PRAVILNIK
O NAČINU SPROVOĐENJA I SADRŽINI PROGRAMA OBUKE ZA ENERGETSKOG MENADŽERA, TROŠKOVIMA POHAĐANJA OBUKE, KAO I BLIŽIM USLOVIMA, PROGRAMU I NAČINU POLAGANJA ISPITA ZA ENERGETSKOG MENADŽERA

("Sl. glasnik RS", br. 12/2015)

I. Uvodna odredba

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način sprovođenja obuke, sadržina programa za teorijsku i praktičnu obuku za energetske menadžere, visina i način plaćanja troškova obuke za energetskog menadžera, kao i bliži uslovi, program i način polaganja ispita za energetskog menadžera.

II. Značenje izraza

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) obuka je sticanje teorijskih i praktičnih znanja za polaganje ispita za energetskog menadžera, shodno zakonu kojim se uređuje efikasno korišćenje energije i ovom pravilniku;

2) Organizacija za obuku je organizacija koju je ministar nadležan za poslove energetike (u daljem tekstu: Ministar) ovlastio da organizuje i sprovodi obuku za energetske menadžere i ovlašćene energetske savetnike, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast efikasnog korišćenja energije;

3) računarska učionica je učionica opremljena računarima, sa pristupom internetu i video projektorom, koja se nalazi u Organizaciji za obuku;

4) laboratorija za praktičnu obuku je prostor u kome je smeštena laboratorijska oprema koja se koristi za sprovođenje programa praktične obuke za energetske menadžere.

Ostali izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju značenje dato u zakonu kojim se uređuje oblast efikasnog korišćenja energije.

III. Način sprovođenja obuke

Član 3

Lice koje završi obuku i položi ispit za odgovarajuću vrstu energetskog menadžera osposobljava se da:

1) prikuplja i analizira podatke o načinu korišćenja energije od strane obveznika sistema energetskog menadžmenta;

2) priprema programe i planove energetske efikasnosti koje donosi obveznik sistema energetskog menadžmenta;

3) priprema godišnje izveštaje o ostvarenim ciljevima programa i plana energetske efikasnosti koje donosi obveznik sistema energetskog menadžmenta;

4) preduzima i druge aktivnosti i mere propisane zakonom kojim se uređuje oblast efikasnog korišćenja energije.

IV. Program obuke za energetske menadžere

Član 4

Obuka za energetske menadžere sprovodi se po programu koji se nalazi u Prilogu - Program obuke za energetske menadžere, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Program obuke).

Član 5

Program obuke razlikuje se prema obveznicima sistema energetskog menadžmenta, i to:

1) Program obuke za energetske menadžere za obveznike sistema energetskog menadžmenta sa pretežnom delatnošću u proizvodnom sektoru, koji obuhvata i javna preduzeća (u daljem tekstu: energetski menadžeri za oblast industrijske energetike);

2) Program obuke za energetske menadžere za obveznike sistema energetskog menadžmenta sa pretežnom delatnošću u sektoru trgovine i usluga, kao i za organe državne uprave i druge organe Republike Srbije, organe autonomne pokrajine, kao i javne službe i javna preduzeća koja ne obavljaju delatnost u proizvodnom sektoru (u daljem tekstu: energetski menadžeri za oblast energetike zgrada);

3) Program obuke za energetske menadžere za organe jedinica lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika (u daljem tekstu: energetski menadžeri za oblast opštinske energetike).

Član 6

Obuka za energetske menadžere sastoji se od:

1) teorijske obuke

2) praktične obuke;

3) obuke za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru;

4) izrade plana i programa energetske efikasnosti i godišnjeg izveštaja o ostvarivanju ciljeva sadržanih u programu i planu energetske efikasnosti (u daljem tekstu: godišnji izveštaj).

Teorijska obuka sprovodi se kroz teorijsku nastavu, auditorne vežbe, radionice i diskusije, prema Programu obuke.

Praktična obuka se sprovodi kroz laboratorijske vežbe na propisanoj laboratorijskoj opremi, prema Programu obuke.

Obuka za korišćenje specijalizovanih softvera obuhvata obuku za korišćenje softvera prema Programu obuke.

Izradi plana i programa energetske efikasnosti i godišnjeg izveštaja, kao samostalnog rada, polaznik obuke pristupa po završetku obuke iz stava 1. tač. 1)-3) ovog člana, uz nadzor mentora iz člana 8. stav 2. ovog pravilnika.

Član 7

Teorijska obuka, praktična obuka i obuka za korišćenje specijalizovanih softvera traje najviše šest dana u toku kojih se može dnevno održati najviše sedam časova od po 45 minuta.

Izrada plana i programa energetske efikasnosti i godišnjeg izveštaja, prema zadatku koji odredi mentor, sprovodi se nakon završene obuke iz stava 1. ovog člana, i ne može da traje duže od mesec dana od dana završetka obuke iz stava 1. ovog člana.

