POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O GODIŠNJEM PROGRAMU UNAPREĐENJA SAVETODAVNIH POSLOVA U POLJOPRIVREDI U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2015. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 54/2014)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom utvrđuje se Godišnji program unapređenja savetodavnih poslova u poljoprivredi u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2015. godinu.

Član 2

Godišnji program čini sastavni deo ove pokrajinske skupštinske odluke.

Član 3

Ova pokrajinska skupštinska odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

GODIŠNJI PROGRAM
UNAPREĐENJA SAVETODAVNIH POSLOVA U POLJOPRIVREDI U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2015. GODINU

I

Sredstva za finansiranje Godišnjeg programa unapređenja savetodavnih poslova u poljoprivredi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za 2015. godinu (u daljem tekstu: Godišnji program) planirana su u ukupnom iznosu od 150.000.000,00 dinara iz izvora sredstava 01 00 Prihodi iz budžeta.

II

Poljoprivredna proizvodnja na području AP Vojvodine se realizuje na 1.608.896 ha obradivih površina. Da bi se obezbedile dovoljne količine hrane za sopstvene potrebe i izvoz, neophodno je obezbediti kontinuitet u podizanju informisanosti i znanja ljudi, koji rade na proizvodnji hrane. Stoga je neophodno upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa standardima i regulativama EU tržišta u cilju osposobljavanja proizvođača za nastup na domaćim i inostranim tržištima.

Cilj realizacije Godišnjeg programa je povećavanje nivoa informisanosti i znanja poljoprivrednih proizvođača, putem edukacije poljoprivrednih proizvođača vezano za tehnologije proizvodnje i nove trendove u pojedinim proizvodnim granama i drugih oblasti značajnih za unapređenje i razvoj njihovih proizvodnih delatnosti i razvoj seoskih zajednica u kojima žive i rade. Jačanjem svesti o značaju očuvanja životne sredine i stvaranjem navika za racionalnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja i mineralnih hraniva; doprinosi se očuvanju prirodnih resursa, a proizvodnja je ekonomičnija, kvalitetnija i zdravstveno bezbedna.

Saradnjom sa udruženjima, negovanjem kulture i tradicije i uključenjem svih aktera na nivou lokalnih zajednica u rad i razvoj istih, doprinosi se razvoju seoskih društvenih zajednica, a povećanjem kvaliteta i konkurentnosti proizvodnje modernizuje se poljoprivredna proizvodnja, čuva priroda i ostvaruje napredak u ruralnom razvoju.

III

Godišnjim programom utvrđuju se aktivnosti savetodavaca, koje se odnose na obavljanje savetodavnih poslova u poljoprivredi i realizaciju programa i projekata, koji se sprovode u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje i savetodavstva.

Godišnji program sastoji se iz: Osnovnog i Posebnih programa.

IV

Sredstva opredeljena za realizaciju Osnovnog programa se koriste za rad i troškove proistekle kao posledica aktivnosti na realizaciji savetodavnih poslova, kao što su: plaćanje troškova održavanja računarskog programa, održavanje GPS uređaja na godišnjem nivou, usluge mobilnog interneta (nabavka SIM kartica i godišnja pretplata za mobilni internet, gorivo, telefon, izrada softvera za podršku programu savetodavstva i drugo; kao i troškove koji proizilaze iz realizacije projekata koji će se u okviru osnovnog programa realizovati, kao što su analiza uzoraka zemljišta na određivanje mineralnog azota u zemljištu (N-min metodom), analiza plodnosti zemljišta, analiza voća i povrća na bezbednost hrane, analiza stočne hrane na parametre kvaliteta, finansiranje primenjenih istraživanja i ogleda od značaja za poljoprivredu AP Vojvodine, Edukacija po modulima i specijalnostima kao i specijalistička edukacija u zemlji i inostranstvu za manje grupe savetodavaca za posebne veštine i znanja od značaja za poljoprivredu AP Vojvodine, angažovanje mladih stručnjaka sa evidentiranih u službama za zapošljavanje radi sticanja novih znanja i iskustava, saradnja i angažovanje posebnih konsultanata domaćih i stranih za obezbeđivanje podrške programima od značaja za poljoprivredu AP Vojvodine, organizaciju savetovanja posebnih savetodavnih grupa po pojedinačnim stručnim pitanjima od značaja za poljoprivredu AP Vojvodine i drugo u zavisnosti od potreba projekata koji se realizuju.

Korisnici sredstava za Osnovni program Godišnjeg programa su: 12 poljoprivrednih stručnih službi (savetodavni sektori), Enološka stanica iz Vršca.

