PRAVILNIK

O NAČINU I METODAMA HVATANJA I ZBRINJAVANJA NAPUŠTENIH PASA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 52/2014)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Poslovi hvatanja i zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica i napuštenih životinja na teritoriji Grada Zaječara, obavljaju se na human, siguran i efikasan način, pri čemu se vodi računa o izazivanju stepena osećanja bola, patnje straha i stresa kod životinja.

O hvatanju pasa lutalica i napuštenih životinja nadležni organi i R.J. Zoohigijene JKP "Higijena Zaječar" Zaječar dužni su da redovno obaveštavaju javnost i da vode urednu evidenciju o uhvaćenim životinjama na osnovu zakona i podzakonskih akata.

HVATANJE PASA

Član 2

Neposredni izvršioci tj. osobe koje vrše poslove hvatanja moraju biti obučeni i opremljeni za ovaj posao.

Pre samog hvatanja neophodno je izvršiti procenu situacije i moguće reakcije životinje na samu akciju.

Prethodno treba izvršiti posmatranje psa, proceniti njegovo stanje, pretpostaviti moguću reakciju ili eventualni napad, pravac kretanja i sl. Prilikom ove procene situacije službeno lice mora biti smireno, pažljivo i opušteno i na taj način mora prići psu, lagano se približavajući i saginjući. Obraćanje životinji se obavlja umerenim i tihim glasom, nikad direktno ispred glave psa, već nekoliko koraka sa bočne strane i ukoliko pas preteći reaguje treba zastati, a zatim ponovo pokušati da smirenim glasom nastavi sa obraćanjem životinji.

Ukoliko je to moguće, psa bi trebalo primamiti hranom ili dozivanjem - ili bi ga trebalo na ovaj način navesti da uđe u ograđeni prostor, gde ga je mnogo lakše uhvatiti.

U slučaju da se pas približava, čovek mora ostati miran i mora prihvatiti kontakt i polako pokušati da ga prihvati ili da mu stavi povodnik - odnosno specijalnu omču za hvatanje.

U slučaju da pas pokuša da pobegne trebalo bi ostati miran i nikako ne trčati, vikati i pokušati nasilno hvatanje, zatim bi trebalo pratiti njegovo kretanje i strpljivo ponoviti postupak hvatanja.

OPREMA ZA HVATANJE PASA

Član 3

Osobe koje vrše poslove hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja moraju nositi odgovarajuću odeću i obuću, a u zavisnosti od procesa rada za koji su angažovani.

Služba komunalne zoohigijene redovno obezbeđuje i stara se o higijensko - tehničkim sredstvima i zaštitnoj opremi, odeći obući radnika, a u skladu sa propisima.

Opis i izgled opreme nalazi se u aneksu A, koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Član 4

Za humano i bezbedno hvatanje pasa lutalica mogu se koristiti sledeća sredstva i oprema:

- Sajle za pse sa pokretnom omčom (sajla mora biti obložena gumom ili sličnim materijalom, kako bi hvatanje bilo što bezbolnije)

- Poluga sa pokretnom omčom (omča mora biti obložena gumom ili sličnim materijalom ili mora biti napravljena od istog) - za hvatanje agresivnijih pasa

- Kaiš i povodnik (za hvatanje mirnijih pasa)

- Meredov - mreža (za hvatanje manjih i agresivnih pasa)

- Dugačka mreža (za hvatanje pasa koji su agresivni, a koji se nalaze u ograđenom prostoru)

- Kavezi - zamke sa oprugom koja zatvara vrata kaveza korpe i oprema za fiksiranje čeljusti

- Farmaceutska sredstva (za hvatanje pasa koji se ne mogu uhvatiti jednom od uobičajenih metoda) npr. puška sa uspavljujućim strelicama i sl.

Pri hvatanju pasa sajlama mora se voditi računa da se vrat psa ili mačke ne stegne jako i da ne dođe do gušenja psa. Pri korišćenju farmaceutskih sredstava mora se voditi računa o doziranju, a ova sredstva može propisati samo veterinar i to na osnovu uvida u izgled napuštene životinje na terenu.

PREVOZ UHVAĆENIH ŽIVOTINJA

Član 5

Transportno sredstvo koje se koristi za prevoz uhvaćenih životinja mora biti prilagođeno za ovu namenu i na odgovarajući način opremljeno - o čemu se obavezno pribavlja atest ovlašćene institucije.

