PRAVILNIK
O SADRŽINI I NAČINU PODNOŠENJA ZAHTEVA IZVRŠNOG POVERIOCA KOMORI IZVRŠITELJA ZA ODREĐIVANJE NADLEŽNOG IZVRŠITELJA, SADRŽINI ODGOVORA KOMORE IZVRŠITELJA I NAČINU DOSTAVLJANJA ODGOVORA KOMORE IZVRŠITELJA IZVRŠNOM POVERIOCU

("Sl. glasnik RS", br. 7/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se sadržina i način podnošenja zahteva izvršnog poverioca za određivanje nadležnog izvršitelja kome će se podneti predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave iz člana 252. stav 1. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, sadržina odgovora i način dostavljanja odgovora Komore izvršitelja izvršnom poveriocu.

Član 2

Reči i izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

- "izvršni poverilac" je fizičko ili pravno lice koje obavlja komunalnu ili sličnu delatnost, a čije se potraživanje ostvaruje u postupku izvršenja,

- "visina potraživanja" predstavlja iznos glavnog duga,

- ".xls format" jeste fajl ekstenzija podobna za rad u više aplikativnih softvera koji podržavaju njeno kreiranje, menjanje, otvaranje i čuvanje.

Član 3

Pre podnošenja predloga za izvršenje nadležnom izvršitelju, izvršni poverilac je u obavezi da Komori izvršitelja uputi zahtev za određivanje izvršitelja kome će biti podnet predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave.

Zahtev iz stava 1. ovog člana se podnosi u elektronskoj formi, u .xls formatu na obrascu 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac 1 u opštem delu sadrži podatke poverioca i to: pun naziv, sedište, MBR, PIB (ogranak, poslovna jedinica) kao i ukupan broj predloga za izvršenje po predmetnom zahtevu.

Obrazac 1 u posebnom delu sadrži: referentni broj, datum, visinu potraživanja, ime, odnosno naziv dužnika, adresu, poštanski broj, mesto, opštinu, naznaku da li se radi o pravnom licu, odnosno preduzetniku ili fizičkom licu, kao i MBR i PIB pravnog lica odnosno preduzetnika.

Član 4

Komora izvršitelja je dužna da odgovori na zahtev izvršnog poverioca u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju.

Ukoliko je broj predloga za izvršenje navedenih u zahtevu izvršnog poverioca manji od broja izvršitelja nadležnih za postupanje, određivanje izvršitelja po prvom sledećem zahtevu izvršnog poverioca započeće od prvog narednog izvršitelja upisanog u Imenik izvršitelja posle izvršitelja koji je poslednji određen.

Član 5

Nakon određivanja izvršitelja, Komora izvršitelja će o tome obavestiti izvršnog poverioca elektronskim putem na obrascu 2 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac sadrži sve podatke iz obrasca 1, kao i registracioni broj predmeta u Komori izvršitelja, ime i prezime izvršitelja, broj legitimacije izvršitelja i datum određivanja izvršitelja kao i ukupan broj predmeta izvršnog poverioca za koji je određen.

Komora izvršitelja obrazac 2 iz stava 1. ovog člana dostavlja i izvršiteljima koji su određeni da postupaju po predlozima za izvršenje.

Na internet stranici Komore izvršitelja, svi izvršitelji imaće pristup posebnom odeljku gde će moći da izvrše uvid u svaki zahtev poverioca, kao i odgovor Komore izvršitelja.

Član 6

U roku od tri dana od dana prijema predloga za izvršenje, odnosno u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja iz člana 5. ovog Pravilnika, izvršitelj obaveštava Komoru izvršitelja o primljenim predlozima, odnosno o predlozima koji nisu podneti, i to elektronskim putem na obrascu 3 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavi deo.

Obrazac 3 sadrži sve podatke iz obrasca 2, za predloge za izvršenje koje je izvršitelj primio, kao i broj predmeta koji se vodi kod izvršitelja i datum prijema predloga za izvršenje.

Pored oznaka onih predloga za izvršenje koje nije primio, a određen je za postupanje, izvršitelj u obrazac 3. unosi naznaku da predlog nije primljen.

