ODLUKA

O OBRAZOVANJU RADNE GRUPE ZA PRIPREMU I SPROVOĐENJE PETOG KRUGA EVALUACIJE/OCENJIVANJA REPUBLIKE SRBIJE U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA OD STRANE KOMITETA SAVETA EVROPE - MANIVAL

("Sl. glasnik RS", br. 8/2015)

1. Obrazuje se Radna grupa za pripremu i sprovođenje petog kruga evaluacije/ocenjivanja Republike Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma od strane Komiteta Saveta Evrope za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma - Manival (u daljem tekstu: Radna grupa).

2. U Radnu grupu imenuju se:

1) Milovan Milovanović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo finansija;

2) Vladimir Ćeklić, pomoćnik direktora Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, Ministarstvo pravde;

3) Mladen Spasić, savetnik ministra unutrašnjih poslova;

4) Dušan Aleksić, viši supervizor za neposrednu kontrolu banaka u Odeljenju za specijalnu kontrolu u Sektoru za kontrolu poslovanja banaka, Narodna banka Srbije.

3. Zadatak Radne grupe je da priprema i daje uputstva predstavnicima državnih organa i privatnog sektora koji će aktivno učestvovati u prikupljanju podataka i materijala neophodnih za postupak ocenjivanja i izveštavanja o postignutim rezultatima Republike Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

4. U cilju ispunjenja zadatka Radne grupe formiraju se radni timovi, i to:

1) radni tim za pitanja u vezi sa nacionalnom procenom rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, kojim rukovodi predstavnik Ministarstva finansija - Uprave za sprečavanje pranja novca, a čine ga predstavnici Narodne banke Srbije, Komisije za hartije od vrednosti, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane - Vojnobezbednosne agencije, Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva pravde, Agencije za privredne registre, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija - Sektora tržišne inspekcije, Ministarstva spoljnih poslova, Republičkog javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, Ministarstva finansija - Poreske uprave i Uprave carina i Višeg suda u Beogradu. Ovaj tim se zadužuje da pripremi odgovore i materijale potrebne za procenu neposrednog rezultata 1 iz Metodologije FATF (Financial Action Task Force) za procenu usklađenosti sa FATF preporukama i efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kao i sa njima povezanim preporukama FATF br. 1, 2 i 34;

2) radni tim za pitanja u vezi sa nadzorom i preventivnim merama, uključujući i pitanja stvarnog vlasništva, kojim rukovodi predstavnik Narodne banke Srbije, a čine ga predstavnici Ministarstva finansija - Uprave za sprečavanje pranja novca, Ministarstva privrede, Agencije za privredne registre, Ministarstva finansija - Poreske uprave - Sektora za devizne i menjačke poslove i igre na sreću i Komisije za hartije od vrednosti. Ovaj tim se zadužuje da pripremi odgovore i materijale potrebne za procenu neposrednih rezultata 3-5 iz Metodologije FATF za procenu usklađenosti sa FATF preporukama i efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kao i preporuka FATF br. 6, 9-20, 22-29, 34 i 35;

3) radni tim za pitanja u vezi sa gonjenjem učinilaca krivičnih dela pranja novca, prethodnih krivičnih dela i finansiranja terorizma, kojim rukovodi predstavnik Tužilaštva za organizovani kriminal, a čine ga predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija - Poreske uprave i Uprave carina, Ministarstva odbrane - Vojnobezbednosne agencije, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg suda u Beogradu i dva predstavnika Višeg tužilaštva u Beogradu. Ovaj tim se zadužuje da pripremi odgovore i materijale potrebne za procenu neposrednih rezultata 6-9 iz Metodologije FATF za procenu usklađenosti sa FATF preporukama i efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kao i sa njima povezanim preporukama FATF br. 1, 3, 4, 5, 29-32;

4) radni tim za pitanja u vezi sa međunarodnom saradnjom, kojim rukovodi predstavnik Ministarstva pravde, a čine ga predstavnici Ministarstva finansija - Uprave za sprečavanje pranja novca, Ministarstva unutrašnjih poslova, Narodne banke Srbije, Komisije za hartije od vrednosti i Tužilaštva za organizovani kriminal. Ovaj tim se zadužuje da pripremi odgovore i materijale potrebne za procenu neposrednih rezultata 2 iz Metodologije FATF za procenu usklađenosti sa FATF preporukama i efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kao i sa njima povezanim preporukama FATF br. 36-40;

5) radni tim za pitanja u vezi sa restriktivnim merama, kojim rukovodi predstavnik Ministarstva finansija - Uprave za sprečavanje pranja novca, a čine ga predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane - Vojnobezbednosne agencije, Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva pravde, Agencije za privredne registre, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija - Sektora tržišne inspekcije i Ministarstva spoljnih poslova. Ovaj tim se zadužuje da pripremi odgovore i materijale potrebne za procenu neposrednih rezultata 10 i 11 iz Metodologije FATF za procenu usklađenosti sa FATF preporukama i efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kao i sa njima povezanim preporukama FATF br. 1, 4, 6, 7 i 8.

5. U radu radnih timova iz tačke 4. ove odluke, radi pružanja stručne pomoći, mogu učestvovati predstavnici drugih državnih organa, organizacija i institucija.

6. Rukovodioci nadležnih organa iz tačke 4. ove odluke će u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove odluke imenovati svoje predstavnike u radne timove.

7. Rok za pripremu i sprovođenje petog kruga evaluacije/ocenjivanja Republike Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma od strane Komiteta Saveta Evrope za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma - Manival je 31. decembar 2017. godine.

8. Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Radne grupe obavlja Ministarstvo finansija - Uprava za sprečavanje pranja novca.

9. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".