PROGRAM

RAZVOJA GRADA NIŠA ZA 2015. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 109/2014)

 

I USLOVI, MOGUĆNOSTI, PRETPOSTAVKE I PRAVCI RAZVOJA

1.1 Globalne pretpostavke razvoja

Globalna razvojna politika na nivou države je okvir koji na određeni način usmerava ekonomski i ukupni razvoj lokalne zajednice. Osnovni ciljevi razvojne politike Srbije definisani su vladinim Nacrtom Fiskalne strategije za period 2015-2017. godine.

Ekonomska kretanja i izgledi Srbije u 2015. godini u velikoj meri će zavisiti od kretanja i izgleda u međunarodnom ekonomskom okruženju, pre svega, u članicama evrozone, koje su glavni partneri Srbije u robnoj razmeni i investicijama. Mere fiskalne konsolidacije će kratkoročno uticati na blag pad privredne aktivnosti u 2015. godini. Osnovne mere fiskalne konsolidacije u naredne tri godine su smanjenje mase zarada u javnom sektoru i penzija i unapređenje rada i korporativizacija najvećih javnih državnih preduzeća.

Tokom 2015. godine očekuje se završetak procesa restrukturiranja preduzeća. Uspešna privatizacija ovih preduzeća, uz privlačenje stranih direktnih investicija neutralisaće ove kratkoročno negativne efekte i obezbediti osnovu za održivi rast u narednim godinama. Nakon 2015. godine očekuje se ubrzanje rasta privredne aktivnosti po osnovu sistemskog unapređenja privrednog ambijenta.

Cilj je da se strukturnim reformama uspostavi poslovno okruženje koje će omogućiti:

- porast stranih i domaćih investicija,

- ubrzanje restrukturiranja privrede,

- stvaranje uslova za novo zapošljavanje i

- povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrede.

Makroekonomske projekcije za period od 2015. do 2017. godine ukazuju na umerenu putanju oporavka. Projektovana kumulativna stopa rasta realnog BDP za naredne tri godine od 3% zasnovana je na rastu izvoza i oporavku investicione aktivnosti. Ubrzanje rasta izvoza i investicija su noseći razvojni faktori koji će, uz restrukturiranje privrede u pravcu razmenljivih dobara, omogućiti stvaranje zdrave osnove za ubrzanje rasta, smanjivanje unutrašnje i spoljne makroekonomske neravnoteže, kao i stvaranje prostora za povećanje životnog standarda na realnim osnovama. Ubrzanje rasta BDP u 2016. i 2017. godini na 1,5% i 2,0%, respektivno zasnovano je, pre svega, na rastu investicione potrošnje ali i postepenom oporavku standarda stanovništva na realnim osnovama. Sprovođenje mera fiskalne politike i poboljšanje poslovnog i investicionog okruženja omogućiće stvaranje osnove za stabilan i održiv rast u narednim godinama.

Projekcija osnovnih makroekonomskih pokazatelja Republike Srbije za 2015. godinu

- BDP, realni rast od -0,5%;

- Investicije, realni rast od 0,9%

- Inflacija, kraj perioda 4,2%

- Stopa nezaposlenosti 21,3%

1.2 Lokalne pretpostavke razvoja

Neophodan uslov razvoja grada je planiranje razvoja, definisanje ciljeva i razvojnih opredelenja na duži rok i donošenje Strategije razvoja kao osnovnog razvojnog dokumenta, kao i donošenje sektorskih strategija u pojedinim oblastima privrednog i društvenog života. Zbog toga je Niš, doneo Strategiju razvoja Grada. Sprovođenje osnovnih razvojnih opredeljenja definisanih Strategijom realizuje se konkretizacijom i definisanjem aktivnosti na godišnjem nivou - programom razvoja koji Grad Niš donosi svake godine.

Strategijom razvoja grada Niša za period 2009-2020. godine, definisana su četiri osnovna strateška pravca razvoja i utvrđena vizija budućeg razvoja.

Akcioni plan održivog razvoja Grada Niša za period 2015-2020. godine predstavlja sveobuhvatnu listu projekata i aktivnosti, kojim se razrađuju strateška opredeljenja i predstavlja polaznu osnovu u izradi godišnjeg Programa razvoja Grada Niša.

Programom razvoja Grada Niša za 2015. godinu vrši se konkretizacija strateških i operativnih programskih opredeljenja i definišu se konkretne akcije i zadaci lokalne samouprave u razvoju Grada tokom godine.

Prioritetni ciljevi razvoja u 2015. godini

1. Nastavak aktivnosti lokalne samouprave na stvaranju povoljnog ambijenta za nove, pre svega, privredne investicije,

2. Privlačenje investitora i novo zapošljavanje .

1.3 Mogući izvori finansiranja

Razvoj grada Niša zahteva značajne finansijske resurse za realizaciju projekata definisanih Programom razvoja Grada Niša za 2015. godinu.

Program razvoja Grada Niša za 2015. godinu obuhvata i neke projekte za koje se javlja potreba utvrđivanja mogućnosti mobilisanja različitih vidova finansiranja i izvora sredstava iz domaćih i stranih izvora.

Raspoloživi finansijski resursi u gradu dovoljni su za pokrivanje samo dela projekata. Zbog toga će Grad morati da ojača svoje napore da stimuliše potencijalne investitore na lokalnom nivou, i moraće da traži eksterne izvore finansiranja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Finansiranje predviđenih akcija moguće je iz jednog ili više izvora finansiranja, koji mogu biti javni, privatno-javni i privatni.

Domaći izvori finansiranja

Kao potencijalni domaći izvori finansiranja programa i projekata koji se realizuju kroz Program razvoja Grada Niša za 2015. godinu javljaju se:

1. Fondovi Republike Srbije

2. Sredstva agencija Republike Srbije

3. Kreditne linije, podsticajna sredstva i transveri Vlade i Ministarstava RS

4. Budžet grada Niša

6. Kreditne linije poslovnih banaka

7. Sredstva domaćih privatnih investitora

8. Donacije

Strani izvori finansiranja

Strani izvori finansiranja, mogu se svrstati u nekoliko grupa.

1. EU i ostali međunarodni fondovi i programi

2. Kreditne linije stranih vlada i međunarodnih finansijskih institucija

3. Projekti i sredstva zainteresovanih stranih investitora

4. Javno-privatno partnerstvo i koncesije

5. Donacije

II TERITORIJA, INFRASTRUKTURA I OKRUŽENJE

OPŠTI CILJ: Infrastrukturni i održivi razvoj teritorije usklađen sa kapacitetima životne sredine: iskorišćenje geostrateškog i saobraćajnog položaja Niša na evropskom, nacionalnom i regionalnom nivou i poboljšanje pristupa urbanim sadržajima na čitavoj teritoriji grada.

2.1 Studijska, urbanistička i planska dokumentacija - uređenje prostora

Upravljanje prostorom i uređenje prostora treba da bude u funkciji racionalnog i funkcionalnog korišćenja prostora, aktuelnih inicijativa za razvoj Grada Niša, interesa investicionih zahteva i zadovoljenja potreba građana, privrede i drugih korisnika.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.1.1.

Završetak izrade i usvajanje planova generalne regulacije (PGR) i planova detaljne regulacije (PDR) za prostore od primarnog značaja za grad:
- PGR-ovi za područja GO Pantelej i GO Niška Banja - druga faza,
- PGR-ovi za područja GO Pantelej, Crveni Krst, Palilula i Niška Banja - treća faza,
- Izmena i dopuna PGR-a GO Medijana i PGR-a GO Palilula - prva faza,
- PDR magistralnog gasovoda MG-10 Niš - Dimitrovgrad - granica Srbija / Bugarska na teritoriji grada Niša,
- PDR deponije otpada "Bubanj" na teritoriji grada Niša,
- PDR aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu,
- PDR-ovi za saobraćane i infrastrukturne sisteme i procesu izrade i verifikacije.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, gradske opštine, Komisija za planove Grada Niša

2.1.2.

Izrada nove planske dokumentacije:
- dalja razrada strateških dokumenata (Prostorni plan administrativnog područja grada Niša 2007 - 2021, GUP Niša 2010 - 2025.),
- Izrada PGR-ova u planskom obuhvatu GUP-a Niša - naredne faze, prema prioritetima,
- PGR obilazne pruge na području Grada Niša,
- Izrada PGR-ova van planskog obuhvata GUP-a Niša, prema Prostornom planu administrativnog područja Grada Niša 2021.
- Izrada PDR-ova u planskom obuhvatu GUP-a, prema prioritetima,
- Izrada PDR-ova van planskog obuhvata GUP-a Niša, prema Prostornom planu administrativnog područja Grada Niša 2021., prema prioritetima,
- Izrada PDR-ova mreža i objekata saobraćajnica i infrastrukture, prema prioritetima.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, gradske opštine, Komisija za planove Grada Niša

2.1.3.

Uspostavljanje i implementacija GIS-a (Geografskog informacionog sistema) u javnim i javnim komunalnim preduzećima i gradskoj upravi.

tokom godine

Grad Niš - sve institucije

2.1.4.

Izrada katastra infrastrukturnih vodova kao sastavnog dela GIS-a (Geografskog informacionog sistema).

tokom godine

Republički geodetski zavod, Služba za katastar nepokretnosti Niš

2.1.5.

Sveobuhvatni plan upravljanja imovinom

tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke

2.2 Vodosnabdevanje i kanalisanje

Osnovni zadatak u oblasti vodosnabdevanja i kanalisanja je proizvodnja i distribucija zdrave pijaće vode u količini neophodnoj za zadovoljavanje optimalnih potreba stanovništva kao i izgradnja potrebne vodovodne i kanalizacione infrastrukture u urbanom i ruralnom području grada.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.2.1.

Vodovodni sistem Selova - izrada planske dokumentacije.

tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Naissus, opštine iz regiona (budući korisnici sistema)

2.2.2.

Projekti iz oblasti vodosnabdevanja:
- Izrada planske dokumentacije za rekonstrukciju pumpnih stanica i sanaciju objekata vodosbdevanja sistema Ljuberađa - Niš,
- Elaborat o zonama sanitarne zaštite izvorišta Studena", izvorište "Medijana", regionalni sistem "Ljuberađa" i "Moravski" sistem,
- Izrada elaborata - projekata o dogradnji, podizanju kvaliteta i stepena sigurnosti vodosnabdevanja korisnika u jugoistočnom delu, u severnom delu i u jugozapadnom delu Grada Niša;
- izrada projekta Trajnog osiguranja kapaciteta i kvaliteta izvorišta "Medijana";
- projekat izgradnje rezervoarskog prostora u naselju Niška Banja,
- izrada projekata rekonstrukcije gradskih vodovodnih mreža sa priključcima po prioritetu, radi zamene starih azbestcementnih (AC) cevi, smanjenja gubitaka i podizanja stepena sigurnosti u sistemu.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju, JKP Naissus, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, Republička Direkcija za vode

2.2.3.

Izrada urbanističke dokumentacije i rešavanje imovinskih odnosa u oblasti vodosnabdevanja po prioritetima za:
- Rezervoar I visinske zone Bubanj,
- Rekonstrukcija cevovoda prve visinske zone od Delijskog visa do Bubnja,
- Magistralni prsten od Vinika do Bubnja,
- Veza rezervoara Vinik "2" sa naseljem Podvinik,
- Formiranje 2. visinske zone duž Čamurlijskog puta,
- Rezervoar II v.z.Bubanj, Rezervoar IV v.z. Markovo kale.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Naissus

2.2.4.

Aktivnosti na osnovnoj mreži kolektorskog sistema grada:
1) glavni gradski kolektori - izrada planske dokumentacije:
- Desnoobalni kolektor sa sifonskim prelazom, kao neophodni preduslov za izgradnju CPPOV,
- glavni gradski tj. Nišavski kolektor (levoobalni) od postojećeg izliva do lokacije CPPOV,
- Južni kolektor (nastavak o Palilulske rampe do Ul. S. Baković i deonice od Trošarine do Niške Banje),
- Čairski (Zetski) kolektor.
2) izgradnja mreže kolektorskog sistema Grada I reda (kolektori upotrebljene i atmosferske vode) - rešavanje imovinsko - pravnih odnosa i izrada projektne dokumentacije:
- popovački (nastavak fekalnog i izgradnja atmosferskog)
- humski
- bubanjski
- medoševački
- čamurlijski (atmosferski i fekalni).
3) ostali kolektori - rešavanje imovinsko - pravnih odnosa i izrada urbanističke dokumentacije:
- rasteretni kolektor u ulici Ni šavskoj,
- kolektor od puta za D. Međurovo (nastavak fekalnog i izgradnja atmosferskog),
- atmosferski kolektor od Novog Sela,
- atmosferski kolektori u Donjoj Vrežini, naselju R. Jović, B. Bjegović i Delijski vis.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Gradsko javno pravobranilaštvo, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Naissus

2.2.5.

Studija opravdanosti izgradnje separatnog tipa kanalizacije u svetlu uticaja klimatskih promena

tokom godine

 

2.2.6.

Izrada studije odvođenja atmosferskih voda na teritoriji Grada Niša

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Naissus

2.3 Energetika

Razvoj energetskog sistema i povećanje energetske efikasnosti su jedan od bitnih preduslova infrastrukturnog razvoja i bržeg društveno-ekonomskog razvoja Grada. Energetski kapaciteti se moraju rekonstruisati, modernizovati i graditi novi uz što veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

2.3.1 Opšta energetika

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.3.1.1

Izrada Studije razvoja energetike (sa mapom mogućeg iskorišćenja geotermalne, eolske, solarne i hidro energije na teritoriji grada Niša).

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.1.2

Izrada Studije o modernizaciji i rekonstrukciji sistema javnog osvetljenja, upotrebom najnovijih tehnologija, operativnosti i upravljanja.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

2.3.1.3

Izrada sajta Odseka za energetiku, u cilju promocije i edukacije iz oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, u okviru vizuelnog identiteta grada

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.1.4

Projekat partnerstva sa gradom Vekše (Växjö, Švedska) namenjen primeni iskustva "najzelenijeg grada u Evropi" iz oblasti energetike, realizaciji međunarodnih projekata i srodnih oblasti

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Grad Vekše

2.3.1.5

Unapređenje sistema energetskog menadžmenta javnog sektora

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP, JP, ustanove, institucije...