Ukoliko se ukaže potreba, odnosno iskaže inicijativa od strane opština i poljoprivredne stručne službe na čijoj se teritorijalnoj oblasti rada nalazi opština, moguće je formiranje isturenih kancelarija u okviru postojećih poljoprivrednih stručnih službi.

V

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat) donosi Pravilnik o radu savetodavaca za 2015. godinu shodno Godišnjem programu u okviru koga će se definisati aktivnosti, vrsta i obim savetodavnih poslova na realizaciji programa i projekata.

Poljoprivredne stručne službe početkom godine dostavljaju predlog savetodavaca za učešće u realizaciji planiranih programa i projekta, koji će se finansirati u okviru ovog programa a koji su upisani u Registar savetodavaca i imaju licencu za pružanje savetodavnih usluga.

Sekretarijat donosi konačnu odluku o broju angažovanih savetodavaca po službama i strukturama (stočar, voćar i sl.) i zadržava pravo da poveća ili smanji broj savetodavca u pojedinim službama (gde za to postoje uslovi i potreba), a sve u okviru ukupno planiranog broja savetodavaca.

Ukoliko nije blagovremeno savetodavac upisan u Registar iz bilo kojih razloga, moguće je u 2015 toj godini kao prvoj godini za upis savetodavaca u Registar, napraviti izuzeće za savetodavce za koje Sekretarijat odluči da budu angažovani na poslovima savetodavstva.

Rad savetodavaca obuhvataju aktivnosti predviđene u Pravilniku i šifarniku GPS sistema uspostavljene za 2015. godinu od strane Sekretarijata. Isto tako, kontrola, izveštavanje i evaluacija rada savetodavaca sprovodiće se preko GPS podataka, a pojedinosti oko ocenjivanja aktivnosti savetodavaca biće definisane u Pravilniku o radu savetodavaca.

Poljoprivredni savetodavci ne mogu da se bave u isto vreme i poslovima aprobacija i izdavanja fitouverenja, ako su zaposleni u poljoprivrednoj stručnoj službi, koja ove poslove obavlja na preko 5.000 ha površina.

VI

Pregled poljoprivrednih stručnih službi, broja angažovanih savetodavaca i područja delovanja dati su u tabeli:

Red. br.

Poljoprivredna stručna služba

Maksimalni broj savetodavaca

Područje delovanja

1.

"PSS Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad

5+1

Novi Sad, Žabalj, Titel, Bač, Sr. Karlovci, Temerin, Beočin, Bačka Palanka, Bački Petrovac,

2.

"PSS Vršac" d.o.o. Vršac

8

Vršac, Plandište, Bela Crkva, Kovin

3.

"PSS Bačka Topola" d.o.o. Bačka Topola

6

Bačka Topola, Mali Iđoš

4.

"PSS Ruma" d.o.o. Ruma

7

Ruma, Irig, Inđija,

5.

"PSS Sombor" d.o.o. Sombor

8

Sombor, Apatin, Odžaci

6.

"PSS Institut Tamiš" d.o.o. Pančevo

8

Pančevo, Alibunar, Kovačica, Opovo

7.

"PSS Senta" d.o.o. Senta

6

Senta, Ada, Kanjiža, Čoka

8.

"PSS Subotica" ad Subotica

5

Subotica

9.

"PSS Vrbas" d.o.o. Vrbas

6

Vrbas, Kula, Srbobran, Bečej

10.

"PSS Zrenjanin" d.o.o. Zrenjanin

10

Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej,

11.

"PSS Kikinda" d.o.o. Kikinda

6

Kikinda, Novi Kneževac

12.

"PSS Sremska Mitrovica" d.o.o. Sremska Mitrovica

7

Sremska Mitrovica, Šid, Stara Pazova i Pećinci

13.

"Enološka stanica" d.o.o. Vršac

1

Vršac i druge opštine (po potrebi)

 

Kancelarije Poljoprivredne stručne službe u procesu osnivanja

Do maksimalno 2 nova savetodavca za novoosnovanu kancelariju

Za PSS: Novi Sad, Zrenjanin, Vršac, Sr. Mitrovica, Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPAN BR. SAVETODAVACA

84+10

 

VII

Osnovni program obuhvata:

1.1. Program zasnovan na savetodavnim poslovima, koji su namenjeni poljoprivrednim proizvođačima:

Podizanje nivoa konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, realizovaće se kroz stručnu pomoć Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine poljoprivrednim proizvođačima. Ovaj program savetodavci Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine sprovode u saradnji sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima sa područja AP Vojvodine, kojima je poljoprivreda osnovni izvor prihoda, koja su tržišno orjentisana i imaju potencijal da se mogu uz stručnu pomoć razvijati i napredovati.