Član 8

Obuku za energetske menadžere sprovodi Organizacija za obuku, koja ispunjava uslove iz propisa kojim se uređuju uslovi u pogledu kadrova, opreme i prostora organizacije koja sprovodi obuku za energetske menadžere.

Organizacija za obuku određuje mentore uz čiji nadzor polaznici obuke izrađuju plan i program energetske efikasnosti i godišnji izveštaj.

Član 9

Broj polaznika na časovima obuke za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru u Organizaciji za obuku ne može biti veći od 20.

Broj polaznika na časovima praktične obuke ne može biti veći od deset.

Član 10

Po završetku praktične obuke, odnosno obuke za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru, vrši se provera stečenih znanja polaznika.

Provera znanja iz praktične obuke se sprovodi na laboratorijskoj opremi, a provera znanja za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru u računarskoj učionici Organizacije za obuku.

Proveru znanja iz stava 2. ovog člana obavlja predavač zadužen za odgovarajući deo obuke.

Proveru znanja u pogledu izrade plana i programa energetske efikasnosti i godišnjeg izveštaja vrši mentor odobravanjem izrađenog plana i programa energetske efikasnosti i godišnjeg izveštaja.

V. Poziv i prijava za pohađanje obuke

Član 11

Poziv za pohađanje obuke za energetske menadžere priprema Organizacija za obuku.

Poziv za pohađanje obuke za energetske menadžere objavljuje se na internet stranici Organizacije za obuku, internet stranici ministarstva nadležnog za poslove energetike (u daljem tekstu: Ministarstvo) i u jednom štampanom dnevnom listu.

Poziv za pohađanje obuke sadrži: formular, rok i način podnošenja prijave kao i podatke o početku i dinamici održavanja obuke.

Organizacija za obuku objavljuje na internet stranici konačni spisak polaznika obuke koji mogu da pohađaju obuku u terminu određenom u pozivu, najmanje sedam dana pre početka obuke.

Dokaz o plaćenim troškovima obuke, dostavlja se do početka obuke, i uslov je za pohađanje obuke.

VI. Potvrda o završenoj obuci

Član 12

Po završetku obuke, Organizacija za obuku izdaje potvrdu o završenoj obuci.

Potvrda o završenoj obuci može se izdati polazniku koji je:

1) prisustvovao na 80% časova od ukupnog fonda časova predviđenih za teorijsku obuku, kao i na 100% časova predviđenih za praktičnu obuku i na 80% časova predviđenih za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru i

2) koji je uspešno savladao proveru stečenih znanja iz člana 10. ovog pravilnika.

Polaznik obuke je uspešno savladao proveru stečenih znanja iz člana 10. ovog pravilnika, ako je dobio pozitivnu ocenu mentora za urađen plan i program energetske efikasnosti i godišnji izveštaj i ako je:

1) dobio pozitivnu ocenu na proveri znanja iz praktične obuke za energetske menadžere iz industrijske energetike i energetike zgrada, odnosno

2) dobio pozitivnu ocenu iz obuke za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru za energetske menadžere iz oblasti opštinske energetike i za energetske menadžere iz oblasti energetike zgrada.

VII. Administrativno-tehnički poslovi u vezi sa obukom

Član 13

Organizacija za obuku vodi dosije o svakom polazniku obuke i obavlja i druge administrativno-tehničke poslove u vezi sa obukom.

Dosije o svakom polazniku obuke sadrži:

1) lične podatke o polazniku obuke;

2) prijavu za pohađanje obuke;

3) ugovor o pohađanju obuke, zaključen između Organizacije za obuku i polaznika obuke;

4) kopiju dokaza da je polaznik platio troškove obuke;

5) evidenciju o prisutnosti kandidata na časovima obuke;

6) kopiju izdate potvrde o završenoj obuci.

VIII. Ispit za energetskog menadžera

Član 14

Ispit za energetskog menadžera (u daljem tekstu: ispit) može polagati lice koje ima:

1) stečeno visoko obrazovanje prvog stepena akademskih studija u oblasti tehničko-tehnoloških nauka u obimu od 180 ESPB (evropski sistem prenosa bodova) i potvrdu o završenoj obuci za energetskog menadžera ili

2) stečeno visoko obrazovanje drugog stepena akademskih studija na master akademskim studijama u obrazovno-naučnim oblastima mašinstva, elektrotehnike ili tehnologije.

Pre polaganja ispita Organizaciji za obuku se dostavlja se dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi za polaganje ispita.

Član 15

Program ispita se utvrđuje pojedinačno za:

1) energetske menadžere za oblast industrijske energetike - upravljanje energetskim tokovima u proizvodnim sistemima i postrojenjima,

2) energetske menadžere za oblast energetike zgrada - upravljanje energetskim tokovima u zgradama i u tehničkim sistemima zgrada i

3) energetske menadžere za oblast opštinske energetike - upravljanje energetskim tokovima u jedinicama lokalne samouprave.

Član 16

Ispit se sastoji iz provere znanja prema Programu obuke, kroz polaganje testova.

