ODLUKA

O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH, POKRETNIH I DRUGIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE

("Sl. list grada Pančeva", br. 29/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi, način postavljanja, korišćenja i uklanjanja manjih montažnih, pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene.

Površina javne namene jeste prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i druge površine).

Član 2

Manji montažni objekti, pokretni objekti i uređaji i drugi objekti privremenog karaktera, koji se mogu postaviti na površinama javne namene, u smislu ove odluke su:

- Privremeni montažni objekti:

1. kiosci,

2. kontejneri za monitoring,

3. bašte,

4. javne telefonske govornice i kiosci sa nadstrešnicom za autobusko stajalište,

5. otvoreni ugostiteljski sadržaji,

6. kućice za hranjenje i smeštaj pasa i mačaka bez

- Pokretni objekti i uređaji:

1. automati i frižideri za prodaju sladoleda, rashladne vitrine i pokretne reklamne vitrine,

2. uređaji za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica,

3. pokretne tezge i praznične tezge,

4. platoi za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda iz vozila,

5. promotivni plato,

6. objekti za izvođenje zabavnih programa,

7. horizontalne reklame,

8. reklamni panoi (reklamne table, svetleće reklamne table, bilbordi, pokretni bilbordi, svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete) i pokretni mobilijar (klupe, perde, ukrasne žardinjere i umetničke instalacije.

Drugi objekti:

1. spomenici, spomen obeležja i skulpturalna dela,

2. mobilijar sportskog karaktera (trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table i slično),

3. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i izvođenjem građevinskih radova (montažne skele i slično);

4. čileri,

5. bankomati.

II USLOVI ZA POSTAVLJANJE OBJEKATA I UREĐAJA

Član 3

Na površinama javne namene, u skladu sa uslovima utvrđenim ovom Odlukom mogu se privremeno postaviti kiosci, kontejneri za monitoring, bašte, javne telefonske govornice, kiosk sa nadstrešnicom za autobusko stajalište, otvoreni ugostiteljski sadržaji (u daljem tekstu: privremeni montažni objekti) i kućice za hranjenje i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika.

Skupština grada Pančeva (u daljem tekstu: Skupština) na inicijativu Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo (u daljem tekstu: JP "Direkcija") i Gradske uprave - Sekretarijata za urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove (u daljem tekstu: nadležnog sekretarijata) donosi Pravilnik o uslovima za postavljanje privremenih montažnih objekata na površinama javne namene, a koji se odnosi na kioske, kioske sa nadstrešnicom za autobusko stajalište, otvorene ugostiteljske sadržaje i kućice za hranjenje i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika.

Pravilnikom se utvrđuju posebni uslovi za postavljanje privremenih montažnih objekata kao što su površina objekta, lokacija određivanje delatnosti koja se može obavljati u objektu, određeni tip, oblik, dimenzije, vrste materijala i sl. kao i obaveza pribavljanja saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu (u daljem tekstu: Zavod) za postavljanje privremenog montažnog objekta u delovima naseljenih mesta-zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostor od kulturno-istorijskog značaja, odnosno urbanistički zaokruženu celinu (centar naseljenog mesta, trg, i sl.).

Izmene i dopune Pravilnika vrše se po postupku propisanom za njegovo donošenje.

Član 4

Na površinama javne namene, u skladu sa uslovima utvrđenim ovom Odlukom, mogu se privremeno postaviti automati i frižideri za prodaju sladoleda, rashladne vitrine, pokretne reklamne vitrine, bilbordi, svetleće reklamne table, uređaji za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja i šećerne pene, američkih krofnica, pokretne tezge, praznične tezge, platoi za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda iz vozila, objekti za izvođenje zabavnih programa (u daljem tekstu: pokretni objekti i uređaji) i bankomati.

Skupština na inicijativu JP "Direkcije" i nadležnog sekretarijata donosi Plan za postavljanje pokretnih objekata i uređaja i bankomata, na površinama javne namene (u daljem tekstu: Plan).

Planom se bliže utvrđuju lokacije za postavljanje pokretnih objekata i uređaja i bankomata, kao i obaveza pribavljanja saglasnosti Zavoda za postavljanje pokretnih objekata i uređaja i bankomata u delovima naseljenih mesta-zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostorno kulturno-istorijsku celinu, odnosno urbanistički zaokruženu celinu (centar naseljenog mesta, trg i sl.).

Izmene i dopune Plana vrše se po postupku propisanom za njegovo donošenje.

Član 5

Na površinama javne namene, u skladu sa uslovima utvrđenim ovom Odlukom, mogu se privremeno postaviti spomenici, spomen obeležja, skulpturalna dela, mobilijar sportskog karaktera (trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table i sl.) i čileri.

Spomenici, spomen obeležja, skulpturalna dela, postavljaju se na osnovu saobraćajno-tehničkih uslova koje izdaje JP "Direkcija", a postoji i obaveza pribavljanja saglasnosti Zavoda, za postavljanje spomenika, spomen obeležja, skulpturalnih dela u delovima naseljenih mesta, u zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostorno kulturno-istorijsku celinu, odnosno urbanistički zaokruženu celinu (centar naseljenog mesta, trg i sl).

Član 6

Skupština ovlašćuje JP "Direkcija" da u ime grada, donese akta u skladu sa ovom Odlukom.

Skupština ovlašćuje JKP "Higijena" Pančevo, da u ime grada, donosi Odluku o korišćenju dela površine javne namene kada se postavljaju bašte na mestima za parkiranje.

Za korišćenje površine javne namene, plaća se lokalna komunalna taksa, koja se uvodi posebnom odlukom Skupštine, u različitoj visini zavisno od površine zemljišta javne namene i od zone u kojoj se površina javne namene nalazi. Površina javne namene se deli na pet zona koje su definisane posebnom odlukom Skupštine kojom se uvodi lokalna komunalna taksa.

Komunalne takse ne plaćaju se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave, kao i od strane subjekata prema kojima Republika Srbija, AP Vojvodina i grad Pančevo vrši prava osnivača.

Kada se kao podnosioci zahteva za postavljanje manjih montažnih, pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene, pojavljuju pravna lica, preduzetnici i fizička lica čije su delatnosti: stari, umetnički zanati, narodna radinost, registrovana poljoprivredna gazdinstva, sportske organizacije, političke stranke, sindikati, crkve, verske zajednice, nedobitna udruženja, a za potrebe organizovanja manifestacija od interesa za grad Pančevo, koje se finansiraju delom iz Budžeta grada Pančeva, plaća se lokalna komunalna taksa umanjena za 99%.

Član 7

Prilikom zauzimanja javnih saobraćajnih površina radi postavljanja kioska, pokretnih i prazničnih tezgi, ostalih pokretnih objekata i uređaja, drugih objekata i bankomata, moraju biti ispunjeni sledeći uslovi:

- širina slobodnog prolaza za pešake na trotoaru mora iznositi najmanje 1,60 m;

- moraju biti obezbeđeni trougolovi preglednosti na ukrštanjima puteva, protočnost i bezbednost motornog, biciklističkog i pešačkog saobraćaja;

- da udaljenost od ivice kolovoza iznosi najmanje 0,80 m.

Član 8

Za učestvovanje u postupku javnog nadmetanja za postavljanje kioska na površinama javne namene određuje se garantni iznos.

Garantni iznos iz stava 1. ovog člana iznosi za:

I zonu:

80.000,00 dinara,

II zonu:

65.000,00 dinara

III zonu:

50.000,00 dinara,

IV zonu:

45.000,00 dinara,

V zonu:

35.000,00 dinara.

U slučaju da po raspisanom javnom oglasu nema prijavljenih učesnika, raspisaće se novi javni oglas u kojem je garantni iznos iz prvog stava umanjen za 20%.

Depozit za uklanjanje kioska, letnje bašte i objekata za izvođenje zabavnih programa iznosi 10.000,00 dinara i uplaćuje se na žiro račun budžeta grada Pančeva.

Početni jednokratni iznos u cilju sticanja prava za korišćenje površine javne namene radi postavljanja kioska iznosi 30.000,00 dinara.