Ovakvo vozilo mora imati dobru ventilaciju i mora da pruži zaštitu uhvaćenim životinjama od spoljašnjih uticaja.

Transportno sredstvo se mora redovno čistiti i dezinfikovati.

Kavezi koji se nalaze u transportnom sredstvu i u koje se smeštaju uhvaćene životinje trebalo bi da budu pokretni, kako bi se životinje lakše smeštale u njih - odnosno kako bi se izbeglo dizanje životinja i njihovo ubacivanje u fiksirane kaveze u vozilu, odnosno kako bi se izbeglo njihovo povređivanje do kojeg može doći ukoliko se životinje dižu i ubacuju u kavez dok su na sajli za hvatanje.

Član 6

Prateću opremu u transportnom sredstvu čine:

- kaiševi, povodnici

- hvataljke za pse / mačke

- kavezi / zamke za pse i mačke

- transportni kavezi za pse / mačke

- korpe ili kavezi za kučiće

- zaštitne korpe za čeljusti

- hrana i voda za pse i mačke

- ventilator

- izvor svetlosti u transportnom sredstvu

- prva pomoć za životinje

- prva pomoć za ljude.

Član 7

Smeštanje pasa u transportno sredstvo vrši se tako da se mirni psi smeštaju u pozadinu prevoznog sredstva, a agresivni psi se obavezno prevoze u kavezima. Broj pasa u kavezima mora biti usklađen sa veličinom i temperamentom psa, odnosno u skladu sa njegovim ponašanjem.

Izvođenje pasa iz vozila se obavlja u prihvatilištu uz posebne mere sa agresivnim psima i životinjama koje su tretirane farmaceutskim sredstvima, kao i onim koje su u lošem zdravstvenom ili fizičkom stanju.

PRIHVATANJE I TRETMAN ŽIVOTINJA U PRIHVATILIŠTU

Član 8

Uhvaćeni psi i mačke se dopremaju u prihvatilište i smeštaju u bokseve, gde se odmah, a najduže posle 3 dana vrši trijažni pregled. U ovom periodu se daje mogućnost vlasnicima da pronađu i preuzmu svoje izgubljene kućne ljubimce.

Životinje se mogu zadržati u karantinu do 14 dana - ukoliko to odredi nadležni organ veterinarske inspekcije. Životinje koje prođu trijažni pregled se moraju držati u prihvatilištu onoliko dugo koliko to propisuje Zakon o dobrobiti životinja ili Zakon o veterinarstvu.

Član 9

Nakon perioda od najviše 3 (tri) radna dana koje životinje provode u prihvatilištu obavlja se trijažni pregled pasa i mačaka koji obavlja veterinar. Ovaj postupak podrazumeva zdravstveni pregled i procenu lica koje pregleda životinje da se životinja svrsta u jednu od grupa, odnosno sa njima se postupa u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa na teritoriji grada Zaječara:

1. vraćanje vlasnicima

2. udomljavanje (kod pojedinaca ili u azile)

3. sterilizacija

4. lečenje i smeštanje u prihvatilište

5. puštanje na prvobitna staništa - uz prethodnu sterilizaciju, vakcinaciju i obeležavanje

6. eutanazija, u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Član 10

Vraćanje vlasnicima ili udomljavanje vrši se uz prethodno popunjavanje obrasca za preuzimanje psa ili mačke. Vlasnici su dužni da u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja dokažu da je životinja u njihovom vlasništvu i da to potkrepe sa što više dokaza koji će se čuvati u dokumentaciji R.J. Zoohigijena JKP "Higijena Zaječar" Zaječar.

Potencijalnim vlasnicima se ukazuje na njihove obaveze i njihovu odgovornost kao držalaca životinja. Udomljene životinje moraju biti obeležene i vakcinisane (ukoliko već nisu), a novim držaocima trebalo bi udomljavati isključivo sterilisane životinje.

Sterilizaciju vrši veterinar specijalista ili veterinar koji je obučen za izvršavanje ovog hirurškog zahvata. a u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i na osnovu ugovora sklopljenim u skladu sa važećim zakonskim propisima. Sterilizacija se vrši prema programu sterilizacije koji se usvaja na gradskom nivou, a na predlog Tima za rešavanje problema napuštenih životinja na teritoriji grada Zaječara.