2.3.1.6

Izrada investicionih projekata po metodi Svetske banke iz oblasti energetike, komunalne delatnosti i saobraćaja za privlačenje stranih investicija

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Gradska toplana Niš, JKP Medijana, JKP Parking servis

2.3.1.7

Studija izvodljivosti grejanja 2/3 konzuma grada Niša koji ne pokriva JKP Gradska toplana Niš sa aspekta energetskih ušteda, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.1.8

Izrada studije o utvrđivanju stalno eksploatisane distributivne mreže (toplovodi i podstanice), i uknjižene distributivne mreže u poslovne knjige JKP Gradska toplana

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.1.9

Studija opravdanosti investicija centralnog grejanja velikih stambenih zgrada u Nišu
A) Sa toplotnom pumpom
B) Na prirodni gas
V) Na tečne naftne derivate
G) Na električnu struju
D) Na biomasu
Đ) Na gradsko daljinsko centralno vrelovodno grejanje iz toplane Niš

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.1.10

Implementacija centralnog sistema daljinskog nadzora i upravljanje toplotnim izvorima i podstanicama JKP Gradska toplana Niš

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.1.11

Unapređenje tarifnog sistema za određivanje cena daljinskog grejanja

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Gradska toplana Niš

2.3.1.12

Aktivnosti u okviru koordinacije i radu Srpskog kluba Povelje Gradonačelnika

Tokom godine

Grad Niš, Služba za poslove Gradonačelnika, SKGO, lokalne samouprave iz Srbije

2.3.1.13

Aktivnosti u okviru članstva u međunarodnoj asocijaciji Energy Cities

Tokom godine

Grad Niš, Služba za poslove Gradonačelnika

2.3.1.14

Realizacija Mape puta energetske tranzicije

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, institucije, JKP

2.3.1.15

Ugradnja termostatskih setova ili termostatskih ventila u sve zgrade u vlasništvu grada

Tokom godine

Grad Niš, Služba za održavanje i informatičko-komunikacione tehnologije

2.3.1.16

Realizacija Projekta ugradnje uređaja za utvrđivanje sopstvene potrošnje,(delitelji toplote, kontrolni kalorimetri) i regulaciju temperature (termoregulacioni ventili) u sopstvenim prostorijama korisnika daljinskog grejanja.

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš, vlasnici domaćinstava

2.3.1.17

Modernizacija postojećih blokovskih kotlarnica JKP Gradska toplana Niš - konverzija kotlova na obnovljive izvore energije

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.1.18

Realizacija projekta KFW IV (zamena toplovoda, Termis sistem, SCADA, rekonstrukcija toplane Jug)

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.1.19

Zamena postojećih LAMP semaforskih lanterni novim LED semaforskim lanternama

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

2.3.1.20

Zamena zastarelih uličnih sijalica sa energetski efikasnim sa upravljanjem intenzitetom javnog osvetljenja rasvete

Tokom godine

Grad Niš, PD Jugoistok, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Gorica

2.3.1.21

Rekonstrukcija starih priključnih mesta na elektrodistributivnu mrežu

Tokom godine

PD Jugoistok

2.3.1.22

Konverzija grejanja zgrade Univerziteta u Nišu sa mazuta na biomasu.

Tokom godine

Univerzitet u Nišu, JKP Gradska toplana Niš

2.3.1.23

Gašenje većih kotlarnica na fosilna goriva i povezivanje objekata na daljinski sistem grejanja. (pravno ekonomski fakultet, medicinski fakultet, Narodni univerzitet...)

Tokom godine

Vlasnici kotlarnica, JKP Gradska toplana Niš,

2.3.1.24

Gašenje kotlarnice objekta u kojima se nalaze Gradska opština Pantelej, Dom Duško Radović , Obdanište, Mesna zajednica i Policijska stanica i povezivanje na toplovod ili gasovod.

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš, GO Pantelej

2.3.1.25

Gašenje i uklanjanje kotlarnice "Čair" i priključenje korisnika na toplanu "Klinički centar Niš".

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš, SC Čair, Klinički centar Niš

2.3.1.26

Uvođenje kombinovanog ciklusa (kogeneracije) na toplotnim izvorima JKP Gradska toplana Niš.

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.1.27

Proširenje distributivne mreže daljinskog grejanja

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš,

2.3.1.28

Priključenje kotlarnice "Somborska" na prirodni gas.

Tokom godine

Preduzeće za izgradnju gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa Jugorosgaz A.D., JKP Gradska toplana Niš,

2.3.1.29

Projekat ugradnje kompenzatora reaktivne energije u objektima u nadležnosti grada, i objektima javnih komunalnih i javnih preduzeća

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, institucije, Služba za održavanje i informatičko-komunikacione tehnologije, javna komunalna i javna preduzeća

2.3.1.30

Ugradnja regulacione opreme na sekundarima kod korisnika javnih sredstava radi uštede toplotne energije van radnog vremena

Tokom godine

Korisnici javnih sredstava

2.3.1.31

Unapređenje bazne komunikacione infrastrukture i povećanje brzine protoka informacija

Tokom godine

Grad Niš, Služba za održavanje i informatičko- komunikacione tehnologije

2.3.2 Razvoj elektroenergetskih kapaciteta

Osnovni cilj je povećanje kvaliteta i pouzdanosti snabdevanja eklektričnom energijom, pri čemu je od izuzetne važnosti učešće gradskih struktura u utvrđivanju prioriteta, pružanju pomoći oko bržeg i efikasnijeg rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, dobijanja potrebnih saglasnosti, odobrenja i dozvola.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.3.2.1

Izrada planske dokumentacije na osnovu Fizibiliti studije za izgradnju Gasne elektrane sa kombinovanim ciklusom (CHP) snage 600 MW (450 Mwe+150 MWt), "Serbia - City of NIS Gas-Fueled Combined Heat and Power Plant Feasibility Study".

Tokom godine

Ministarstvo rudarstva i energetike, Investitori, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj i JKP Gradska toplana Niš

2.3.2.2

Izrada studije izvodljivosti izgradnje kogeneracione elektrane na bio masu 250 MWe+150 MWt

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.2.3

Izgradnja novih TS 110/35/10 kV, 110/10 kV i 10/04 kV i rekonstrukcija postojećih TS-a, prema Programu Elektroprivreda Srbije-a i PD "Jugoistok"

Tokom godine

Elektroprivreda Srbije

2.3.2.4

Izgradnja 110 kV, 35 kV i 10 kV, nadzemnih i kablovskih vodova prema Programu Elektromreža Srbije-a i PD "Jugoistok".

Tokom godine

Elektroprivreda Srbije, Elektromreža Srbije

2.3.3 Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije

Veća upotreba obnovljivih izvora energije i povećanje efikasnosti korišćenja energije u svim sektorima potrošnje energije biće jedan od ključnih faktora održivog razvoja. Unapređenje svesti o značaju energetske efikasnosti i racionalnom odnosu prema energiji i energentima biće stalna aktivnost.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.3.3.1

Obrazovanje i promena ponašanja predstavnika zgrada i korisnika zgrada u vlasništvu grada

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj,

2.3.3.2

Obrazovanje i promocija energetske efikasnosti za građane

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Organizacija civilnog društva, Univerzitet u Nišu

2.3.3.3

Izrada Programa energetske sanacije u zgradarstvu:
- izrada Studije sveobuhvatne analize energetske potrošnje stambenog fonda Grada
- izrada studije izvodljivosti o finansiranju energetskih sanacija u zgradarstvu

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.4

Izrada studije izvodljivosti za promenu načina zagrevanja/hlađenja domaćinstava/potrošne (sanitarne) tople vode

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.5

Uvođenje legislativnih mera za pospešivanje upotrebe obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti na teritoriji grada

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.6

Određivanje energetske efikasnosti kao kriterijuma za modernizaciju voznog parka i poveravanje obavljanja usluge javnog gradskog prevoza

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša, prevoznici

2.3.3.7

Promotivne, informativne i obrazovne mere i aktivnosti u cilju smanjenja energetske potrošnje u oblasti gradskog saobraćaja

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Auto škole, JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša

2.3.3.8

Promovisanje upotrebe alternativnih goriva i hibridnih vozila

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.9

Kampanja "Jedan dan sedmično bez automobila"

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.10

Grupa mera za unapređenje biciklističkog prevoza na području grada

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Javno komunalna preduzeća

2.3.3.11

Stvaranje uslova za uvođenje obnovljivih izvora energije i unapređenja energetske efikasnosti u taksi prevozu grada Niša

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.12

Uvođenje car-sharing modela za povećanje iskorišćenja prostora u vozilima

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, građani

2.3.3.13

Unapređenje sistema upravljanja voznim parkom u vlasništvu grada uz povećanje energetske efikasnosti voznog parka

Tokom godine

Grad Niš, Služba za održavanje i informatičko- komunikacione tehnologije

2.3.3.14

Organizacija sistema dostave robe za komercijalne objekte koji se nalaze u centralnoj zoni grada

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.15

Obrazovanje i promena ponašanja korisnika vodosnabdevanja

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Naissus

2.3.3.16

Optimizacija sistema vodosnabdevanja

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Naissus

2.3.3.17

Otklanjanje netehničkih barijera za korišćenje obnovljivih izvora energije (brže i efikasnije rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, potrebnih saglasnosti, odobrenja i dozvola).

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.18

Revitalizacija postojećih i malih hidroelektrana:
- izrada investiciono-tehničke dokumentacije za "Banjica" na Nišavi u Sićevačkoj klisuri i izrada projektne dokumentacije,
- sanacija hidro-građevinskog dela i remont mašinske i elektro opreme "Sićevo" i "Sv. Petka"

Tokom godine

Elektroprivreda Srbije, privatni parter, nadležne republičke institucije, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.19

Izgradnja malih hidroelektrana na lokacijama prema Katastru malih hidroelektrana za administrativno područje grada Niša.

Tokom godine

Privatni parteri, nadležne republičke institucije, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.20

Aktivnosti na promociji važnosti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (Nedelja energetike, Sat za planetu zemlju, Dan energetske efikasnosti, pokretanje kampanja, organizacija i prisustvo skupovima na ovu temu...)

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Organizacija civilnog društva, JP, JKP

2.3.3.21

Program energetske rekonstrukcije objekata pod ingerencijom grada Niša.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.22

Izrada projekta za korišćenje hidro geotermalne energije.
Izrada istražne bušotine do dubine od 1200 m

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Gradska toplana Niš

2.3.3.23

Izrada energetskih pasoša zgrada u ingerenciji grada Niša

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj institucije, JKP

2.3.3.24

Formiranje baze energetskih pasoša zgrada u stambenom i komercijalnom sektoru grada Niša

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj,

2.3.3.25

Toplotna izolacija spoljašnjih zidova i krova i ugradnja energetski visokoefikasnih prozora u zgradama u nadležnosti Grada

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Služba za održavanje i informatičko- komunikacione tehnologije

2.3.3.26

Postavljanje solarnih kolektora za pripremu tople vode na zgradama u vlasništvu grada

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Služba za održavanje i informatičko- komunikacione tehnologije

2.3.3.27

Korišćenje toplotnih pumpi u procesu proizvodnje toplotne energije na toplotnim izvorima sistema daljinskog grejanja u Nišu.

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.28

Izrada i realizacija projekata iz oblasti energetske efikasnosti:
- Ugradnja centralizovane klimatizacije u zgradi Skupštine Grada Niša,
- Konverzija kotlarnica na gas OŠ "Dr Zoran Đinđić" u Brzom Brodu,
- Ugradnja solarnih panela na centralnoj kuhinji Predškolske ustanove Pčelica Niš.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Služba za održavanje i informatičko-komunikacione tehnologije

2.3.3.29

Konverzija kotlarnica u 20 osnovnih, 2 srednje i 9 vrtića sa lož ulja na pelet

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za obrazovanje, škole, Predškolska ustanova Pčelica Niš

2.3.3.30

Izgradnja sistema za korišćenje toplotne energije sunca sistemom koncentratora solarne i akumulatora toplotne energije

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3.31

Kupališni kompleks "Čair".
- Izgradnja sistema za grejanje vode u bazenima preko termalne energije - toplotnim pumpama,
- Izgradnja sistema za zagrevanje sanitarne vode preko solarnih panela

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, SC Čair, Ministarstvo sporta i omladine

2.3.3.32

Projekat energetske efikasnosti (Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš, Dom zdravlja Niš, Zavod za plućne bolesti Niš, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš, Institut Radon, Medicinski fakultet Niš, Apoteka Niš)

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo zdravlja, Mašinski fakultet Niš, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš, Dom zdravlja Niš, Zavod za plućne bolesti Niš, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš, Institut Radon, Medicinski fakultet Niš, Apoteka Niš

2.3.3.33

Povećanje energetske efikasnosti izgradnjom centralne ventilacije i klimatizacije u centralnom objektu Dom zdravlja Niš

Tokom godine

Mašinski fakultet Niš, Dom zdravlja Niš

2.3.3.34

Pilot projekat "Unapređenje informacionog sistema za energetski menadžment - ISEM"

Tokom godine

Mašinski fakultet Niš, Dom zdravlja Niš

2.3.4 Toplifikacija

Obezbeđenje stabilnog daljinskog grejanja postići će se maksimalnim iskorišćenjem postojećih kapaciteta za proizvodnju toplotne energije i proširenjem za nove konzumente, kao i racionalizacijom kako u potrošnji tako i u distribuciji toplotne energije.

2.3.4.1

Izrada novog toplotnog izvora na lokaciji "Studenička" snage 24 MW

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.4.2

Kotlarnica od 8 MW u školi "Mika Antić" sa toplovodnom trasom od 1500 m

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za obrazovanje i JKP Gradska toplana Niš

2.3.4.3

Izrada magistralnog toplovoda duž ulice Zetske, od Kliničkog centra Niš do Medicinske škole, u Nišu

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.4.4

Izrada magistralnog toplovoda duž Bul. Medijana, od toplane "Majakovski" do Ekonomske škole, u Nišu

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.4.5

Izrada magistralnih toplovoda u novoizgrađenom naselju u granicama ul. Studenička, ul. Gornjomatejevačka, Somborskog bulevara i Matejevačkog puta

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.4.6

Razdvajanje velikih toplotnih podstanica-problematični objekti gde ima više objekata priključenih na jednu podstanicu

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.3.4.7

Rehabilitacija 3 000 m toplovodne mreže

Tokom godine

JKP Gradska Toplana Niš

2.3.4.8

Izrada Analize mogućnosti unapređenja sistema daljinskog grejanja u Nišu u okviru Projekta SD Train .

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Gradska toplana Niš, partneri na projektu, gradski akteri

2.3.4.9

Studija razvoja grejanja grada Niša do 2030. godine sa aspekta energetskih ušteda, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, i JKP Gradska toplana Niš

2.3.5 Gasifikacija

Izgradnja sekundarne distributivne mreže odvijaće se po dinamici prioriteta usaglašenog na nivou grada u pravcu intenziviranja razvoja gasifikacije sektora široke potrošnje što će zavisiti od distributera i načina obezbeđenja sredstva.

2.3.5.1

Razvoj integralnog i komplementarnog sistema gasifikacije i toplifikacije na teritoriji Grada Niša.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Gradska toplana Niš

2.3.5.2

Gasifikacija industrijskih zona, priključenje individualnih potrošača, sprovođenje postupaka imovinske pripreme za MRS

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Preduzeće za izgradnju gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa Jugorosgaz A.D.

2.3.5.3

Radna zona "Donje Međurovo" - priključak na gasovod

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Preduzeće za izgradnju gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa Jugorosgaz A.D.