Test se vrednuje sa najviše 100 bodova.

Smatra se da je kandidat položio ispit ako je na testu ostvario najmanje 70 bodova.

Ispit se polaže u prostoriji Organizacije za obuku.

Listu ispitnih pitanja priprema Organizacija za obuku.

IX. Komisija za polaganje ispita za energetskog menadžera

Član 17

Ministar obrazuje Komisiju za polaganje ispita za energetskog menadžera (u daljem tekstu: Komisija), u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast efikasnog korišćenja energije, koja utvrđuje konačnu listu ispitnih pitanja za svaki ispit, određuje način bodovanja testova i pregleda testove.

Komisija se sastoji od predsednika i dva člana koji imaju zamenike.

Članovi Komisije su dva predavača zaposlena kod Organizacije za obuku i jedan zaposleni u Ministarstvu koji ima visoku stručnu spremu i višegodišnje iskustvo na poslovima energetske efikasnosti.

Komisija podnosi Ministru izveštaj o polaganju ispita, a kopiju izveštaja dostavlja Organizaciji za obuku.

X. Prijava za polaganje ispita

Član 18

Vreme i mesto održavanja ispita, formular i rok za podnošenje prijave za polaganje ispita objavljuju se na internet stranici Organizacije za obuku i internet stranici Ministarstva.

Član 19

Kandidat za polaganje ispita za energetskog menadžera (u daljem tekstu: kandidat), podnosi prijavu za polaganje ispita Organizaciji za obuku.

Uz prijavu za polaganje ispita, kandidat prilaže dokaze da ispunjava uslove iz člana 14. ovog pravilnika.

Organizacija za obuku odbacuje prijave za polaganje ispita podnete po isteku roka za podnošenje prijava.

Član 20

Organizacija za obuku vrši pregled primljenih prijava za polaganje ispita, utvrđuje da li kandidati ispunjavaju uslove za polaganje ispita iz člana 14. ovog pravilnika i vodi zapisnik o pregledu prijava.

Ako Organizacija za obuku utvrdi da kandidat ne ispunjava uslove za polaganje ispita, to konstatuje u zapisniku sa obrazloženjem.

Pregled prijava Organizacija za obuku vrši u roku koji ne može biti duži od deset dana od isteka roka za podnošenje prijava i nakon toga dostavlja Komisiji dokumentaciju o prijavljenim kandidatima koji su prijavu podneli u roku, spisak kandidata koji ispunjavaju uslove za polaganje ispita i zapisnik o pregledu prijava.

Komisija utvrđuje konačni spisak kandidata koji će polagati ispit u određenom terminu, koji se objavljuje na internet stranici Organizacije za obuku i internet stranici Ministarstva.

Nakon utvrđivanja spiska iz stava 4. ovog člana, Organizacija za obuku obaveštava kandidate koji nisu ispunili uslove za polaganje ispita o razlozima za odbacivanje prijave.

XI. Način polaganja ispita

Član 21

Ako kandidat ne izađe na ispit iz opravdanih razloga, Komisija tom kandidatu određuje drugi rok za polaganje ispita.

Ako kandidat neopravdano odustane od započetog polaganja ispita ili bez odobrenja napusti ispit, smatra se da nije položio ispit.

Ako kandidat teže naruši disciplinu na ispitu, Komisija može odlučiti da ga udalji sa ispita.

Član 22

O polaganju ispita vodi se zapisnik u koji se unose podaci od značaja za tok ispita, kao i konstatacija da li je kandidat položio ispit.

Zapisnik potpisuju predsednik i članovi komisije u roku koji ne može biti duži od pet radnih dana od dana polaganja ispita.

Organizacija za obuku obaveštava kandidate o rezultatima ispita elektronskom poštom.

Uspeh kandidata na ispitu ocenjuje se ocenom "položio" ili "nije položio".

XII. Uverenje o položenom ispitu

Član 23

Uverenje o položenom ispitu izdaje Ministarstvo u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast efikasnog korišćenja energije.

Za uverenje iz stava 1. ovog člana plaća se republička administrativna taksa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast efikasnog korišćenja energije.

XIII. Troškovi obuke

Član 24

Troškovi pohađanja obuke iznose 40.000 dinara.

Iznos troškova pohađanja obuke iz stava 1. ovog člana, uplaćuje se na račun Organizacije za obuku, pre početka obuke.

