ODLUKA

O NAČINU I POSTUPKU KONSTITUISANJA SLUŽBENOSTI PROLAZA NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU KOJE JE JAVNA SVOJINA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 32/2014)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak konstituisanja službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva, uređuje se pitanje naknade za konstituisanje službenosti prolaza, obaveze investitora odnosno vlasnika povlasnog dobra u čijem interesu se konstituiše službenost prolaza, uređuje se plaćanje naknade, uslovi i slučajevi kada se naknada ne plaća, kao i druga pitanja vezana za konstituisanje službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva.

Član 2

Gradsko veće grada Kraljeva donosi rešenje o konstituisanju službenosti prolaza radi izgradnje mreža koje su linijski vodovi za potrebe izgradnje elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, ribnjaka, kablovskih distributivnih sistema, drugih optičkih sistema i sličnih objekata.

Na osnovu rešenja iz stava 1. ovoga člana zaključuje se ugovor između grada Kraljeva kao vlasnika poslužnog dobra i investitora kao vlasnika povlasnog dobra kojim se bliže uređuju međusobni odnosi povodom konstituisanja službenosti prolaza i to u roku od godinu dana od dana donošenja rešenja.

Rešenjem iz stava 1. ovoga člana određuje se i da gradonačelnik grada Kraljeva zaključuje ugovor o konstituisanju službenosti prolaza u ime grada Kraljeva.

Gradonačelnik grada Kraljeva donosi odluku iz stava 1. ovoga člana u hitnim slučajevima radi preduzimanja mera kojima se otklanja neposredna opasnost za život i zdravlje ljudi, okolinu, životnu sredinu, saobraćaj i sl.

Član 3

Odeljenje Gradske uprave grada Kraljeva nadležno za poslove upisa i evidentiranja javne svojine prima zahteve vlasnika povlasnog dobra za konstituisanje službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva, obavlja administrativno-tehničke poslove u postupcima konstituisanja službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva, evidentira sve odluke vezane za konstituisanje službenosti prolaza tako što se upisuju podaci potrebni za identifikaciju nepokretnosti na kojima se konstituiše službenost prolaza, podaci o vlasniku povlasnog dobra, lokacijska, građevinska i upotrebna dozvola, vrši obračun visine naknade za konstituisanje službenosti prolaza i evidentira druge podatke koji su od značaja.

Investitor izgradnje objekata iz člana 2. stav 1. ove odluke uz zahtev za konstituisanje službenosti prolaza za izgradnju mreže kao linijskog voda za potrebe ovih objekata podnosi dokaze o vlasništvu povlasnog dobra na parceli namenjenoj izgradnji, odnosno drugi dokaz o rešenim imovinskim odnosima na zemljištu na kome se gradi mašinsko postrojenje i slično, kopiju plana i vlasničke listove za parcele koje su poslužno dobro, a koje su javna svojina grada Kraljeva, saobraćajno-tehničke uslove koje izdaje JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva ukoliko linijski vod ide opštinskim ili nekategorisanim putevima, lokacijske uslove izdate od strane organa nadležnog za poslove urbanizma i građevinarstva, izvod iz projektne dokumentacije kojim dokazuje da se službenost prolaza vrši na način kojim se najmanje opterećuje poslužno dobro, nalaz i mišljenje sudskog veštaka geodetske struke o dužini linijskog voda, izvod iz sudskog registra, odnosno rešenje Agencije za privredne registre, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a nakon zaključenja ugovora podnosi zahtev organu nadležnom za poslove državnog premera i katastra za upis tereta o konstituisanju službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je u javnoj svojini grada Kraljeva i obaveštava Odeljenje Gradske uprave grada Kraljeva nadležno za poslove upisa i evidentiranja javne svojine o podnetom zahtevu.

Investitor izgradnje objekata iz člana 2. stav 1. ove odluke uz zahtev za konstituisanje službenosti prolaza na neizgrađenom građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Kraljeva dostavlja i nalaz i mišljenje sudskog veštaka građevinske ili geodetske struke, odnosno ovlašćenog privrednog društva ili drugog pravnog lica registrovanog za obavljanje veštačenja o načinu konstituisanja službenosti prolaza kojim se najmanje opterećuje poslužno dobro i to sa grafičkim i tekstualnim prilogom.