III PRIVREMENI MONTAŽNI OBJEKTI

1. Kiosci

Član 9

Za postavljanje ili montiranje (u daljem tekstu: postavljanje) kioska može se dati na korišćenje deo površine javne namene koja je definisana Pravilnikom i to na period koji ne može biti duži od 10 godina.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ukoliko se ukaže potreba za postavljanjem kioska koji će zauzimati veću površinu od površine utvrđene Pravilnikom, nadležni sekretarijat, na obrazloženi predlog Komisije koju obrazuje nadležni sekretarijat, saglasnost daje Gradonačelnik grada Pančeva (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana od kojih se zamenik i jedan član biraju od predstavnika zaposlenih u JP "Direkcija".

Član 10

Kioskom, u smislu ove odluke, smatra se tipski montažno-demontažni objekat koji se ne može zidati već samo postavljati kao gotov proizvod u skladu sa Pravilnikom.

Ukoliko se kiosk ne postavlja na postojeći trotoar ili drugu uređenu javnu površinu, isti se može postaviti samo na prethodno urađenu betonsku ploču koja je iznad terena maksimum 10 cm u gabaritima kioska.

Član 11

Davanje na korišćenje dela površine javne namene na određeno vreme radi postavljanja kioska vrši se putem javnog nadmetanja, a u slučajevima utvrđenim ovom Odlukom i neposrednom pogodbom.

Nadzorni odbor JP "Direkcija" donosi Odluku o raspisivanju javnog oglasa za korišćenje dela površine javne namene putem javnog nadmetanja (u daljem tekstu: javni oglas).

Član 12

Javni oglas obavezno sadrži:

1. podatke o mestu i površini dela površine javne namene (mikrolokacija prema Pravilniku),

2. tip i površinu kioska koji može da se postavi na delu površine javne namene,

3. delatnost koja može da se obavlja u kiosku,

4. period na koji se deo površine javne namene daje na korišćenje,

5. iznos lokalne komunalne takse za korišćenje dela površine javne namene,

6. početni jednokratni iznos u cilju sticanja prava za korišćenje dela površine javne namene radi postavljanja kioska (u daljem tekstu: početni jednokratni iznos),

7. visinu garantnog iznosa za učešće u postupku javnog nadmetanja (u daljem tekstu: garantni iznos),

8. visinu depozita na ime troškova za uklanjanje kioska sa dela površine javne namene nakon prestanka prava korišćenja (u daljem tekstu: depozit), u iznosu od 10.000,00 dinara i broj računa na koji se depozit uplaćuje,

9. podatke o dokumentaciji koju su dužni da podnesu učesnici neposredno pre započinjanja postupka javnog nadmetanja,

10. mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja,

11. naznaku da će deo površine javne namene dobiti na korišćenje učesnik u postupku javnog nadmetanja koji ponudi najviši jednokratni iznos,

12. naznaku da uplatom garantnog iznosa učesnik u postupku prihvata uslove iz javnog oglasa,

13. naznaku da učesnik u postupku javnog nadmetanja kome je dat deo površine javne namene radi postavljanja kioska, u slučaju odustanka gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa i eventualno uplaćenog jednokratnog iznosa,

14. Podaci o mogućnosti priključenja kioska na komunalnu infrastrukturu,

15. uverenje Sekretarijata za poresku administraciju kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva, i

16. druge uslove kojima se utvrđuju prava i obaveze učesnika u pogledu davanja dela površine javne namene za postavljanje kioska.

Oglas iz stava 1. ovog člana objavljuje se na oglasnoj tabli JP "Direkcija" i u lokalnom listu.

Član 13

Postupak za davanje na korišćenje dela površine javne namene za postavljanje kioska putem javnog nadmetanja sprovodi Komisija za sprovođenje postupka davanja na korišćenje dela površine javne namene za postavljanje kioska (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike.

Predsednika, zamenika predsednika, jednog člana i zamenika jednog člana imenuje Nadzorni odbor JP "Direkcije" iz redova zaposlenih u JP "Direkcija", a jednog člana i njegovog zamenika iz redova zaposlenih u Gradskoj upravi grada Pančeva imenuje Gradonačelnik. Komisija, nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja za davanje na korišćenje površine javne namene, donosi Odluku o dodeli na korišćenje površine javne namene za postavljanje kioska (u daljem tekstu: Odluka o dodeli).

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obalja JP "Direkcija".

JP "Direkcija" je dužna da pre otpočinjanja postupka dodele površine javne namene pribavi od nadležnih preduzeća informaciju o mogućnosti priključenja na postojeću komunalnu infrastrukturu.

Član 14

Pre započinjanja javnog nadmetanja Komisija:

- utvrđuje da li je oglašavanje javnog nadmetanja obavljeno u skladu sa ovom Odlukom,

- konstatuje koliko je zainteresovanih lica prisutno na javnom nadmetanju, proverava da li su ista uplatila garantni iznos čija je visina navedena u oglasu,

- proverava da li zainteresovana lica poseduju dokaz o pravu učešća na javnom nadmetanju (ličnu kartu, ovlašćenje i sl.).

Član 15

Ako su ispunjeni uslovi iz prethodnog člana, predsednik Komisije objavljuje da se može započeti sa javnim nadmetanjem.

Predsednik Komisije objavljuje početni jednokratni iznos i poziva učesnike javnog nadmetanja da uzmu učešće u javnom nadmetanju.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji jednokratni iznos nudi.

Predsednik Komisija pita tri puta da li neko daje više od najvećeg ponuđenog jednokratnog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva, koji je najveći ponuđeni jednokratni iznos, kao i ime lica koje je taj iznos ponudio.

Komisija će konstatovati da je postupak javnog nadmetanja uspeo i ukoliko u postupku učestvuje samo jedan učesnik odnosno njegov ovlašćeni zastupnik.

Član 16

Komisija vodi zapisnik o javnom nadmetanju. Učesnik javnog nadmetanja koji je ponudio najveći jednokratni iznos dužan je da odmah, nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja na poziv predsednika Komisije, potpiše izjavu da je ponudio najveći jednokratni iznos, sa naznakom visine tog iznosa, kao i da prihvata sve druge uslove za korišćenje dela javne površine iz ove Odluke.

Predsednik Komisije, zatim objavljuje da je javno nadmetanje završeno.

Član 17

Odluka o dodeli na korišćenje dela površine javne namene na određeno vreme radi postavljanja kioska objavljuje se neposredno nakon licitacije usmeno učesnicima na licitaciji i pismeno na oglasnoj tabli JP "Direkcije" u roku od 3 dana od dana održavanja licitacije.

Na odluku Komisije učesnik u postupku javnog nadmetanja može uložiti prigovor Nadzornom odboru JP "Direkcije" u roku od 3 dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli JP "Direkcija".

Nadzorni odbor JP "Direkcije" rešava po prigovoru u roku od 15 dana od isteka roka iz stava 2. ovog člana. Odluka doneta po prigovoru je konačna i objavljuje se na oglasnoj tabli JP "Direkcija" u roku od 3 dana od dana donošenja.

Član 18

Licu koje nije steklo pravo na deo površine javne namene za postavljanje kioska vraća se uplaćeni garantni iznos u roku od 8 dana od konačnosti odluke o dodeli na korišćenje površine javne namene, u uplaćenom iznosu bez kamate.

Lice u postupku javnog nadmetanja, koje ne potpiše Izjavu o prihvatanju uslova iz člana 16. ove odluke, gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa.

Lice u postupku javnog nadmetanja, koje je steklo pravo na deo površine javne namene za postavljanje kioska dužno je da pre donošenja Odluke o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje kioska, uplati najveći izlicitirani jednokratni iznos i utvrđeni depozit, na ime troškova uklanjanja objekta i da JP "Direkcija" dostavi dokaz o izvršenim uplatama.

Najveći izlicitirani jednokratni iznos je osnov za ostvarivanje prava korišćenja površine javne namene i predstavlja prihod budžeta grada Pančeva.

Ukoliko lice ne postupi u skladu sa stavom 3. ovog člana, smatra se da je odustalo od prava za postavljanje kioska, u kom slučaju se postupak javnog nadmetanja za korišćenje površine javne namene za postavljanje kioska ponavlja.

