ODLUKA

O POSEBNOJ NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Subotice", br. 45/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuje se posebna naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) kao i visina, rokovi, obveznici, način plaćanja i olakšice za određene kategorije obveznika plaćanja, radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad) u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine.

Član 2

Pod naknadom, u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva se novčani iznos koji obveznici plaćaju na ime zaštite i unapređivanje životne sredine.

Sredstva ostvarena od naknade koriste se namenski za finansiranje i sufinansiranje aktivnosti zaštite i unapređivanje životne sredine, a na osnovu Programa korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice, u skladu sa akcionim i sanacionim planovima.

II KRITERIJUM ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE

Član 3

Kriterijum za utvrđivanje naknade je površina za korišćenje stambenih i poslovnih zgrada, stanova i poslovnih prostorija za stanovanje odnosno obavljanje poslovne delatnosti, kao i za korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti (u daljem tekstu: nepokretnosti).

Pod zemljištem iz stava 1. ovog člana podrazumeva se zemljište na kojem nije izgrađen objekat ili na kojem postoji privremena građevina, kao i zemljište na kojem se ne nalazi poslovna zgrada ili poslovna prostorija.

Zemljište iz stava 1. ovog člana ne obuhvata poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište.

III OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 4

Obveznici plaćanja naknade su imaoci prava svojine na nepokretnosti odnosno zakupci ako se nepokretnosti koriste po osnovu prava zakupa.

IV VISINA NAKNADE

Član 5

Visina naknade utvrđuje se prema površini nepokretnosti na mesečnom nivou, u sledećem iznosu:

1. 1 dinar/m2 za korišćenje stambenih zgrada i stanova, namenjenih i podobnih za stanovanje;

2. 3 dinara/m2 za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje poslovne delatnosti privrednih subjekata;

3. 0,50 dinara/m2 za korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata.

V UTVRĐIVANJE I NAČIN PLAĆANJA NAKNADE

Član 6

Naknada po osnovu korišćenja stambenih zgrada i stanova, namenjenih i podobnih za stanovanje utvrđuje se na osnovu podataka kojima raspolaže sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za poslove lokalne poreske administracije (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat), odnosno po osnovu prijave za utvrđivanje poreza na imovinu.

Naknada po osnovu korišćenja poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje delatnosti utvrđuje se na osnovu prijave za utvrđivanje naknade koju je obveznik dužan podneti u roku 15 dana od dana početka korišćenja poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za koje je ovom odlukom predviđeno da se plaća naknada, odnosno na osnovu podataka kojima raspolaže nadležni sekretarijat.

Obveznik naknade dužan je da nastalu promenu, koja je od uticaja na visinu utvrđene naknade, prijavi nadležnom sekretarijatu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 7

Nadležni sekretarijat rešenjem utvrđuje obavezu naknade.

Protiv rešenja o utvrđivanju naknade može se podneti žalba u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba se podnosi drugostopenom poreskom organu ministarstva nadležnog za poslove finansija (u daljem tekstu: Poreska uprava), a predaje se neposredno ili preporučenom poštom, odnosno izjavljuje na zapisnik nadležnom sekretarijatu.

U žalbi se navodi rešenje o utvrđivanju naknade protiv kojeg se podnosi žalba, žalbeni razlozi i dokazi za poništenje, izmenu ili ukidanje tog rešenja.

Podnosilac žalbe dužan je da žalbu potpiše.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja o utvrđivanju naknade.

Nadležni sekretarijat može uvažiti žalbu i izmeniti rešenje o utvrđivanju naknade sve dok žalbu ne dostavi Poreskoj upravi.

Član 8

Obračun naknade vrši se na godišnjem nivou, a plaća se tromesečno u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju obaveze naknade za tekuću godinu, naknada se plaća akontaciono u visini obaveze za poslednje tromesečje godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje naknada.

Razliku izme u iznosa naknade utvrđene rešenjem i akontaciono uplaćenog iznosa naknade, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze za tekuću godinu.

Član 9

Ako obveznik naknade ne podnese prijavu, naknada će se utvrditi na osnovu podataka kojima raspolaže nadležni sekretarijat ili putem inspekcijske kontrole, u skladu sa zakonom kojim se ure uje poreski postupak.

Član 10

Naknada se uplaćuje na uplatni račun Fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice broj: 840-714562843-56 - Posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine.

VI OLAKŠICE

Član 11

Naknada utvrđena u skladu sa članom 5. stav 1. tačka 2. ove odluke umanjuje se za:

1. 30% za poslovni prostor čija je površina preko 600 do 1000 m2;

2. 55% za poslovni prostor čija je površina preko 1000 do 10.000 m2;

3. 60% za poslovni prostor čija je površina preko 10.000 do 50.000 m2;

4. 65% za poslovni prostor čija je površina preko 50.000 m2.

Naknada utvrđena u skladu sa članom 5. stav 1. tačka 3. ove odluke umanjuje se za:

30% za zemljište za obavljanje redovne delatnosti čija je površina preko 1000 do 20.000 m2;

75% za zemljište za obavljanje redovne delatnosti čija je površina preko 20.000 m2.

Naknada utvrđena u skladu sa članom 5. stav 1. tačka 2. i 3. ove odluke umanjuje se za 95% pravnim licima čije se poslovanje finansira u potpunosti ili delimično iz sredstava budžeta Grada Subotice.

Utvrđivanje ispunjenosti uslova za ostvarivanje olakšica vrši nadležni sekretarijat.

Član 12

U svemu što nije regulisano ovom odlukom, a odnosi se na obračun kamate za docnju u plaćanju, prinudnu naplatu i ostalo, shodno se primenjuju odredbe zakona kojima se uređuje poreski postupak.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 13

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. nadležnom sekretarijatu ne podnese prijavu ili podnese nakon isteka propisanog roka (član 6. stav 2.)

2. nadležnom sekretarijatu ne prijavi nastalu promenu koja je od uticaja na visinu utvrđene naknade ili je prijavi nakon isteka propisanog roka (član 6. stav 3.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Službeni list Grada Subotice", br. 6/10 i 55/12).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice", a primenjuje se počev od 01. januara 2015. godine.