2.3.5.4

Rešavanje imovinskih odnosa na koridoru priključnih gasovoda i imovinska priprema:
- Radna zona "Niš - zapad",
- IZ "Zona Sever",
- IZ "Vinogradarski institut",
-"EI Holding",
- IZ "Niš Istok",
- IZ "Lozni kalem

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove

2.3.5.5

Projekat gasifikacije reonskih kotlarnica koje su u gradskom sistemu toplifikacije u Nišu

Tokom godine

JKP Gradska toplana Niš

2.4 Saobraćajna infrastruktura

Nastavak modernizacije, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajne mreže doprineće ostvarivanju osnovnog cilja u ovoj oblasti, a to je funkcionalna i bezbedna saobraćajna infrastruktura.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.4.1

Izmena prostornog plana infrastrukturnog koridora Niš - granica Bugarske (železnička pruga)

Tokom godine

Republička agencija za prostorno planiranje, JP Zavod za urbanizam Niš

2.4.2

Izmeštanje železničke pruge Niš - Sofija u severni koridor auto - puta i rešenje železničkog čvora
Tehnička dokumentacija (generalni i idejni projekat) i studija izvodljivosti za dvokolosečnu obilaznu prugu oko Niša

Tokom godine

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Železnice Srbije A.D., Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju; JP Zavod za urbanizam Niš

2.4.3

Projekat železničke obilaznice oko Niša, od stanice Niš Ranžirna do stanice Sićevo

Tokom godine

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Železnice Srbije A.D.

2.4.4

Rekonstrukcija i modernizacija postojeće pruge Sićevo - Dimitrovgrad

Tokom godine

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Železnice Srbije A.D.

2.4.5

Projekat rekonstrukcije i modernizacije, jednokolosečna pruga Niš - Preševo - granica Makedonije, deonica Niš - Brestovac od km 244+600 do ulaza u stanicu Brestovac na km 267+430

Tokom godine

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Železnice Srbije A.D.

2.4.6

Denivelacija putnih prelaza na području Grada Niša

Tokom godine

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Železnice Srbije A.D.

2.4.7

Izgradnja nadvožnjaka na pruzi Niš - Skoplje

Tokom godine

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture , Železnice Srbije A.D.

2.4.8

Tehnička dokumentacija za južnu gradsku obilaznicu i saobraćajne veze grada sa okruženjem

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

2.4.9

Tehnička dokumentacija za Somborski bulevar - deonica od ul. Kosovke devojke do Bulevara Nikole Tesle

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

2.4.10

Završetak radova na Somborskom bulevaru

Sredina godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Ministarstvo privrede

2.4.11

Obnavljanje komunalne infrastrukture i objekata u ruralnom području, putna infrastruktura

Tokom godine

JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.4.12

Realizacija projekta Rekonstrukcija ulica u gradu Nišu, ulice Episkopska, Koste Stamenkovića, Dragiše Cvetkovića i Svetozara Markovića sa infrastrukturom

U toku godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Ministarstvo privrede

2.5 Infrastrukturni razvoj na seoskom području

Jedan od neophodnih preduslova za svestrani razvoj sela je i infrastrukturno opremanje i saobraćajno povezivanje, čime će se uslovi života i rada na selu približno ujednačavati kao i u gradu i zaustavljati odlazak mladih sa sela.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.5.1.

Izgradnja objekata kanalizacione i vodovodne infrastrukture od kapitalnog značaja, udruživanjem sredstava građana i Grada:
nastavak izgradnje fekalne kanalizacione mreže u selima Donje i Gornje Međurovo, Popovac i Gornji Komren,
- početak izgradnje sekundarne mreže fekalne kanalizacije u selu Gornja Vrežina,
- izrada projektno tehničke dokumentacije vodovodne i kanalizacione mreže od strane JKP Naissus
- izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže uz pomoć GO,
- izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže po Programu uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2015. godinu,
- izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže po Programu izgradnje komunalne infrastrukture na seoskom području Grada Niša za 2015. godinu.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Fond za razvoj i samofinansiranje zajedničkih potreba građana, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada, JKP Naissus

2.5.2.

Vodovodni sistem Vrelo - sanacija i rekonstrukcija postojeće primarne vodovodne mreže i preuzimanje od strane JKP Naissus radi održavanja mreže u Vele Polju, Paligracu i Gornjoj Trnavi i povezivanje na vodovodni sistem

tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, JKP Naissus

2.5.3.

Završetak radova na rekonstukciji vodovodne mreže u selu Gabrovac, čime se stvaraju uslovi za preuzimanje od strane JKP Naissus.
Povezivanje novoizgrađene mreže na postojeći vodovodni sistem na teritoriji Grada Niša.

 

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Naissus

2.5.4.

Rekonstrukcija vodosistema Knežice - Ćurlina - Perutina.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, JKP Naissus, RRA Jug - Opština Doljevac

2.5.5.

Izgradnja potisnog cevovoda za vodosnabdevanje u selu Brenica.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, GO Pantelej, JKP Naissus

2.5.6.

Izrada planske dokumentacije za kanalisanje otpadnih voda u selima na teritoriji Grada Niša: trupalski, lalinski, mramorski, rujnički, brenički, kamenički, knezselski, malčanski, gabrovački, kutinski, jelašnički kolektor.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Naissus

2.5.7.

Izrada projektno - tehničke dokumentacije i rešavanje imovinskih odnosa za rekonstrukciju seoskih vodovoda na teritoriji Grada Niša (naselja sa centralnim merenjem vode: Mramor, Krušce, Sečanica, Hum, Čamurlija, G. Matejevac, Knez Selo).
Projekat izgradnje rezervoarskog prostora u naselju Hum i u naselju Gornja Vrežina.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JKP Naissus

2.5.8.

Izrada projektno - tehničke dokumentacije za kanalizacionu mrežu u selima po prioritetima.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Naissus

2.5.9.

Prelazak seoskih grobalja u sistem redovnog uređenja i održavanja.
Proširenje, uređenje i održavanje grobalja - statusno, urbanističko (izrada urbanističkih projekata) i komunalno uređenje grobalja na urbanom području u naseljima gradskog karaktera, koja nisu u sistemu održavanja, u skladu sa Odlukom o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju (Vrežinsko groblje, groblje u Donjem Komrenu i Donjem Međurovu, Romsko groblje, groblje u Brzom Brodu).

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Gorica, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

2.5.10.

Izgradnja, rekonstrukcija i održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva i mostova prema Programu uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2015. godinu i Programu održavanja komunalne infrastrukture javnog zemljišta gradskog i seoskog područja za 2015. godinu.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

2.5.11.

Izgradnja telekomunikacione infrastrukture u ruralnim i subruralnim sredinama sa ciljem obezbeđenja univerzalnog servisa.
Izgradnja BS mobilne telefonije u ruralnom delu u cilju obezbeđivanja ravnomernog razvoja i jednakih uslova dostupnosti internet servisa i građanima prema Strateškom planu dugoročnog razvoja TK mreže.

tokom godine

Telekom Srbija

2.5.12.

Sukcesivno uključivanje sela i naseljenih mesta, koja nisu obuhvaćena uslugom redovnog i organizovanog sakupljanja otpadom, u cilju podizanja nivoa komunalne higijene i sprečavanja stvaranja divljih deponija.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Mediana

2.5.13.

Adaptacija, dogradnja, sanacija, rekonstrukcija i uređenje objekata od opšteg interesa na seoskom i prigradskom području (domovi kulture, zadružni domovi, škole, prostorije MK...) i njihova revitalizacija kao višenamenskih objekata, a posebno u cilju formiranja kulturnih centara u selima i jačanja pozicije mladih na selu.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Fond za razvoj i samofinansiranje zajedničkih potreba građana, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

2.5.14.

Izgradnja/rekonstrukcija mreža i trafo-stanica TS 10/0,4 kV, kako sa učešćem lokalne samouprave/potrošača, tako i bez učešća, radi poboljšanja naponskih prilika.

tokom godine

PD Jugoistok, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

2.6 Vodoprivreda - regulacija vodotokova

Osnovni zadatak u ovoj oblasti biće regulacija obala i korita reka i potoka na teritoriji grada u cilju ostvarivanja zaštitne funkcije (zaštita od poplava) i estetskog uređenja vodotokova.

2.6.1.

Izrada i donošenje godišnjeg Operativnog plana odbrane od poplava za 2015. god. na teritoriji Grada Niša za vode II reda, u funkciji sistemskog rešavanja problema zaštite i upravljanja rizicima od štetnog dejstva voda.

Prvi kvartal 2015

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela; PU u Nišu - Uprava za vanredne situacije; JVP Srbijavode, VPC Morava Niš, DVP Erozija, Štab za vanredne situacije na teritoriji Grada Niša.

2.6.2.

Nastavak aktivnosti na regulaciji vodotokova (obezbeđenje nedostajuće urbanističke dokumentacije, imovinski odnosi, projekti i dozvole i izgradnja) za uređenje Gabrovačke reke, Toponičke reke, Humskog, Rujničkog, Suvodolskog, Matejevačkog, Breničkog potoka i Jelašničke i Kutinske reke, Kovanlučkog, Suvobanjskog i Rautovskog potoka u N. Banji realizovaće se u skladu sa Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2015. godinu, Programom JVP Srbijavode i operativnim planovima odbrane od poplava na teritoriji Grada Niša za vode II reda za 2015. godinu

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, JVP Srbijavode, DVP Erozija

2.6.3.

Nastavak aktivnosti na uređenju vodotokova:
- uređenja korita i obale reke Nišave od Železničkog do Medoševačkog mosta (leva obala Nišave);

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Republička direkcija za vode, JVP Srbijavode, DVP Erozija

2.6.4.

Izrada katastra bujica za Nišavski region

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, vodoprivredna preduzeća, JVP Srbijavode, DVP Erozija, opštine regiona

2.7 Zaštita životne sredine

Poboljšanje stanja u oblasti zaštite životne sredine putem realizacije razvojnih i sanacionih programa i projekata koji će eliminisati ili smanjiti uticaje koji prete ili štete životnoj sredini i prirodnim resursima i poštovanjem propisanih standarda i procedura pri realizaciji novih projekata.

2.7.1.

Izrada Programa zaštite životne sredine Grada Niša sa Akcionim planom 2016 - 2026. god.

Tokom godine

Grad Niš - Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

2.7.2.

Implementacija Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Niš i opštine Doljevac, Gadžin Han, Merošina, Aleksinac, Svrljig, Sokobanja i Ražanj;

Tokom godine

Grad Niš, opštine iz regiona

2.7.3.

Izgradnja regionalnog centra "Keleš" za upravljanje otpadom - raspisivanje konkursa za javno - privatno partnerstvo

Tokom godine

RRA Jug, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraća, JKP Mediana, opštine iz regiona

2.7.4.

Centralno postrojenje za prečišćavanje upotrebljenih voda:
- rešavanje imovinskih odnosa
- izrada projektno-tehničke dokumentacije
- izrada studije zaštite životne sredine

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine , JP Direkcija za izgradnju grada, JKP Naissus

2.7.5.

Kontinuirano praćenje zapreminskog protoka otpadnih voda iz gradskog kanalizacionog sistema u recipijent - Nišavu

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

2.7.6.

Izrada projektne dokumentacije za ispitivanje podzemnih voda grada Niša.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

2.7.7.

Sanacija, zatvaranje i rekultivacija deponije "Bubanj",
- preprojektovanje polja S4 i otvaranje novog sanitarnog polja S5
- nastavak realizacije monitoringa deponije "Bubanj" radi utvrđivanja parametara stanja zemljišta, podzemnih voda i procednih voda u užoj i široj zoni uticaja deponije "Bubanj".

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj JKP Mediana, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

2.7.8.

Praćenje koncentracije metana i ugljen dioksida na telu deponije "Bubanj" i njenoj neposrednoj okolini, u realnom vremenu

Tokom godine

Grad Niš - Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

2.7.9.

Završetak projekta Izgradnja reciklažnog dvorišta - sortiranje komunalnog otpada

Tokom godine

Grad Niš - Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, JKP Mediana

2.7.10.

 

Usvajanje i realizacija Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Niša za 2015. g. Iz ovog Fonda finansiraće se:
A. Programi praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji Grada Niša koji obuhvataju:
- Praćenje i upravljanje kvalitetom vazduha,
- Praćenje nivoa komunalne buke ,
- Monitoring praćenja stanja i prognoza aeropolena,
- Praćenje kvaliteta površinskih voda,
- Ispitivanje zagađenosti zemljišta,
- Ispitivanje masene aktivnosti radionuklida,
- Kontrolni monitoring nejonizujućih zračenja (projekat obezbeđivanja uslova i formiranje mobilne stanice , određivanje elektromagnetno ugroženih područja i formiranje mape elektromagnetnih zračenja),
- Program sprovođenja dezinsekcije i nadzora nad sprovođenjem dezinsekcije
B. Dodatna merenja i aktivnosti u životnoj sredini:
- u slučaju hemijskog udesa,
- po ukazanoj potrebi i po nalogu inspekcije i
- uklanjanje radioaktivnih gromobrana po ukazanoj potrebi, odnosno po zahtevu inspekcije.
V. Programi i projekti za poboljšanje kvaliteta životne sredine od interesa za Grad Niš:
- programi čišćenja divljih deponija,
- programi ozelenjavanja površina na kojima su bile divlje deponije i revitalizacija ugroženih i zapuštenih javnih zelenih površina u gradu,
- obezbeđivanja video nadzora i prateće opreme za svaki uređeni prostor na kome je bila divlja deponija, radi onemogućavanja ponovnog degradiranja ovih prostora,
- ozelenjavanja dvorišta školskih i predškolskih ustanova u cilju smanjenja nivoa buke i aerozagađenja,
- uređenja međublokovskog zelenila,
- zaštite, razvoja zaštićenih prirodnih dobara i unapređenja zelenila u parkovima,
- unapređenja zelenila u parkovima i na drugim površinama na teritoriji grada Niša,
- izrade projektne dokumentacije i postavljanje zvučnih barijera na lokacijama ugroženih povećanim nivoom buke.
G. Istraživačko-razvojni programi i projekti koji se odnose na unapređenje i zaštitu životne sredine:
- ocene kvaliteta vazduha putem senzora (praćenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu i utvrđivanje zona zdravstvenog rizika urbanog područja grada Niša sa predlogom adekvatnih mera,
- praćenja kvaliteta površinskih voda u realnom vremenu (praćenje kvaliteta površinskih voda u realnom vremenu u cilju identifikacije zagađivača sa predlogom adekvatnih mera prevencije i zaštite od zagađenja.
D. Obrazovne aktivnosti, edukacija, štampanje propagandnog materijala, promocija, jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine i ostali programi i projekti u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine
- Izrada projekta "Sistem razdvojenog prikupljanja otpada",
- Program uspostavljanja i razvoja sistema upravljanja organskim otpadom na seoskom području
- Program promocije i razvoja organske poljoprivrede u seoskim naseljima grada Niša
- Sufinansiranje međunarodnih projekta i ostalih programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine,
- Projekti nevladinog sektora u oblasti zaštite životne sredine
- ostali programi edukacije i promocije,
- Informisanje, oglašavanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine.