Član 19

Kada je pravnom i fizičkom licu (u daljem tekstu: korisnik) u postupku javnog nadmetanja dodeljen na korišćenje deo površine javne namene za kiosk, Nadzorni odbor JP "Direkcija" donosi Odluku o korišćenju površine javne namene za postavljanje kioska (u daljem tekstu: Odluka o korišćenju), na predlog Komisije.

Odluka o korišćenju donosi se na period od 10 godina.

Po prestanku prava korišćenja, a nakon uklanjanja kioska od strane korisnika, u roku od 30 dana, sredstva depozita biće vraćena korisniku, u uplaćenom iznosu, a od sredstava iz budžeta grada Pančeva.

Član 20

Odluka o korišćenju, obavezno sadrži:

- podatke o Odluci kojom je deo površine javne namene za postavljanje kioska dodeljen na korišćenje,

- podatke o korisniku dela površine javne namene (naziv pravnog lica/preduzetnika, sedište firme, poreski identifikacioni broj/matični broj),

- podatke o zoni, površini dela površine javne namene, tipu i nameni kioska,

- period na koji se Odluka donosi,

- vrstu delatnosti koja se može obavljati u kiosku,

- odredbu da je korisnik površine javne namene u obavezi da plaća lokalnu komunalnu taksu prema odredbama posebne Odluke, u skladu sa Rešenjem nadležnog sekretarijata gradske uprave grada Pančeva,

- obavezu korisnika da pribavi odobrenje za postavljanje kioska i otpočne sa obavljanjem delatnosti u kiosku najkasnije u roku od 60 dana od dana donošenja odobrenja, jer će to biti osnov za prestanak prava korišćenja;

- obavezu korisnika da kiosk ukloni, bez prava na naknadu, najkasnije u roku od 8 dana po isteku vremena u kojem je deo površine javne namene dat na korišćenje, da po uklanjanju kioska uredi površinu javne namene i dovede je u prvobitno stanje, u kom slučaju ima pravo na povraćaj uplaćenog depozita,

- odredbu da će se u slučaju, da kiosk ne bude uklonjen od strane korisnika i površina javne namene ne bude dovedena u prvobitno stanje, to učiniti prinudnim putem, na teret korisnika iz sredstava uplaćenog depozita,

- zabranu korisnika da pravnim poslovima prenese na drugo lice pravo korišćenja na delu površine javne namene, što je osnov za prestanak prava korišćenja i

- zabranu promene delatnosti u toku trajanja prava korišćenja, bez saglasnosti Nadzornog odbora JP "Direkcija".

JP "Direkcija" donosi Odluku o prestanku prava korišćenja u slučajevima predviđenim alinejama 10. i 11. ovog člana.

Član 21

Izuzetno, bez javnog oglasa deo površine javne namene za postavljanje kioska se može dati na korišćenje neposrednom pogodbom:

1. organima Republike Srbije, AP Vojvodine i grada Pančeva, kao i drugim pravnim licima čiji je osnivač Republika Srbija, AP Vojvodina, grad Pančevo, ako kiosk treba da postave u cilju ostvarivanja svoje delatnosti,

2. članovima uže porodice korisnika kada isti prestane da obavlja delatnost u kiosku i to samo na preostalo vreme korišćenja prava na delu površine javne namene utvrđeno Odlukom o korišćenju ranijem korisniku;

3. kada korisnik - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice čiji je osnivač ili kada korisnik - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice, a oba pravna lica imaju istog osnivača, odnosno kada je kod korisnika - pravnog lica došlo do određenih statusnih promena, a na preostalo vreme trajanja prava na korišćenje dela površine javne namene utvrđene Odlukom o korišćenju ranijem korisniku.

4. kada korisnik - fizičko lice traži određivanje za zakupca pravno lice čiji je osnivač ili kada osnivač pravnog lica zbog brisanja istog iz registra nadležnog organa, traži da bude određen za korisnika kao fizičko lice, a na preostalo vreme trajanja prava na korišćenje dela površine javne namene utvrđene Odlukom o korišćenju ranijem korisniku.

Odluku o korišćenju za postavljanje kioska neposrednom pogodbom u slučajevima iz prethodnog stava donosi Nadzorni odbor JP "Direkcija".

Odluka iz prethodnog stava sadrži naročito: podatke o korisniku, mestu i površini dela površine javne namene, tipu, površini i nameni kioska, vremenu na koji se daje deo površine javne namene na korišćenje kao i druge elemente predviđene članom 20. ove Odluke.

Korisnik je dužan da u roku od 15 dana, od dana donošenja Odluke o korišćenju iz stava 2. ovog člana, podnese zahtev nadležnom sekretarijatu za izmenu odobrenja i izmenu rešenja o lokalnoj komunalnoj taksi.

Član 22

Izuzetno, pravnim licima i preduzetnicima, koji na dan stupanja na snagu ove Odluke koriste deo površine javne namene, može se dozvoliti korišćenje dela površine javne namene za postavljanje kioska, bez sprovođenja postupka javnog nadmetanja, na osnovu Odluke o korišćenju dela površine javne namene koju donosi Nadzorni Odbor JP "Direkcija" Pančevo na period od 10 godina, ukoliko:

- dostave dokaz da su izmirili sve dospele obaveze po osnovu izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave, na dan podnošenja zahteva,

- podnesu zahtev za donošenje Odluke o korišćenju dela površine javne namene, sa svom potrebnom dokumentacijom za donošenje Odluke o korišćenju dela površine javne namene, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Zahtev obavezno sadrži:

- podatke o korisniku dela površine javne namene (naziv pravnog lica/preduzetnika, sedište firme, poreski identifikacioni broj/matični broj),

- podatke o vrsti kioska, delatnosti koja se obavlja u kiosku na delu površine javne namene na koji se kiosk postavlja,

- podatke o lokaciji;

Član 23

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

Član 24

Korisnik kome je dat deo površine javne namene za postavljanje kioska podnosi nadležnom sekretarijatu zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje kioska u roku od 60 dana od dana donošenja Odluke o korišćenju.

Zahtev za izdavanje obavezno sadrži podatke o vrsti i nameni objekta, podatke o davanju na korišćenje dela površine javne namene na koji će se postaviti kiosk.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja dostavlja se:

- Odluka o korišćenju u 2 primerka,

- skica sa tehničkim opisom,

- potrebne saglasnosti propisane posebnim propisima,

- informaciju o mogućnosti priključenja na komunalnu infrastrukturu koje je pribavilo JP "Direkcija" u postupku raspisivanja javnog oglasa,

- dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi.

Nadležni sekretarijat dužan je da u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva izda odobrenje za postavljanje kioska i da primerak odobrenja dostavi Sekretarijatu za poresku administraciju.

Korisnik je obavezan da, nakon pribavljanja odobrenja za postavljanje kioska od strane nadležnog sekretarijata, a pre postavljanja kioska na delu površine javne namene, prijavi radove Sekretarijatu za inspekcijske poslove Gradske uprave, najkasnije 3 dana pre započinjanja izvođenja radova.

Korisnik postavlja kiosk na delu površine javne namene na osnovu odobrenja.

Član 25

Odobrenje za postavljanje kioska na površini javne namene sadrži:

- podatke o korisniku dela površine javne namene (naziv pravnog lica/preduzetnika, sedište firme, poreski identifikacioni broj/matični broj),

- podatke o vrsti kioska, delatnosti koja se obavlja u kiosku na delu površine javne namene na koji se kiosk postavlja,

- podatke o lokaciji i druge uslove iz Odluke o korišćenju za postavljanje kioska.

Nadležni sekretarijat dužan je da vodi posebnu evidenciju o izdatim odobrenjima za postavljanje kioska na delu površine javne namene, a JP "Direkcija" evidenciju o donetim Odlukama o korišćenju.

Po dobijanju odobrenja korisnik ostvaruje pravo na povraćaj garantnog iznosa u uplaćenom iznosu bez kamate, iz sredstava budžeta grada Pančeva, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

2. Kontejneri za monitoring

Član 26

Deo površine javne namene može se dati na korišćenje za postavljanje kontejnera za monitoring, neposrednom pogodbom, organima Republike Srbije, AP Vojvodine i grada Pančeva, kao i drugim pravnim licima čiji je osnivač Republika Srbija, AP Vojvodina, grad Pančevo, na osnovu saobraćajno tehničkih uslova koje izdaje JP "Direkcija", na period koji ne može biti duži od 10 godina.

