ODLUKA

O OBRAZOVANJU SAVETA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE - ZELENI SAVET

("Sl. list grada Užica", br. 38/2014 i 46/2014)

Član 1

Ovom Odlukom Skupština Grada Užica obrazuje Savet za zaštitu i unapređenje životne sredine - Zeleni savet (u daljem tekstu: Savet), radi zaštite i unapređenja životne sredine i održivog razvoja, na teritoriji Grada Užica, i uređuje nadležnost, sastav, način rada i druga pitanja od značaja za rad Saveta u skladu sa Zakonom.

Član 2

Savet se osniva u cilju unapređenja informisanosti građana o stanju životne sredine, podsticanju građanskog učešća u procesu donošenja odluka, unapređenja sprovođenja strategija, programa i planova u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i održivog razvoja, obezbeđivanja uslova, predlaganja i preduzimanje mera u oblastima:

1. zaštite i unapređenja životne sredine i održivog razvoja;

2. zaštite prirodnih vrednosti;

3. unapređenja učešća javnosti u kreiranju politike životne sredine pokretanjem inicijativa;

4. učešća u pripremi odluka i akata koje donose lokalna samouprava i javna preduzeća, a čija primena i sprovođenje ima uticaja na stanje životne sredine, upotrebu prirodnih resursa, izradu planova i programa za upravljanje energijom u cilju razvijanja održive lokalne energetske politike;

5. učešća u izradi planova, programa i drugih pravnih akata koji se bave unapređenjem i zaštitom životne sredine i održivim razvojem;

6. davanja mišljenja na nacrte planova, programa i drugih pravih akata, i neposrednim učešćem u implementaciji akata i sl.

Član 3

Shodno odredbama člana 2. ove Odluke Savet:

- pokreće inicijativu za donošenje odgovarajućeg pravnog akta vezanog za zaštitu i unapređenje životne sredine;

- pokreće inicijativu za izmenu i dopunu postojećeg pravnog akta;

- učestvuje u pripremi izrade predloga akata vezanih za zaštitu životne sredine; i

- daje obrazloženo mišljenje na nacrt odluka, propisa ili akata koji su u postupku usvajanja pred organima lokalne samouprave i upućuje ga organu nadležnom za usvajanje predmetnog akta.

Član 4

Gradska uprave i javna preduzeća su obavezni da u pisanoj formi obaveste Savet o pokretanju postupka izrade upravnih akata, planova i programa čija primena i sprovođenje ima uticaja na stanje životne sredine.

Pre usvajanja akata iz prethodnog stava ovog člana predlozi istih se obavezno dostavljaju Savetu na mišljenje, u pisanoj formi, a preko organa nadležnog za poslove zaštite životne sredine u gradskoj upravi.

Savet u roku od 15 dana, dostavlja nadležnom organu obrazloženo Mišljenje koje je sastavni deo konačne odluke.

Član 5

Savet ima 15 (petnaest) članova koje imenuje Skupština Grada, na period od 4 godine. Za članove Saveta predlažu se kandidati iz reda predstavnika Gradske uprave Grada Užica, obrazovnih institucija, zdravstvenog sektora, privrednog sektora, udruženja (organizacija civilnog društva), kao i predstavnici medija.

Član 6

Kandidate za članove Saveta predlaže ovlašćeni predlagač na sledeći način:

1. Gradonačelnik Grada Užica, člana Gradskog veća koji je zadužen za oblast životne sredine i održivog razvoja.

2. Načelnici gradske uprave Grada Užica predlažu četiri kandidata, po jednog zaposlenog u gradskoj upravi i to na poslovima zaštite životne sredine, inspekcijskim poslovima, poslovima lokalnog ekonomskog razvoja i službe pravne pomoći.