Tokom godine

 

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine,

 

2.7.11.

Revizija lokalnog katastra izvora zagađivanja životne sredine radi osposobljavanja postojećeg programskog paketa ili izrade novog programskog paketa i ažuriranje podataka o svim zagađivačima na teritoriji grada Niša

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

2.7.12.

Uspostavljanje sistema primarne separacije reciklabilnog iz komunalnog otpada
- Izrada studije izvodljivosti primarne separacije otpada u domaćinstvima
- Izrada studije izvodljivosti za zamenu postojećih kontejnera u užem gradskom jezgru podzemnim kontejnerima

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Regionalno komunalno preduzeće, JKP Mediana, potencijalni strateški partner

2.7.13.

Zbrinjavanje organskog / biološkog otpada sa javnih zelenih površina
Izrada studije izvodljivosti

Tokom godine

JKP Mediana, operateri

2.7.14.

Propisno zbrinjavanje otpada životinjskog porekla
Izrada studije izvodljivosti

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Mediana, operateri

2.7.15.

Odvojeno sakupljanje opasnog otpada
Izrada studije izvodljivosti i organizovanje sakupljanja opasnog otpada iz domaćinstava

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Mediana, operateri, generatori opasnog otpada

2.7.16.

Proširenje i razvoj javnih zelenih površina, uređenja prostora i zelenila u priobalju Nišave i Gabrovačke reke, uređenja spomen parka Bubanj, Čegar, Kamenički vis i Bojanine vode i spomenika prirode

Tokom godine

Grad Niš - Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, JKP Gorica

2.7.17.

Nastavak istraživanja, uređenja i zaštite Cerjanske pećine. Planiranje i izgradnja lokaliteta Cerjanska pećina sa infrastrukturom

Tokom godine

Grad Niš, GO Pantelej sa opštinom Lom iz Bugarske, Turistička organizacija Niš, Zavod za zaštitu prirode, JP Srbijašume

2.7.18.

Uređenje, unapređenje i održavanje rečnih ostrva reke Nišave

Tokom godine

JVP Srbijavode

2.7.19.

Realizacija projekta "Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u Jugoistočnoj Evropi"

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Mediana,

2.7.20.

Formiranje ekološke zone u Nišu

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.8 Održavanje komunalnih objekata

Korišćenje i održavanje postojećih i izgradnja i uređenje novih komunalnih objekata za urbani izgled svih delova grada u interesu privrede i građana Niša.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.8.1.

Iniciranje izmena i usvajanje lokalne regulative koja se odnosi na sakupljanje i transport otpada na celoj teritoriji grada Niša

tokom godine

Skupština Grada Niša, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, JKP Mediana

2.8.2.

Realizacija programskih aktivnosti u vezi odlaganja komunalnog otpada, održavanja javne higijene na celoj teritoriji Grada Niša, sakupljanja otpada i pranja tipskih posuda.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Mediana

2.8.3.

Održavanje javnih toaleta i izgradnja novih na lokacijama sa velikom frekvencijom ljudi - postavljanje mobilnih toaleta na terminusima linija javnog prevoza i na prigradskoj autobuskoj stanici.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Mediana

2.8.4.

Stvaranje uslova za organizaciju primarne separacije otpada (plastična ambalaža, limenke, tetrapak, karton i papir) na teritoriji GO Medijana i GO Palilula, finansira se iz IPA projekta "Waste" prekogranične saradnje sa bugarskom opštinom Pernik. Obezbeđenje posuda za reciklabilni materijal, edukacija stanovništva o važnosti separacije otpada i permanentna medijska kampanja.

tokom godine

GO Medijana, GO Palilula

2.8.5.

Realizacija Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka u cilju rešavanja problema životinja lutalica.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Mediana - Zoohigijenska služba, Veterinarska stanica, Veterinarske inspekcije, Opštinske inspekcijske službe

2.8.6.

Uređenje i redovno održavanje javnih zelenih površina:
- Program uređenja i održavanja javnih zelenih površina (gradskih parkova, uličnih drvoreda/travnjaka, uličnih skverova, kulturno-istorijskih spomenika - Čegar, Ćele Kula, Logor Crveni Krst, Bugarska grobnica, Staro, Pantelejsko, Jevrejsko i Vojničko groblje, Tvrđava, revitalizovane deponije, Niška Banja),
- Program održavanja parkovskog i dečijeg mobilijara u gradu,
- Program uređenja i održavanja gradskih grobalja u upotrebi.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Gorica, Zavod za zaštitu spomenika kulture

2.8.7.

Efikasno održavanje sistema uličnog osvetljenja i adekvatno osvetljavanje javnih površina i objekata, spomenika i autentičnih arhitektonskih, ambijentalnih i prirodnih celina i vrednosti u funkciji njihove zaštite, bezbednosti i estetskog uređenja.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Gorica

2.8.8.

Unapređenje odnosa između korisnika i pružaoca usluga - ažuriranje baze podataka, radi sveobuhvatne evidencije korisnika komunalnih, stambenih i drugih usluga i naknada u saradnji sa JKP (Objedinjena naplata, Mediana, Gorica, Naissus, Nišstan, Gradska toplana)

tokom godine

JKP Objedinjena naplata, JKP

2.8.9.

Poboljšanje javno-komunalnog reda:
- striktna primena propisa tj. sankcionisanje pravnih i fizičkih lica koja se ne ponašaju u skladu sa Odlukom o komunalnom redu,
- podizanje nivoa svesti građana, a naročito školske populacije za poštovanje komunalnog reda.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove

2.8.10.

Realizacija posebnih programa i projekata na investicionoj izgradnji komunalnih objekata

tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

 

II RAZVOJ EKONOMIJE I POSLOVANJA

OPŠTI CILJ: Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za investiranje, razvoj preduzetništva, povećanje zaposlenosti i jačanje konkurentnosti niške privrede; jačanje inicijativa teritorijalnog marketinga radi poboljšanja imidža grada kao privrednog centra

3.1 Preduzetništvo

Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za investiranje, podsticanje inovativnog i preduzetničkog ponašanja, razvoj preduzetništva kroz povećanje broja MSPP (mala i srednja preduzeća i preduzetnici) pojednostavljivanje procedure i brže dolaženje do dozvola za rad, određivanje novih lokacija radnih zona i njihovo infrastrukturno opremanje, jačanje konkurentnosti niške privrede, jačanje inicijativa teritorijalnog marketinga radi poboljšanja imidža grada kao privrednog centra, povećanje ukupne zaposlenosti, veće ulaganje u razvoj ljudskog kapitala, podsticanje regionalnog povezivanja, su neki od osnovnih ciljeva u ovoj oblasti.

3.1.1.

Promocija preduzetništva na selu, sufinansiranje projektnih ideja za samozapošljavanje, godišnja nagrada za seosko preduzetništvo

Kontinuirano tokom godine

Gradske Opštine, Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

3.1.2.

Ja, preduzetnik - Osnaživanje mladih ljudi da započnu sopstveni biznis

Tokom godine

RRA Jug, Univerzitet u Nišu, partneri

3.1.3.

Brendiranje Grada Niša kao top destinacije za IT i visoke tehnologije (društvene mreže, promotivne konferencije u Nišu, Beogradu i ciljanim destinacijama u svetu)

Tokom godine

NiKAT, Grad Niš - Služba za poslove Gradonačelnika

3.1.4.

Mišljenje poslovne zajednice " BAS anketa"

Tokom godine

Ekonomski fakultet Niš

3.1.5.

Promocija privrednih potencijala Grada Niša uspostavljanjem baze privrednih subjekata i specijalizovanog informacionog sistema

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštita životne sredine Služba za poslove Gradonačelnika, privredni subjekti, Agencija za privredne registre, organizacije civilnog društva , Regionalna privredna komora, poslovna udruženja

3.1.6.

Monitoring rada institucija za podršku MSP i davanje preporuka za unapređenje kvaliteta usluga

Tokom godine

ENECA, Privredno ekonomski savet Grada Niša, Udruženje za razvoj preduzetništva Niš

3.1.7.

Start UP akademija (Praktični kurs start up preduzetništva i akcelerator za IT i HIGH- TECH projekte u ranoj fazi) . Realizacija projekta "Biznis akcelerator"

Tokom godine

ENECA, NiKAT, Grad Niš, Služba za poslove Gradonačelnika, Inkubator kreativnih industrija, privatni sektor iz oblasti IT, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu, RRA Jug

3.1.8.

Infrastrukturno opremanje industrijske zone Istok - Centar za vinogradarstvo, izrada projekta i početak opremanja; Formiranje radne zone između auto-puta i aerodroma, izrada PGR; Infrastrukturno opremanje industrijske zone Zapad - Ivana Milutinovića, izrada projekta, nivelacija kanalizacija, vodovod, interne saobraćajnice, gasovod ; Infrastrukturno opremanje lokacije "Lozni kalem" Niška banja, izrada projekta. Analiza mogućnosti i pribavljanje zemljišta u vlasništvu Republike Srbije

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JP Zavod za urbanizam Niš

3.1.9.

Izrada PDR Mašinske industrije Niš, donji i gornji pogon, Izrada projekata revitalizacija infrastrukture kompleksa EI Holding Niš na osnovu Plana detaljne regulacije i preparcelacija

Tokom godine

MIN Holding, EI Holding, Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.1.10.

Logistička razvojna zona Niš - početak infrastrukturnog opremanja Izrada idejnog projekta, infrastrukturno opremanje - nivelacija, kanalizacija, vodovod, interne saobraćajnice, struja, gasovod, a prema Studiji izvodljivosti

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.1.11.

Nastavak realizacije i završetak projekta Pokretanje drugog inkubacionog ciklusa i osnivanje centra za informaciono-komunikacione tehnologije Inkubator centra u Nišu

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

3.1.12.

Formiranje baze grinfild i braunfild lokacija i baza slobodnih lokacija u svojini Grada Niša kao i lokacija objekata koji se nalaze u privatnom vlasništvu, a koje su vlasnici voljni da ponude potencijalnim investitorima u Gradu Nišu u elektronskoj i štampanoj verziji koja se ažurira na godišnjem nivou

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Služba za poslove Gradonačelnika, Uprava za planiranje i izgradnju i JP Zavod za urbanizam Niš, Republički geodetski zavod, Služba za katastar nepokretnosti Niš, lica koja nude lokacije

3.1.13.

Promocija i predstavljanje domaće privrede u zemlji i inostranstvu i njihovo uključivanje u međunarodnu razmenu roba i usluga na način kojim će se olakšati njihov pristup svetskom tržištu.
Unapređenje preduzetništva i menadžmenta u oblasti preduzetništva i prenošenje međunarodnih iskustava naročito u oblasti sistema kvaliteta.

Tokom godine

Regionalna privredna komora Niš

3.2 Poljoprivreda

Unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje (biljne i stočarske) kroz jačanje: tržišno orijentisane poljoprivredne proizvodnje, individualnog poljoprivrednog proizvođača, svih oblika udruživanja, institucija i stručnjaka, kao i različitih vidova podrške, tako da ovaj sektor postane međunarodno prepoznat po izuzetnim poljoprivrednim proizvodima i prehrambenoj industriji koja spaja profitabilnost sa akcijama zaštite životne sredine i koja je sposobna da se brzo adaptira na promene zahteva tržišta.

3.2.1.

Uređenje zemljišnih odnosa komasacijom poljoprivrednog zemljišta
- izrada programa komasacije
- izvođenje radova komasacije

Tokom godine u kontinuitet u

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Republički geodetski zavod, Služba za katastar nepokretnosti Niš

3.2.2.

Formiranje sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje na teritoriji Grada Niša.
- Izrada glavnog projekta navodnjavanje i odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta za Nišavsko polje
- Program istraživanja za teritoriju van Nišavskog polja

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine . Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, inostrani partneri, vodoprivredna preduzeća , poljoprivrednici

3.2.3.

Program podsticanja obnove i povećanja stočnog fonda u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu, svinjarstvu, živinarstvu i pčelarstvu
- poboljšanje kvaliteta i povećanje osnovnog stada kvalitetnim priplodnim grlima

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, inostrani partneri, poljoprivredni proizvođači i udruženja, veterinarske stanice

3.2.4.

Realizacija aktivnosti podsticanja u povrtarskoj, voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji u skladu sa Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za teritoriju grada Niša za 2015. godinu

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, inostrani partneri

3.2. 5.

Aktivnosti na implementaciji Plana ruralnog razvoja Nišavskog okruga 2012 - 2021. god. biće u funkciji očuvanja, unapređenja i razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje , konkurentne i na domaćem i na ino tržištu. Najznačajnije akcije biće usmerene ka:
- stvaranju uslova za ukrupnjavanje zemljišnog poseda;
- specijalizaciji i regionalizaciji u poljoprivrednoj proizvodnji;
- razvoju i modernizaciji proizvodnih, preradnih i skladišnih kapaciteta;
- organizacionom jačanju poljoprivredne proizvodnje i proizvođača;
- razvoju i realizaciji regionalnih infrastrukturnih projekata;
- održivom upravljanju prirodnim resursima.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, gradske opštine, gradovi i opštine Nišavskog regiona i Soko Banja

3.2.6.

Finansijska podrška merama za unapređenje i razvoj ovog sektora, ruralne ekonomije i ruralnih naselja realizovaće se preko Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša. Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za teritoriju grada Niša za 2015. godinu definisaće programske aktivnosti za 2015. godinu i način korišćenja sredstava, kojima će se, pre svega, subvencionisati svi vidovi primarne poljoprivredne proizvodnje i podizanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, a finansirati ili dotirati smanjenje rizika i zaštita poljoprivredne proizvodnje

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela , poljoprivredni proizvođači

3.2.7.

Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2015. godinu

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela,

3.2.8.

Program razvoja organske proizvodnje, pripremne aktivnosti za formiranje centra za organsku proizvodnju

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, RRA Jug, poljoprivredni proizvođači i udruženja

3.2.9.

Nastavak aktivnosti na projektu Formiranje proizvodno edukativnog vinarsko voćarskog doma u selu Kamenica, GO Pantelej.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, GO Pantelej, partneri u projektu

3.2.10.

Pripremne aktivnosti za podizanje objekata za čuvanje i preradu voća i povrća i uspostavljanje uslužnog centra za sušenje voća, povrća, lekovitog i aromatičnog bilja.

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, strani partneri

3.2.11.

Program podsticaja za: gajenje lekovitog bilja, proizvodnju komposta

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, strani partneri, poljoprivrednici

3.2.12.