Odluku o korišćenju za postavljanje kontejnera za monitoring neposrednom pogodbom donosi JP "Direkcija".

Odluka iz prethodnog stava sadrži naročito: podatke o korisniku, mestu i površini dela površine javne namene, tipu i površini kontejnera za monitoring, vremenu na koji se daje deo površine javne namene na korišćenje.

Član 27

Odobrenje za postavljanje kontejnera za monitoring, donosi se na način i po postupku koji je predviđen za izdavanje odobrenja za postavljanje kioska.

Za postavljanje kontejnera za monitoring na površinama javne namene ne plaća se lokalna komunalna taksa.

3. Bašte

Član 28

Vlasnik, odnosno zakupac poslovne prostorije (u daljem tekstu: korisnik) u cilju obavljanja ugostiteljske delatnosti može privremeno da postavi baštu na površini javne namene, na osnovu Rešenja o odobrenju Sekretarijata za urbanizam, građevinske i stambeno komunalne poslove (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat).

Korisnik je u obavezi da po prestanku prava korišćenja dela javne površine, ukloni baštu sa površine javne namene i vrati je u prvobitno stanje.

Vlasnik, odnosno zakupac poslovnih prostorija je dužan da u roku 3 dana pre postavljanja bašte, podnese Sekretarijatu nadležnom za inspekcijske poslove prijavu za postavljanje bašte.

Vlasnik, odnosno zakupac poslovnih prostorija je dužan da u roku 8 dana od dana postavljanja bašte, podnese zahtev Sekretarijatu za poresku administraciju za utvrđivanje obaveze plaćanja lokalne komunalne takse.

Član 29

Bašta može biti:

1. otvorenog tipa,

2. zatvorenog tipa.

Bašta otvorenog tipa može da sadrži sledeće elemente: stolove i stolice, suncobrane ili tende, žardinjere sa zasadima i zaštitne ograde kojima se ograđuje bašta do visine 0,5 m i montažno-demontažnu platformu napravljenu od metalnih profila, drveta i itisona u cilju izravnanja podloge - terena maksimalne visine do 40 cm.

Bašta otvorenog tipa može da ima i montažno-demontažnu konstrukciju nadstrešnice.

Montažno-demontažna konstrukcija nadstrešnice, može biti napravljena isključivo od lakih metalnih profila i drveta, a između stubova mogu se postaviti samo žardinjere u smislu ograđivanja letnje bašte.

Najmanji razmak između montažno-demontažnih stubova na koje se oslanja nadstrešnica je 2 m.

Bašte zatvorenog tipa su montažno-demontažna konstrukcija sa tri ili sve četiri zatvorene strane izrađene od prozirnog i bezbednog materijala sa uređajima za zagrevanje i elementima zaštite od vetra.

Za konstrukciju nadstrešnice korisnik poslovnog prostora i korisnik bašte dužan je da pribavi odgovarajuću dozvolu za gradnju propisanu Zakonom o planiranju i izgradnji.

Na mestima za parkiranje, bašta otvorenog tipa postavlja se u periodu od 01.04. do 31.10. tekuće godine, a bašta zatvorenog tipa može se postaviti i koristiti tokom cele godine.

Na delovima javne površine koji ne predstavljaju mesta za parkiranje, bašta se na zahtev zakupca, može postavljati i koristiti u periodu od 01.04. do 31.10. tekuće godine, ili u toku cele godine.

Član 30

Ivica površine osnove bašte mora biti obeležena na tlu, linijama bele boje dužine 15 cm i širine 15 cm. Linije se obavezno iscrtavaju na uglovima i prelomnim tačkama, a na ravnim delovima na svakih 2 m dužine, tako da nakon postavljanja bašte bude vidljiva polovina njene širine.

Obeležavanje površine bašte vrši Služba za zajedničke poslove i nadležni sekretarijat Gradske uprave Grada Pančeva.

Svi elementi bašte moraju biti postavljeni unutar odobrene osnove bašte. Bašta se ne može postaviti dok se ne izvrši obeležavanje osnova bašte na tlu.

Član 31

Bašta se može postaviti na površini javne namene tako da ne narušava površinu na koju se postavlja.

Elementi bašte ne smeju biti trajno fiksirani za podlogu ankerima, te u tom smislu zabranjeno je razbijanje, bušenje i degradiranje podloge.

Za postavljanje bašte u delu naseljenog mesta koje predstavlja ambijentalnu celinu, prostor od kulturno-istorijskog značaja, centar naseljenog mesta, trg i slično mogu se propisati i posebni uslovi.

Širina bašte može biti u širini poslovnog prostora ispred koga se postavlja.

Širina bašte može biti i šira od poslovnog prostora ispred kojeg se postavlja i to:

- uz saglasnost vlasnika susednog stambenog, odnosno poslovnog prostora (saglasnost Skupštine vlasnika stanova);

- uz saglasnost Skupštine vlasnika stanova stambene zgrade, u kojoj se nalazi poslovni prostor.

- uz saglasnost vlasnika posebnih delova zgrade u kojoj se nalazi poslovni prostor.

Član 32

Bašta u pešačkoj zoni i na trgu, postavlja se tako da obezbedi najmanje 3 m za kretanje pešaka odnosno 3,5 m za prolaz vatrogasnog vozila.

Bašta otvorenog tipa postavlja se tako da:

- širina dela trotoara za kretanje pešaka bude najmanje 1,6 m:

- širina dela trotoara kod ulica sa intenzivnim kretanjem pešaka bude najmanje 2 m;

- širina dela trotoara za kretanje pešaka kod bašte duže od 6 metara, bašte u nizu i bašte postavljene u neposrednoj blizini pešačkog prelaza, stajališta javnog prevoza i raskrsnice, bude najmanje 2 m;

- ivica bašte bude udaljena od ivice kolovoza najmanje 0,8 m;

- ivica bašte bude udaljena od pešačkog prelaza najmanje 2 m;

- ivica bašte bude udaljena od stajališta javnog prevoza najmanje 2 m.

Bašta zatvorenog tipa postavlja se tako da:

- širina dela trotoara za kretanje pešaka bude najmanje 2 m;

- ivica bašte bude udaljena od ivice kolovoza najmanje 1 m;

- ivica bašte bude udaljena od pešačkog prelaza najmanje 1 0m;

- ivica bašte bude udaljena od stajališta javnog prevoza najmanje 10 m;

- ivica bašte bude udaljena od raskrsnice (najbliže ivice poprečnog kolovoza) najmanje 10 m.

Član 33

Ulice sa intenzivnim kretanjem pešaka, na teritoriji Grada su:

- Vojvode Radomira Putnika;

- Generala Petra Aračića;

- Vojvode Petra Bojovića;

- Karađorđeva, od ulice Vojvode Radomira Putnika do ulice Braće Jovanović;

- Svetog Save, od ulice Vojvode Radomira Putnika do ulice Braće Jovanović;

- Dimitrija Tucovića, od ulice Štrosmajerova da ulice Braće Jovanović;

- Miloša Trebinjca, od lice Vojvode Radomira Putnika do ulice Pasterova;

- Miloša Obrenovića, od ulice Miloša Trebinjca do ulice Kneza Mihajla Obrenovića;

- Maksima Gorkog, od ulice Vojvode Radomira Putnika do ulice dr Svetislava Kasapinovića.

Član 34

Bašta se ne može postaviti:

- na kolovozu i delu kolovoza uređenom za parkiranje (niša za parkiranje) koji nije denivelisan u odnosu na kolovoz;

- na mestima za parkiranje vozila izvan ulice;

- u zoni raskrsnice;

- na stajalištu javnog prevoza;

- u širini pešačkog prelaza;

- u širini kolskog i pešačkog ulaza u zgradu ili dvorište;

- na trasi protivpožarnog puta i na platou za gašenje požara.

Član 35

Za postavljanje bašte nadležni sekretarijat pribavlja Rešenje o saglasnosti organa nadležnog za poslove saobraćaja.

Za korišćenje dela površine javne namene, za postavljanje bašte na mestima za parkiranje plaća se dvostruki iznos lokalne komunalne takse.

Javno komunalno preduzeće"Higijena" Pančevo (u daljem tekstu: JKP "Higijena") donosi Odluku o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje bašte na mestima za parkiranje.