Cilj saradnje savetodavaca sa poljoprivrednim proizvođačima je da što veći broj poljoprivrednih proizvođača, sledeći instrukcije savetodavaca promeni svoje navike, racionalno koristi inpute u svojoj proizvodnji, unapredi, modernizuje i tržišno orijentiše svoju proizvodnju. Saradnja savetodavaca sa poljoprivrednim proizvođačima treba da doprinese: bržem i adekvatnijem uvođenju savremene agrotehnike, uvođenje u proizvodnju sorata i hibrida u skladu sa agroekološkim uslovima pojedinih regiona, brže i bolje prepoznavanje i praćenje pojave i razvoja štetnih organizama, kao i preduzimanja blagovremenih mera zaštite useva.

Za svako gazdinstvo obuhvaćeno ovim programom savetodavac je obavezan da poljoprivrednom proizvođaču pomogne da vodi knjigu polja i evidenciju o primeni sredstava za zaštitu bilja; da ga upozna sa ekonomski štetnim organizmima koji mogu da ugroze njegovu proizvodnju i da proizvođače naviknu da prate instrukcije dobijene od Prognozno izveštajne službe zaštite bilja AP Vojvodine i savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine. Savetodavci treba da pomognu proizvođačima da organizovano i sigurno vode svoju proizvodnju, da obezbede sledljivost svoje proizvodnje, ostvare maksimalne prinose u biljnoj proizvodnji uz racionalnu primenu pesticida u zaštiti useva i hranljivih materija, kako bi proizvodi koje proizvedu bili bez ostataka pesticida.

Isto tako, da bi što veći broj primarnih poljoprivrednih proizvođača mogao da dođe do potrebnih informacija neophodnih za rešavanje problema vezanih za poljoprivrednu proizvodnju i sprovođenje mera agrarne politike Republike Srbije i AP Vojvodine, savetodavci su dužni da proizvođačima pomognu i pri: popunjavanju formulara za subvencije, prijavljivanju na konkurse za podsticaje, tumačenju zakona, uredbi, pravilnika i drugo, po potrebi.

Tokom realizacije programa u cilju što bolje implementacije podsticaja koje dodeljuje Sekretarijat, savetodavci će Korisnicima podsticaja da pomognu u korišćenju opreme, mašina, uređaja i realizaciji drugih aktivnosti za koje su dobili sredstva, kako bi ih iskoristili na što bolji način.

Metodologija u radu savetodavaca pri realizaciji programa u GPS tehnologiji, sa definisanim podacima u 2015 toj godini, konkretizovana će biti u Pravilniku o radu savetodavne službe i treba da sadrži plansku strukturu linija koje će biti praćene:

7.5 osnovnih ratarskih biljnih vrsta: pšenica, kukuruz, suncokret, soja, šećerna repa

- voćarskih biljnih vrsta

- povrtarskih biljnih vrsta unutar dva sistema gajenja

- linije stočarske proizvodnje: proizvodnja mleka(na nivou štale ili zapata), tov junadi i tov svinja (stočarski projekat obuhvata i selekcijski deo koji se tiče linearne ocene prvotelki i na osnovu tih analiza odabira semena bikova u cilju unapređenja kvaliteta podmladka rase mlečnih grla)

Prikupljanje podataka biće organizovano na PG koja su odabrana u zavisnosti od zadatog tipa, veličine i stepena korišćenja proizvodnih faktora kao i regionalne određenosti.

Svaka linija proizvodnje koja se prati biće poređena sa ostalima kako u svojoj grupi, tako i u odnosu na prosek regiona, prosek APV i prosek Republike Srbije.

Agroekonomska analiza prikupljenih podataka daće odgovore na niz pitanja koja su ključna kako za otpočinjanje tako i za održavanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na PPG.

Analiza će obuhvatiti širok spektar instrumenata:

- analizu rentabilnosti, ekonomičnosti i produktivnosti proizvodnje,

- analizu troškova i cene koštanja,

- analizu tržišta i cena poljoprivrednih proizvoda,

- analizu bruto marže,

- analizu stepena specijalizacije,

i sve to na nivou svih regiona koje pokriva PSS APV. Pored toga praćenje parametara na parcelama poljoprivrednih proizvođača mora da obezbedi u svakom trenutku odgovore na trenutno stanje u agraru sa aspekta troškova, da omogući odgovore na pitanja daljih ulaganja, tački pokrića i na kraju mora da da podatak o ceni koštanja jedinica proizvoda unutar svih posmatranih mikrorejona, PPG, unutar različitih grupa PPG kao i šire osmatranih regija i na kraju AP Vojvodine.

