ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Kraljeva", br. 24/2009 i 32/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uvodi se boravišna taksa, utvrđuju obveznici, visina, olakšice, rokovi, način plaćanja, kao i druga pitanja koja se odnose na boravišnu taksu, na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Obveznik plaćanja boravišne takse je fizičko lice koje koristi uslugu smeštaja u turističkom objektu za smeštaj na teritoriji grada Kraljeva, izvan svog prebivališta.

Turističkim objektom u smislu ovog člana smatra se ugostiteljski objekat u kome se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu ili samo usluge smeštaja (hotel, motel, pansion, turistički apartman, kamp, odmaralište, prirodno lečilište, sobe, prenoćište, konačište, kuće, stanovi, odnosno svaki drugi objekat u kojima se turistima i putnicima pružaju usluge smeštaja).

II BORAVIŠNA TAKSA

Član 3

Boravišna taksa se plaća za svaki dan boravka u turističkom objektu, na teritoriji grada Kraljeva.

Član 4

Boravišna taksa za boravak u turističkom objektu na teritoriji grada Kraljeva, utvrđuje se u visini od 60,00 dinara dnevno.

Boravišna taksa ne može se naplatiti u iznosu većem ili manjem od propisanog.

Član 5

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. Deca do sedam godina starosti;

2. Lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3. Osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od I do V grupe, civilni invalidi rata od I do V grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4. Učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5. Strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6. Lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do petnaest godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u stavu 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 6

Naplatu boravišne takse vrši davalac usluge smeštaja, ako uslugu smeštaja pružaju preduzeća, druga pravna lica i preduzetnik.

Ako uslugu smeštaja pruža fizičko lice, naplatu boravišne takse vrši organizacija registrovana za obavljanje turističke odnosno ugostiteljske delatnosti sa kojom fizičko lice ima zaključen ugovor u skladu sa zakonom.

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 7

Davalac smeštaja je dužan da u računu za uslugu smeštaja, posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučajevima iz člana 5. ove odluke da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse.

Član 8

Sredstva od naplaćene boravišne takse, davalac smeštaja uplaćuje u roku od 5 dana po isteku svakih 15 dana u mesecu, na uplatni račun broj 840-714552843-83, boravišna taksa, po modelu 97, sa pozivom na broj 050 PIB korisnika.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse su prihod budžeta grada Kraljeva i koriste se u skladu sa zakonom za obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, za obezbeđivanje turističke signalizacije i za rad turističkoinformativnih centara.

Član 10

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračuna, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, kamate, nadzora, kontrole, prekršaja i prekršajnih sankcija i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom, primenjuju se odredbe Zakona o turizmu, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakona o porezima na dohodak građana.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 18/06).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.

Samostalni član Odluke o Izmeni
Odluke o boravišnoj taksi

("Sl. list grada Kraljeva", br. 32/2014)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se od 1. januara 2015. godine.