ODLUKA
O FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI

("Sl. list grada Kraljeva", br. 20/2011 i 32/2014)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se finansiranje troškova redovnog rada političkih stranaka, koalicija i grupa građana (u daljem tekstu: politički subjekti), čiji su kandidati izabrani za odbornike u Skupštini grada Kraljeva, finansiranje troškova izborne kampanje političkih subjekata, nadležnost organa za raspoređivanje sredstava, rokovi za prenos sredstava, izborno jemstvo i drugo.

Član 2

Sredstva ostvarena u skladu sa ovom odlukom mogu se koristiti za finansiranje troškova vezanih za:

1) redovan rad političkih subjekata čiji su kandidati izabrani za odbornike u Skupštini grada Kraljeva i

2) izbornu kampanju za izbor odbornika Skupštine grada Kraljeva.

Član 3

Sredstva za finansiranje aktivnosti iz člana 2. ove odluke mogu se sticati iz javnih i privatnih izvora.

Javne izvore čine novčana sredstva, usluge i dobra koje daje grad Kraljevo, njegovi organi, kao i organizacije čiji je on osnivač.

Politička stranka, koja stekne nepokretnu imovinu sredstvima iz javnih izvora, tu imovinu može koristiti isključivo za sprovođenje svojih političkih aktivnosti.

Privatni izvori su uređeni i ostvaruju se u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti (u daljem tekstu: Zakon).

Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste se za funkcionisanje i propagiranje ideje političkog subjekta u skladu sa zakonom.

Član 4

Novčana sredstva iz javnih izvora su sredstva budžeta grada Kraljeva, koja se obezbeđuju za finansiranje redovnog rada političkih subjekata čiji su kandidati izabrani za odbornike u Skupštini grada Kraljeva, određuju se na nivou od 0,105% poreskih prihoda budžeta grada Kraljeva.

Sredstva iz stava 1. ovog člana raspodeljuju se političkim subjektima koji su osvojili mandate odbornika u Skupštini grada Kraljeva srazmerno broju glasova, pri čemu se broj glasova koji služi kao osnovica za raspodelu sredstava obračunava na sledeći način:

- broj glasova do 5% važećih glasova svih birača koji su glasali množi koeficijentom 1,5;

- broj glasova preko 5% važećih glasova svih birača koji su glasali množi koeficijentom 1.

Sredstva koja dobije politički subjekat koji je na izborima nastupao kao koalicija, dele se prema koalicionom ugovoru.

Gradsko veće grada Kraljeva, na osnovu podataka koje mu dostavi Izborna komisija grada Kraljeva, rešenjem utvrđuje pripadajuće godišnje iznose za finansiranje redovnog rada političkih stranaka, na predlog unutrašnje organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za poslove finansija, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Srazmerni deo sredstava, u iznosima utvrđenim rešenjem iz stava 3. ovog člana, prenosi se političkim subjektima svakog meseca, do desetog dana u mesecu za prethodni mesec, na tekući račun za finansiranje redovnog rada političkog subjekta.

Politički subjekat koji se finansira iz sredstava budžeta grada Kraljeva obavezan je da nadležnoj unutrašnjoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva za poslove finansija blagovremeno dostavi podatke o svom tekućem računu.

Član 5

Usluge i dobra koje daje grad Kraljevo, njegovi organi i organizacije čiji je osnivač, daju se pod jednakim uslovima svim političim subjektima, a postupak i način davanja uređuju se posebnom odlukom Gradskog veća grada Kraljeva.

Član 6

Troškovi izborne kampanje su troškovi političke aktivnosti u toku izborne kampanje.

Sredstva za finansiranje troškova izborne kampanje obezbeđuju se u godini u kojoj se održavaju redovni izbori, u iznosu od 0,07% poreskih prihoda budžeta grada Kraljeva za godinu za koju se budžet donosi.

Sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste se i za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa zakonom.

U slučaju održavanja vanrednih izbora potrebna sredstva iz stava 2. ovog člana obezbeđuju se iz budžeta grada Kraljeva.

Član 7

Sredstva iz člana 6. stav 2. ove odluke u visini od 20%, raspoređuju se u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista koji su prilikom podnošenja izborne liste dali izjavu da će koristiti sredstva iz budžeta grada Kraljeva za pokriće troškova izborne kampanje, a uplaćuju se u roku od 5 dana od dana proglašenja svih izbornih listi.