Nakon završetka projekta rezultati agroekonomsih analiza omogućiće poljoprivrednim savetodavcima da uz pomoć baze podataka i softvera daju kvalitetnije savete porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i tako im olakšaju upravljanje gazdinstvima, što će doprineti ostvarivanju boljih rezultata i većih zarada, a na makroekonomskom nivou ukazaće na linije proizvodnje i regione kojima je potrebna veća podrška kroz politiku subvencionisanja u narednom periodu.

Nakon analize proizvodnje i rezultata primenjenih istraživanja stručna javnost će biti upoznata o njima putem štampanog materijala, medija, radionica, Dana polja i obilascima RPG.

U organizaciji savetodavnog rada u 2015. godini obavljaće se savetodavni poslovi u poljoprivredi kroz sledeće aktivnosti:

1) pružanje stručnih saveta, preporuka i savetodavne pomoći primenom individualnih metoda rada;

2) pružanje stručnih saveta, preporuka i savetodavne pomoći primenom grupnih metoda rada;

3) pružanje stručnih saveta, preporuka i savetodavne pomoći primenom medija;

4) praćenje, prikupljanje i diseminacija podataka;

5) stručna kontinuirana opšta i specijalistička edukacija savetodavaca;

6) primenjena istraživanja od značaja za poljoprivredu AP Vojvodine;

7) organizacija i izvođenje demonstrativnih ogleda i drugih aktivnosti u službi prenosa znanja i informacija iz oblasti od značaja za poljoprivredu AP Vojvodine;

8) ostale aktivnosti po nalogu Sekretarijata.

Svaki savetodavac je takođe u obavezi da aktivno učestvuje u radu Portala poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine i daje različite preporuke, i saopštenja za javnost (RTV, časopisi, novine i slično).

Svaka poljoprivredna stručna služba ima obavezu izvođenja ogleda i organizovanja "dana polja" u toku kalendarske godine, na parcelama koje koriste poljoprivredne stručne službe.

Aktivnosti kao što su održavanje zimskih škola, rad u radionicama, na skupovima poljoprivrednika, rad sa udruženjima i ostale kativnosti predviđene Pravilnikom o radu savetodavaca, biće vrednovano i prilikom evaluacije rada savetodavaca i Poljoprivrednih stručnih službi.

1.2. Realizacija ostalih projekata savetodavaca značajnih za razvoj poljoprivrede u AP Vojvodini

Poljoprivredni savetodavci će realizovati projekte vezane za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, unapređenje sela, ruralni razvoj, i druge značajne projekte kao što su: Praćenje, prikupljanje i diseminacija podataka za sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije (STIPS), FADN (Farm Accountancy Data Network), procena setvenih površina i prinosa i praćenje radova u poljoprivredi, 4X program, ogledi, projekti od značaja za Sekretarijat, razvoj udruženja, lokalnih zajednica i drugih društvenih grupa, koje žive i rade na selu.

U realizaciji projekta STIPS-a učestvuju ranije određeni savetodavci za praćenje: ponuda, potražnje i kretanje cena. Savetodavci prate kretanje cena: voća, povrća, žitarica, žive stoke, stočne hrane, mleka, jaja, piletine, mlečnih proizvoda i inputa u poljoprivredi. Savetodavci koji učestvuju u ovom projektu su u obavezi da dostavljaju Ovlašćenoj organizaciji koju odredi Ministarstvo za poljoprivredu i zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo) jedanput nedeljno izveštaj o cenama: voća i povrća sa kvantaških i zelenih pijaca. Za žitarice i stočnu hranu iz silosa, cene se prikupljaju sa maloprodajnih mesta žitarica i poljoprivrednih gazdinstava. Za živu stoku, dostavljaju se cene iz klanica i sa stočnih pijaca; za jaja i živinsko meso i mlečne proizvode cene sa zelenih pijaca.

Izveštaj o cenama mleka iz mlekara dostavlja se jedanput mesečno; a o cenama inputa u poljoprivredi (pesticida, đubriva i semenskog materijala) savetodavci dostavljaju izveštaje dva puta godišnje (pred prolećnu i jesenju setvu).