3. Ostale kandidate za članove Saveta predlaže:

- jednog kandidata Dom zdravlja Užice;

- tri kandidata Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom;

- dva kandidata Visoko poslovno tehnička škole Užice - smer zaštita i unapređenje životne sredine;

- jednog kandidata Zavod za javno zdravlja, stručnjak iz oblasti monitoringa vazduha;

- jednog kandidata Regionalna razvojna agencija Užice;

- dva kandidata predstavnici sredstava javnog informisanja iz njihovih redova.

Član 7

Prvu sednicu Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine saziva član Saveta koji je, kao član Gradskog veća, zadužen za poslove zaštite životne sredine i održivog razvoja i predsedava sednicom do izbora Predsednika.

Predsednika Saveta biraju članovi većinom glasova od ukupnog broja članova Saveta, na konstitutivnoj sednici.

Savet ima sekretara, koji obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Saveta, iz reda zaposlenih u gradskoj upravi, koji se bavi pitanjima zaštite životne sredine.

Član 8

Savet radi u sednicama, na kojima prisustvuje većina od ukupnog broja prisutnih članova.

Savet donosi odluke većinom glasova od ukupnog broja članova Saveta.

Svaki član Saveta ima pravo na izdvojeno mišljenje koje se, kao aneks, objavljuje zajedno sa usvojenim dokumentom.

Član 9

Rad Saveta je javan.

U procesu davanja inicijative, uključivanja u izradu i u postupke davanja mišljenja Savet može organizovati javne konsultacije sa zainteresovanom javnošću i građanima.

Na poziv predsednika Saveta, u radu Saveta mogu učestvovati, bez prava glasa, i: stručnjaci iz oblasti životne sredine, drugih relevantnih oblasti i predstavnici javnih preduzeća, kada Savet razmatra pitanja koja su od značaja za neposredno ostvarivanje njihovih prava i interesa u pitanjima zaštite životne sredine.

Član 10

Da bi se obezbedilo učešće šire javnosti, Savet može pozvati predstavnike sredstava javnog informisanja na sednicu Saveta, održavanjem konferencije za štampu, izdavanjem saopštenja, objavljivanjem izveštaja o radu Saveta, i dokumenata koje Savet izrađuje na internet sajtu Grada, kao i na drugi pogodan način za informisanje građana.

O radu Saveta Predsednik istog dostavlja godišnji izveštaj Skupštini Grada.

Član 11

Skupština grada Užica kao oblik učešća javnosti u donošenju odluka u ovoj oblasti, ovom Odlukom ustanovljava institut pod nazivom "Zelena skupštinska stolica".

Institutom "Zelena skupštinska stolica" ustanovljava se obaveza predsednika Skupštine grada da pozove ovlašćenog predstavnika Saveta na svaku sednicu Skupštine grada, na čijem dnevnom redu se nalaze pitanja iz oblasti zaštite životne sredine obezbedi mu skupštinsku stolicu u prvom redu sale u kojoj se održava sednica, koja je vidno označene kao "Zelena stolica", na kojoj niko nema pravo da sedi, osim ovlašćenog predstavnika Saveta i koja ostaje prazna ukoliko isti nije prisutan na sednici.

Skupština grada obavezna je da u okviru ovog instituta, pri razmatranju i donošenju odluka koje se neposredno tiču, ili se mogu ticati zaštite, unapređenja i razvoja životne sredine, obezbedi ovlašćenom predstavniku Saveta učešće u raspravi bez prava odlučivanja.

Član 12

Grad Užice obezbeđuje neophodne uslove za rad Saveta, prostor, inventar i sl.

Sredstva za rad i aktivnosti Saveta, obezbeđuju se u budžetu Grada Užica, putem donacija i projekata finansiranih od strane međunarodnih i domaćih donatora.

Za svoj rad članovi Saveta ne primaju finansijsku nadoknadu.

Član 13

Postupak razrešenja i prestanka mandata člana Saveta vrši se na način i po postupku utvrđenom za izbor i imenovanje.

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o obrazovanju Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine

("Sl. list grada Užica", br. 46/2014)

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".