ODLUKA
O GRADSKOM VEĆU GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 29/2013, 31/2013 i 51/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se: nadležnost, organizacija, sredstva za rad, prava i dužnosti, način rada i odlučivanja Gradskog veća, odnos prema Skupštini grada i Gradskoj upravi, obavljanje stručnih i drugih poslova za potrebe Gradskog veća, obaveštavanje o radu Gradskog veća, kao i druga pitanja u vezi sa radom i organizacijom Gradskog veća.

II NADLEŽNOST

Član 2

Gradsko veće:

1) predlaže Statut, budžet i druge odluke i akte koje donosi Skupština;

2) neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine grada;

3) donosi odluku o privremenom finansiranju u slučaju da Skupština grada ne donese budžet pre početka fiskalne godine;

4) vrši nadzor nad radom Gradske uprave, poništava ili ukida akte Gradske uprave, koji nisu u saglasnosti sa zakonom, statutom i drugim opštim aktom ili odlukom, koje donosi Skupština grada;

5) rešava u upravnom postupku u drugom stepenu o pravima i obavezama građana, preduzeća i ustanova i drugih organizacija u upravnim stvarima iz nadležnosti Grada;

6) stara se o izvršavanju poverenih nadležnosti iz okvira prava i dužnosti Republike, odnosno autonomne pokrajine;

7) postavlja i razrešava načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave;

8) obrazuje stručna savetodavna radna tela za pojedine poslove iz svoje nadležnosti;

9) informiše javnost o svom radu;

10) donosi poslovnik o radu Gradskog veća na predlog gradonačelnika;

11) vrši druge poslove koje utvrdi Skupština grada.

III SREDSTVA ZA RAD

Član 3

Sredstva za rad Gradskog veća obezbeđuju se u budžetu Grada Zaječara.

IV ORGANIZACIJA

Član 4

Gradsko veće čine gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i jedanaest članova Gradskog veća koje bira Skupština.

Gradonačelnik je predsednik Gradskog veća.

Zamenik gradonačelnika je član Gradskog veća po funkciji.

Članove Gradskog veća bira Skupština grada, na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom od ukupnog broja odbornika.

Članovi Gradskog veća mogu biti na stalnom radu u Gradu.

Član 5

Stručno-tehničke, organizacione i administrativne poslove za potrebe Gradskog veća, obavlja Odeljenje za normativno-pravne poslove Gradskog veća Gradske uprave grada Zaječara.

Odeljenjem za normativno-pravne poslove Gradskog veća rukovodi sekretar Gradskog veća, koga raspoređuje načelnik Gradske uprave odgovarajućim rešenjem.

Sekretar se stara o zakonitosti pravnih akata koje Gradsko veće donosi ili podnosi Skupštini grada na usvajanje, obaveštava nadležna odeljenja Gradske uprave o aktima koje Gradska uprava treba da pripremi za potrebe Gradskog veća, stara se o izradi zapisnika sa sednica Gradskog veća, pomaže predsedniku veća u pripremanju sednica i izvršavanju odluka i zaključaka Gradskog veća i vrši druge poslove koje mu poveri Gradsko veće ili njegov predsednik.

Sekretar Gradskog veća može imati zamenika koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti.

Zamenika sekretara Gradskog veća raspoređuje načelnik Gradske uprave odgovarajućim rešenjem.

V PRAVA I DUŽNOSTI

Član 6

U vršenju svojih prava i dužnosti, Gradsko veće sarađuje sa građanima, Gradskom upravom i drugim organima Grada, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad i drugim subjektima u poslovima od značaja za Grad.

Član 7

U obavljanju poverenih poslova, navedenih u članu 2. ove Odluke, Gradsko veće kolektivno radi i odlučuje i odgovara za zakonitost svojih postupaka.

Gradsko veće odgovara za svoj rad na principima kolektivne i individualne odgovornosti Gradskog veća i svakog njegovog člana.

Član 8

Član Gradskog veća koji se nalazi na stalnom radu u Gradu, na osnovu posebnog rešenja gradonačelnika, ostvaruje prava iz radnog odnosa u skladu sa zakonom.

VI NAČIN RADA I ODLUČIVANJA

Član 9

Gradsko veće radi i odlučuje o poslovima iz svog delokruga na sednicama.

Gradonačelnik, kao predsednik Gradskog veća, saziva sednice Gradskog veća prema ukazanoj potrebi, predlaže dnevni red, rukovodi i koordinira radom Veća, predsedava i učestvuje u odlučivanju na sednicama Veća.

Sednicu Gradskog veća gradonačelnik saziva po sopstvenoj inicijativi, na predlog predsednika Skupštine grada ili najmanje tri člana Veća.

Poziv za sednicu Gradskog veća, sa predlogom dnevnog reda i materijalom, dostavlja se članovima Veća, po pravilu, najkasnije 24 časa pre održavanja sednice.