XIV. Završna odredba

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

PROGRAM OBUKE ZA ENERGETSKE MENADŽERE

 

Program obuke za energetske menadžere za oblast industrijske energetike

 

Teorijska obuka

PT-1

Opšti pojmovi i regulativa o energiji i energetskoj efikasnosti

3 časa

 

Osnovni podaci o energetskom sektoru Srbije i osnove energetske i politike energetske efikasnosti Srbije, Značaj efikasnog korišćenja energije, Nacionalna i regulativa Evropske unije (u daljem tekstu: EU) koja se odnosi na energetsku efikasnost (u daljem tekstu: EE), Sistem energetskog menadžmenta u Srbiji, Zahtevi sistema energetskog menadžmenta (u daljem tekstu: SEM), Unutrašnja struktura obveznika SEM, Osnovni zadaci glavnog menadžera za energetiku (na nivou organizacije), Osnovni zadaci energetskog menadžera (za pojedine delove organizacije),

PT-2

Osnovne odredbe standarda SRPS EN ISO 50001:2011

 

Upoznavanje sa standardom SRPS EN ISO 50001, merenje, dokumentovanje i izveštavanje, projektovanje, sertifikacija

PT-3

Osnovni pojmovi EE i SEM (potrošači i energetski pregledi)

 

Potrošači i energetski pregledi (vrste potrošača energije, proračuni potrošnje energije, osnove energetskih pregleda, EN 16247-1:2012, EN 16247-3:2014, implementacija), Direktno ili indirektno pribavljanje podataka o energetskoj potrošnji, EN 16212:2013: Metoda odozgo prema dole i metoda odozdo prema gore, EN 16231:2012: Metoda uporedne statistike u domenu energetske efikasnosti

PT-4

Osnovni pojmovi - Načini prikazivanja potrošnje energije

 

Dijagram tehnološkog procesa, Dijagram toka sirovina, poluproizvoda, proizvoda i energije, Dijagrami potrošnje energenata/energije; Energetski bilans; Dijagram tokova sredstava, CUSUM analiza

PT-5

Osnovni pojmovi - Analiza podataka i periodični izveštaji

 

Indikatori energetske efikasnosti; Periodični izveštaji (osnove); Plan energetske efikasnosti; Program energetske efikasnosti - Godišnje izveštaje o ostvarivanju ciljeva sadržanih u programu i planu energetske efikasnosti; Tehno-ekonomska analiza

PT-6

Teorijske osnove toplotnih procesa

 

Osnovi termodinamike i prenošenja toplote; Merne veličine; Termodinamički sistem i bilansi energije; Načini prenošenja toplote i razmenjivači toplote; Primena i svrha izolacije

PT-7

Teorijske osnove procesa sagorevanja

 

Osnovi procesa sagorevanja čvrstih, tečnih i gasovitih goriva; Sastav produkata sagorevanja i dimnih gasova; Koeficijent viška vazduha; Entalpija produkata sagorevanja; Optimizacija procesa sagorevanja

PT-8

Teorijske osnove rada kotla, sistema za distribuciju pare i sistema za povrat kondenzata

Parni i vrelovodni kotlovi; Način rada i održavanje; Industrijske peći; Kombinovana proizvodnja toplotne i električne energije; Način rada i održavanje; Parno kondenzacioni sistemi i mogućnosti iskorišćenja otpadne toplote; Način rada i održavanje; Odvajač kondenzata; Mogućnosti uštede energije

 

PT-9

Teorijske osnove električne energije 1

Sistemi za proizvodnju električne energije, Sistemi za transformaciju i distribuciju električne energije, Kvalitet električne energije (frekvenca, napon, harmonici, itd) Krajnji potrošači; Vrste potrošača; Važeći tarifni sistemi, tarifni stavovi; Faktor snage, Faktor opterećenja; Karakterističan profil opterećenja - obračunska snaga, prekomerno preuzeta snaga

 

PT-10

Teorijske osnove električne energije 2

Osvetljenje - Osnovni elementi u sistemu osvetljenja, Tipovi svetiljki i njihove osnovne karakteristike, Elektromotorni pogon - Osnovni tipovi motora, Osnovne radne karakteristike, Stepen korisnosti motora, Izbor elektromotora, Faktori koji utiču na stepen korisnosti, Regulacija rada elektromotora

 

PT-11

Teorijske osnove električne energije 3

Profil potrošnje, Analiza profila potrošnje; Upravljanje opterećenjem i potrošnjom električne energije; Kompenzacija reaktivne energije Definisanje potencijala i rešenja koje daju optimalne rezultate, Mogućnosti uštede električne energije; Primeri dobre prakse

 

PT-12

Teorijske osnove rada kompresora i elemenata sistema za distribuciju komprimovanog vazduha

Osnovni tipovi kompresora; Osnovni elementi sistema za distribuciju i snabdevanje komprimovanim vazduhom; Preduslovi za efikasan rad sistema; Mogućnosti uštede energije

 

PT-13

Teorijske osnove rada pumpe i ventilatora

Osnovna podela, Radne karakteristike, Sprezanje i regulacija rada pumpi i ventilatora; , Mogućnosti uštede energije (zamena pumpi i ventilatora, zaštita od curenja, ...)

