UREDBA
O UTVRĐIVANJU REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA ZA PODRUČJE KOLUBARSKOG I MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

("Sl. glasnik RS", br. 11/2015)

Član 1

Utvrđuje se Regionalni prostorni plan za područje Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuje se dugoročna koncepcija razvoja, organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja područja Prostornog plana na teritoriji koja obuhvata područja Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, i to na teritoriji gradova: Valjeva, Šapca i Loznice, kao i opština: Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Ub, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik.

Član 3

Prostorni plan sastoji se iz tekstualnog dela i grafičkih prikaza.

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikazi (referalne karte) izrađeni su u razmeri 1 : 100 000, i to: referalna karta 1 - Osnovna namena prostora; referalna karta 2 - Mreža naselja i infrastrukturni sistemi; referalna karta 3 - Turizam i zaštita prostora.

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u 24 kompleta grafičkih prikaza, svojim potpisom overava ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan sprovodi se razradom planskih rešenja i propozicija prostornim planovima područja posebne namene, prostornim planovima jedinica lokalne samouprave, urbanističkim planovima i drugim planovima i programima.

Član 5

Grafički prikazi iz člana 3. stav 3. ove uredbe, čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (tri kompleta), Ministarstvu privrede (jedan komplet), Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (jedan komplet), Ministarstvu rudarstva i energetike (dva kompleta), Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine (dva kompleta), gradovima: Valjevu (jedan komplet), Šapcu (jedan komplet), Loznici (jedan komplet) i opštinama: Lajkovcu (jedan komplet), Ljigu (jedan komplet), Mionici (jedan komplet), Osečini (jedan komplet), Ubu (jedan komplet), Bogatiću (jedan komplet), Vladimircima (jedan komplet), Koceljevi (jedan komplet), Krupnju (jedan komplet), Ljuboviji (jedan komplet) i Malom Zvorniku (jedan komplet).

Dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja.

Član 6

Pravo na neposredan uvid u grafičke prikaze iz člana 3. stav 3. ove uredbe imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koje bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 7

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i urbanistički projekti, kao i planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove uredbe, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom uredbom.

Član 8

Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove uredbe, donosi Program implementacije Prostornog plana za period od pet godina, radi utvrđivanja mera i aktivnosti za sprovođenje Prostornog plana.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Regionalni prostorni plan za područje Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, koji je sastavni deo ove uredbe, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 11/2015, str. 3-80.