ODLUKA

O PRAVOBRANILAŠTVU GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 51/2014)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se delokrug, organizacija i rad Pravobranilaštva Grada Zaječara (u daljem tekst: Pravobranilaštvo).

I - DELOKRUG

Član 2

Pravobranilaštvo obavlja poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Grada Zaječara, njenih organa i organizacija i drugih pravnih lica koja vrše poslove od interesa za Grad Zaječar i čije se finansiranje obezbeđuje u budžetu Grada Zaječara.

Pravobranilaštvo može zastupati i druga pravna lica na njihov zahtev, ukoliko to nije u suprotnosti sa interesima subjekta iz stava 1. ovog člana.

Član 3

Pravobranilaštvo je samostalni organ koji u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima, radi ostvarivanja imovinskih prava i interesa Grada Zaječara, njenih organa i organizacija koje se finansiraju iz budžeta Grada, kao i drugih pravnih lica koje zastupa.

U zastupanju subjekata iz prethodnog stava Pravobranilaštvo ima položaj zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

Član 4

Pravobranilaštvo pre pokretanja parnice ili drugog postupka može preduzeti potrebne mere radi sporazumnog rešavanja spornog odnosa u slučajevima u kojima to priroda spora dopušta.

Pravno ili fizičko lice koje ima nameru da pokreće postupak protiv Grada Zaječara ili pravnog lica čija imovinska prava i interese zastupa Pravobranilaštvo, može se obratiti Pravobranilaštvu sa predlogom za sporazumno rešavanje spornih odnosa. O preduzetim merama Pravobranilaštvo je dužno da obavesti podnosioca u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Član 5

Pravobranilaštvo u postupcima pred sudovima, upravnim i drugim nadležnim organima, zastupa Grad i druga pravna lica iz člana 3 ove Odluke radi zaštite njihovih imovinskih prava i interesa, prati i proučava pravna pitanja od značaja za rad organa i pravnog lica koje zastupa, kao i pitanja u vezi sa primenom zakona i podzakonskih akata koja su od značaja za postupanje u postupcima u kojima učestvuje pravobranilaštvo. Pravobranilaštvo daje pravnim licima čija imovinska prava i interese zastupa, na njihov zahtev, pravna mišljenja prilikom zaključivanja ugovora, posebno ugovora iz oblasti imovinsko pravnih odnosa, privredno pravnih ugovora i daje pravne savete svim organima jedinice lokalne samouprave koje zastupa.

Kada je propisano da je, u određenom postupku ili za preduzimanje određene radnje u postupku obavezno zastupanje stranke od strane advokata, Pravobranilaštvo je ovlašćeno da preduzima zastupanje pod istim uslovima kao i advokat.

II - ORGANIZACIJA I RAD

Član 6

Funkciju Pravobranilaštva vrši Pravobranilac Grada Zaječara, koga postavlja Skupština Grada Zaječara na pet godina i može biti ponovo postavljen.

Pravobranilac grada Zaječara rukovodi radom Pravobranilaštva i preduzima radnje za koje je ovlašćen.

Član 7

Pravobranilac grada Zaječara ima zamenika koji može da preduzme svaku radnju u postupku pred sudom i drugim državnim organima, na koju je ovlašćen Pravobranilac grada Zaječara.

Zamenika pravobranioca grada Zaječara postavlja Skupština grada Zaječara.

Zamenik pravobranioca grada Zaječara poslove zamenika vrši kao stalnu dužnost.

Član 8

Za Pravobranioca grada Zaječara i za zamenika pravobranioca grada Zaječara mogu biti postavljena lica koja su državljani Republike Srbije, koja ispunjavaju opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, koja su završila Pravni fakultet, položila pravosudni ispit.

Za pravobranioca i zamenika pravobranioca, pored opštih uslova iz stava 1 ovog člana, potrebno je da ima radno iskustvo u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita i to:

1. za pravobranioca 10 godina

2. za zamenika pravobranioca 8 godina.

Član 9

Pravobranilac Grada Zaječara za svoj rad i rad Pravobranilaštva odgovara Skupštini Grada Zaječara, a zamenik pravobranioca Grada Zaječara za svoj rad odgovara Pravobraniocu grada Zaječara i Skupštini Grada Zaječara.

Član 10

Za vršenje određenih stručnih poslova Pravobranilaštvo ima potreban broj stručnih saradnika koji su diplomirani pravnici.

Za vršenje administrativno - tehničkih poslova Pravobranilaštvo ima potreban broj zaposlenih.

Pravobranilac grada Zaječara donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Pravobranilaštvu grada Zaječara, uz prethodnu saglasnost Gradonačelnika.

Član 11

Za zaposlene u Pravobranilaštvu primenjuju se odredbe Zakona kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnih odnosa u državnim organima.

III - SREDSTVA ZA RAD

Član 12

Sredstva za rad Pravobranilaštva obezbeđuju se iz budžeta Grada Zaječara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana vode se na računu Pravobranilaštva kod Uprave za javna plaćanja.

Član 13

Troškovi zastupanja u sudskim i upravnim postupcima priznaju se Pravobranilaštvu po propisima o nagradama i naknadi troškova za rad advokata.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o organizaciji i delokrugu rada Gradskog javnog pravobranilaštva u Zaječaru ("Službeni list grada Zaječara", br. 1/2008).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".