 

PT-14

Teorijske osnove rada uređaja i oprema rashladnih sistema

Čileri, transport i distribucija rashlađenih fluida; Potencijalne kritične tačke gubitaka energije, Toplotne pumpe; Istovremeno korišćenje efekta hlađenja i grejanja, Mogućnosti uštede energije

 

PT-15

Finansijski inženjering

Izvori finansiranja projekata, Parametri rentabilnosti projekata, Uparivanje projekata i izvora finansiranja sa ciljem da se obezbedi najefikasnije korišćenje sredstava, Projekti ugovaranja energetskog učinka, Izrada konkursne dokumentacije, Evaluacija ponuda, Monitoring projekta, Finansijsko upravljanje projektom, Motivisanje korisnika da sarađuju

 

Teorijska obuka

AV-1

Auditorne vežbe - osnovi termodinamike

 

Energetski bilansi uređaja i opreme; Termodinamični stepeni korisnosti; Koeficijent hlađenja, Koeficijent grejanja

AV-2

Auditorne vežbe - osnovi prenošenja toplote

 

"Gubici" toplote; Toplotna izolacija

AV-3

Auditorne vežbe - toplota i sagorevanje

 

Osnovi procesa sagorevanja čvrstih, tečnih i gasovitih goriva; Sastav produkata sagorevanja i dimnih gasova; Koeficijent viška vazduha; Koeficijent iskorišćenja goriva; Optimizacija procesa sagorevanja; zamena goriva.

AV-4

Auditorne vežbe - Kotao i sistemi za distribuciju pare i povrat kondenzata

 

Parni i vrelovodni kotlovi; Toplotni i materijalni bilans; Određivanje stepena korisnosti kotla; Stepen korisnosti kotla i podešenost procesa sagorevanja; Zamena kotla i gorionika; Efikasan rad kotla; Izolacija; Zamena odvajača kondenzata; Zaštita od curenja

AV-5

Auditorne vežbe - Industrijske peći

 

 

Toplotni i materijalni bilans industrijske peći; proračun stepena korisnosti industrijske peći; proračun efekata iskorišćenja otpadne toplote produkata sagorevanja/dimnog gasa na efikasnost rada peći.

AV-6

Auditorne vežbe - Kompresorske instalacije

 

Proračun uštede energije i sredstava usled otklanjanja procurivanja na kompresorskoj jedinici; Proračun uštede energije i sredstava usled zamene predimenzionisane kompresorske jedinice manjom odgovarajućom; Proračun uštede energije i sredstava usled smanjenja vrednosti pritiska na kompresorskoj jedinici; Proračun smanjenja gubitaka optimizacijom geometrije i strukture distributivne mreže za komprimovani vazduh

AV-7

Auditorne vežbe - Pumpe i ventilatori

 

Proračun radne tačke pumpe za slučaj redne sprege dve pumpe i za slučaj paralelne sprege dve pumpe; Određivanje stepena korisnosti centrifugalne pumpe na osnovu podataka dobijenih merenjem

Izrada plana i programa energetske efikasnosti

AV-8

Auditorne vežbe - Primer izrade periodičnih izveštaja

 

Primer izrade programa energetske efikasnosti

AV-9

Auditorne vežbe - Primer izrade periodičnih izveštaja

 

Primer izrade plana energetske efikasnosti; Primer izrade izveštaja o ostvarenim ciljevima programa i plana energetske efikasnost

 

Praktična obuka

LV-1

Laboratorijske vežbe 1 - Upoznavanje sa mernim instrumentima i praktična merenja

2 časa

Osnovne karakteristike i rad sa mernim instrumentima: termo-kamerom, manometrom, kontaktnim termometrom, bezkontaktnim termometrom, higrometrom, meračem koncentracije CO2 u vazduhu, anemometar i uređajem za akviziciju podataka; Greška merenja i brada izmerenih veličina

LV-2

Laboratorijske vežbe 2 - Električna energija

1 čas

Merenje aktivna i reaktivna snage električnih uređaja; Određivanje faktora snage i faktor opterećenja; Merenje (potrošene) električne energije; Merenje osvetljenosti prostora - merenje luksmetrom

LV-3

Laboratorijske vežbe 3 - Kompresorska jedinica

1 čas

Kompresorska jedinica - način rada, primena frekventnih pretvarača, EE i mere ušteda energije u radu kompresora; Detekcija curenja vazduha i definisanje količina komprimovanog vazduha koji iscuri iz instalacije; Praktična merenja i obrada izmerenih podataka

LV-4

Laboratorijske vežbe 4 - Pumpno postrojenje

1 čas

Pumpno postrojenje - centrifugalna pumpa - radne karakteristike, Određivanje radne karakteristike pumpe, Primena frekventnih pretvarača na pogonskim elektromotorima u pumpnom postrojenju, Praktična merenja

LV-5

Laboratorijske vežbe 5 - Kotao i sistemi za distribuciju pare i povrat kondenzata

2 časa

Određivanje stepena korisnosti kotla, kotlovskog postrojenja; Merenje sastava produkata sagorevanja; Kontaktno i bezkontaktno merenje temperature; Rekuperacija otpadne toplote; Rad sistema za hemijsku pripremu vode, Rad sistema napojne vode i ekonomajzera na kanalu dimnih gasova kotla, Prikaz rada bar 5 različitih tipovi odvajača kondenzata, Merenje protoka (napojne vode i proizvedene pare); Merenje termokamerom; Izolacija parovoda