U projektu Procene setvene strukture, ratarskih i povrtarskih kultura i voćarsko - vinogradarske proizvodnje i praćenje radova u poljoprivredi učestvovaće savetodavci koji su za ovaj projekat delegirani (po dva savetodavca iz 12 poljoprivrednih stručnih službi). Savetodavaci su u obavezi da prate radove u poljoprivredi i dostavljaju Sekretarijatu i Ministarstvu jednom nedeljno od početka marta do prve dekade decembra izveštaje o obavljenim poljoprivrednim radovima, kao i izveštaje sa procenom setvenih površina i prinosa na način kako Sekretarijat i Ministarstvo propišu. Savetodavci su takođe u obavezi da učestvuju u edukacijama, koje budu za ovu svrhu organizovane.

U realizaciji Projekta "Uspostavljanje računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srbiji" FADN (Farm Accountancy Data Network učestvuje 33 savetodavaca iz 12 poljoprivrednih stručnih službi, koje su ovlašćena pravna lica, zadužena za prikupljanje podataka sa gazdinstava, a koja su u obavezi da prikupe računovodstvene podatke po FADN metodologiji za gazdinstva sa područja AP Vojvodine, koja su sastavni deo reprezentativnog uzorka Republike Srbije.

Savetodavaci zaduženi za FADN godišnje prikupljaju podatke u odgovarajuće obrasce i FADN softver u skladu sa FADN metodologijom. Savetodavci su u obavezi da u zadatim rokovima (28.02. i 17.04.) dostavljaju Sekretarijatu popunjene obrasce i nakon dobijenih sugestija od strane Sekretarijata i Ministarstva izvrše korekciju prikupljenih podataka. Savetodavci su takođe u obavezi da u toku realizacije ovog projekta na osnovu prikupljenih podataka pripreme Izveštaj za poljoprivredno gazdinstvo, i dostave ga uz obavezno tumačenje poljoprivrednom proizvođaču.

Savetodavci koji učestvuju u ovom projektu su u obavezi da obezbede kontinuitet u radu i prisustvuju planiranim obukama poljoprivrednih savetodavaca vezanim za FADN (pet do 20 dana u toku godine).

Realizacijom ovih projekata obezbediće se uslovi za tešnju saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima, udruženjima, omladinom, lokalnom samoupravom i slično, ali se putem ovakvih projekata može doprineti i boljoj informisanosti poljoprivrednih proizvođača, savetodavaca i šire javnosti, jer projekti mogu kao deo rezultata imati i izradu flajera, brošura, priručnika i slično.

* * *

1. Opremanje poljoprivrednih stručnih službi i postavljanje ogleda za potrebe savetodavne službe

Da bi savetodavci mogli da nesmetano obavljaju savetodavni rad na terenu neophodna im je oprema kao što su GPS uređaji, automobili, kompjuteri, telefoni, terenska merna oprema, razna softverska rešenja, kao i neka druga oprema potrebna za nesmetano obavljanje savetodavnih poslova i realizaciju programa i projekata na terenu.

Ukoliko se ukaže potreba, odnosno iskaže inicijativa od strane opštine ili postojeće poljoprivredne stručne službe moguće je formiranje isturenih kancelarija u okviru postojećih poljoprivrednih stručnih službi.

Stoga će se ovaj program realizovati kroz:

- Nabavku neophodne opreme i uređaja za postojeće poljoprivredne stručne službe.

Postavljanje ogleda shodno metodologiji koje utvrdi sekretarijat biće nezavisni od strane drugih pravnih lica (kompanija, preduzeća proizvođača inputa i sl.), koji bi služili unapređenju poljoprivredne proizvodnje i koji bi imali demonstracioni karakter za poljoprivrednike a edukativni materijal za savetodavce.

U okviru realizacije ogleda postaviće se sledeći ogledi i ispitivanja:

- oblast ishrane biljaka, potrebe za pojedinačnim hranivima gajenih biljnih vrsta, iznošenja sa dinamikom, određivanja graničnih tačaka potreba za pojedinim hranivima kod ratarskih biljnih vrsta,

- ispitivanje sistema obrade zemljišta, uticaj na različite proizvodne aspekte proizvodnje,

- sortni ogledi povrća kao i ogledi iz oblasti tehnologije proizvodnje povrća, novih tehnologija u proizvodnji,

- sortni ogledi ratarskih gajenih biljnih vrsta uz koncept saradnje po potpisanim protokolima sa kompanijama,

Korisnici sredstava po ovoj tački su postojeće poljoprivredne stručne službe(12 sa područja AP Vojvodine i Enološka stanica iz Vršca).

2. Edukacija i usavršavanje savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača

Savetodavci Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine aktivno učestvuju i daju doprinos u prenošenju informacija i znanja poljoprivrednim proizvođačima, članovima udruženja i drugih društvenih grupa vezano za rešavanje opštih ili uže specifičnih pitanja i problema vezanih za pojedine grane biljne ili stočarske proizvodnje, kao i za druge oblasti za koje proizvođači iskažu interes. Savetodavci poljoprivredne proizvođače mogu da edukuju putem: predavanja, interaktivnih radionica i savetodavnih krugova.

