ODLUKA
O KORIŠĆENJU I POSTUPKU NABAVKE POKLONA SA PROTOKOLARNOM NAMENOM

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2010 i 2/2015)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način korišćenja poklona sa protokolarnom namenom (u daljem tekstu: protokolarni pokloni), koje predstavnici Skupštine AP Vojvodine poklanjaju prilikom zvaničnih i službenih poseta u ostvarivanju međuregionalne saradnje ili drugih susreta sa inostranim političkim i javnim ličnostima, kao i postupak nabavke protokolarnih poklona i način čuvanja primljenih protokolarnih poklona.

Predsednik Skupštine može za izuzetna dostignuća i rezultate ostvarene u nauci, kulturi, umetnosti, sportu i drugim oblastima, povodom obeležavanja značajnih jubileja i u drugim svečanim prilikama, kada je to od posebnog značaja za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu, pojedincima i institucijama poklanjati protokolarne poklone.

Član 2

Protokolarni pokloni su pokloni-suveniri koji predstavljaju simbole i kulturne, istorijske, tradicionalne, turističke, ekonomske i druge karakteristike AP Vojvodine.

Protokolarni pokloni mogu biti:

- knjige, katalozi i fotomonografije (sadržajem vezane za vojvođansko podneblje),

- grafike (tematski vezane za vojvođansko podneblje),

- replike muzejskih eksponata,

- DVD izdanja sa adekvatnim muzičkim i video zapisima koji reprezentuju nacionalnu i kulturnu baštinu Pokrajine,

- kvalitetna vina i rakije sa vojvođanskog podneblja,

- plakete i značke pokrajinskih simbola,

- suveniri izrađeni u malim serijama (domaće rukotvorine, keramika, predmeti od kože i tekstila),

- poslovna galanterija utvrđena u Knjizi grafičkih standarda AP Vojvodine (kalendari, rokovnici, olovke, memo blokovi).

Na protokolarnim poklonima može se utisnuti grb Autonomne Pokrajine Vojvodine u skladu sa Odlukom o upotrebi istorijskog znamenja Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", br. 10/2002) i Uputstvom o bližem uređivanju upotrebe grba Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", br. 18/2003).

Član 3

Protokolarne poklone može da poklanja predsednik Skupštine ili drugo lice koje predstavlja Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, prilikom zvaničnih ili kurtoaznih poseta inostranim političkim i javnim ličnostima, po pravilu, na bazi reciprociteta.

Predsednik Skupštine može povodom novogodišnjih praznika poklanjati poslanicima, i drugim izabranim, imenovanim i postavljenim licima, prigodne novogodišnje poklone (rokovnike, agende, kalendar, pribor za pisanje i sl).

Izuzetno, u slučajevima održavanja značajnih skupova, međunarodnog ili domaćeg karaktera, čiji je organizator Skupština AP Vojvodine, mogu se za učenike skupova obezbediti suveniri sa radnom namenom (mape za dokumenta, beležnice, pribor za pisanje).

Član 4

Predstavnici Skupštine AP Vojvodine mogu prilikom zvaničnih poseta i službenih susreta primati protokolarne poklone.

Primljeni protokolarni pokloni čuvaju se u prostorijama Skupštine AP Vojvodine sa oznakom poklonoprimca.

Nabavka i evidencija protokolarnih poklona

Član 5

Odsek za poslove protokola predlaže nabavku protokolarnih poklona, na osnovu prethodnog dogovora predsednika i sekretara Skupštine AP Vojvodine o vrsti i količini poklona, vodi evidenciju o protokolarnim poklonima koji se poklanjaju i evidenciju o primljenim protokolarnim poklonima.

Evidencija sadrži: vrstu poklona, datum prijema ili uručenja, ime poklonoprimca i poklonodavca.

Način vođenja evidencije uređuje Odsek za poslove protokola.

Član 6

Nabavka protokolarnih poklona vrši se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", br. 116/2008).

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 7

Stupanjem na snagu ove odluke o korišćenju i postupku nabavke poklona sa protokolarnom namenom prestaje da se primenjuje Uputstvo o postupku nabavke i načinu korišćenja predmeta koji se koriste kao suveniri za protokolarne potrebe ("Službeni list APV" br. 2/2003) u delu koji se odnosi na Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".