Teorijska obuka

RD-1

Radionica i diskusija - Primer analize potrošnje energije 1: Fabrika sa kotlom i sistemom za distribuciju pare

 

Objašnjenje projektnog zadatka za zadati primer; Tehnološki proces i potrošači energije; Ostala oprema i sistemi; Prikupljanje osnovnih podataka i načini analize i prikazivanja potrošnje energije; Energetski bilans; Analiza potrošnje energije; Mogućnosti poboljšanja energetske efikasnosti - ekonomski aspekti; Diskusija; Samostalni rad

RD-2

Radionica i diskusija - Primer analize potrošnje energije 2: Fabrika sa kotlom i sistemom za distribuciju pare

 

Objašnjenje projektnog zadatka za zadati primer; Tehnološki proces i potrošači energije; Ostala oprema i sistemi; Prikupljanje osnovnih podataka i načini analize i prikazivanja potrošnje energije; Energetski bilans Analiza potrošnje energije; Mogućnosti poboljšanja energetske efikasnosti - ekonomski aspekti; Zadavanje samostalnog zadatka; Prezentacije pojedinih; Diskusija i pitanja

Literaturu za ovu obuku čini udžbenik objavljen na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike.

Program obuke za energetske menadžere za oblast energetike zgrada

 

Teorijska obuka

PT-1

Opšti pojmovi i regulativa o energiji i energetskoj efikasnosti

 

Osnovni podaci o energetskom sektoru Srbije i osnove energetske i politike EE Srbije, Značaj efikasnog korišćenja energije, Nacionalna i EU regulativa koja se odnosi na EE, Sistem energetskog menadžmenta u Srbiji, Zahtevi SEM, Unutrašnja struktura obveznika SEM, Osnovni zadaci glavnog menadžera za energetiku (na nivou organizacije), Osnovni zadaci energetskog menadžera (za pojedine delove organizacije), Indikatori energetske efikasnosti, Periodični izveštaji (osnove), Plan energetske efikasnosti, Program energetske efikasnosti, Godišnje izveštaje o ostvarivanju ciljeva sadržanih u programu i planu energetske efikasnosti, Definisanje energetske politike, Energetsko planiranje, načini primene, Praćenje i verifikacija, preispitivanje od strane rukovodstva (neusaglašenosti - preventivne i korektivne mere)

PT-2

Osnovne odredbe standarda SRPS EN ISO 50001:2011

 

Upoznavanje sa standardom SRPS EN ISO 50001, merenje, dokumentovanje i izveštavanje, projektovanje, sertifikacija

PT-3

Osnovni pojmovi EE i SEM (potrošači i energetski pregledi)

 

Potrošači i energetski pregledi (vrste potrošača energije, proračuni potrošnje energije, osnove energetskih pregleda, implementacija), Direktno ili indirektno pribavljanje podataka o energetskoj potrošnji, EN 16212:2013: Metoda "odozgo prema dole" i metoda "odozdo prema gore"

PT-4

Osnovni pojmovi - Osnovi energetskog bilansa i načini prenošenja toplote

 

Osnovni pojmovi iz teorije o toploti, Energetski bilans za zgradu - otvoreni sistem, Tokovi energije, Načini prenošenja toplote, Omotač zgrade, Građevinski materijali i sklopovi, Funkcija grejanja, hlađenja i ventilacije, Osnove sistema grejanja, hlađenja i ventilacije, Potrošači energije u zgradi, Stepeni korisnosti uređaja, Pojam energetskog pasoša, Dijagrami potrošnje energenata/energije

PT-5

Grejanje, hlađenje, klimatizacija i ventilacija prostora

 

Zadatak sistema grejanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije. Uslovi udobnosti. Vrste energenata i izvori toplote, Osnovne karakteristike i podela sistema grejanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije. Prirodna i prinudna ventilacija, lokalni sistemi i sistemi centralne ventilacije, Pojedinačni uređaji za ventilaciju (stepeni korisnosti), Pojedinačni uređaji za klimatizaciju (stepeni korisnosti), Centralna ventilacija i/ili klimatizacija, Elementi sistema centralne ventilacije i/ili klimatizacije, Održavanje i mogućnosti uštede energije

PT-6

Proizvodnja, prenos i distribucija toplotne energije

 

Kotlarnice: kotlovi, oprema i armatura u kotlarnici, toplovodi, parovodi, Sistemi daljinskog grejanja toplovodne mreže, toplotne podstanice sistema daljinskog grejanja, elementi i oprema u toplotnim podstanicama sistema daljinskog grejanja, Održavanje i mogućnosti uštede energije sistema za proizvodnju i prenos toplotne energije, Pojedinačni uređaji za grejanje i hlađenje (stepeni korisnosti), Sistemi centralnog grejanja i hlađenja (stepeni korisnosti), Elementi sistema za centralno grejanje i hlađenje, Sanitarna topla voda - lokalna i centralna priprema, sistemi, elementi i oprema, rezervoari za akumulaciju toplote (stepeni korisnosti), Održavanje i mogućnosti uštede energije