Investitor izgradnje mreže koja je linijski vod koji služi za komunalno i infrastrukturno opremanje podnosi dokumentaciju iz stava 2. ovoga člana izuzev dokaza o vlasništvu povlasnog dobra.

Član 4

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza određuje se u iznosu dinarske protivvrednosti 2 (dva) evra ukoliko se radi o izgradnji mreže kao linijskog voda koji služi izgradnji objekata iz člana 2. stav 1. ove odluke.

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza plaća se pre zaključenja ugovora o konstituisanju službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva, i to prema zvaničnom srednjem kursu evra objavljenom od strane Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

Član 5

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza u slučajevima kada se radi o mreži koja je linijski vod koji služi komunalnom ili infrastrukrutnom opremanju plaća se u zavisnosti od zone utvrđene odlukom grada Kraljeva kojom se uređuju elementi kod utvrđivanja poreza na imovinu i to:

1. Prva zona - 2 evra u dinarskoj protivvrednosti;

2. Druga zona - 1 evro u dinarskoj protivvrednosti;

3. Treća zona - 0,5 evra, nula pedeset evra u dinarskoj protivvrednosti;

4. Četvrta zona - bez naknade.

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza plaća se pre zaključenja ugovora o konstituisanju službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva i to prema zvaničnom srednjem kursu evra objavljenom od strane Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

Član 6

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza se ne plaća ukoliko se radi o mreži koja je javna svojina grada Kraljeva kada se gradi za potrebe organa i organizacija čiji je osnivač grad Kraljevo.

Član 7

Rešenje koje donosi Gradsko veće grada Kraljeva o konstituisanju službenosti prolaza služi kao jedan od dokaza o rešenim imovinsko pravnim odnosima.

Ugovor o konstituisanju službenosti prolaza je jedan od uslova za izdavanje građevinske dozvole i njime se predviđaju obaveze investitora - vlasnika povlasnog dobra da ispuni saobraćajno-tehničke uslove od upravljača puta u slučaju da linijski vod ide opštinskim ili nekategorisanim putem i propisima koji regulišu ovu oblast, da radove izvede u skladu sa projektnom dokumentacijom i propisima koji regulišu ovu oblast, da radove izvede sa pažnjom dobrog domaćina, da zemljište dovede u prvobitno stanje po završetku radova, da mreže održava u ispravnom stanju, da se mreže postavljaju podzemno i to po pravilu u zaštitnom pojasu puta, da radove izvrši u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti građevinske dozvole, kao i da ispuni druge uslove, odnosno obaveze predviđene zakonom, odnosno odlukama grada Kraljeva ili drugim propisima.

Član 8

Gradsko veće grada Kraljeva može dati saglasnost za konstituisanje službenosti prolaza bez naknade radi izgradnje linijskog infrastrukturnog objekta, odnosno komunalnog infrastrukturnog objekta kada je podnosilac zahteva organ ili organizacija čiji je osnivač Republika Srbija, kada za to postoje opravdani razlozi koji se tiču poboljšanja životnog standarda većeg broja lica, pod uslovom da se dostave dokazi iz projektne dokumentacije da se na taj način najmanje opterećuje poslužno dobro, kao i drugi potrebni dokazi, kao i u drugim opravdanim slučajevima kada je podnosilac zahteva neko drugo lice, a radi se o izgradnji linijskog infrastrukturnog objekta, odnosno komunalnog infrastrukturnog objekta koji će biti javna svojina ili kada za to postoje opravdani razlozi.

Član 9

JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva daje saglasnost za konstituisanje službenosti prolaza za priključke na linijske vodove koji su na opštinskim i nekategorisanim putevima pod uslovom da dužina ovih vodova ne prelazi 10 m.

Član 10

Odredbe ove odluke primenjivaće se i u slučajevima kada je na građevinskom zemljištu grad Kraljevo upisan kao korisnik ili držalac.

Ukoliko se službenost prolaza konstituiše na poljoprivrednom zemljištu onda se primenjuju posebni propisi kojima se predviđa saglasnost ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede.

Ukoliko je grad Kraljevo zajedničar sa drugim licima koji su suvlasnici ili sukorisnici, onda je potrebna saglasnost ovih lica za konstituisanje službenosti prolaza, odnosno neki drugi dokaz o rešenim imovinskim odnosima sa ovim licima povodom konstituisanja službenosti prolaza.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".