Izvršitelj koji je određen za postupanje, a nije primio predloge za izvršenje, prilikom prvog narednog postupka određivanja izvršitelja imaće prednost, na taj način što će prvo njemu biti dodeljen onaj broj predloga za izvršenje koji u prethodnoj raspodeli nije primio, nakon čega će se pristupiti određivanju izvršitelja po azbučnom redu, u skladu sa Zakonom o izvršenju članom 4. ovog pravilnika.

Komora izvršitelja će upoređivati podatke koje izvršitelji dostavljaju u obrascu 3 sa podacima kojima raspolaže Komora i utvrđivati eventualne nepravilnosti u radu izvršitelja, a posebno postupanje izvršitelja suprotno članu 252. Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Član 7

Poslove postupanja po zahtevima izvršnih poverilaca i poslove praćenja određivanja izvršitelja obavlja stručna služba Komore izvršitelja, u skladu sa opštim aktima Komore izvršitelja.

Kontrolu nad obavljanjem poslova navedenim u stavu 1. ovog člana vrši predsednik Komore izvršitelja.

O sprovođenju postupka određivanja izvršitelja propisanim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju i ovim pravilnikom, predsednik Komore izvršitelja dostavlja izveštaj Izvršnom odboru i Nadzorni odboru Komore izvršitelja.

Izveštaj iz stava 4. ovog člana dostavlja četiri puta godišnje za svaki kvartal i to do 5. dana u mesecu za prethodni kvartal.

Za uredno i redovno postupanje po zahtevima izvršnih poverilaca, kao i za praćenje postupka određivanja izvršitelja odgovorni su predsednik Komore izvršitelja i Izvršni odbor Komore izvršitelja.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1

Zahtev izvršnog poverioca za određivanje izvršitelja kome će biti podnet predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave

 

Referentni broj

Datum podnošenja predloga

Visina potraživanja

Ime / Naziv dužnika

Adresa

Poštanski broj

Mesto

Opština

Pravno lice/preduzetnik/fizičko lice

MBR

PIB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac 1 - deo "Poverilac"

Naziv:

 

Sedište:

 

MBR:

 

PIB:

 

Ogranak/Poslovna jedinica:

 

Ukupan broj predloga:

 

Email

 

 

Obrazac 2

Obaveštenje Komore izvršitelja o određivanju izvršitelja

 

Referentni broj

Datum podnošenja predloga

Visina potraživanja

Ime/Naziv dužnika

Adresa

Poštanski broj

Mesto

Opština

Pravno lice/preduzetnik/fizičko lice

MBR

PIB

Registracioni broj predmeta u KI

Ime i prezime izvršitelja

Broj legitimacije izvršitelja

Datum određivanja izvršitelja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac 2 - deo "Poverilac"

Naziv:

 

Sedište:

 

MBR:

 

PIB:

 

Ogranak/Poslovna jedinica:

 

Ukupan broj predloga:

 

Obrazac 2 - deo "Raspodela"

Broj legitimacije izvršitelja

Ime i prezime izvršitelja

Ukupan broj dodeljenih predmeta

 

 

 

 

Obrazac 3

Obaveštenje izvršitelja o primljenim predlozima, odnosno predlozima koji nisu podneti

 

Referentni broj

Datum podnošenja predloga

Visina potraživanja

Ime / Naziv dužnika

Adresa

Poštanski broj

Mesto

Opština

Pravno lice/preduzetnik/fizičko lice

MBR

PIB

Registracioni broj predmeta u KI

Ime i prezime izvršitelja

Broj legitimacije izvršitelja

Datum određivanja izvršitelja

Izvršitelj je primio predlog (DA, NE)

Datum prijema predloga

Broj predmeta pod kojim se vodi kod izvršitelja (bez upisnika, npr. 10, 11, 12...)

Godina u kojoj je predmet primljen od strane izvršitelja

Obrazac 3 - deo "Poverilac"

Naziv:

 

Sedište:

 

MBR:

 

PIB:

 

Ogranak/Poslovna jedinica:

 

Ukupan broj predloga:

 

Email

 

Obrazac 3 - deo "Raspodela"

Broj legitimacije izvršitelja

Ime i prezime izvršitelja

Ukupan broj dodeljenih predmeta