Realizacija projekata iz donacija međunarodnih organizacija:
a) " Rast juga",
b)"Regionalni agrobiznis centar za skladištenje, preradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda/ Zelena zona, za međuopštinska područja gradova Niša i Leskovca i opština Merošina, Doljevac i Gadžin Han;
v) "Podrška razvoju voća i bobičastog voća na jugu Srbije".

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, partneri na projektima

3.2.13.

MSP iz oblasti prehrambene i prerađivačke industrije i unapređenje saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima radi uključivanja u lanac nabavke - USAID, SLD Program.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Služba za poslove Gradonačelnika

3.3 Trgovina i snabdevanje

Stabilno i redovno snabdevanje robama i uslugama, ravnomerna pokrivenost teritorije grada prodajnim objektima različite površine i namene, stalno unapređenje bezbednosti i kvaliteta hrane i zaštita osnovnih prava i interesa potrošača su osnovni ciljevi u ovoj oblasti.

3.3.1.

Praćenje implementacuje Zakona o zaštiti potrošača.

Tokom godine

Regionalna privredna komora Niš, Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, proizvođači, trgovci i građani kao potrošači

3.3.2.

Stvaranje uslova iz nadležnosti Grada za potencijalno zainteresovane investitore za objekte iz oblasti trgovine.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.3.3.

- Uređenje i rekonstrukcija postojećih pijaca (Krive Livade, Durlan - letnja pijaca);
- Obezbeđenja dokumentacije, izuzimanja zemljišta, početak izgradnje za nove pijačne prostore (u naseljima Ledena Stena, Novo Selo, Brzi Brod);
- Pripremne aktivnosti, izrada potrebne urbanističko planske dokumentacije za Veletržnicu, kao i za prelazno rešenje za kvantašku i auto pijacu;
- Adaptacija mlečne hale na pijaci"Tvrđava";
- Priprema plansko projektne dokumentacije i određivanje lokacije za stočnu pijacu.

Tokom godine

JKP Tržnica, Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.3.4.

Realizacija Programa gradskih robnih rezervi ostvarivaće se u skladu sa Srednjoročnim i Godišnjim programom robnih rezervi.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

3.4. Saobraćaj i veze

Optimalni nivo funkcionisanja saobraćajnog i transportnog sistema grada ostvarivaće se kroz kvalitetnije pružanje saobraćajnih, telekomunikacionih i poštanskih usluga u cilju smanjenja saobraćajnog zagušenja i rasterećenja mirujućeg saobraćaja.

3.4.1 Železnički, telekomunikacioni, poštanski, vazdušni saobraćaj i prevoz putnika u drumskom saobraćaju

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

3.4.1.1

Realizacija projekta javno-privatnog partnerstva u oblasti javnog prevoza

Tokom godine

Skupština grada Niša, JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša

3.4.1.2

Sistem za elektronsku naplatu i kontrolu karata, monitoring, upravljanje sistemom prevoza, informisanje korisnika i uvođenje video nadzora u vozilima javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Niša

Tokom godine

JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

3.4.1.3

Uređenje autobuskih okretnica u obodnim gradskim naseljima i uređenje terminala na obodu grada za vozila javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika sa izradom planske i projektne dokumentacije

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša, JP Zavod za urbanizam Niš

3.4.1.4

Izrada dizajna nadstrešnice i autobuskog stajališta

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Zavod za urbanizam Niš, JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša

3.4.1.5

Komunalno opremanje i uređenje autobuskih stajališta na teritoriji grada Niša (Postavljanje novih nadstrešnica - projekat JPP, postavljanje i održavanje stajališnih oznaka, održavanje i reparacija postojećih nadstrešnica, unapređenje stajališta za turističke autobuse, izgradnja autobuskih niša na državnim putevima i dr.)

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša

3.4.1.6

Izrada novog Tarifnog sistema u javnom gradskom i prigradskom prevozu i autotaksi prevozu putnika na teritoriji grada Niša i njegova primena

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša

3.4.1.7

Donošenje i primena skupa mera za unapređenje autotaksi prevoza putnika na teritoriji grada Niša

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

3.4.1.8

Rehabilitacija poletno sletne staze sa dogradnjom rulnice i proširenjem platforme

Tokom godine

JP Aerodrom Niš, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

3.4.1.9

Obnova, adaptacija i uređenje terminalne zgrade, infrastrukture i opreme na aerodromu

Tokom godine

JP Aerodrom Niš, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

3.4.1.10

Nastavak unapređenja i dogradnja sistema svetlosnog obeležavanja (prilazna svetla) sa formiranjem elektroenergetskog bloka, a sve u skladu sa Glavnim projektima elektroenergetike sistema svetlosnog obeležavanja i ugradnja navigacionog sistema za precizni instrumentalni prilaz (ILS CAT I)

Tokom godine

JP Aerodrom Niš, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

3.4.1.11

Izgradnja tornja aerodromske kontrole letenja

Tokom godine

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, JP Aerodrom Niš, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

3.4.1.12

Nabavka nove opreme za opsluživanje vazduhoplova radi obezbeđivanja pouzdanosti procesa prihvata i otpreme vazduhoplova

Tokom godine

JP Aerodrom Niš

3.4.1.13

Izgradnja hangara za smeštaj opreme i vozila za prihvat vazduhoplova kao i hangara za smeštaj opreme za zimsko održavanje

Tokom godine

JP Aerodrom Niš

3.4.1.14

Proširenje i razvoj postojećeg carinskog terminala u drumskom saobraćaju sa izgradnjom skladišta sa magacinskim i kancelarijskim prostorom za potrebe kargo sektora

Tokom godine

JP Aerodrom Niš

3.4.1.15

Unapređivanje sistema za rasterivanje ptica i životinja na kompleksu aerodroma sa obaveznom sanacijom terena i vegetacije

Tokom godine

JP Aerodrom Niš

3.4.1.16

Nabavka, ugradnja i obuka za rukovanje merača vidljivosti laserskih silometara - RVR

Tokom godine

JP Aerodrom Niš

3.4.1.17

Unapređenje tehničkih uslova aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu

Tokom godine

JP Aerodrom Niš, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

3.4.1.18

Izgradnja kablovske kanalizacije u cilju stvaranja povoljnijih uslova za brzu i efikasnu gradnju mreža kablovskih operatera koji nemaju sopstvenu infrastrukturu

Tokom godine

Kablovski operateri

3.4.1.19

Izrada planske i projektne dokumentacije za izgradnju prvog saobraćajnog prstena oko šireg centra Grada Niša

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš

3.4.1.20

Prelazak vršenja usluge odvoza i transporta otpada na noćni režim rada u svrhu rasterećenja saobraćaja

Tokom godine

JKP Medijana

3.4.1.21

Nabavka GPRS sistema za praćenje vozila u javnom gradskom i prigradskom prevozu

U toku godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj i JP Direkcija za javni prevoz Grada Niša

3.4.2 Upravljanje, regulisanje, planiranje, bezbednost saobraćaja i parkiranje

3.4.2.1

Strategija bezbednosti saobraćaja grada Niša za period 2015. - 2020. godina

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, PU Niš

3.4.2.2

Studija stacionarnog saobraćaja za Grad Niš

Tokom godine

JKP Parking servis Niš, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

3.4.2.3

Glavni projekti unapređenja bezbednosti saobraćaja
- Bulevar dr Zorana Đinđića;
- Zona omeđena ulicama: Jug Bogdanova, Obilićev venac i Vojvode Gojka;
- Zona Bulevara Svetog Cara Konstantina;
- Bulevar Nemanjića

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

3.4.2.4

Projekat tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji Grada Niša

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.4.2.5

Glavni projekat sistema centralizovanog upravljanja saobraćajem u Gradu Nišu sa realizacijom i instaliranjem opreme

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, PU Niš, Službe hitnih intervencija

3.4.2.6

Donošenje Gradskih Odluka:
- Odluka o tehničkom regulisanju saobraćaja na teritoriji Grada Niša;
- Odluka o pravcu pružanja državnih puteva na teritoriji Grada Niša;
- Odluka o pravcu pružanja opštinskih puteva na teritoriji Grada Niša;
- Odluka o određivanju "Plave zone"

Tokom godine

Grad Niš, Skupština Grada Niša, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

3.4.2.7

Realizacija Glavnih projekata postavljanja svetlosne signalizacije na raskrsnicama

Tokom godine

JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JKP Gorica

3.4.2.8

Realizacija Glavnih projekata unapređenja bezbednosti saobraćaja u zonama osnovnih i srednjih škola, u zoni SC Čair i u ulicama Knjaževačkoj i Đuke Dinić

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

3.4.2.9

Izgradnja i rekonstrukcija gradske saobraćajne mreže sa infrastrukturom u skladu sa Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2015. godinu

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.4.2.10

Realizacija projekta video nadzora na raskrsnicama određenim u Idejnom projektu telekomunikacionog sistema grada Niša i saobraćajnicama sa video nadzorom za sankcionisanje prekršaja u žutim trakama

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, PU u Nišu, JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša

3.4.2.11

Projekat rekonstrukcije i opremanja saobraćajnih poligona spretnosti - park Čair i OŠ "Njegoš" i realizacija Projekta

Tokom godine

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Savet za bezbednost saobraćaja, AMSS, PU u Nišu, JKP Parking servis Niš

3.4.2.12

Izgradnja i obeležavanje parkirališta za mopede i motocikle

Tokom godine

JKP Parking servis Niš, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

3.4.2.13

Uređenje nišavskog keja i priobalja, kao centralnog gradskog koridora, kako bi se isti stavio u funkciju nemotorizovanog saobraćaja (pešaci, biciklisti, roleraši i sl.) i rekreacije

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Srbijavode, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.4.2.14

Izgradnja višespratne podzemne parking garaže na lokaciji Trg Republike

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JP Zavod za urbanizam Niš, JKP Parking servis Niš

3.4.2.15

Izgradnja montažne garaže na Sinđelićevom Trgu

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JP Zavod za urbanizam Niš, JKP Parking servis Niš

3.4.2.16

Izgradnja i uređenje posebnog parkirališta na Obilićevom Vencu

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, JP Zavod za urbanizam Niš, JKP Parking servis Niš

3.4.2.17

Brojanje saobraćaja u skladu sa potrebom za rešavanja kritičnih tačaka i deonica na gradskoj mreži

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.4.2.18

Glavni projekat rekonstrukcije Trga Mije Stanimirović - saobraćajni i građevinski projekat

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.4.2.19

Projekat i realizacija rešenja stacionarnog i dinamičkog saobraćaja u saobraćajnoj zoni u kojoj se nalaze Klinički centar i Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

3.4.3 Telekomunikacije

3.4.3.1

Izgradnja redundantnog DATA centra Telekoma Srbije;

Tokom godine

Telekom Srbija

3.4.3.2

Video nadzor Grada Niša

Tokom godine

Telekom Srbija

3.4.3.3

Informativni i "Pametni bilbordi" na autobuskim stajalištima

Tokom godine

Telekom Srbija

3.4.3.4

Rešavanje imovinskih odnosa na svim javnim površinama (skidanje tereta sa listova nepokretnost i sl.);

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove

3.4.3.5

Izrada planske dokumentacije tako da investitori linijske infrastrukture mogu da grade na svim javnim površinama;

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš

3.5 Turizam i ugostiteljstvo

Osnovni zadatak u ovoj oblasti biće povećanje turističkog prometa uz bolje iskorišćavanje postojećih kapaciteta i poboljšanje kvaliteta i sadržaja turističke ponude i marketinga i investiranje u turističku, putnu i komunalnu infrastrukturu kojim bi se stvorili uslovi da atraktivni prirodni resursi i kulturno-istorijska baština budu stavljeni u turističku funkciju sve u cilju ostvarivanja vizije razvoja turizma definisane Strategijom razvoja turizma Grada Niša za period 2011-2016.

3.5.1.

Promocija i prezentacija turističke ponude i potencijala grada , organizacija tradicionalnih i novih turističko-kulturnih manifestacija koje su u funkciji obogaćivanja turističke ponude grada i izrada projekata i učešće u projektima u oblasti turizma.

Tokom godine

Turistička organizacija Niš Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Regionalna privredna komora Niš, Niški kulturni centar, druge institucije i organizacije

3.5.2.

Brendiranje i aktivna promocija turističkog Niša - izgradnja destinacijskog identiteta i razvijanje vrednosti destinacijskog brenda .

Tokom godine

Turistička organizacija Niš, turističke agencije i preduzeća sa teritorije Grada

3.5.3.

Valorizacija Tvrđave u turističke svrhe i izrada modela održivog upravljanja Tvrđavom.
Pripremne aktivnosti za otvaranje Vizitorskog centra u Tvrđavi i organizacija vodičke službe

Tokom godine

Turistička organizacija Niš

3.5.4.

Promocija i ulaganja u atraktivne turističke objekte i sadržaje i aktivan marketinški pristup njihovoj promociji: Čegar, Cerjanska pećina, Kamenički vis, Gradac, Višegrad stena, Vinik, Bojanine vode, "Banja Topilo", Medijana, Ćele Kula, Bubanj, Tvrđava, logor 12 februar, spa centar, ekstremni sportovi, verski turizam, eko i etno turizam, lovni turizam.

Tokom godine

Turistička organizacija Niš

3.5.5.

Unapređenje turističke ponude okoline Niša (Seličevica, Suva planina, Svrljiške pl., Kalafat), razvojem turističkih proizvoda zasnovanih na prirodnim i kulturnim karakteristikama područja:
- Projektovanje i obeležavanje tematskih staza sa odmorištima i info tablama
- Formiranje programa aktivnog odmora i edukativnih tura
- Promocija programa organizacijom međunarodnih tura i planinskih trka

Tokom godine

Turistička organizacija Niš, Zavod za zaštitu prirode, Prirodno-matematički fakultet Niš, Planinarski savez grada Niša, Sportski savez grada Niša, Savez izviđača grada Niša, organizacije civilnog društva, JP Srbijašume

3.5.6.

Realizacija projekata kojima se poboljšava turistička ponuda Niške Banje:
- Izgradnja turističkih sadržaja, valorizacija turističkih resursa Niške Banje
- Unapređenje postojećih i izgradnja novih smeštajnih kapaciteta na teritoriji Niške Banje.

Tokom godine

GO Niška Banja, zainteresovani investitori

3.5.7.

Realizacija projekata kojima se poboljšava i promoviše turistička ponuda gradskih opština

Tokom godine

Gradske opštine

3.5.8.

Nastavak speleoloških istraživanja Cerjanske pećine i promovisanje pećine kao specifične i posebne turističke atrakcije.

Tokom godine

GO Pantelej, Zavod za zaštitu prirode, organizacije speleologa

3.5.9.

Unapređenje poslovanja BID zone " Niška varoš"

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, BID zona

3.5.10.

Kategorizacija smeštajnih kapaciteta.

Tokom godine u kontinuitet u

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

3.5.11.

Realizacija projekata razvoja seoskog turizma u skladu sa Planom ruralnog razvoja Nišavskog okruga 2012-2021

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

3.5.12.