Sednica Gradskog veća može se održati ako istoj prisustvuje većina od ukupnog broja članova Veća.

Član 10

Gradsko veće odlučuje javnim glasanjem, većinom glasova prisutnih članova, izuzev kod utvrđivanja predloga statuta Grada ili odluke o budžetu, kada je potrebno da za ovakav predlog glasa većina od ukupnog broja članova Veća.

Član 11

U slučaju odsutnosti ili sprečenosti gradonačelnika da ostvaruje svoje funkcije u Gradskom veću, njega će zamenjivati zamenik gradonačelnika.

Član 12

U vršenju poslova iz svoje nadležnosti, Gradsko veće donosi odluke, poslovnik, pravilnike, naredbe, uputstva, rešenja i zaključke.

Odlukom se na opšti način uređuju pitanja iz nadležnosti gradskog veća.

Poslovnikom se uređuju pitanja od značaja za organizaciju i rad Gradskog veća.

Pravilnikom se razrađuju pojedine odredbe zakona, odluka i drugih propisa grada radi njihovog izvršavanja.

Naredbom se radi izvršavanja pojedinih odredaba odluka i drugih propisa naređuje ili zabranjuje postupanje u određenoj situaciji koja ima opšti značaj.

Uputstvom se propisuje način rada i vršenja poslova organa grada, preduzeća, ustanova ili drugih organizacija u izvršavanju pojedinih odredbi odluka i drugih propisa.

Rešenjem Gradsko veće rešava po žalbama protiv rešenja Gradske uprave i odlučuje o drugim pojedinačnim pitanjima iz svoje nadležnosti.

Zaključkom se utvrđuju stavovi Gradskog veća, zadaci, smernice za rad Gradske uprave i zauzimaju stavovi o drugim pitanjima o kojima se ne odlučuje rešenjem.

Akte Gradskog veća potpisuje predsednik Veća, ili član koga Gradsko veće odredi posebnim aktom.

Član 13

U radu Gradskog veća mogu učestvovati, bez prava odlučivanja, predsednik, zamenik predsednika i sekretar Skupštine, načelnik i rukovodeći radnici Gradske uprave i gradski javni pravobranilac.

Sednici Gradskog veća može prisustvovati, po pozivu, svako fizičko lice ili predstavnik pravnog lica, koji svojim učešćem može doprineti rešavanju pitanja iz nadležnosti Gradskog veća.

Član 14

O radu na sednicama Gradskog veća vodi se zapisnik, koji potpisuju predsednik Veća i zapisničar.

VII ODNOS GRADSKOG VEĆA PREMA SKUPŠTINI GRADA I GRADSKOJ UPRAVI

Član 15

U vršenju poslova iz svoje nadležnosti, Gradsko veće ostvaruje stalnu saradnju sa Skupštinom grada i Gradskom upravom.

Gradsko veće dužno je da redovno, po sopstvenoj inicijativi ili na njen zahtev, izveštava Skupštinu grada o izvršavanju njenih odluka i drugih akata.

Član 16

Gradsko veće može naložiti Gradskoj upravi, u okviru svoje nadležnosti, da u određenom roku pripremi analizu, informaciju ili izveštaj sa odgovarajućim predlozima, da donese određeni akt ili preduzme radnje za koje je ovlašćena.

Član 17

U vršenju nadzora nad radom Gradske uprave, Gradsko veće poništava ili ukida akte Gradske uprave, koji nisu u saglasnosti sa zakonom, statutom i drugim opštim aktom ili odlukom, koje donosi Skupština grada.

Član 18

Gradska uprava dužna je da u roku od 15 dana od dana prijema žalbe dostavi Gradskom veću predmete o kojima Veće rešava u drugom stepenu.

Prilikom rešavanja Gradskog veća u drugom stepenu, sednicama obavezno prisustvuje načelnik Gradske uprave ili drugo ovlašćeno lice.

Član 19

Gradska uprava podnosi Gradskom veću izveštaj o svom radu kada ono to zahteva.

VIII OBAVEŠTAVANJE O RADU GRADSKOG VEĆA

Član 20

Gradsko veće obaveštava javnost o svom radu davanjem informacija sredstvima javnog informisanja, održavanjem konferencija za štampu i stvaranjem drugih uslova za upoznavanje građana sa njegovim radom, odlukama, zaključcima i stavovima.

Član 21

Gradsko veće posebnom odlukom određuje koji se podaci i materijali moraju čuvati kao tajna, odnosno koji se podaci i materijali mogu objaviti ili na drugi način staviti na raspolaganje javnosti po isteku određenog roka.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o Gradskom veću grada Zaječara ("Sl. list grada Zaječara", broj 1/08, 3/10 i 7/11).

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o Gradskom veću grada Zaječara

("Sl. list grada Zaječara", br. 51/2014)

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".