Puštanje na prvobitna staništa se vrši ukoliko postoji lice koje će biti odgovorno za vraćenu životinju (hranjenje, vakcinacija), ili izuzetno u slučajevima kada se proceni da će vraćena životinja moći da se snađe u sredini u koju se vraća (gradski pas).

Eutanaziju obavlja veterinar i to isključivo intravenskim davanjem smrtonosne doze zakonom propisanih supstanci (T61 i sl.), koja izazivaju brzu i bezbolnu smrt. Eutanazija se vrši uz prethodno davanje odgovarajuće doze izložena što manjem stresu i strahu u trenutku davanja smrtonosne injekcije, a ovaj postupak takođe olakšava intravensko ubrizgavanje sredstva za eutanaziju. Veterinar koji vrši eutanaziju životinja iz prihvatilišta mora da vodi evidenciju o svakoj eutanaziranoj životinji, čiji sastavni deo mora da bude i tačan razlog eutanazije, vreme eutanazije i ostala zapažanja stručnog lica. Pre eutanazije životinje neophodno je obaviti sve neophodne preglede, prikupiti sve podatke i informacije o bolesti i stanju životinje i celu proceduru eutanazije neophodno je propratiti foto ili video materijalom koji ukazuje na razloge za eutanaziju životinje. Takođe se mora obaviti konsultacija pre eutanazije životinje sa stručnom osobom iz društva za zaštitu životinja koja će dati mišljenje o svakom slučaju pojedinačno.

Postupak eutanazije može se izvršiti samo u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i to nad:

- agresivnim i opasnim životinjama

- veoma starim životinjama

- bolesnim životinjama čija bolest nije izlečiva.

Član 11

Posle svake akcije hvatanja pasa R.J. Zoohigijena "Higijena Zaječar" Zaječar sačinjava zapisnik koji sadrži sledeće podatke:

- datum hvatanja

- mesto hvatanja

- ukupan broj uhvaćenih životinja

- broj pasa koje su preuzeli vlasnici

- broj pasa koji su udomljeni

- broj pasa preostalih u prihvatilištu

- kratak opis svake uhvaćene jedinke (vrsta, pol, veličina, boja dlake, opis šara, posebni znaci, identifikacione oznake - ako postoje)

- jasnu fotografiju psa ili mačke

- tretman na koji je životinja upućena

- vreme boravka u prihvatilištu

- detaljne podatke o odlasku životinje iz prihvatilišta (preuzete od vlasnika, udomljene, sterilisane, vraćene na prvobitnu lokaciju, eutanazirane).

Član 12

Sve životinje koje se podvrgavaju tretmanu u prihvatilištu se obavezno uvode u registar kompjuterske evidencije, foto-evidentiraju, obeležavaju mikročipom (u skladu sa Pravilnikom o načinu obeležavanja i registraciji pasa i mačaka "Sl. glasnik RS", br. 23/12).

Član 13

Prihvatilište se mora redovno čistiti i dezinfikovati, mora biti pristupačno i otvoreno za posetioce kako bi oni što lakše izabrali psa koji im odgovara ili preuzeli svog izgubljenog kućnog ljubimca.

Životinje se moraju redovno hraniti, a voda im se mora menjati najmanje jednom dnevno - a po potrebi i češće, zavisno od godišnjeg doba. Posude za vodu i hranu moraju se prati najmanje 3 puta nedeljno.

Služba koja vrši posao hvatanja u zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka dužno je da odredi odgovorno lice koje će se starati o higijeni u boksevima, kao i o redovnom pojenju i hranjenju životinja u prihvatilištu.

Broj pasa u jednom boksu ne sme prelaziti broj od tri odrasle jedinke (dve u slučaju da je površina boksa manja od 8 metara kvadratnih).

Agresivne i bolesne pse trebalo bi držati izolovane od ostalih pasa, kako bi se izbeglo povređivanje drugih jedinki u boksu.

Rad prihvatilišta mora biti usklađen sa zakonskim propisima Republike Srbije, Zakonom o dobrobiti životinja i mora biti javan i transparentan.

Neophodno je omogućiti nesmetan uvid u stanje u prihvatilištu organizacijama za zaštitu životinja.

Ovaj Pravilnik objaviti u ("Sl. listu Grada Zaječara").

Napomene

Aneks A, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nije objavljen u "Sl. listu grada Zaječara", br. 52/2014.