mleka i mesa.

Sredstva za poboljšanje stočarske proizvodnje registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima (fizičkim licima, zemljoradničkim zadrugama i preduzetnicima) u iznosu od 50.000.000,00 dinara dodeljuju se po konkursu i to za sufinansiranje:

1. adaptacije objekata za preradu mleka i mesa;

2. nabavke opreme za modernizaciju prerađivačkih postrojenja i razvoj novih proizvodnih linija za proširenje asortimana proizvoda od mleka;

3. nabavke novih linija, opreme i mašina, u cilju modernizacije kapaciteta u pogledu higijene i kvaliteta mesa i proizvoda od mesa.

Sredstva podrške za objekte za preradu mleka i mesa iznose do 70% od ukupne vrednosti investicije.

Uslovi i način korišćenja sredstava regulisaće se ugovorom između korisnika i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

1.9. Uvođenje i sertifikacija sistema kvaliteta i bezbednosti hrane

Trend na tržištu prehrambenih proizvoda je želja potrošača za autentičnošću, tradicijom i zdravstveno bezbednom hranom. U toj borbi za konkurentnost sve više su na ceni autentični proizvodi, odnosno proizvodi koji se odlikuju posebnim kvalitetom, koji moraju biti zaštićeni oznakom geografskog porekla.

Uspostavljanje sistema geografskog porekla omogućava osiguranje prodaje, otvaranje novih tržišta, otvaranje novih radnih mesta, usaglašavanje zajedničkih standarda kvaliteta, koordiniran nastup protiv imitacija i oznaka koje dovode u zabludu potrošače.

Hrana proizvedena po principima organske poljoprivrede je bezbedna od prisustva bilo kakvih veštački sintetizovanih materija, pa i pesticida. Osim toga omogućava i ishranu proizvodima više nutritivne vrednosti od onih iz konvencionalne proizvodnje. Organska poljoprivreda je usmerena ka budućnosti, ne samo sa aspekta unapređenja zdravlja ljudi i zaštite životne sredine, već i ekonomskog prosperiteta.

Sistemi kojima proizvođač garantuje da upravlja zdravstvenom bezbednošću svojih proizvoda regulisani su kroz različite sistemske pristupe kao što su: ISO 22000, GLOBAL GAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER standardi i kontrola i sertifikacija proizvoda bez glutena. Potreba usaglašavanja sopstvenog sistema proizvođača hrane sa jednim ili više navedenih standarda je u planu da postane regulisana kroz našu zakonsku regulativu.

Budući da naša zemlja ima sve pretpostavke za proizvodnju i izvoz kvalitetne i bezbedne hrane, neophodno je da se u poljoprivredi i prehrambenoj industriji što pre implementiraju navedeni standardi u praksu, kao sveobuhvatnog koncepta obezbeđenja ispravnosti namirnica.

Sredstva iz ovog programa će se dodeljivati za sufinansiranje:

1. troškova izrade elaborata za dobijanje oznake geografskog porekla i laboratorijskih analiza koje predstavljaju deo elaborata za dobijanje oznake geografskog porekla;

2. troškova kontrole i sertifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, sa geografskim poreklom čija je kontrola i sertifikacija proizvodnje završena u 2015. godini od strane ovlašćenih organizacija;

3. troškova kontrole i sertifikacije proizvoda dobijenih po metodama organske proizvodnje od strane ovlašćenih organizacija koje izdaje sertifikat, za organske proizvode u 2015. godini;

4. troškova za uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane: ISO 22000, GLOBAL GAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER i kontrolu i sertifikaciju proizvoda bez glutena.

Sredstva podrške za ovaj program iznose do 80% od ukupnih troškova uvođenja i sertifikacije sistema kvaliteta i bezbednosti hrane.

V

Partnerstva za teritorijalni ruralni razvoj -
Lokalne akcione grupe sa teritorije AP Vojvodine

Priprema i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja predstavlja važnu kariku u pravovremenoj pripremi svih relevantnih subjekata za primenu Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Programom LEADER se stimulišu lokalni akteri, tzv. Lokalne akcione grupe (LAG) tj. partnerstva predstavnika javnog, ekonomskog i građanskog društva unutar ruralne teritorije koja je uvedena sa namerom izrade nacrta i implementiranja strategija lokalnog razvoja regiona, a čiji članovi mogu biti fizička lica, nevladine organizacije ili pravna lica.