Preostali deo sredstava iz člana 6. stav 2. ove odluke u visini od 80%, dodeljuje se podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, srazmerno broju osvojenih mandata, u roku od 5 dana od dana proglašenja izbornih rezultata, bez obzira da li su koristili sredstva iz budžeta grada Kraljeva za pokriće troškova izborne kampanje.

Gradsko veće grada Kraljeva rešenjem utvrđuje pripadajuće iznose podnosiocima proglašenih izbornih lista i podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, na osnovu podataka koje mu dostavi Izborna komisija grada Kraljeva, na predlog unutrašnje organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za poslove finansija.

Sredstva za finansiranje troškova izborne kampanje prenose se korisnicima iz stavova 1. i 2. ovog člana u navedenim rokovima na poseban tekući račun koji se, shodno Zakonu, ne može koristiti u druge svrhe.

Korisnici sredstava iz ovog člana odluke, obavezni su da nadležnoj unutrašnjoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva za poslove finansija, blagovremeno dostave podatke o svojim tekućim računima.

Član 8

Politički subjekat, koji je dao izjavu da namerava da koristi sredstva iz budžeta grada Kraljeva za pokriće troškova izborne kampanje, dužan je da položi izborno jemstvo, u visini sredstava iz člana 7. stav 1. ove odluke, raspoređenih tom političkom subjektu.

Izborno jemstvo se sastoji u polaganju gotovog novca, bankarske garancije, državnih hartija od vrednosti ili u stavljanju hipoteke na nepokretnoj imovini lica koje daje jemstvo.

Sredstva izbornog jemstva se dostavljaju ili polažu kod nadležne unutrašnje organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva za poslove finansija, u roku od 3 dana od dana proglašenja svih izbornih lista.

Ukoliko podnosioci izbornih lista koji su dali izjavu da će koristiti sredstva iz budžeta grada Kraljeva za pokriće troškova izborne kampanje ne polože jemstvo u navedenom roku, deo sredstava raspoređen tim podnosiocima izbornih lista, prenosi se u preostali deo sredstava određen članom 7. stav 2. ove odluke.

Član 9

Politički subjekat koji na izborima osvoji najmanje 1% važećih glasova, ima pravo na povraćaj izbornog jemstva u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata.

Na osnovu podataka koje joj dostavi Izborna komisija grada Kraljeva, nadležna unutrašnja organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva za poslove finansija izvršiće povraćaj izbornog jemstva političkom subjektu iz stava 1. ovog člana.

Politički subjekat koji osvoji manje od 1% glasova na izborima, dužan je da vrati dobijena sredstva za koja je položio izborno jemstvo u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata, a u suprotnom, grad Kraljevo će izvršiti povraćaj sredstava iz položenog izbornog jemstva.

Član 10

Politički subjekat koji učestvuje u izbornoj kampanji dužan je da Agenciji za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu: Agencija), podnese izveštaj o troškovima izborne kampanje, u skladu sa zakonom.

Sva sredstva dobijena iz budžeta grada Kraljeva koja nije potrošio u toku izborne kampanje, politički subjekat je dužan da uplati u budžet grada Kraljeva do dana podnošenja navedenog izveštaja.

Član 11

Gradsko veće grada Kraljeva, na zahtev Agencije, donosi odluku o privremenoj obustavi prenosa sredstava iz budžeta grada Kraljeva političkom subjektu protiv koga je pokrenut krivični ili prekršajni postupak, do donošenja pravosnažne odluke u krivičnom, odnosno prekršajnom postupku.

Protiv odluke iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva, u roku od 8 dana od dana prijema navedene odluke.

Protiv odluke Gradskog veća grada Kraljeva donetoj po žalbi može se pokrenuti upravni spor.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o finansiranju političkih stranaka, broj 011-6/2004 od 25. marta 2004. godine ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 8/04), izuzev člana 4. stavovi 1. i 2. koji prestaju da važe 1. jula 2012. godine.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", osim člana 4. odluke koji stupa na snagu 1. jula 2012. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o finansiranju političkih aktivnosti

("Sl. list grada Kraljeva", br. 32/2014)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".