"Volonterski kampovi" - Održavanje više volonterskih kampova za učesnike iz inostranstva sa ciljem upoznavanja turističkih potencijala grada Niša

Tokom godine

Proaktiv, Savez izviđača grada Niša, Grupa Kobra, Mladi istraživači Srbije

3.5.13.

Tematske ture obilaska grada sa izradom obeležja turističkih lokaliteta.
(Rim i ranovizantijski Niš, Niš u NOR-u, Tvrđava, Pešačka tura po gradskom jezgru)

Tokom godine

Turistička organizacija Niš

3.5.14

Odluke koje regulišu oblast ugostiteljstva
Odluke o komunalnom redu u oblasti ugostiteljstva
Odluke o malim montažnim objektima
Plana razmeštaja za sve tipove malih montažnih objekata

Tokom godine

Skupština Grada Niša, Gradsko Veće grada Niša, Gradske opštine

3.6 Stambena izgradnja i poslovni prostor

Zadovoljavanje stambenih potreba građana, posebno socijalno ranjivih kategorija stanovništva, uspostavljanje i regulisanje tržišta rentiranog stanovanja, održavanje postojećeg stambenog i poslovnog prostora uz unapređenje kvaliteta i nivoa stanovanja po standardima humanog stanovanja.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

3.6.1.

Obezbeđivanje i infrastrukturno opremanje novih lokacija za individualnu i kolektivnu stambenu izgradnju po Programu uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2015. godinu.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju grada Niša

3.6.2.

Početak izgradnje multifunkcionalnog kompleksa "Novi Niš" na prostoru bivše kasarne "Bubanjski heroji".

tokom godine

Kompanija Clean Earth Capital

3.6.3.

Izgradnja stanova iz Programa socijalnog stanovanja:
- završetak izgradnje lamela L5 i L6 na lokaciji Majakovski, neto stambene površine 4090 m2 i raspisivanje konkursa za raspodelu stanova,
- izrada projektne dokumentacije, dobijanje građevinske dozvole, sprovođenje tendera i početak izgradnje lamela L7 i L9 na lokaciji Majakovski, neto stambene površine 5940 m2,
- Uspostavljanje i regulisanje javnog rentalnog stanovanja

tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Gradska stambena agencija

3.6.4.

Nastavak fazne izgradnje stambenog objekta L1-L4 u ul. Petra Aranđelovića (237 stana) u okviru realizacije Projekta izgradnja stanova za socijalno stanovanje

tokom godine

JP Gradska stambena agencija

3.6.5.

Program stambenog zbrinjavanja interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika:
- izgradnjom 60 stambenih jedinica sa pravom otkupa,
- izgradnjom 40 stambenih jedinica za socijalno stanovanje,
- izgradnjom 40 stambenih jedinica za stanovanje u "zaštićenim uslovima",
- izgradnjom 140 montažnih kuća na zemljišnim parcelama u vlasništvu Grada Niša za izbeglice, interno raseljena lica i povratnike.
Grad Niš je opredelio zemljište u naselju Branko Bjegović.

tokom godine

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grad Niš, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, UNHCR

3.6.6.

Unapređenje kvaliteta podstandardnih romskih naselja putem Projekta OEBS - Prikupljanje podataka o podstandardnim romskim naseljima za Geografski informacioni sistem.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

3.6.7.

Održavanje postojećeg stambenog i poslovnog prostora:
- kapitalno održavanje stambenih zgrada (remont i rekonstrukcija liftova, sanacija ravnih krovova i fasada, ...)
- tekuće održavanje stambenih zgrada i hitne intervencije,
- tekuće i investiciono održavanje poslovnog prostora na teritoriji grada i seoskom području, koji se koristi kao službeni prostor.

tokom godine

JP Nišstan i skupštine stanara

3.6.8.

Raspolaganje i upravljanje poslovnim prostorom Grada:
- davanje u zakup,
- kontrola korišćenja i plaćanja zakupa, kao i plaćanja komunalnih troškova prema javnim i komunalnim preduzećima,
- davanje na korišćenje poslovnog prostora indirektnim i direktnim korisnicima budžetskih sredstava i kontrola u cilju zaštite imovine,
- sanacija i rekonstrukcija,
- vraćanje nacionalizovanog poslovnog prostora ranijim vlasnicima odnosno njihovim pravnim sledbenicima.

tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove

3.6.9.

Rešavanje egzistencijalnog pitanja građana grada Niša pogođenih elementarnom nepogodom - klizištem u selu Mramor

U toku godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju

3.7 Zapošljavanje

Unapređenje klime za otpočinjanje poslova, otvaranje novih i razvoj postojećih malih i srednjih preduzeća i stimulativne mere za zapošljavanje pojedinih kategorija nezaposlenih lica (žena, mladih, invalida, starijih lica, ugroženih i marginalnih grupa), širenje prakse fleksibilnih oblika zapošljavanja su osnovni ciljevi razvoja u ovoj oblasti.

3.7.1.

Realizacija aktivnih mera zapošljavanja: samozapošljavanje i novo zapošljavanje, obuka za aktivno traženje posla, edukacije u poslovnim centrima, stručno osposobljavanje lica bez radnog iskustva itd.

Tokom godine

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Niš, nezaposleni sa evidencije, poslodavci

3.7.2.

Obuka "na zahtev poslodavca" - stručno osposobljavanje i prekvalifikacija nezaposlenih i tehnološkog viška radnika za ponovno zaposlenje u skladu sa potrebama preduzetnika i početnička pomoć u zasnivanju posla.

Tokom godine

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Niš, Zanatska komora Niš, nezaposleni i poslodavci

3.7.3.

"Sufinansiranje programa samozapošljavanja sredstvima iz Republičkog budžeta po zahtevu lokalne samouprave - za kategoriju teže zapošljivih lica"

Tokom godine

Ministarstvo rada, zapošljavanja i soc.politike, Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Niš

3.7.4.

Realizacija Akcionog plana zapošljavanja Grada Niša za 2015. god. kojim će biti predviđene mere aktivne politike zapošljavanja:
- zapošljavanje pripravnika,
- subvencije za zapošljavanje trudnica,
- javni radovi,
- program stručne prakse kod privatnog poslodavca,
- sufinansiranje programa samozapošljavanja.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu

3.7.5

Obezbeđivanje sredstava za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju mladih sa teritorije Grada Niša za deficitarna zanimanja.

Tokom godine

Grad Niš. Služba za poslove Gradonačelnika, Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Niš

3.7.6.

Realizacija projekata pomoći u otpočinjanju posla.

Tokom godine

DIN "Phillip Morris International", ENECA, Organizacije civilnog društva

3.7.7.

Zapošljavanje u novoizgrađenim fabrikama i pružanje podrške reinvestiranju postojećih investitora - Johnson Electric, Yura Corporation, Benetton i td.

Tokom godine

Poslodavci

 

IV DRUŠTVENI RAZVOJ

Stvoriti podsticajnu i bezbednu društvenu sredinu u kojoj će svi građani moći da iskažu i da zadovolje svoje potrebe za pripadanjem i identitetom, druženjem i ličnim razvojem

4.1 Zdravstvo

Briga o zdravlju građana Niša, posebno ranjivih populacionih grupa (deca i majke, stare osobe, siromašni, izbegli i raseljeni, manjinske grupe) jer je ulaganje u zdravlje najbolja investicija u ekonomski održivi razvoj.

4.1.1.

Reorganizacija pružanja zdravstvenih usluga na teritoriji grada Niša

Tokom godine

Ustanove primarnog zdravstva, Institut za javno zdravlje, Ministarstvo zdravlja

4.1.2.

Uspostavljanje zdravstvenog informacionog sistema Grada Niša

 

Zdravstvene ustanove, Republički zavod za zdravstveno osiguranje

4.1.3.

Dom zdravlja Niš će realizovati aktivnosti vezane za:
- unapređenje rada na palijativnom zbrinjavanju i brigu o porodici u kućnim uslovima sa posebnim osvrtom na teško obolela lica;
- sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti na kriznim područjima - nehigijenskim naseljima i divljim deponijama u urbanim delovima Grada Niša;
- praćenje zdravstvenog stanja stanovništva na terenu - "Bazari zdravlja;
- " Halo beba" (edukacija mladih majki i formiranje savetovališta za pružanje usluga mladim majkama);
- projekte promocije zdravlja i prevencije bolesti;
- sanaciju centralnog objekta Dom zdravlja Niš - stvaranje novog ili popravku postojećeg krova, sanaciju drenaže oko centralnog objekta.

Tokom godine

Dom zdravlja Niš

4.1.4.

Povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite licima na području naseljenih mesta Grada Niša.

Tokom godine

Dom zdravlja Niš, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš, Apoteka Niš

4.1.5.

"Naša budućnost - zdrava deca" (ispitivanje 600 dece uzrasta 2-19 godina radi utvrđivanja faktora rizika značajnih za razvoj a sa pozitivnom porodičnom anamnezom

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Dom zdravlja Niš

4.1.6.

Preventivno zdravstvo za neosigurana lica

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, zdravstvene ustanove grada svih nivoa i oblika

4.1.7.

Vantelesna oplodnja i čuvanje matičnih ćelija.

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, zdravstvene ustanove svih nivoa i oblika

4.1.8.

Sistematski pregledi i vanredne vakcinacije romske dece i marginalizovanih grupa.

Tokom godine

Dom zdravlja Niš

4.1.9.

Apoteka "Niš" će održavati kontinuitet u snabdevanju stanovništva lekovima, medicinskim sredstvima i drugim proizvodima bezbednog kvaliteta. Nastaviće aktivnosti na unapređenju novog softvera i započeti povezivanje sa informacionim sistemom Doma zdravlja Niš.
Održavanje i adaptacija postojećih objekata realizovaće se prema utvrđenim prioritetima.

Tokom godine

Apoteka "Niš"

4.1.10.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš realizovaće sledeće aktivnosti:
- renoviranje fasade centralne zgrade, garaže i portirnice,
- zamena podova u centralnom objektu,
- investiranje u "CALL centar", vozni park, nemedicinsku - računarsku opremu,
- osnivanje stručno-metodološko-edukativnog centra
- Javno dostupna defibrilacija na "kritičnim mestima" na teritoriji Grada Niša

Tokom godine

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

4.1.11.

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš planira:
- zamenu prozorske stolarije,
- izolaciju zgrade sa obnovom fasade,
- digitalizaciju rendgen aparata i
- uvođenje programa za elektronsko fakturisanje zdravstvenih usluga.

Tokom godine

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

4.1.12.

Osnivanje jedinice za vazdušni transport povređenih i obolelih

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zavod za hitnu medicinsku pomoć

4. 1.13.

Adekvatno rešavanje transporta i skladištenja medicinskog otpada

Tokom godine

Dom zdravlja i ustanove zdravstva

4.1.14.

Izgradnja zgrade novog Kliničkog centra i rekonstrukcija postojećih zgrada Kliničkog centra Niš.

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Niš

4.1.15.

Investicioni radovi na objektima Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica za trajno rešenje problema otpadnih voda i dr.

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica

4.1.16.

Rekonstrukcija i sanacija "Staze zdravlja" Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja.
Sanacija zgrade Starog kupatila

Tokom godine

Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja

4. 1.17.

Unapređenje civilno - vojne saradnje u zdravstvenom zbrinjavanju stanovništva.

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo odbrane, civilne ustanove i Vojna bolnica

4.1.18.

"Terapijsko jahanje" kod dece sa invaliditetom - adaptacija sportskog kluba Čegar kao regionalnog centra za decu sa specijalnim potrebama.

Tokom godine

Konjički klub Čegar, strukovna udruženja

4.1.19.

Prevencija bolesti zavisnosti, pre svega kod mladih i promocija zdravih načina života kroz sledeće aktivnosti:
- Promovisanje koncepta zdravog života;
- Vršnjačka edukacija i ispitivanje prisustva psihoaktivnih supstanci u srednjim školama;
-"Niška škola bez droge" sa ciljem preventivnog i kurativnog delovanja - testiranje učenika i školskog prostora na droge i td.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Medicinski fakultet Niš, Institut za javno zdravlje Niš, obrazovne ustanove, Dom zdravlja Niš, Klinika za zaštitu mentalnog zdravlja, Crveni krst, organizacije civilnog društva

4.2 Društvena briga o deci

Briga za pravilan razvoj dece i mladih i uspostavljanje sistema sveobuhvatne zaštite od svih rizika, pre svega od rizika socijalne isključenosti, nejednakosti, siromaštva i dr. kako bi Niš bio grad po meri dece.

4.2.1

Različiti oblici zaštite porodice i dece u funkciji pravilnog psihofizičkog razvoja dece. Odgovarajući oblici rada i zaštite dece bez roditeljskog staranja, dece sa smetnjama u razvoju, dece na dužem bolničkom lečenju, dece iz socijalno ugroženih porodica, mnogočlanih porodica, porodica gde oba roditelja ne rade ili jednoroditeljskih porodica i dece izložene zlostavljanju, iskorišćavanju, zanemarivanju ili nasilju u skladu sa Lokalnim planom akcije za decu grada Niša "Niš po meri dece" uspostavljanje efikasne, operativne međusektorske saradnje svih aktera na lokalnom nivou.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Uprava za obrazovanje, Policijska Uprava, referentne dečije, obrazovne, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite, Multisektorski savet Grada Niša, Organizacije civilnog društva

4.2.2.

Implementacija Strategije za brigu o mladima grada Niša za period od 2015 - 2020. god. sa Akcionim planom.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Služba za poslove Gradonačelnika, Organizacije civilnog društva

4.2.3.

Predškolska ustanova Pčelica Niš će realizovati sledeće investicije:
- rekonstrukcija dečijeg vrtića Neven,
- Povećanje proizvodnog i magacinskog dela u kuhinji "Mladost" i adaptacija prostora u objektu "Tina" u ulici Južnomoravskih brigada bb.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za obrazovanje, Predškolska ustanova Pčelica Niš, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

4.2.4.

Ustanova Dečiji centar Niš radiće na:
- omasovljavanju polaznika;
- uvođenju novih sekcija i programa na osnovu interesovanja dece;
- osnivanju isturenih odeljenja;
- opremanju savremenim nastavnim sredstvima.

Tokom godine

Dečiji centar Niš

4.2.5.

Rešavanje imovinsko-pravnog statusa nepokretnosti Dečijeg odmarališta "Divljana"

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Ustanova Divljana

4.2.6.

Uspostavljanje Omladinskog centra kao prostora za okupljanje i delovanje mladih uz uspostvaljanje pratećih sadržaja: hostel, kafić, mala i velika sala i kancelarijski prostor; i osmišljavanje i implementacija sadržaja za mlade.
Izrada, održavanje i ažuriranje sveobuhvatnog Portala za mlade Grada Niša.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Služba za poslove Gradonačelnika

4.3 Socijalna zaštita

Ciljevi socijalne zaštite su efikasni materijalni transferi i razvijena mreža institucija i socijalnih usluga koje mogu da otklone ili ublaže osnovne rizike kojima su građani, posebno marginalizovane grupe, izloženi u aktuelnim uslovima i pruže im neophodnu socijalnu sigurnost .