Bašte se mogu postavljati pored kioska koji se bave ugostiteljskom delatnošću.

Bašta se ne može postaviti na mestima za parkiranje tako da svojom lokacijom ometa preglednost.

Član 36

Korisnik poslovnog prostora podnosi nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje bašte.

Uz zahtev se podnosi:

- prepis lista nepokretnosti,

- ukoliko je poslovni prostor u zakupu, saglasnost zakupodavca i ugovor o zakupu,

- rešenje o upisu u registar delatnosti sa matičnim brojem i PIB-om,

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva,

- dokaz o uplaćenom depozitu,

- idejni projekat odnosno overenu skicu sa tehničkim opisom objekta izrađenu od odgovornog projektanta sa odgovarajućom licencom.

- overenu izjavu da će po prestanku prava korišćenja dela površine javne namene, objekat ukloniti sa površine javne namene i površinu javne namene dovesti u prvobitno stanje;

- izjavu o tome, u kom periodu će postaviti i koristiti baštu.

Korisnik iz stava 1. ovog člana obavezan je da baštu ukloni o svom trošku najkasnije u roku od 8 dana od prestanka prava korišćenja.

Ukoliko korisnik ne postupi u skladu sa stavom 3. ovog člana bašta će biti uklonjena prinudnim putem na teret korisnika iz sredstava depozita uplaćenog na žiro račun budžeta grada Pančeva.

Visina depozita iz prethodnog stava iznosi 10.000,00 dinara.

Član 37

Odluku o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje bašte, po dobijanju Obaveštenja nadležnog sekretarijata da su se stekli uslovi za dobijanje odobrenja za postavljenje bašte, donosi JP "Direkcija".

Odluku o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje bašte na mestima za parkiranje, a po dobijanju obaveštenja nadležnog sekretarijata, da su se stekli uslovi za dobijanje odobrenja za postavljenje bašte, donosi JKP "Higijena".

Rok za donošenje Odluka iz stava 1. i 2. ovog člana je 7 dana, od dana prijema Obaveštenja od nadležnog sekretarijata.

Kad zahtev za postavljanje bašte na površini javne namene podnosi vlasnik ugostiteljskog objekta, u cilju obavljanja ugostiteljske delatnosti, Odluka o korišćenju donosi se na period od 5 godina.

Kad zahtev za postavljanje bašte na površini javne namene podnosi zakupac poslovnih prostorija u cilju obavljanja ugostiteljske delatnosti, Odluka o korišćenju, donosi se na period utvrđen Ugovorom o zakupu zaključenim između zakupca i zakupodavca, a koji ne može biti duži od 5 godina.

Član 38

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

4. Javne telefonske govornice i kiosci sa nadstrešnicom za autobusko stajalište

Član 39

Javne telefonske govornice i kiosci sa nadstrešnicom za autobusko stajalište mogu se postaviti na površini javne namene, pod uslovom da se na raskrsnicama i uglovima ulica ne smanjuje vidljivost, ne ugrožava bezbednost prolaza, ne remeti izgled ambijentalne celine i normalno korišćenje susednih objekata stalnog karaktera, ne ometa normalno kretanje pešaka na trotoaru, kao i drugi uslovi propisani Pravilnikom.

Javna telefonska govornica, u smislu ove Odluke je objekat za smeštaj javnog telefonskog aparata i zaštitu njegovih korisnika.

Kiosk sa nadstrešnicom za autobusko stajalište, u smislu ove Odluke je objekat na autobuskom stajalištu za zaštitu korisnika javnog prevoza i postavlja se na način propisan za postavljanje kioska u skladu sa ovom Odlukom.

Javne telefonske govornice i kiosci sa nadstrešnicom za autobusko stajalište mogu se postaviti na površini javne namene na period koji ne može biti duži od 10 godina.

Član 40

Korisnik, nakon izdavanja Odluke o korišćenju od strane JP "Direkcija", podnosi nadležnom sekretarijatu zahtev za odobrenje za postavljanje telefonske govornice, odnosno kioska sa nadstrešnicom za autobusko stajalište.

Uz zahtev za postavljanje javnih telefonskih govornica podnosi se sledeće:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om,

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva

- tehnička informacija koju izdaje JP "Direkcija"

- saglasnost JP "Direkcija" za izvođenje radova na površini javne namene

- Odluku o korišćenju u 2 primerka.

Uz zahtev za postavljanje kioska sa nadstrešnicom za autobusko stajalište podnosi se sledeće:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva;

- tehnička informacija koju izdaje JP "Direkcija" na osnovu Pravilnika;

- saglasnost JP "Direkcija" za izvođenje radova na površini javne namene;

- Odluku o korišćenju u 2 primerka;

- overenu skicu sa tehničkim opisom, prema uslovima iz Pravilnika.

Član 41

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

5. Otvoreni ugostiteljski sadržaji

Član 42

Davanje na korišćenje površine javne namene radi postavljanja otvorenih ugostiteljskih sadržaja vrši se putem javnog nadmetanja.

Nadzorni odbor JP "Direkcija" donosi odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje na korišćenje dela površine javne namene putem javnog nadmetanja.

Postupak javnog nadmetanja, donošenje Odluke o korišćenju i izdavanje odobrenja za postavljanje otvorenih ugostiteljskih sadržaja, vrši se na način i po postupku koji je predviđen za davanje na korišćenje površine javne namene i izdavanje odobrenja radi postavljanja kioska.

Odluka o korišćenju za postavljanje otvorenih ugostiteljskih sadržaja donosi se na period od 1 godine.

Otvoreni ugostiteljski sadržaji mogu se postavljati i koristiti u periodu od 01.04. do 31.10. tekuće godine.

Član 43

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

6. Kućice za ishranu i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika

Član 44

Na delovima površina javne namene mogu se postavljati montažne kućice namenjene za ishranu i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika u skladu sa Pravilnikom.

Zahtev za donošenje Odluke o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje kućica za ishranu i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika mogu podnositi udruženja građana registrovana za brigu o životinjama kao i Javno komunalno preduzeće u čijoj nadležnosti je postupanje sa psima i mačkama bez vlasnika.

Kućice se postavljaju na osnovu Odluke o korišćenju dela površine javne namene izdate od strane JP "Direkcija" Pančevo.

Za korišćenje dela površine javne namene za postavljanje kućica iz stava 1. ovog člana, ne plaća se lokalna komunalna taksa.

IV POKRETNI OBJEKTI I UREĐAJI

1. Automati, frižideri, rashladne vitrine i pokretne reklamne vitrine

Član 45

Automati i frižideri za prodaju sladoleda mogu se postaviti na površini javne namene, u periodu od 01.04. do 31.10. tekuće godine.

Zahtev za donošenje Odluke o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje uređaja iz stava 1. ovog člana, podnosi vlasnik, odnosno zakupac poslovne prostorije ili korisnik kioska ispred koje se postavljaju uređaji, odnosno pravno lice koje je se bavi proizvodnjom i distribucijom smrznutih proizvoda, uz saglasnost vlasnika, odnosno zakupca poslovne prostorije ili korisnika kioska.

Automati i frižideri za prodaju sladoleda koji se ne postavljaju ispred poslovnog prostora, odnosno kioska, postavljaju se u skladu sa Planom, i to jedan automat određene vrste, ili jedan frižider.

Rashladne vitrine mogu se postaviti na površini javne namene ispred kioska tokom cele godine, i to jedna rashladna vitrina po kiosku.

Ispred kioska se mogu postaviti jedan frižider za prodaju sladoleda i jedna rashladna vitrina.

Član 46

Pokretne reklamne vitrine se mogu postaviti na delu površine javne namene samo pod uslovom da poslovni objekat nema neposredno izlaz na površinu javne namene.

Pokretne reklamne vitrine ne mogu imati veću površinu od 2 m2, s tim da dubina vitrine ne može biti veća od 30 cm.

Pokretne reklamne vitrine se mogu postavljati tokom cele godine, a obavezno se uklanjaju svakog radnog dana po isteku radnog vremena.

Odobrenje za postavljanje pokretnih reklamnih vitrina izdaje se na period koji ne može biti duži od 3 godine.