PT-7

Uređaji i oprema rashladnih sistema

 

Čileri i toplotne pumpe, Transport i distribucija rashlađenih fluida, elementi i oprema sistema za proizvodnju, transport i distribuciju rashlađenih fluida, Potencijalne kritične tačke gubitaka energije, Istovremeno korišćenje efekta hlađenje i grejanja, Održavanje i mogućnosti uštede energije

PT-8

Pumpe i ventilatori

 

Osnovna podela, Radne karakteristike, Rad u rednoj i paralelnoj sprezi, Načini regulisanja, Održavanje i mogućnosti uštede energije

PT-9

Osnovi teorije sagorevanja

 

Osnovi procesa sagorevanja čvrstih, tečnih i gasovitih goriva, Sastav produkata sagorevanja i dimnih gasova, Koeficijent viška vazduha, Osnovi procesa sagorevanja čvrstih, tečnih i gasovitih goriva, Sastav produkata sagorevanja i dimnih gasova, Koeficijent viška vazduha

PT-10

Teorijske osnove električne energije

 

Sistemi za transformaciju i distribuciju električne energije, Krajnji potrošači, Tarifni sistemi, Tarifni stavovi, Karakterističan profil opterećenja - obračunska snaga, prekomerno preuzeta snaga, Faktor snage, Faktor opterećenja, Upravljanje opterećenjem, Profil potrošnje, Analiza profila potrošnje, Upravljanje potrošnjom, Kompenzacija reaktivne energije, Osnovni tipovi motora, Osnovne radne karakteristike, stepen korisnosti motora, Izbor elektromotora, Faktori koji utiču na stepen korisnosti, Regulacija rada elektromotora, Osnovni elementi u sistemu osvetljenja, Tipovi svetiljki i njihove osnovne karakteristike, Mogućnosti uštede energije

PT-11

Sistemi automatske regulacije i upravljanja

 

Sistemi automatske regulacije i upravljana sistemima grejanja, hlađena, ventilacije i klimatizacije i pripremi sanitarne tople vode, Sistemi automatske regulacije i upravljana elektroenergetskim sistemima, Centralni sistem nadzora i upravljanja, Mogućnosti uštede energije

PT-12

Sistemi za korišćenje OIE u zgradama

 

Sistemi i mogućnosti prelaska sa klasičnih na obnovljive izvore (toplotna pumpa, PSE, biomasa)

PT-13

Finansijski inženjering

 

Izvori finansiranja projekata, Parametri rentabilnosti projekata, Uparivanje projekata i izvora finansiranja sa ciljem da se obezbedi najefikasnije korišćenje sredstava budžeta, Projekti ugovaranja energetskog učinka: specifičnosti ovog načina finansiranja projekata, modela ugovora, referentno stanje, garantovane uštede energije, ugovorna obaveza i njeno trajanje, obaveze javnog sektora i privatnog partnera, garancije, prenos potraživanja, Izrada konkursne dokumentacije, Evaluacija ponuda, Monitoring projekta, Finansijsko upravljanje projektom), Motivisanje korisnika da sarađuju

Obuka za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru

PT-14

Obuka za korišćenje Informacionog sistema energetskog menadžmenta

 

Svrha i način funkcionisanja Informacionog sistema za energetski menadžment (u daljem tekstu: ISEM), Organizaciona struktura i hijerarhija korisnika ISEM-a, Načini prikupljanja i unosa podataka, Energoadministracija: energenti, dobavljači, energetski sistemi, Geoadministracija: objekti, korisnici objekta, izvori finansiranja, merna mesta, Energetski troškovne celine, Hijerarhija korisnika objekata: matični korisnik, korisnik objekta, podkorisnik objekta, Građevinski podaci o objektu: Energetski podaci o objektu, Podaci o radnom procesu, Analiza računa za električnu energiju, prirodni gas, daljinsko grejanje

 

Teorijska obuka

AV-1

Auditorne vežbe - Efekti ušteda primenom mera na građevinskom omotaču

 

Proračun ušteda energije i analiza finansijskih efekata nastalih sprovođenjem mera poboljšanja termičke izolacije netransparentnih površina omotača objekta, Proračun ušteda energije i analiza finansijskih efekata nastalih zamenom transparentnih delova termičkog omotača objekta (prozora, vrata, staklenih zidova)

AV-2

Auditorne vežbe - Efekti ušteda pri pravilnom izboru i zameni uređaja u sistemima za grejanje i ventilaciju

 

Proračun ušteda energije i analiza finansijskih efekata nastalih prelaska na drugi energent ili zamenom uređaja za transformaciju energije (kotao, razmenjivač toplote sistema daljinskog grejanja, čiler, toplotna pumpa)