Tokom 2013. i 2014. godine sufinansirana je izrada "Strategija lokalnog razvoja" (LDS strategija) dokument strateškog planiranja i razvoja koji LAG grupa usvaja i implementira na LAG teritoriji.

Naredni korak u razvoju predstavlja sufinansiranje prioritetnih projekata iz usvojenih "Strategija lokalnog razvoja" kao i finansiranje rada Partnerstva za teritorijalni ruralni razvoj i uvođenje novih potencijalnih partnerstava.

Sredstva su namenjena su formiranju novih, edukaciji i radu Lokalnih akcionih grupa na teritoriji AP Vojvodine, sufinansiranju izrade LDS strategija kao i sufinansiranju projekata koji proizilaze iz LDS strategija.

Korisnici sredstava su lokalne akcione grupe (LAG).

VI

Održavanje tradicionalnih seoskih manifestacija

Programom mera podrške sufinansiraće se dodela sredstava organizatorima naučno stručnih manifestacija, manifestacija tipa sajmova i izložbi i lokalno tradicionalnih manifestacija, koje su vezane za poljoprivredu, imaju edukativni karakter i za cilj unapređenje i diversifikaciju poljoprivredne delatnosti, uz očuvanje tradicionalnih vrednosti seoske zajednice i životne sredine.

Naučno stručne manifestacije obrađivaće teme vezane za: unapređenje poljoprivredne proizvodnje, preradu poljoprivrednih proizvoda, sigurnost hrane i kvalitet proizvoda, organizovanje poljoprivrednih proizvođača, ruralni razvoj i druge teme od značaja.

Održavanje seoskih manifestacija tipa sajmova i izložbi koje su vezane za poljoprivredu, preradu, ishranu i ruralni razvoj sufinansiraće se sa ciljem: promocije poljoprivrednih proizvoda, proširenja tržišta domaćih proizvoda, kao i radi povezivanja proizvođača inputa, poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, prodavaca i kupaca poljoprivrednih proizvoda.

Sufinansiranjem održavanja tradicionalnih seoskih manifestacija doprinosi se jačanju lokalnih zajednica, očuvanju kulturne baštine, seoskih običaja i tradicije, koje su usko povezane sa poljoprivrednom proizvodnjom, seoskim okruženjem i načinom života. Stoga je važno, pre svega, očuvati i zaštititi kulturnu baštinu i tradicionalne vrednosti, ali i naglasiti značaj poljoprivrede, kroz organizaciju tradicionalnih manifestacija.

Korisnici sredstava su: obrazovne ustanove, naučno-istraživačke ustanove, lokalne samouprave, udruženja građana u čijem su delokrugu poljoprivredne aktivnosti i ruralni razvoj, udruženja građana koja neguju tradicionalne vrednosti i bave se očuvanjem starih zanata na selu i lokalne akcione grupe (LAG-ovi).

VII

Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji AP Vojvodine u 2015. godini sufinansiraće se programi koji se realizuju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ispunjenost uslova za dodelu sredstava i rang listu sa predlogom za izbor projekata utvrđuje komisija za tehničku obradu podataka, koju obrazuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na osnovu priložene dokumentacije. Konačnu odluku o dodeli sredstava koje će se sufinansirati donosi pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Uslovi i način korišćenja sredstava utvrđuju se Ugovorom koji se zaključuje sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Monitoring korišćenja sredstava vrši komisija koju imenuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Podsticajna sredstva isplaćuju se nakon realizacije investicije i izvršene kontrole od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, osim kod podtačke 1.8. i 1.9.

U slučaju da korisnik sredstava odustane od investicije ili mu je iz drugih razloga onemogućeno da realizuje investiciju, pravo na korišćenje sredstava, može se utvrditi sledećem licu na rang listi.

Realizacija Programa mera podrške vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine.