PRAVILNIK
O METODAMA ISPITIVANJA SORTE HMELJA (HUMULUS LUPULUS L.) RADI PRIZNAVANJA SORTE

("Sl. glasnik RS", br. 11/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode ispitivanja sorte hmelja (u daljem tekstu: sorta) na oglednom polju i u laboratoriji, radi priznavanja sorte.

Član 2

Metodama iz člana 1. ovog pravilnika ispituju se određene bitne osobine sorte, radi utvrđivanja:

1) proizvodne i upotrebne vrednosti sorte (VCU test);

2) različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte (DUS test).

Metode ispitivanja sorte su skup postupaka i podataka koje preduzima, odnosno prikuplja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja za vršenje ispitivanja sorte (u daljem tekstu: izvođač ogleda).

Član 3

Proizvodna i upotrebna vrednost sorte (VCU test) utvrđuje se na osnovu rezultata ispitivanja određenih bitnih osobina sorte koje se odnose na:

1) prinos svežeg hmelja (kg/elementarnoj parceli);

2) sadržaj vlage u šišaricama;

3) prinos vazdušno - suvog hmelja (sa 11% vlage);

4) masa 100 vazdušno suvih šišarica;

5) gustina vretena: broj kolenaca/1cm;

6) sadržaj gorkih materija;

7) sadržaj aromatičnih materija;

8) tolerantnost, odnosno otpornost na bolesti i štetočine.

Sorta se ispituje tako što se bitne osobine iz stava 1. ovog člana sorte koja se ispituje upoređuju sa bitnim osobinama jedne ili više sorti standard, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Član 4

Sorta se ispituje u jednom ili više ogleda postavljenih na oglednom polju na više lokaliteta.

Ogled iz stava 1. ovog člana čine elementarne parcele na kojima se vrši ispitivanje.

Ogled iz stava 1. ovog člana izvodi se po planu "potpuno slučajnog blok sistema" u četiri ponavljanja.

Član 5

Sorta se ispituje na oglednom polju u skladu sa zahtevom za priznavanje sorte u kojem vlasnik sorte, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik predlaže da se sorta ispita.

Za ispitivanje na oglednom polju dostavljaju se zdravstveno ispravne sadnice, normalne ili ožiljene.

Normalne sadnice moraju biti dobro razvijene sa dva para okaca, najmanjeg prečnika 10 mm, dužine 10-12cm.

Ožiljene sadnice pored navedenih karakteristika moraju imati razvijena tri glavna korena.

Član 6

Predusev na celoj površini oglednog polja na kome se vrši ispitivanje sorte mora da bude ista kultura.

Sorta se na istom oglednom polju može ispitivati najmanje posle pet godina.

Sorta se ispituje na zemljištu koje je pre setve ispitano na prisutnost zemljišnih štetočina i po potrebi predsetveno tretirano insekticidima.

Količine mineralnih đubriva, vreme i način njihove primene, kao i ostale agrotehničke mere primenjuju se na oglednom polju tako da budu u skladu sa najvišim nivoom tehnologije proizvodnje hmelja, a radi ispoljavanja genetskog potencijala sorte.

Setvu sorti u jednom ogledu treba obaviti istog dana i u roku koji se u tom lokalitetu smatra optimalnim.

Član 7

Ogled za ispitivanje sorte postavlja se u visokim konstrukcijama sa elementima datim u Tabeli - Elementi ogleda za ispitivanja sorte.

Na oslonac koji se postavlja uz svaku biljku upućuju se 2-3 izdanka.

Tabela - Elementi ogleda za ispitivanja sorte

Elementi ogleda

 

dužina elementarne parcele

6,3 m

širina elementarne parcele

2,8 m

površina elementarne parcele

17,64 m2

razmak između redova

2,8 m

razmak u redu

60-70 cm

broj biljaka na elementarnoj parceli

10

broj biljaka na hektaru

5102

zaštitni pojas (oko celog ogleda minimum)

2 reda

Član 8

U periodu vegetacije sorte na oglednom polju, evidentiraju se:

1) datum sadnje;

2) datum rezidbe;

3) datum pojave prvih izdanaka (posle rezidbe);

4) datum cvetanja;

5) datum tehnološke zrelosti šišarica.

Član 9

U toku ispitivanja sorte na oglednom polju vrši se praćenje i ocenjivanje pojave bolesti plamenjače (Pseudoperonospora humuli) i pepelnice (Sphaerotheca humuli).

U slučaju pojave bolesti plamenjače ocenjuje se stepen osetljivosti ispitivanih sorti i stepen prisustva bolesti ocenama od jedan (1) do devet (9), i to:

1) ocena 1 - sorta tolerantna, usev bez simptoma bolesti, stepen prisustva bolesti 0%;

2) ocena 2 - pojava bolesti, do 1% listova obolelo;

3) ocena 3 - slab napad bolesti, 1% do 5% listova obolelo;

4) ocena 5 - srednji napad bolesti, 5% do 25% listova obolelo;

5) ocena 7 - jak napad bolesti, 25% do 75% listova obolelo;

6) ocena 9 - vrlo jak napad bolesti, preko 75% listova obolelo.

U slučaju pojave bolesti pepelnice ocenjuje se stepen osetljivosti ispitivanih sorti i stepen prisustva bolesti ocenama od jedan (1) do devet (9), i to:

1) ocena 1 - sorta tolerantna, usev bez simptoma bolesti, stepen prisustva bolesti 0%;

2) ocena 2 - pojava bolesti, do 1% cvasti ili šišarica obolelo;

3) ocena 3 - slab napad, 1% do 5% cvasti ili šišarica obolelo;

4) ocena 5 - srednji napad, 5% do 25% cvasti ili šišarica obolelo;

5) ocena 7 - jak napad, 25% do 75% cvasti ili šišarica obolelo;

6) ocena 9 - vrlo jak napad bolesti, preko 75% cvasti ili šišarica obolelo.

Prati se i ocenjuje pojava viroznih oboljenja i izražava se u % obolelih biljaka u odnosu na zdrave.

Član 10

Ako se u toku ispitivanja sorte na oglednom polju pojave biljne štetočine, i to: lisne vaši (Phordon humuli) i crveni pauk (Tetranychus ulmi i T. Urticae), u značajnijem broju, vrši se njihovo evidentiranje na sledeći način:

1) zdrav bez pojave štetočina;

2) slab napad - napadnuto do 25% biljaka;

3) srednji napad - napadnuto 25% - 50% biljaka;

4) jak napad - napadnuto preko 50% biljaka.

Ako se pojave tokom vegetacije druge štetočine treba ih evidentirati kako je navedeno u stavu 1. ovog člana.

Član 11

Izvođač ogleda obavlja berbu svih sorti u optimalnoj tehnološkoj zrelosti, za svaku sortu, mašinski ili ručno.

Član 12

Neposredno nakon berbe utvrđuje se prinos svežeg hmelja (kg/elementarnoj parceli) i sadržaj vlage u šišaricama.

Prinos vazdušno - suvog hmelja se obračunava na bazi 11% vlage.

Član 13

Uzorak hmelja za analizu u laboratoriji uzima se iz jednog prosečnog uzorka formiranog iz svih ponavljanja sa jednog lokaliteta nakon berbe prema uputstvu laboratorije koja će raditi analize.

Uzorak semena se pakuje u natron ili platnenu kesu, zatvara se, obeležava dodeljenim šiframa koje je imao u ogledu i dostavlja ovlašćenoj laboratoriji koja radi analize uzoraka.

Član 14

Ispitivanja u laboratoriji obuhvataju:

1) mehaničke analize, i to:

(1) masa 100 vazdušno suvih šišarica;

(2) gustina vretena: broj kolenaca/1cm;

2) hemijsko - tehnološke analize, i to:

(1) sadržaj gorkih materija:

- % ukupnih smola;

- % alfa kiselina;

- % beta frakcije;

(2) sadržaj aromatičnih materija:

- ukupan % eteričnih ulja;

- odnos humulen/kariofilen.

Član 15

Izvođač ogleda koji ispituje sortu na oglednom polju evidentira: naziv izvođača ogleda; ime i prezime odgovornog lica za izvođenje ogleda; lokalitet na kome se izvodi ogled; tip zemljišta i sadržaj hranljivih materija u zemljištu na kome se nalazi ogledno polje; predusev; obavljene agrotehničke mere; podatke iz čl. 8-10. i člana 12. ovog pravilnika, kao i druge podatke koji utiču na prinos ispitivane sorte (oštećenja od divljači, ptica, štetočina, prirodnih nepogoda i drugo).

Izvođač ogleda koji ispituje sortu u laboratoriji evidentira podatke iz člana 14. ovog pravilnika, kao i naziv izvođača analize, odgovorno lice za izvođenje analize i lokalitet i šifru sorte sa lokaliteta na kome se izvodi ogled.

Podaci iz st. 1. i 2. ovog člana sastavni su deo godišnjih i konačnih rezultata ispitivanja.

Član 16

Različitost, uniformnost i stabilnost sorte (DUS test) ispituje se metodom određenom tehničkim uputstvom za testiranje različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".