UREDBA

O UTVRĐIVANJU REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA ZA PODRUČJE PODUNAVSKOG I BRANIČEVSKOG UPRAVNOG OKRUGA

("Sl. glasnik RS", br. 8/2015)

Član 1

Utvrđuje se Regionalni prostorni plan za područje Podunavskog i Braničevskog upravnog okruga (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuje se dugoročna koncepcija razvoja, organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja područja Regionalnog prostornog plana na teritoriji koja obuhvata područja Podunavskog i Braničevskog upravnog okruga, i to: na teritoriji Braničevskog upravnog okruga, grada Požarevca i cele opštine Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Žagubica, Petrovac na Mlavi i Kučevo; na teritoriji Podunavskog upravnog okruga, grada Smedereva i cele opštine Velika Plana i Smederevska Palanka.

Član 3

Prostorni plan sastoji se iz tekstualnog dela i grafičkih prikaza.

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikazi (referalne karte) izrađeni su u razmeri 1 : 100 000, i to: referalna karta 1 - Osnovna namena prostora, referalna karta 2 - Mreža naselja i infrastrukturni sistemi i referalna karta 3 - Turizam i zaštita prostora.

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u 21 primerku, overava svojim potpisom ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan sprovodi se razradom planskih rešenja i propozicija, prostornim planovima područja posebne namene, prostornim planovima jedinica lokalne samouprave, urbanističkim planovima i drugim planovima i programima.

Član 5

Grafički prikazi iz člana 3. stav 3. ove uredbe, čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (tri kompleta), Ministarstvu privrede (jedan komplet), Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (jedan komplet), Ministarstvu rudarstva i energetike (dva kompleta), Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine (dva kompleta), gradu Požarevcu (jedan komplet), gradu Smederevu (jedan komplet), opštini Veliko Gradište (jedan komplet), opštini Golubac (jedan komplet), opštini Malo Crniće (jedan komplet), opštini Žabari (jedan komplet), opštini Žagubica (jedan komplet), opštini Petrovac na Mlavi (jedan komplet), opštini Kučevo (jedan komplet), opštini Smederevska Palanka (jedan komplet) i opštini Velika Plana (jedan komplet).

Dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja.

Član 6

Pravo na neposredan uvid u grafičke prikaze iz člana 3. stav 3. ove uredbe imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koje bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 7

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti, kao i planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove uredbe, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom uredbom.

Član 8

Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove uredbe, donosi Program implementacije Prostornog plana za period od pet godina, radi utvrđivanja mera i aktivnosti za sprovođenje Prostornog plana.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Regionalni prostorni plan za područje Podunavskog i Braničevskog upravnog okruga, koji je sastavni deo ove uredbe, objavljen je u „Sl. glasniku RS“, br. 8/2015, str. 9-74.