Član 47

Automati, frižideri za prodaju sladoleda, rashladne vitrine i pokretne reklamne vitrine postavljaju se na osnovu Odobrenja nadležnog sekretarijata i Odluke o korišćenju koje izdaje JP "Direkcija".

Odobrenje za postavljanje automata, frižidera za prodaju sladoleda, rashladnih vitrina i pokretnih reklamnih vitrina izdaje nadležni sekretarijat u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva za izdavanje odobrenja.

Odluka JP "Direkcija" o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje automata, frižidera za prodaju sladoleda, rashladne vitrine i pokretne reklamne vitrine, donosi se na period koji ne može biti duži od 3 godine.

Član 48

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

2. Uređaji za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica

Član 49

Uređaji za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja, šećerne pene i američkih krofnica (u daljem tekstu: uređaji) mogu se postaviti pod uslovom da zauzimaju zbirno najviše 2 m2, na lokacijama utvrđenim Planom, na period koji ne može biti duži od 3. godine.

JP "Direkcija" donosi Odluku o korišćenju za postavljanje uređaja iz stava 1. ovog člana.

Objekti iz stava 1. ovog člana moraju se ukloniti sa površine javne namene u vremenu kada ne obavljaju delatnost i u tu svrhu obavezni su da poseduju točkove radi lakše pokretljivosti.

Član 50

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

3. Pokretne tezge i praznične tezge

Član 51

Pokretna tezga je montažna konstrukcija postavljena uz poslovni objekat sa namenom za izlaganje robe koja se u poslovnom objektu prodaje.

Pokretna tezga može da se postavi na udaljenosti najviše 1 m od poslovnog objekta i da zauzima najviše 2 m2 površine javne namene, a postavlja se po potrebi.

Praznična tezga je tezga za prodaju knjiga, cveća, čestitki i drugih ukrasnih predmeta i može da se postavi na javnoj površini povodom obeležavanja državnih, verskih i drugih praznika, kao i prilikom raznih tradicionalnih manifestacija, i to:

1. božićnih i novogodišnjih praznika, u periodu od 1. decembra tekuće godine do 15. januara naredne godine,

2. osmog marta, u periodu od 1. do 10. marta tekuće godine,

3. uskršnjih praznika, u trajanju od 15 dana, pre nastupanja i za vreme praznika, i

4. raznih tradicionalnih manifestacija, u trajanju od 10 dana, pre nastupanja i za vreme tih manifestacija.

Praznična tezga iz stava 3. ovog člana može da zauzme najviše 2 m2 površine javne namene i mora ispunjavati i druge uslove propisane Planom.

JP "Direkcija" donosi Odluku o korišćenju za postavljanje pokretnih i prazničnih tezgi.

Za postavljanje prazničnih tezgi ne izdaje se odobrenje nadležnog sekretarijata.

Član 52

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

4. Platoi za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda iz vozila

Član 53

Pravna i fizička lica koja imaju registrovanu odgovarajuću delatnost, odnosno poljoprivredno gazdinstvo, mogu svojim vozilom i prikolicom vršiti prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda na mestima gde je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila.

JKP "Higijena donosi Odluku o korišćenju dela površine javne namene za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda na mestima gde je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, koje po planu stacionarnog saobraćaja, podležu sistemu naplate, uz prethodnu saglasnost nadležnog organa za poslove saobraćaja.

JP "Direkcija" donosi Odluku o korišćenju dela površine javne namene za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda na mestima gde je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, koje ne podležu sistemu naplate, uz prethodnu saglasnost nadležnog organa za poslove saobraćaja.

Za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda, na mestima gde je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, ne izdaje se odobrenje nadležnog sekretarijata.

Član 54

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

5. Promotivni plato

Član 55

Promotivni plato predstavlja deo površine javne namene za potrebe postavljanja pokretnih objekata i vozila, postavljenih radi reklamiranja promotivnog materijala, odnosno promotivnih proizvoda na delovima površine javne namene, odnosno mestima za parkiranje.

Uslovi kojima se propisuju površina, izgled i tehničke karakteristike promotivnih platoa biće definisane Odlukom o korišćenju JP "Direkcija", odnosno Odlukom o korišćenju JKP "Higijena", uz prethodnu saglasnost nadležnog organa za poslove saobraćaja.

Period na koji se donosi Odluka o korišćenju, ne može biti duži od 15 dana.

Za korišćenje promotivnih platoa ne izdaje se odobrenje nadležnog sekretarijata.

Član 56

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

5. Objekti za izvođenje zabavnih programa

Član 57

Objekti za izvođenje zabavnih programa, kao što su cirkuske šatre, luna parkovi, ringišpili, dečji automobili za iznajmljivanje i drugi uređaji za dečju zabavu i sport, montažni platoi i sl., postavljaju se na površini javne namene na osnovu Odluke o korišćenju JP "Direkcija", u skladu sa Planom.

Period na koji se mogu postaviti objekti za izvođenje zabavnih programa, ne može biti duži od 1 godine.

Za korišćenje objekata za izvođenje zabavnih programa ne izdaje se odobrenje nadležnog sekretarijata.

Član 58

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

7. Horizontalne reklame

Član 59

Horizontalne reklame koje se postavljaju na delovima površina javne namene maksimalnih dimenzija do 4,00 m x 4,00 m, na kojima se reklamiraju pravna lica, na osnovu Odluke o korišćenju JP "Direkcija", a sve u skladu sa Planom.

Period na koji se mogu postaviti horizontalne reklame, ne može biti duži od 1 godine.

Za korišćenje horizontalnih reklama ne izdaje se odobrenje nadležnog sekretarijata.

Član 60

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

8. Reklamni panoi (reklamne table, svetleće reklamne table, bilbordi, pokretni bilbordi, svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete) i pokretni mobilijar (klupe, perde, ukrasne žardinjere i umetničke instalacije)

Član 61

Reklamni panoi su reklamne table, svetleće reklamne table, bilbordi, pokretni bilbordi, svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete, a koji se postavljaju na površinama javne namene.

Pokretni mobilijar su klupe, perde, ukrasne žardinjere i umetničke instalacije koji se postavljaju na površinama javne namene.

Reklamne table su table na kojima se vrši reklamiranje korisnika i postavljaju se na površinama javne namene u naselju i zemljišnom pojasu opštinskih puteva i ulica naseljenog mesta, kao i uz opštinske puteve van naseljenog mesta, maksimalne površine za reklamiranje 3,00 m2.

Saobraćajno tehničke uslove za postavljanje reklamnih tabli u putnom pojasu, utvrđuje upravljač puta.

Svetleće reklamne table su table na kojima se vrši reklamiranje korisnika koje se postavljaju na stubu maksimalne visine do 3 m, koji se nalaze na površinama javne namene, u skladu sa Planom. Svetleće reklamne table su maksimalnih dimenzija 1300 cm x 1900 cm, mogu biti jednostrane ili dvostrane, osvetljene.

Uz zahtev za postavljanje svetleće reklamne table, dostavlja se glavni projekat sa tehničkom kontrolom, prema Planu postavljanja, kao i Odluka o korišćenju dela površine javne namene izdata od strane JP "Direkcija" Pančevo.

Bilbordi su reklamne ploče dimenzija maksimalno 5,00 m x 3,00 m, koji se postavljaju na stubovima koji se nalaze na površinama javne namene i mogu biti osvetljeni ili neosvetljeni, jednostrani ili dvostrani u skladu sa Planom.

Pokretni bilbordi su reklamne ploče maksimalnih dimenzija 1,00 m x 0,50 m.

Svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete, se postavljaju na stubovima javne rasvete, moraju biti pravougaonog oblika, dimenzija 800 mm x 1000 mm.

Svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete, mogu se postavljati i u zoni pešačke komunikacije.

Na stubu javne rasvete mogu da se postave najviše dve svetleće reklamne table pod uslovom da su postavljene na suprotnim stranama u odnosu na osu stuba.

Uz zahtev za postavljanje reklamnih tabli, pokretnih bilborda, svetlećih reklamnih tabli priključenih na stubovima javne rasvete, dostavlja se tehnička skica sa dimenzijama.

Uz zahtev za postavljanje bilborda, dostavlja se glavni projekat sa tehničkom kontrolom, prema Planu postavljanja, kao i Odluka o korišćenju dela površine javne namene izdata od strane JP "Direkcija" Pančevo.