Interaktivne radionice i edukacije se mogu održavati na samom gazdinstvu, u mesnoj zajednici, prostorijama poljoprivredne stručne službe i slično, u zavisnosti od teme koja će biti prezentovana i obrađivana. Prednost se daje interaktivnim radionicama u okviru kojih će proizvođači zajedno sa savetodavcima doći do određenih konkretnih rešenja za svoje probleme u proizvodnji.

Edukacija savetodavaca neophodno je da se odvija kontinuirano tokom cele godine. Da bi se podigao nivo tehnološkog znanja i razvoja svakog savetodavaca (javnog i privatnog) kao i poljoprivrednih proizvođača neophodno je stalno usavršavanje, jer se samo uvođenjem novih tehnologija u proces proizvodnje na gazdinstvu može doprineti povećanju produktivnosti i konkurentnosti našeg poljoprivrednika, stoga je neophodno permanentno ulaganje u znanje savetodavaca.

Program edukacije predlaže Centar za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača (u daljem tekstu: Centar za usavršavanje) koji je ovlašćen od strane Sekretarijata rešenjem broj 104-401-01503/2010 od 05.07.2010. godine, a Sekretarijat donosi konačnu odluku o programu edukacija za planirano usavršavanje savetodavaca.

Sredstva za realizaciju ovog programa, koristiće se za troškove realizacije planiranih edukacija u skladu sa usvojenim programom edukacija, angažovanje stranih i domaćih stručnjaka za podršku programu savetodavnog rada, kontinuirane edukacije savetodavaca po modulima kao i specijalizovane edukacije manjih grupa savetodavaca u zemlji i inostranstvu za posebna znanja i veštine od značaja za poljoprivredu AP Vojvodine a po odobrenju od strane sekretarijata, organizovanje posebnih radionica i savetovanja po stručnim pitanjima od značaja za poljoprivredu AP Vojvodine i izradu i štampanje propagandnih i edukativnih: brošura, flajera, uputstava, plakata i drugih reprezentativnih materijala koji uključuju i snimanje i montažu promotivnog materijala od značaja za PSS i Sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, kao i materijala za potrebe edukacija i savetodavne službe.

3. Razvoj i unapređenje Centra za usavršavanje

Sredstva iz ovog programa su namenjena za rad zaposlenih, opremu, finansiranje i nabavku uređaja, troškove rada i troškove službenih putovanja, troškove angažovanja stranih i domaćih konsultanata kao podrške programu savetodavnog rada, troškovi angažovanja mlađih saradnika savetodavaca radi sticanja dopunskog znanja iz oblasti savetodavstva, troškove projektovanja i izrade softvera za savetodavni program rada i analizu dobijenih rezultata i podataka iz savetodavne oblasti rada svih savetodavaca AP Vojvodine i drugih materijalnih i režijskih troškova proisteklih u okviru funkcionisanja Centra za usavršavanje na poslovima planiranim ovim programom.

Osnovni zadatak Centra za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača je da učestvuje u izradi i realizaciji edukacija i kurseva za savetodavce i poljoprivredne proizvođače iz pojedinih oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Centar za usavršavanje dostavlja predlog edukacija za tekuću godinu, nabavku i izradu: propagandnih i edukativnih materijala koji uključuju i promotivni snimljeni i montirani materijal, brošura, flajera, uputstava, plakata i drugih reprezentativnih materijala za potrebe edukacija i savetodavne službe i snosi troškove njihove izrade, snimanja, montaže, štampanja, takođe se stara o funkcionisanju Portala Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine. Centar za usavršavanje daje predlog saradnje sa ostalim institucijama obrazovnog karaktera iz zemlje i inostranstva.

Centar za usavršavanje nakon usvajanja predloga edukacija po modulima kao i programa specijalističkih edukacija za 2015. godinu od strane Sekretarijata sprovodi aktivnosti na realizaciji programa edukacije, odnosno vodi računa o licenciranju savetodavaca, predlaže iste nadležnom organu za licenciranje, priprema i predlaže identifikacionu karticu, obrazac i sadržinu pokrajinskom sekretaru.

Takođe, Centar za usavršavanje, prati realizaciju projekata savetodavaca i daje presek stanja o realizovanim aktivnostima na projektima savetodavaca na terenu i Sekretarijatu podnosi izveštaj o njima. Takođe vrši analize ostvarenih rezultata praćenih posmatranih parametara u okviru projekata. Centar učestvuje u projektovanju i izradi softvera za analizu savetodavnog rada i analizu podataka dobijenih savetodavnim radom uključujući i primenjena istraživanja.