4.3.1.

Razvijaće se i unapređivati:
- raznovrsne i dostupne usluge lokalne zajednice u skladu sa identifikovanim potrebama i najboljim interesom korisnika uz poštovanje standarda (domski smeštaj za decu bez roditeljskog staranja i decu sa poremećajem u ponašanju -"Male domske zajednice"; Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju kao i sa problemima u ponašanju; Prihvatilište sa Prihvatnom stanicom za decu sa ulice i decu sa poremećajem u ponašanju; Personalna asistencija; Savetovalište za porodicu; Domski smeštaj, Pomoć i nega u kući za odrasle i starije, Klub za stare, Prihvatilište za odrasle i starije i dr.) Sigurna kuća; Narodna kuhinja
- postojeći programi socijalne zaštite ("Razvoj usluge porodični saradnik"; "Tretman muškaraca počinitelja nasilja u partnerskim odnosima"," Unapređenje primene vaspitnih naloga" itd.)
- Uključivanje različitih aktera u pružanju usluga.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za dečiju socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Centar za socijalni rad Sveti Sava, Dom Duško Radović, Sigurna kuća , Gerontološki centar Niš, Škola za osnovno i srednje obrazovanje 14. oktobar, Crveni krst, Fondacija "Novak Đoković" , organizacije civilnog društva itd.

4.3.2.

Stvaranje uslova za/ ili uvođenje novih usluga socijalne zaštite:
-"Unapređenje pristupačnosti Grada Niša", I faza - Projekat "Izrada Strategije pristupačnosti",
- "Za zdravu i čistu životnu i radnu sredinu", I faza, edukacija,
- "Servis personalnih asistenata - SPAN",
- "Lični pratioci školske dece sa invaliditetom" i "Pedagoški asistenti,
- "Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju",
-"Svratište za decu ulice",
- Ažuriranje jedinstvene baze podataka neophodne za reformu sistema socijalne zaštite,
- Organizovan školski prevoz učenika sa smetnjama u razvoju i telesnim invaliditetom;
- Pilot projekat Socijalna asistencija kroz međususedsko iskustvo- SANE (nastavak projekta) i Testiranje i pružanje usluge "pomoć u kući " za 40 korisnika u ruralnim područjima.
- Pedagoški asistenti za pomoć deci sa poteškoćama u razvoju
- Program rehabilitacije za pomoć deci sa poteškoćama u razvoju (hipoterapija, hidroterapija, reedukacija psihomotorike, logopedsko-defektološki tretman)

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, JP Zavod za urbanizam Niš Udruženje "Životna Snaga", organizacije civilnog društva, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom, Škola "14. oktobar", Dom Duško Radović, Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju Mara Niš Centar za socijalni rad Sveti Sava, Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju Mara Niš, Dom Duško Radović, Zavod za vaspitanje dece i omladine, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, Dom zdravlja; Grad Niš, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, GO, Centar za socijalni rad Sveti Sava, Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Niš, MK, Dom zdravlja Niš, Crveni Krst, organizacije civilnog društva Škola "14. oktobar", Specijalna škola sa domom učenika Bubanj, GO Crveni Krst, Regionalni centar za profesionalni razvoj Niš i DECF - Vidin; Grad Niš, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Uprava za obrazovanje, Specijalna škola sa domom učenika Bubanj

4.3.3.

Stvaranje neophodnih uslova, tj. zapošljavanje nedostajućeg kadra, za dobijanje licence za pružanje usluge domskog smeštaja i usluge prihvatilišta za decu i mlade.

Tokom godine

Dom Duško Radović

4.3.4.

Početak usluge Dnevnog boravka za dementne korisnike u Gerontološkom centru Niš.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Gerontološki centar Niš

4.3.5.

Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju Mara Niš iniciraće stvaranje uslova, proširenje poslovnog prostora, opremanje i sl. za uvođenje novih usluga:
- produženog boravka, vikend boravka i predah od roditeljstva;
- inkluzivnog vrtića kroz formiranje inkluzivne grupe sastavljene od zdrave dece i dece sa smetnjama u razvoju

Tokom godine

Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju Mara Niš

4.3.6.

Otpočeće implementacija Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglih , interno raseljenih lica i povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji u Gradu Nišu u periodu 2014 - 2017. god., kroz programe stambenog zbrinjavanja, ekonomskog osnaživanja i dr. programe za rešavanje životnih problema i integracije, odnosno reintegracije ove društveno osetljive grupe u lokalnu zajednicu.

Tokom godine

Komesarijat za izbegla i raseljena lica i migracije Republike Srbije, Grad Niš, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Savet za migracije Grada Niša

4.3.7.

Rešavanje stambenih problema građana pogođenih elementarnom nepogodom - klizištem u selu Mramor i stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih grupa iz programa socijalnog stanovanja.

Tokom godine

Resorna ministarstva i Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju

4.3.8.

Prevencija društveno neprihvatljivih oblika ponašanja (agresivnost, vršnjačko nasilje, međugeneracijska netrpeljivost, skitnja, mobing, trgovina ljudima i dr. oblici kriminala, korupcija ...).

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, ustanove, državni organi, organizacije civilnog društva, PU Niš

4.3.9.

Proširenje aktivnosti i jačanje kapaciteta Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Centra za porodični smeštaj i usvojenje, Centar za socijalni rad Sveti Sava, organizacije civilnog društva

4.3.10.

Realizacija projekta "Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovaniih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji"

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, ENECA i YUROM Centar

4.3.11.

Realizacija projekta "Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovaniih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji"- Resocijalizacija osuđenika, stvaranje mogućnosti zapošljavanja i povećanjem njihovih stručnih sposobnosti

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, ENECA i Kazneno-popravni zavod Niš

4.4 Obrazovanje i vaspitanje i naučno-istraživački rad

Održivi razvoj društva podrazumeva, pored ostalog, unapređenje sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno moderno obrazovanje i neprekidno usavršavanje koje će moći da bude oslonac buduće efikasne i konkurentne privrede zasnovane na znanju.

Osnovni ciljevi u ovoj oblasti su: promena planova i programa rada u školama i na fakultetima, uvođenje novih obrazovnih profila u skladu sa potrebama ekonomskog razvoja, dalje usklađivanje visokog obrazovanja sa zahtevima Bolonjske deklaracije, organizovano istraživanje, uspostavljanje veza između nauke, privrede i preduzetnika koje će biti sistemske i zasnovane na tržištu, stvaranje mnogo većeg broja istraživačko razvojnih funkcionalnih jedinica u privredi, osnivanje naučno-tehnološkog parka i razvojno-inovativnih centara.

4.4.1.

Investiciono-tehničko održavanje i sanacija objekata prema Programu kapitalnog investiranja u nefinansijsku imovinu za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja za 2015. godinu.
- zamena stolarije u OŠ "Ratko Vukićević"
- II faza radova na sanaciji krovova u OŠ "Car Konstantin" i Gimnaziji "Svetozar Marković"

Tokom godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja , Grad Niš, Uprava za obrazovanje, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

4.4.2.

Dogradnja OŠ "Miroslav Antić".
Rekonstrukcija i dogradnja OŠ "Branko Miljković".

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Ministarstvo privrede

4.4.3

Izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju osnovne i srednje škole na području GO Pantelej.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za obrazovanje

4.4.4.

Jačanje kapaciteta i proširenje delatnosti Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.
- Pokretanje inicijative za decentralizaciju polaganja ispita za dozvolu za rad vaspitača, nastavnika i stručnih saradnika sa teritorije jugoistočne i istočne Srbije u Nišu (polaganja ispita za licencu).

Tokom godine

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju

4.4.5.

Izgradnja Univerzitetskog sportskog kompleksa (otvoreni tereni za razne sportove).
Izgradnja Univerzitetske sportske dvorane, izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Tokom godine

Univerzitet u Nišu i Univerzitetski sportski savez Niš

4.4.6.

Nastavak izgradnje novog Studentskog doma kod tehničkih fakulteta.

Tokom godine

Studentski centar Niš

4.4.7.

Implementacija istraživačkih programa Univerziteta u Nišu u MSP:
- Povećanje konkurentnosti putem inovacija u MSP sektoru, koje traže inovaciona rešenja za svoje poslovne aktivnosti,
- Podrška novoosnovanim inovativnim start up privrednim subjektima koji nude novi proizvod, novi proizvodni proces, novu sirovinu ili nov način organizacije poslovanja.

Tokom godine

Univerzitet u Nišu - Centar za transfer tehnologija, Regionalna privredna komora Niš, Sektor malih i srednjih preduzeća

4.4.8.

Stvaranje uslova za rad ogranka SANU u Nišu

Tokom godine

Univerzitet u Nišu i SANU

4.4.9.

Obezbeđivanje adekvatnog prostora za rad Fakulteta umetnosti u Nišu.

Tokom godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

4.4.10.

Adaptacija i sanacija zgrade Prirodno matematičkog fakulteta i stvaranje uslova za preseljenje bio-hemijske laboratorije.

Tokom godine

Prirodno matematički fakultet, Univerzitet u Nišu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

4.4.11.

Podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za obrazovanje

4.4.12.

Razvoj festivala "Nauk nije bauk".

Tokom godine

Gimnazija Svetozar Marković, Grad Niš, Uprava za obrazovanje, škole, univerzitet i fakulteti

4.4.13.

Podrška mladim talentovanim ljudima i razvoju njihovih projekata

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Služba za poslove Gradonačelnika

4.4.14.

Sprovođenje kampanja i informativnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola o budućim potrebama i aktuelnim zanimanjima i potrebama na tržištu rada.

Tokom godine

Grad Niš, Služba za poslove Gradonačelnika, Školska uprava, Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Niš

4.5 Kultura i spomenici kulture

Potpunije i raznovrsnije zadovoljavanje kulturnih potreba građana postići će se obogaćenjem kulturne ponude i podizanjem kapaciteta institucija kulture, zaštitom kulturnog nasleđa i verskih objekata, održavanjem tradicionalnih gradskih i opštinskih manifestacija. Stvoriće se uslovi za razvoj svih vidova profesionalnog i amaterskog kulturnog stvaralaštva.

4.5.1.

Zaštita kulturnog nasleđa i verskih objekata

 

 

4.5.1.1.

Izgradnja, opremanje i održavanje verskih objekata u skladu sa Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2015. godinu, planovima Srpske pravoslavne crkve i potrebama vernika:
1. izgradnja crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Duvaništu.

U toku godine

JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, Srpska pravoslavna crkva

4.5.1.2.

Rekonstrukcija, uređenje, održavanje memorijalnih centara i arheoloških nalazišta
- nastavak arheoloških istraživanja i rekonstrukcija palate sa oktagonom u Gradskom polju,
- nastavak arheoloških iskopavanja na Medijani, Bubnju, Balanici i Humskoj čuki, konzervacija i prezentacija nalazišta,
- završna faza postavljanja specijalne zaštitne konstrukcije na arheološkom nalazištu Medijana
- sanacija zgrade depoa na arheološkom nalazištu Medijana,
- revitalizacija i uređenje prostora Tvrđave,
- nastavak sanacije bedema, niša, ateljea , barutana i Bali Begove džamije u Tvrđavi,
- nastavak sređivanja spomen parka Bubanj,
- istraživanje, konzervacija, zaštita i prezentacija arheološkog lokaliteta Ranohrišćanska nekropola u Jagodin-mali, (na prostoru fabrike "Beneton Srbija").
- Postavljanje novih osmatračnica i nove ograde u Logoru Crveni Krst.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej Niš

4.5.2.

Izgradnja novih, dogradnja i rekonstrukcija objekata institucija kulture
- Rekonstrukcija, dogradnja i nadgradnja zgrade Narodne biblioteke,
- Renoviranje podrumskog prostora u Narodnoj biblioteci,
- Apliciranje ka republičkim institucijama projektom "Nova zgrada muzeja u Nišu",
- Sređivanje prostora stalne memorijalne izložbene postavke Sremac - Miljković,
- Adaptacija zgrade "Apsane" u Tvrđavi za potrebe Istorijskog arhiva,
- Formiranje stolarsko-bravarske radionice Narodnog pozorišta,
- Izrada projektne dokumentacije za adaptaciju i sanaciju zgrade Pozorišta lutaka i početak radova (I faza),
- Sanacija i stavljanje u funkciju celokupnog prostora Engleskog doma, adaptacija postojeće višenamenske bine za kulturna dešavanja i javne manifestacije,
- Izrada projektne dokumentacije za dogradnju foajea u zgradi Niškog simfonijskog orkestra,
- Ugradnja sistema za automatsko gašenje požara u zgradi NKC-a,
- Formiranje spomen sobe Nadežde Petrović u Likovnoj koloniji Sićevo

U toku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Narodno pozorište, Narodna biblioteka Stevan Sremac, GO Pantelej, Niški kulturni centar, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Niški simfonijski orkestar, Pozorište lutaka, Galerija savremene likovne umetnosti, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša

4.5.3.

Završetak radova na rekonstrukciji zgrade starog oficirskog doma

U prvom kvartalu

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Ministarstvo privrede

4.5.4.

Organizovanje, promovisanje i unapređenje stalnih kulturnih manifestacija koje svojim značajem i sadržajem afirmišu grad (Filmski susreti, Horske svečanosti, Likovna kolonija Sićevo, Književna kolonija Sićevo, NIMUS, Majska pesma, Nisomnija, Nišville, Novogodišnji koncert).
- Obeležavanje 50. Godišnjice Filmskih susreta

U toku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu, Niški kulturni centar, Niški simfonijski orkestar, Galerija savremene likovne umetnosti

4.5.5.

Finansiranje programa, umetnika i grupa iz oblasti kulture, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, po izboru Komisije za izbor projekata u kulturi.

U toku godine.

Grad Niš, Uprava za kulturu

4.5.6.

Negovanje i potsticanje svih vidova amaterskog stvaralaštva (obezbeđivanje prostora, opreme za rad KUD, finansiranje putovanja na takmičenja i smotre).

U toku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu

4.5.7.

Nabavka opreme za rad institucija kulture
- Opremanje zgrade Oficirskog doma
- Nabavka knjiga za Narodnu biblioteku Stevan Sremac
- Nabavka knjiga i otkup predmeta za zbirke Narodnog muzeja Niš
- Nabavka kompjuterskog softvera za Narodno pozorište

Utoku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu i ustanove iz oblasti kulture

4.5.8.

Formiranje baze podataka kulturne baštine Niša

U toku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture

4.5.9.

Prezentacija, zaštita i održavanje spomeničkog nasleđa Niša
- Održavanje i fizičko tehničko obezbeđenje kulturno istorijskog nasleđa, spomenika, memorijalnih parkova i grobalja.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu, Narodni muzej, Zavod za zaštitu spomenika kulture

4.5.10.