Reklamne table, pokretni bilbordi i svetleće reklamne table priključene na stubovima javne rasvete, postavljaju se na površinama javne namene na osnovu Odluke o korišćenju JP "Direkcija".

Period na koji se donosi Odluka o korišćenju iz prethodnog stava, ne može biti duži od 1 godine.

Na delu površine javne namene, bilbordi i svetleće reklamne table, se postavljaju na osnovu odobrenja nadležnog sekretarijata, a prema lokaciji definisanoj Planom, kao i Odluke o korišćenju dela površine javne namene izdate od strane JP "Direkcija" Pančevo, na period koji ne može biti duži od 3 godine.

Korisnicima dela javne površine, čiji je osnivač grad Pančevo, za postavljanje tabli turističkog i informacionog sadržaja, Odluku o korišćenju donosi JP "Direkcija", a na osnovu saobraćajno-tehničkih uslova kojima će se definisati oblik i površina reklamnih tabli, na period od tri (3) godine.

Klupe, perde, ukrasne žardinjere i umetničke instalacije se postavljaju na površinama javne namene, na osnovu saobraćajno tehničkih uslova JP "Direkcija", na period koji ne može biti duži od 5 godina, a za iste se ne plaća lokalna komunalna taksa.

Za reklamne panoe osim bilborda, i pokretni mobilijar ne izdaje se odobrenje nadležnog sekretarijata.

Član 62

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

9. Postupak za postavljanje pokretnih objekata i uređaja i pokretnog mobilijara

Član 63

Pravna i fizička lica podnose nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje pokretnih objekata i uređaja na površini javne namene i to: automata, frižidera za prodaju sladoleda, rashladnih vitrina i reklamnih vitrina, uređaja za pečenje i prodaju kokica, kukuruznih klasova, kestenja, šećerne pene, američkih krofnica, pokretnih tezgi, svetlećih reklamnih tabli i bilborda.

Uz zahtev se prilaže:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- za fizička lica fotokopija lične karte;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva

- skica objekta, odnosno uređaja sa izraženim dimenzijama u opisu,

- glavni projekat sa tehničkom kontrolom kada se zahtev odnosi na postavljanje bilborda odnosno svetleće reklamne table,

- izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u Odobrenju za korišćenje dela površine javne namene,

- izjava da će se pokretni objekat uklanjati sa površine javne namene svakodnevno po isteku radnog vremena i kada ne obavlja delatnost.

- Odluku o korišćenju JP "Direkcija" u 2 primerka.

Nadležni sekretarijat izdaje Odobrenje za postavljanje pokretnih objekata, uređaja, bilborda i svetlećih reklamnih tabli na delu površine javne namene u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

V DRUGI OBJEKTI

1. Spomenici, spomen obeležja i skulpturalna dela

Član 64

Spomenici su objekti koji se mogu postavljati na površinama javne namene, na zelenim površinama, parkovima, na drugim objektima i slično.

Spomen obeležja predstavljaju objekte spomeničkog karaktera koji se mogu postavljati na površinama javne namene.

Izgradnja i postavljanje spomenika i spomen obeležja, na površinama javne namene, vrši se uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva nadležnog za poslove kulture.

Spomenici i spomen obeležja ne mogu se postaviti u zoni raskrsnice i na sličnim mestima na kojima se može ugroziti bezbednost saobraćaja.

Podizanje, održavanje i finansiranje spomenika i skulpturalnih dela na javnim površinama na teritoriji grada Pančeva uređeno je posebnom Odlukom.

Član 65

Komisija nadležna za spomenike, spomen obeležja i skulpturalna dela podnosi nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje spomenika, spomen obeležja i skulpturalnih dela.

Uz zahtev se prilaže:

- overena skica sa tehničkim opisom objekta (spomenika, spomen obeležja i skulpturalnog dela) izrađena od odgovornog projektanta sa odgovarajućom licencom.

- saobraćajno-tehničkih uslova koje izdaje JP "Direkcija"

- saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika za postavljanje spomenika i spomen obeležja u delovima naseljenih mesta

- zonama koje predstavljaju ambijentalnu celinu, prostor od kulturno-istorijskog značaja, odnosno urbanistički zaokruženu celinu (centar naseljenog mesta, trg, i sl.).

- zaključak Komisije nadležne za spomenike, spomen obeležja i skulpturalna dela, o prihvatanju inicijative za postavljanje spomenika.

Nadležni sekretarijat pribavlja neophodnu tehničku dokumentaciju i izdaje odobrenje za postavljanje spomenika, spomen obeležja i skulpturalnih dela na delu površine javne namene u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Postavljanje spomenika, spomen obeležja i skulpturalnih dela se vrši na osnovu odobrenja nadležnog sekretarijata.

2. Mobilijar sportskog karaktera (trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table i sl.)

Član 66

Mobilijar sportskog karaktera su trenažer stene za sportsko penjanje, fitnes mobilijar, skejt parkovi, šahovske table i slično, koji se sastoje od podloge, rekvizita i pratećeg mobilijara (klupe, korpe za otpatke i sl.) i mogu se postaviti na površinama javne namene, na zelenim površinama i parkovima.

Mobilijar sportskog karaktera se postavlja na površinama javne namene, na osnovu tehničkih uslova JP "Direkcija", na period koji ne može biti duži od 5 godina.

JP "Direkcija" donosi Odluku o korišćenju za postavljanje mobilijara sportskog karaktera na površinama javne namene.

Član 67

Pravna lica podnose nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje mobilijara sportskog karaktera, uz koji prilažu:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva;

- saobraćajno-tehničkih uslova koje izdaje JP "Direkcija";

- glavni projekat sa tehničkom kontrolom za stene za sportsko penjanje;

- izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u odobrenju za korišćenje dela površine javne namene;

- Odluku o korišćenju JP "Direkcija" u 2 primerka.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje za postavljanje mobilijara sportskog karaktera na delu površine javne namene u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

3. Zauzeće javne površine građevinskim materijalom i izvođenjem građevinskih radova

Član 68

Pravna i fizička lica mogu podneti JP "Direkcija" zahtev za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova (postavljanje montažne skele i slično);

JP "Direkcija" donosi Odluku o korišćenju za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Zauzeće javne površine građevinskim materijalom i izvođenje građevinskih radova na površinama javne namene, vrši se u skladu sa opštim aktima grada Pančeva kojima se reguliše opšte uređenje i uređenje saobraćaja na teritoriji grada Pančeva.

Član 69

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

4. Čileri

Član 70

Čileri su uređaji koji mogu biti za hlađenje ili mogu biti u varijanti sa toplotnim pumpama, a koji se mogu postaviti na delu površine javne namene, na delu zelenih površina i slično (u daljem tekstu: deo površine javne namene).

Čileri se postavljaju na delu površine javne namene, na delu zelenih površina i slično, na osnovu saobraćajno-tehničkih uslova JP "Direkcija" na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Odluku o korišćenju za postavljanje čilera na delu površine javne namene, donosi JP "Direkcija".

Površina dela površine javne namene koja se može dati na korišćenje za postavljanje čilera ne može biti veća od 20,00 m2.

Kada se čileri postavljaju za potrebe funkcionisanja javnih objekata i objekata koji su utvrđeni za nepokretno kulturno dobro, na delovima površina javne namene, pored čilera sa toplotnim pumpama, mogu se postaviti i energetski blokovi, s tim da zauzeće dela površine javne namene može biti i veće od 20 m2, pod uslovom da za to postoje tehnički uslovi i mogućnost predviđena urbanističkim planom, a na period koji može biti duži od 5 godina.

Površina dela površine javne namene na kojoj se postavljaju čileri mora biti ograđena i obezbeđena.