Centar za usavršavanje na početku godine dostavlja Sekretarijatu plan rada i utroška sredstava a najkasnije do kraja januar meseca.

4. Angažovanje mlađih saradnika savetodavaca

Licenciranjem postojećih savetodavaca i njihovim automatskim upisom u Registar savetodavaca, otvara se problem iznalaženja mogućnosti da novi savetodavci dobiju licencu. Za to je potrebno vreme i da se prođe predviđena procedura koja traje više meseci i koja mora da ispunjava uslove permanentne edukacije. Ovo naročito u situaciji kada se iz objektivnih razloga (porođaja, bolovanja, smrti, privremenom sprečenošću i sl.) moraju zameniti, odnosno popuniti mesta postojećih licenciranih savetodavaca.

Isto tako, angažovanjem mlađih saradnika savetodavaca želi se dati šansa mladim stručnjacima da se angažuju na poslovima savetodavstva, da stiču iskustvo, da dobiju licencu kako bi u budućnosti u, ili van postojećih poljoprivrednih i stručnih službi, u privatnim preduzećima ostvarili mogućnost pružanja usluga poljoprivrednicima. Ovo naročito iz razloga, ako se ima u vidu činjenica da je velik broj nezaposlenih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanja, s jedne strane, a sa druge strane približavanje IPARD programa našoj zemlji otvara pitanja njegove realizacije i iskorišćenosti prema poljoprivrednicima sa teritorije APV.

Zbog toga, sekretarijat će preko 12 Poljoprivrednih i stručnih službi angažovati mlađe stručne saradnike do 40 godina, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

5. Laboratorijske analize neophodnih parametara i provera kvaliteta finalnih poljoprivrednih proizvoda

U cilju razvoja i širenja i implementacije integralnog koncepta poljoprivredne proizvodnje na području AP Vojvodine da bi se zaokružio proces uvođenja novog kontrolisanog koncepta proizvodnje koji propisuje i prati poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine, neophodno je izvršiti određene laboratorijske analize zemljišta na sadržaj azota(N-min analize), analize plodnosti zemljišta i ispitati kvalitet stočne hrane na parametre kvaliteta kod poljoprivrednih proizvođača koji budu sarađivali sa savetodavcima i uvodili integralni pristup u svoju proizvodnju. Takođe na kraju proizvodnog ciklusa proveriće se i analizom na bezbednost hrane vrednost dobijenih finalnih poljoprivrednih proizvoda kao i vrednost datih preporuka. Kontrola primene datih instrukcija rada Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine, kod proizvođača koji su ovakav koncept rada prihvatili; podrazumeva, da će poljoprivredni proizvođači pratiti sve korake i parametre u procesu svoje proizvodnje u cilju sledljivosti proizvodnje i provere kvaliteta proizvoda i ostataka pesticida po završetku proizvodnog procesa, da bi mogli svoje proizvode da plasiraju na domaće i inostrana tržišta.

Poljoprivredni proizvođači dobrovoljno učestvuju i sarađuju sa Poljoprivrednom savetodavnom službom APV i saglasni su da se njihova proizvodnja i kvalitet proizvoda prate na način kako to Sekretarijat propiše. Sa ovim proizvođačima se saradnja ostvaruje na osnovu potpisanog Sporazuma o saradnji, a proveru kvaliteta i analize njihovih proizvoda, zemljišta i stočne hrane vršiće za to opremljene laboratorije.

VIII

Raspored sredstva za realizaciju Osnovnog programa Godišnjeg programa dat je u tabeli:

OSNOVNI PROGRAM:

Iznos

1. Programi i projekti zasnovani na savetodavnim poslovima, koji su namenjeni poljoprivrednim proizvođačima
Korisnik sredstava: Poljoprivredne stručne službe AP Vojvodine i Enološka stanica iz Vršca

107.000.000,00

2. Opremanje poljoprivrednih stručnih službi i postavljanje ogleda u skladu sa usvojenom metodologijom
Korisnik sredstava: Poljoprivredne stručne službe AP Vojvodine, Enološka stanica iz Vršca i Poljoprivredna stručna služba Kovin (ukoliko se osnuje)

6.000.000,00

3. Edukacija i usavršavanje savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača, uključujući i specijalističke edukacije
Korisnik sredstava: PSS "Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad - Centar za usavršavanje i 12 poljoprivrednih stručnih službi sa područja AP Vojvodine