Obogaćenje kulturne ponude, promocija Niša kao kulturnog centra

trajno

Grad Niš, Uprava za kulturu, ustanove kulture

4.5.11.

Digitalizacija kulturnog nasleđa grada Niša (214 crkvenih matičnih knjiga, zbirki Narodnog muzeja, fondova i građe Istorijskog arhiva, Galerije savremene likovne umetnosti, biblioteke...)

 

Grad Niš, Uprava za kulturu, ustanove kulture

4.5.12.

Organizacija manifestacija koje obogaćuju kulturnu ponudu gradskih opština i grada (Gradska slava, Jelašničko leto, Leto u Banji, Susreti sela, Medijana fest...).

U toku godine

Grad Niš i Gradske Opštine

4.5.13.

Organizovanje Međunarodne kolonije animiranog filma za decu i mlade.

U toku godine

Studenski kulturni centar

4.5.14.

Razvijanje regionalne i međunarodne saradnje u oblasti kulture.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu, ustanove kulture

4.5.15.

Obeležavanje 80 godina od rođenja Branka Miljkovića - objavljivanje njegovih sabranih dela, pratećih tekstova, studija koje se temeljno bave stvaralaštvom i biografije.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu, Niški kulturni centar

4.5.16.

Nabavka ozvučenja za omladinske događaje i za muzičko leto mladih bendova.

U toku godine

Grad Niš, Služba za poslove Gradonačelnika

4.6 Informisanje

4.6.1.

Depolitizovano, pravovremeno i tačno informisanje građana, o događajima od interesa za život i rad lokalne zajednice; medijsko pokrivanje političkih, kulturnih i sportskih događanja.

U toku godine

Grad Niš, Uprave i Službe

4.6.2.

Sprovođenje procedura i postupaka vezanih za projektno finansiranje medija u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za kulturu

4.7 Sport

Potpunije i kvalitetnije zadovoljavanje sportsko-rekreativnih potreba građana postići će se proširenjem kapaciteta sportskih objekata i obogaćenjem ponude sportskih sadržaja. Promovisaće se rekreativno bavljenje sportom kao način zdravog života. Podsticaće se masovni školski i univerzitetski sport kao baza iz koje se regrutuju budući profesionalni sportisti. Podržavaće se razvoj sporta na seoskom području.

4.7.1.

Izgradnja novih sportskih objekata

 

 

4.7.1.1.

Izgradnja rekreacionog bazena u okviru kupališnog kompleksa u "Čairu".

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Sportski centar Čair

4.7.1.2.

Izgradnja fiskulturnih i balon sala u osnovnim i srednjim školama.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, JP Direkcija za izgradnju grada

4.7.1.3.

Opremanje ski staza na Bojaninim vodama.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, JP Skijališta Srbije

4.7.1.4.

Izgradnja novih sportskih objekata privatno javnim partnerstvom.

U toku godine

Grad Niš, Skupština Grada Niša, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, investitori

4.7.2

Izgradnja, rekonstrukcija i sanacija otvorenih sportskih terena na seoskom i gradskom području.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, JP Direkcija za izgradnju grada

4.7.3.

Održavanje i opremanje postojećih sportskih objekata:
- završetak rekonstrukcije gradskog stadiona "Čair"
- radovi na zapadnoj tribini i atletskoj stazi
- održavanje i opremanje postojećih fiskulturnih sala i otvorenih terena osnovnih i srednjih škola,
- osvetljavanje i opremanje otvorenih sportskih terena u okviru stambenih blokova, MK i seoskih naselja.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Sportski centar Čair

4.7.4.

Promovisanje, popularizacija i razvijanje rekreativnog sporta.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport

4.7.5.

Promovisanje i razvijanje školskog i univerzitetskog sporta.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport , Uprava za obrazovanje

4.7.6.

Promocija i popularizacija sporta na seoskom području kroz organizaciju takmičenja u okviru Seoskih olimpijskih igara.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, gradske opštine

4.7.7.

Podrška klubovima i pojedincima koji svojim rezultatima doprinose promociji grada.

trajno

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport

4.7.8.

Uređenje prostora za rekreaciju (biciklističke, trim, roler, skejt staze)
- rekonstrukcija biciklističke staze Niš - Niška Banja,
- Uređenje pešačkih , rekreativnih i staza za trčanje na obali Nišave,
- nastavak trasiranja i uređenja rekreativnih staza na području Kamenički vis - Gradac - Kalafat i u parku prirode Sićevačka klisura.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, gradske opštine

4.7.9.

Stvaranje uslova za razvoj ekstremnih sportova (moto-kros, šuting reli, paraglajding, slobodno penjanje, off-roud...)
- promocija i opremanje paraglajding lokacije Oreovac
- Višegrad stena,
- popravka staze za Šuting reli na izletištu Gradac

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju, gradske opštine

4.7.10.

Izrada Strategije razvoja sporta Grada Niša.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, sportski savezi, sportski klubovi

4.7.11.

Početak radova na sanaciji i rekonstrukciji zatvorenog bazena na Čairu.

U toku godine

Sportski centar Čair, Grad Niš, Uprava za omladinu i sport

4.7.12.

Stvaranje uslova za međunarodno regionalno povezivanje u oblasti sporta u okviru Eurobalkan sport asocijaciji.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Sportski savez Niša

4.7.13

Izgradnja teretana na otvorenom u svim GO.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport

4.7.14.

Korektivna gimnastika za decu uzrasta od 12-15 godina (period ekspanzivnog rasta)

U toku godine

Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, Dom zdravlja Niš, Sportski centar Čair

4.8 Demografski razvoj

Aktivno uključivanje lokalne samouprave u sprovođenje populacione politike kroz sagledavanje individualnih potreba u ostvarivanju roditeljstva (specifične potrebe roditelja i dece) i korišćenje resursa za njihovo zadovoljenje, afirmacija i ostvarivanje celovitog pristupa starenju stanovništva i stvaranje pozitivne populacione klime, osnovni su pravci razvoja u ovoj oblasti.

4.8.1.

Realizacija mera i aktivnosti u oblasti pronatalitetne populacione politike

Tokom godine

Grad Niš, Skupština Grada Niša, Gradonačelnik, Gradsko veće Grada Niša, gradske opštine

4.8.2.

Realizacija mera i aktivnosti Lokalnog akcionog plana za podsticanje rađanja za period 2013-2017. godine Gradske opštine Medijana

Tokom godine

GO Medijana, privatni sektor, donatori, Srpska pravoslavna crkva

4.8.3.

Godišnje utvrđivanje i sprovođenje sistema mera nematerijalne, materijalne i organizacione prirode u cilju podsticanja rađanja dece (naknada troškova za vantelesnu oplodnju, postojeći oblici novčane i materijalne pomoći porodici sa decom, novi oblici pomoći, zapošljavanje trudnica, itd).

Tokom godine

Grad Niš, Skupština Grada Niša, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu

4.8.4.

Reafirmacija uloge lokalne zajednice u brizi o starijim licima, razvoj preventivne funkcije socijalne zaštite, veće učešće neprofitnog i privatnog sektora u izboru usluga, razvoj novih usluga i povećanje obima i kvaliteta postojećih usluga.

Tokom godine

Javni, privatni sektor, organizacije civilnog društva

 

V UPRAVLJANJE

OPŠTI CILJ: Jačanje vertikalne/horizontalne uprave i učešća građana i stejkholdera, implementacija efikasnog sistema za planiranje, politika, monitoringa i evaulaciju.

Podizanjem kapaciteta i nivoa usluga uprave, jačanjem partnerstva javnog, nevladinog i privatnog sektora težiće se ka modernoj, efikasnoj, profesionalnoj i depolitizovanoj upravi u koju građani imaju poverenje i u čijem radu aktivno učestvuju i doprinose razvoju lokalne zajednice.

5.1.

Optimalizacija rada lokalne samouprave

 

 

5.1.1.

Pojednostavljenje procedura i skraćivanje rokova za dobijanje priključaka za infrastrukturu, dozvola za izgradnju novih objekata i legalizaciju postojećih objekata.

U toku godine

Grad Niš, Uprava za planiranje i izgradnju

5.1.2.

Povećanje efikasnosti rada lokalnih inspekcijskih službi i komunalne policije, poboljšanje koordinacije gradskih i republičkih inspekcija i komunalne policije i saradnja sa drugim nadležnim službama.

U toku godine

Republičke i gradske inspekcije, komunalna policija, Skupština Grada Niša, nadležne uprave i javna preduzeća

5.2.

Modernizacija rada uprave u skladu sa praksom rada u EU
- nabavka savremene opreme i sistema komunikacija i uvođenje e-uprave,
- prihvatanje prakse i standarda rada u EU, priprema i edukacija zaposlenih

U toku godine

Uprave i službe Grada

5.3.

Unapređenje partnerskih odnosa
- javnog, privatnog i nevladinog sektora,
- sa partnerima koji učestvuju u lokalnom razvoju,
- sa drugim lokalnim zajednicama u Republici,
- sa građanima,
- sa verskim zajednicama
- sa Vojskom Srbije.

U toku godine

Uprave i službe Grada

5.4.

Unapređenje međunarodne saradnje po modelima EU

U toku godine

Grad Niš, Služba za poslove Gradonačelnika

5.4.1.

Unapređenje bilateralne i prekogranične saradnje
- Realizacija projekata iz susedskog programa koji promoviše i podržava prekograničnu saradnju lokalnih zajednica u oblasti održivog ekonomskog i društvenog razvoja, zaštiti životne sredine, borbi protiv organizovanog kriminala i poboljšanju granične kontrole,
- Učešće u realizaciji podržanih projekata od strane fondova IPA 2014 -2020,

U toku godine

Grad Niš, Resorne gradske Uprave za pojedine oblasti, gradske opštine, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad

5.4.2.

Realizacija projekta "Imovina lokalnih samouprava u procesu EU integracija" iz programa"Exchange 4".

U toku godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Uprava za finansije i izvorne prihode lokalne samouprave

5.4.3.

- Inteziviranje saradnje u okviru EVROBALKAN regiona, Niš - Sofija-Skoplje .

U toku godine

Grad Niš, Skupština Grada Niša, Gradonačelnik, Služba za poslove Gradonačelnika

5.5.

Unapređenje sistema bezbednosti u gradu
- Formiranje Saveta za bezbednost
- Podizanje nivoa svesti o bezbednoj zajednici na području grada u stambenim zgradama i javnim objektima; provera ispravnosti i bezbednosti pri upotrebi elektro, vodovodno-kanalizacionih instalacija, liftova, fasada, krovova, šahti, hidranata, prohodnosti protivpožarnih puteva i dr.,
- Podizanje nivoa bezbednosti u saobraćaju, bolja signalizacija, edukacija stanovništva o propisima u saobraćaju i uključivanje hendikepiranih u saobraćaj,
- Podizanje nivoa bezbednosti u školama, preventivnim i edukativnim programima, sprečavanje vršnjačkog nasilja u školama,
- Kreiranje baze organizacija i institucija od značaja za bezbednost u gradu Nišu.

U toku godine

Grad Niš, Skupština Grada Niša, Gradsko veće Grada Niša, nadležne uprave, PU Niš, Nišavski upravni okrug, Komunalna policija, organizacije civilnog društva, mediji, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad

5.6.

Reorganizacija korišćenja službenih prostorija uprava, gradskih službi i javnih institucija u cilju racionalnog i ekonomičnog korišćenja prostora, kako bi se omogućilo objedinjavanje službi na jednom mestu.

U toku godine

Skupština Grada Niša, Uprava za imovinu grada i inspekcijske poslove

5.7.

Održavanje, adaptacija i rekonstrukcija zgrada uprava i gradskih opština:
- Završna faza rekonstrukcije - klimatizacija zgrade Gradske uprave.

U toku godine

Grad Niš, Služba za održavanje i informatičko-komunikacione tehnologije

5.8.

Reorganizacija i unapređenje funkcionisanja organa i tela lokalne uprave

U toku godine

Skupština Grada Niša

5.9.

Reorganizacija i unapređenje funkcionisanja javnih preduzeća i ustanova direktnih i indirektnih korisnika budžeta

U toku godine

Skupština Grada Niša

5.10.

Redefinisanje načina organizacije GO i MZ

U toku godine

Skupština Grada Niša

5.11.

Edukacija i sertifikacija znanja zaposlenih, izabranih i postavljenih lica.

U toku godine

Skupština Grada Niša, Gradske uprave i službe

5.12.

Unapređenje saradnje sa dijasporom:
- specijalizacija e-servisa za rad sa dijasporom,
- organizovanje i održavanje okruglog stola "Niš i dijaspora",
- povezivanje profesora i stručnjaka iz dijaspore i grada "Okupimo pamet",
- organizovanje razmene studenata i đaka iz dijaspore i njihove prakse,

U toku godine

Grad Niš, Služba za poslove Gradonačelnika

5.13

Stvaranje uslova radi povećanja interesovanja i participacije mladih u procesima donošenja odluka u Gradu.
Podrška razvoju aktivizma, volonterizma i solidarnosti mladih kroz podršku različitim oblicima organizovanja mladih (kancelarije, klubovi, udruženja, njihovom umrežavanju sa različitim institucijama..) i njihovim projektima i inicijativama. Podizanje svesti mladih o volonterizmu kroz edukaciju i volontiranje na gradskim manifestacijama uz dokumentovanje njihovog učešća.

U toku godine

Grad Niš, Služba za poslove Gradonačelnika

5.14.

Stvaranje uslova za afirmaciju i unapređenje rada društvenih organizacija i udruženja građana kao partnera lokalne samouprave (materijalnih, prostornih, oraganizacionih i kadrovskih).

U toku godine

Grad Niš, Skupština Grada Niša, Gradonačelnik, Služba za poslove Gradonačelnika i uprave i službe Grada

5.15.

Uspostavljanje i razvoj jedinstvenog informacionog sistema grada:
- poboljšanje i unapređenje funkcionisanja organa grada, primenom i korišćenjem e-servisa,
- obuka za implementaciju informatičko-komunikacione tehnologije u svim sektorima,
- formiranje baza podataka,
- uvođenje dokument menadžment sistema, sa elektronskom pisarnicom i praćenjem toka kretanja predmeta,
- formiranje internet kancelarija,
- uvođenje sistema za praćenje realizacije budžeta sa javnim nabavkama ,
- unapređenje rada Gradskog pozivnog centra.

U toku godine

Grad Niš, Služba za održavanje i informatičko- komunikacione tehnologije

5.16.

Nastavak aktivnosti na izradi i korišćenju Geografskog informacionog sistema i edukacija kadrova za rad u Geografskom informacionom sistemu,
- razvoj Geografskog informacionog sistema sa modalitetima razmene podataka sa relevantnim subjektima (gradska i republička javna i javna komunalna preduzeća).

U toku godine

Grad Niš, Služba za održavanje i informatičko- komunikacione tehnologije