Član 71

Pravna lica i preduzetnici podnose nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje čilera, uz koji prilažu:

- prepis lista nepokretnosti kao dokaz o vlasništvu poslovnog prostora ispred kog se postavljaju čileri,

- ukoliko je poslovni prostor u zakupu saglasnost zakupodavca i ugovor o zakupu,

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om,

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva,

- saobraćajno-tehničke uslove koje izdaje JP "Direkcija",

- glavni projekat sa tehničkom kontrolom,

- izjava da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u odobrenju za postavljanje čilera na delu površine javne namene,

- Odluku o korišćenju JP "Direkcija" u 2 primerka,

- saglasnost Javnog komunalnog preduzeća "Zelenilo" Pančevo kada se čileri postavljaju na zelenim površinama,

- Uslove Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje za postavljanje čilera na delu površine javne namene u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 72

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

5. Bankomati

Član 73

Bankomate - uređaje za podizanje novca mogu postavljati poslovne banke na delu površine javne namene (trotoar, trg, pešačka zona, zelena površina).

Kada se bankomat/i postavlja/ju na površini javne namene koja je Planom predviđena kao zelena površina, korisnik je u obavezi da pribavi saglasnost JKP "Zelenilo".

Bankomati se postavljaju na delu površine javne namene, na osnovu Odobrenja nadležnog sekretarijata, u skladu sa Planom o tehničkim uslovima JP "Direkcija", na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Odluku o korišćenju za postavljanje bankomata na delu površine javne namene, donosi JP "Direkcija".

Površina dela površine javne namene koja se može dati na korišćenje za postavljanje bankomata ne može biti veća od 3,00 m2.

Član 74

Pravna lica podnose nadležnom sekretarijatu zahtev za postavljanje bankomata, uz koji prilažu:

- rešenje o upisu u registar delatnosti, sa matičnim brojem i PIB-om;

- uverenje Sekretarijata za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva;

- saobraćajno-tehničke uslove koje izdaje JP "Direkcija";

- skica bankomata sa izraženim dimenzijama u opisu;

- overenu izjavu da će isti ukloniti po isteku vremena određenog u odobrenju za postavljanje bankomata na delu površine javne namene;

- overenu izjavu da će urediti površinu javne namene i dovesti je u prvobitno stanje, u roku od 8 dana od dana isteka roka naznačenog u Odluci o korišćenju;

- Odluku o korišćenju JP "Direkcija" u 2 primerka.

Nadležni sekretarijat izdaje odobrenje za postavljanje bankomata na delu površine javne namene u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 75

Korisnik je dužan da plaća lokalnu komunalnu taksu na osnovu Rešenja nadležnog Sekretarijata za poresku administraciju.

VI PRAVA I OBAVEZE U VEZI POSTAVLJANJA I UKLANJANJA PRIVREMENIH MONTAŽNIH, POKRETNIH I DRUGIH OBJEKATA I UREĐAJA

Član 76

JP "Direkcija" je dužna da vodi evidenciju o donetim aktima u skladu sa Odlukom o korišćenju dela površine javne namene, radi postavljanja privremenih montažnih pokretnih i drugih objekata i uređaja.

JP "Direkcija" je u obavezi da nadležnom sekretarijatu radi evidencije dostavi Odluku o korišćenju dela površine javne namene.

JKP "Higijena" je u obavezi da nadležnom sekretarijatu radi evidencije dostavi Odluke o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje bašti na mestima za parkiranje i Odluke o korišćenju dela površine javne namene za prodaju sezonskih poljoprivrednih proizvoda na mestima gde je dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, koje po planu stacionarnog saobraćaja, podležu sistemu naplate.

Kada prestane pravo korišćenja dela površine javne namene, a korisnik u propisanom roku ne ukloni objekat iz stava 1. i stava 3. ovog člana, JP "Direkcija", odnosno JKP "Higijena" je dužna da o tome obavesti Sekretarijat za inspekcijske poslove, Gradske uprave grada Pančeva.

Član 77

Korisnik dela površine javne namene, odnosno korisnik objekta ili uređaja je dužan da objekat ili uređaj postavi, odnosno otpočne sa obavljanjem delatnosti u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana pribavljanja odobrenja.

Korisnik iz stava 1. ne može otpočeti sa obavljanjem delatnosti bez odobrenja nadležnog sekretarijata.

Član 78

Korisnik dela površine javne namene, odnosno korisnik objekta ili uređaja, dužan je da obavlja delatnost koja je odobrena, odnosno da objekte i uređaje koristi na način propisan ovom Odlukom, odobrenjem nadležnog sekretarijata, kao i da te objekte, uređaje i prostore koji su u funkciji njihovog korišćenja, održava tako da budu uredni i u ispravnom stanju.

Lice iz stava 1. ovog člana je dužno da pored objekta ili uređaja postavi korpu za smeće.

Pravo korišćenja dela površine javne namene korisnik ne može preneti na drugo lice.

Član 79

Korisnik dela površine javne namene, odnosno korisnik objekta ili uređaja je dužan da objekte i uređaje ukloni sa površine javne namene u roku od 8 dana po isteku vremena određenom odobrenjem, kao i u drugim slučajevima utvrđenim ovom Odlukom.

VII NADZOR

Član 80

Inspekcijski nadzor vrši komunalna i građevinska inspekcija. Komunalno-policijske poslove obavlja komunalna policija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni i građevinski inspektor ovlašćen je da rešenjem naloži korisniku dela površine javne namene, odnosno korisniku objekta ili uređaja, uklanjanje istih, u sledećim slučajevima:

- kada je objekat ili uređaj postavljen bez odobrenja;

- kada je objekat ili uređaj postavljen ili se koristi suprotno uslovima određenim odobrenjem;

- kada je objekat ili uređaj postavljen na mesto koje nije određeno Pravilnikom, odnosno Planom;

- kada se promeni neki od uslova utvrđenih Pravilnikom, odnosno Planom a lice iz stava 1 ovog člana se ne prilagodi u skladu sa izmenjenim uslovima u ostavljenom roku;

- kada postavljeni objekat, odnosno uređaj koristi neovlašćeno lice;

- kada korisnik dela površine javne namene ne počne da koristi objekat ili uređaj u roku od 60 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljenje privremenog objekta;

- kada se privremeni objekat ne koristi duže od 90 dana bez opravdanih razloga;

- kada je to neophodno zbog izmene režima saobraćaja;

- kada je to neophodno radi realizacije radova na rekonstrukciji, održavanju ili postavljanju komunalnih objekata.

Ukoliko u roku određenom u rešenju iz stava 2. ovog člana, korisnik dela površine javne namene, odnosno korisnik objekta ili uređaja ne ukloni isti sa površine javne namene, uklanjanje će se izvršiti prinudnim putem o trošku korisnika iz sredstava depozita, u roku od 30 dana od dana dobijanja zaključka kojim se dozvoljava izvršenje rešenja nadležne inspekcije.

Ukoliko vlasnik, odnosno korisnik objekta ili uređaja postavljenog bez odobrenja isti ne ukloni sa površine javne namene, u roku određenom rešenjem nadležnog inspektora, uklanjanje će se izvršiti prinudnim putem o trošku vlasnika, odnosno korisnika objekta ili uređaja, u roku od 30 dana od dana donošenja zaključka, kojim se dozvoljava izvršenje rešenja nadležne inspekcije.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 81

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. na delu površine javne namene postavi privremeni montažni objekat, pokretni objekat i uređaj bez odobrenja, odnosno prijave,

2. koristi montažni objekat, pokretni objekat i uređaj bez odobrenja, odnosno prijave,

3. ne ukloni montažni objekat, pokretni objekat i uređaj sa površine javne namene u vremenu kad ne obavlja delatnost, istekom roka za prestanak prava korišćenja dela javne površine i ne postupi po rešenju nadležne inspekcije,

4. ukoliko ne otpočne da obavlja delatnost u ostavljenom roku,

5. ukoliko korisnik ne obavlja delatnost koja je odobrena, odnosno montažni objekat i uređaj ne koristi na način propisan ovom odlukom.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 82

Postojeći Pravilnik o opštim uslovima za postavljanje privremenih montažnih objekata na javnim površinama i Plan o tehničkim uslovima za privremeno postavljanje pokretnih objekata i uređaja na javnim površinama, ostaju na snazi do donošenja novih.

Član 83

Rešavanje podnetih zahteva za izdavanje odobrenja koji nisu rešeni do dana stupanja na snagu ove Odluke nastaviće se po odredbama ove Odluke.

Član 84

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju manjih montažnih, pokretnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene ("Službeni list grada Pančeva", broj 2/2014 - prečišćen tekst i 6/2014).

Član 85

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".