ODLUKA

O PROGLAŠENJU RIBARSKOG PODRUČJA "RITOVI DONJEG POTISJA"

("Sl. glasnik RS", br. 3/2015)

Član 1

Ribarsko područje "Ritovi donjeg Potisja" se određuje u zoni Specijalnog rezervata prirode I kategorije "Ritovi donjeg Potisja", čije su severne i južne granice definisane Uredbom o proglašenju. Ono obuhvata mrtvaje u režimu II stepena zaštite, na lokalitetima Vrbak, Carska zemlja, Mrtvač (Mala i Velika provala), Vrbica, Bečkerečka ada, Jegmeč, Aradački Ajlaš i Komonj.

Član 2

Ribarsko područje "Ritovi donjeg Potisja" se koristi za:

1) rekreativni ribolov, u režimu II stepena zaštite, koja obuhvata mrtvaje na lokalitetima Mrtvač (Mala i Velika provala) i Vrbica,

2) selektivni ribolov, na osnovu dozvole izdate od strane nadležnog organa i u prisustvu inspektora za zaštitu životne sredine,

3) ribolov u naučno-istraživačke svrhe, na osnovu dozvole izdate od strane nadležnog organa i u prisustvu čuvara prirode.

Član 3

Ribolov na ribljim plodištima na lokacijama Vrbak (što odgovara ribljem plodištu "Eljmaš"), Bečkerečka ada (što odgovara ribljem plodištu "Mošorinska ada"), Jegmeč (što odgovara ribljem plodištu "Vir"), Aradački Ajlaš (što odgovara ribljem plodištu "Mali Aljmaš") i Komonj (što odgovara ribljem plodištu "Komonj") je zabranjen.

Ribolov na lokalitetu Carska zemlja je zabranjen.

Ribolov na lokaciji staništa tiskog cveta je zabranjen.

Član 4

O sprovođenju ove odluke staraće se Javno preduzeće "Rezervati prirode Zrenjanina", Zrenjanin u skladu sa Zakonom.

Član 5

Ova odluka će biti objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije", po prethodno pribavljenom mišljenju ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.