MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU O SARADNJI MINISTARSTVA GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE REPUBLIKE SRBIJE I UVOZNO-IZVOZNE BANKE KINE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 1/2015)

Ovaj memorandum o razumevanju na izvršenju infrastrukturnih projekata (u daljem tekstu: ovaj memorandum o razumevanju) sačinjen je 17. decembra 2014. godine od strane i između:

Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, sa sedištem u Beogradu, Nemanjina 22-26 (u daljem tekstu Strana A);

i

Uvozno-izvozne banke Kine, sa sedištem u ulici Fu Xing Men Nei br. 30, distrikt Xicheng, Peking 100031, Narodna Republika Kina, (u daljem tekstu Strana B), kao druga strana.

Svaka strana u ovom memorandumu o razumevanju, pojedinačno je označena kao "Strana" a grupno kao "Strane".

Obzirom na to da:

1. su Strane uspostavile dobar odnos kroz prijateljsku saradnju;

2. je Strana A pokazala nameru da ojača saradnju sa Stranom B za izvršenje infrastrukturnih projekata.

Prema tome, Strane se slažu sa sledećim:

Član 1

U okviru ovog memoranduma o razumevanju, Strana A se nada jačanju saradnje sa Stranom B i nastoji da dobije finansijsku pomoć od Strane B za izvršenje infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Član 2

Strana A će odrediti prioritet projekata po sopstvenom nahođenju, uzimajući u obzir njihov značaj i izvodljivost, a potom i dostaviti jedan po jedan predloženi projekat Strani B. Strane će zajednički odlučiti o modelu finansiranja za svaki pojedinačni projekat u skladu sa svojim posebnostima.

Član 3

Organizacija za implementaciju projekta biće izabrana u skladu sa procesom propisanim Članom 5. SPORAZUMA O EKONOMSKOJ I TEHNIČKOJ SARADNJI U OBLASTI INFRASTRUKTURE IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE NARODNE REPUBLIKE KINE, koji je potpisan 20. avgusta 2009. godine u Pekingu.

Strana B trebaće da odobri kvalifikovane kineske izvođače radova. Bilo koji odabrani projekti moraju da ispunjavaju odgovarajuće uslove Strane B.

Član 4

Obe Strane će zadržati sadržaj ovog memoranduma o razumevanju poverljivim i bilo koja od Strana neće moći da ga otkrije bilo kojoj trećoj strani bez prethodne pismene saglasnosti druge Strane.

Član 5

Ovaj memorandum o razumevanju je izjava o namerama Strana za jačanje saradnje i ne predstavlja nikakvu pravnu obavezu u pogledu finansiranja od strane bilo koje od Strana.

Ovaj memorandum o razumevanju stupa na snagu danom potpisivanja.

Ovaj memorandum o razumevanju sačinjen je na engleskom jeziku u dva originalna primerka i u potpunosti je autentičan.

Potpis
Za i u ime:
Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Republike Srbije

 

Potpis
Za i u ime:
Uvozno-izvozne banke Kine

prof. dr Zorana Mihajlović, s.r.

 

Li Rougu, s.r.