8.000.000,00

4. Razvoj i unapređenje Centra za usavršavanje
Korisnik sredstava: PSS "Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad - Centar za usavršavanje,

6.000.000,00

5. Angažovanje mlađih saradnika savetodavaca u Poljoprivrednim stručnim službama
Korisnik sredstava: 12 Poljoprivrednih stručnih službi sa područja AP Vojvodine

2.000.000,00

6. Laboratorijske analize na bezbednost hrane i sadržaj kontaminenata kao i provera kvaliteta finalnih poljoprivrednih proizvoda koji proizilaze iz projekata savetodavaca kao i projekti u oblasti primenjenih istraživanja od značaja za poljoprivredu APV
Korisnik sredstava: 12 poljoprivrednih stručnih službi sa područja AP Vojvodine, Enološka stanica d.o.o.

3.000.000,00

Ukupno

132.000.000,00

IX

Posebni programi

Korisnici posebnih programa mogu biti mala pravna lica i preduzetnici, shodno Zakonu o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik br. 46/2006, 111/2009 i 99/2011 - dr. zakon), koji su registrovani u Registru privrednih subjekata za obavljanje ostalih usluga u poljoprivredi, tehnička ispitivanja i analize ili konsalting i menadžment poslove u skladu sa članom 5. Zakona o obavljanju savetodavnih i stručnih poslova u oblasti poljoprivrede ("Sl. glasnik RS", br. 30/10) sa područja AP Vojvodine, a koja imaju zaposlenog poljoprivrednog savetodavca i neophodnu opremu. Korisnici sredstava Posebnog programa mogu biti i fakulteti, naučni instituti i poljoprivredne škole sa područja AP Vojvodine, koji se bave edukacijom i istraživanjima iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Otvaranjem V komponente IPA Programa za poljoprivredu, stvaraju se uslovi za prihvat sredstava fondova EU. Svesni činjenice da su okolne zemlje u prethodnim godinama pri ulasku u EU imale probleme oko trošenja sredstava iz ove komponente, a koja su stajala na raspolaganju za investiciona ulaganja u poljoprivredu, iz razloga nespremnosti institucija da definišu projekte, njihove slabe kadrovske opremljenosti, nedostatak u kontaktu sa poljoprivrednicima i njihovim zahtevima i potrebama, upravo ovim programom se želi stvoriti efikasna baza budućih agencija koja će pomoći zainteresovanim poljoprivrednicima da pomognu pri realizaciji svojih ideja i potreba.

Podrška fakulteta, naučnih instituta i škola iziskuje potrebu da se kroz naučno istraživački rad pronađu novi i efikasniji načini za rad javnih poljoprivrednih i stručnih službi, da se daju odgovori na pojedine probleme u radu savetodavaca, da se daju dodatna usmerenja savetodavnom radu na teritoriji AP Vojvodine, kao i dodatne teme sa kojima se savetodavci trebaju upoznati kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima da unaprede svoje gazdinstvo.

Raspored sredstva za realizaciju Posebnih programa Godišnjeg programa dat je u tabeli:

POSEBNI PROGRAMI:

Iznos

1. Realizacija savetodavnih poslova i projekata
Korisnik sredstava: Mala pravna lica i preduzetnici, registrovani u Registru privrednih subjekata za obavljanje ostalih usluga u poljoprivredi, tehnička ispitivanja i analize ili konsalting i menadžment poslove i koji imaju potrebnu opremu i zaposlenog poljoprivrednog savetodavca

10.000.000,00

2. Realizacija projekata
Korisnik sredstava: fakulteti i poljoprivredne škole sa područja AP Vojvodine, koji se bave edukacijom i istraživanjima iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

8.000.000,00

Ukupno

18.000.000,00

X

Za realizaciju projekata po osnovu Posebnih programa Godišnjeg programa Sekretarijat će nakon njegovog usvajanja raspisati konkurs, sa jasno definisanim predmetom finansiranja, uslovima i rokovima za realizaciju.

XI

Način korišćenja sredstava regulisaće se ugovorima između Nosioca poslova-korisnika sredstava i Sekretarijata.

Isplatu sredstava za realizaciju Godišnjeg programa vršiće Sekretarijat u skladu sa odredbama zaključenog ugovora i prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine.

XII

Nadzor i kontrolu sprovođenja Godišnjeg programa vršiće Sekretarijat.

XIII

U slučaju nedovoljnog priliva sredstava u budžet AP Vojvodine, Sekretarijat će odrediti prioritete u realizaciji Osnovnog i Posebnih programa predviđenih Godišnjim programom za 2015. godinu.