AV-3

Auditorne vežbe - Efekti ušteda pri pravilnom izboru i zameni uređaja u sistemima za hlađenje i klimatizaciju

 

Proračun ušteda energije i analiza finansijskih efekata nastalih usled povećanja koeficijenta hlađenja rashladnog agregata, Proračun ušteda energije i analiza finansijskih efekata korišćenja sistema za hlađenje koji rade u pasivnom režimu rada toplotne pumpe zemlja-voda ili voda-voda, Proračun ušteda energije i analiza finansijskih efekata usled korišćenja klima komora sa adijabatskim hlađenjem otpadnog vazduha pre ulaska u rekuperator toplote

AV-4

Auditorne vežbe - Pumpe i ventilatori

 

Određivanje stepena korisnosti centrifugalne pumpe na osnovu podataka dobijenih merenjem, Proračun radne tačke pumpe za slučaj redne sprege dve pumpe i za slučaj paralelne sprege dve pumpe

AV-5

Auditorne vežbe - Određivanje stepena korisnosti kotla

 

Određivanje stepena korisnosti kotla direktnom metodom, Određivanje stepena korisnosti kotla indirektnom metodom

AV-6

Auditorne vežbe - Električna energija

 

Proračun efekata rekonstrukcije sistema rasvete, Proračun efekata ugradnje invertora (frekventne regulacije) na elektromotorima na pumpama, ventilatorima i kompresorima, Proračun uštede energije i novca usled ugradnje jedinice za kompenzaciju reaktivne snage

AV-7

Auditorne vežbe - Sistemi automatske regulacije i upravljanja

 

Proračuni uštede energije u sistemima klimatizacije, grajanja i hlađenja (u daljem tekstu: KGH) i objektima primenom automatske regulacije i upravljanja

AV-8

Auditorne vežbe - Sistemi za korišćenje OIE

 

Uštede u energiji i finansijski aspekti prelaska sa prelaska sa klasičnih na obnovljive izvore (toplotna pumpa, PSE, biomasa)

Obuka za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru

LV-1

Laboratorijske vežbe u računarskoj učionici - Obuka za korišćenje Informacionog sistema energetskog menadžmenta

3 časa

Unošenje podataka o zgradi u ISEM, Analitičke funkcije ISEM - analiza podataka i indikatori energetske efikasnosti predlozi mera za povećanje energetske efikasnosti

Praktična obuka

LV-2

Laboratorijske vežbe 1 - Upoznavanje sa mernim instrumentima i praktična merenja

2 časa

Osnovne karakteristike i rad sa mernim instrumentima: termo-kamerom, manometrom, kontaktnim termometrom, bezkontaktnim termometrom, higrometrom, meračem koncentracije CO2 u vazduhu, anemometar i uređajem za akviziciju podataka; Greška merenja i brada izmerenih veličina

LV-3

Laboratorijske vežbe 2 - Kotao i sistemi za distribuciju vrele vode, pare i kondenzata

2 časa

Određivanje stepena korisnosti kotla, kotlovskog postrojenja; Merenje sastava produkata sagorevanja; Kontaktno i bezkontaktno merenje temperature; Rekuperacija otpadne toplote; Rad sistema za hemijsku pripremu vode, Rad sistema napojne vode i ekonomajzera na kanalu dimnih gasova kotla, Prikaz rada bar 5 različitih tipovi odvajača kondenzata, Merenje protoka (napojne vode i proizvedene pare); Merenje termokamerom; Izolacija parovoda

LV-4

Laboratorijske vežbe 3 - Električna energija

1 čas

Merenje aktivna i reaktivna snage električnih uređaja; Određivanje faktora snage i faktor opterećenja; Merenje (potrošene) električne energije; Merenje osvetljenosti prostora - merenje luksmetrom

LV-5

Laboratorijske vežbe 4 - Pumpno postrojenje

1 čas

Pumpno postrojenje - centrifugalna pumpa - radne karakteristike, Određivanje radne karakteristike pumpe, Primena frekventnih pretvarača na pogonskim elektromotorima u pumpnom postrojenju, Praktična merenja

 

Teorijska obuka

RD-1

Radionica i diskusija - Primer analize potrošnje energije zgrade

 

Ustanovljavanje građevinske fizike objekta, Ustanovljavanje termotehničkih sistema, Ustanovljavanje lokacija potrošača energije, Prikupljanje osnovnih podataka, Energetski indikatori i analiza potrošnje energije i vode, Mogućnosti poboljšanja energetske efikasnosti - Finansijski inženjering (ekonomski aspekti), Nabavka energije - tarife i cene, raspoloživost energenata na lokaciji, Omotač zgrade, Sistemi za grejanje, hlađenje, ventilaciju i/ili klimatizaciju u zgradama, Elektroenergetski sistemi u zgradama, Sistemi za snabdevanje zgrada vodom, Ostala oprema i sistemi, Prezentacije, Diskusija i pitanja

Izrada plana i programa energetske efikasnosti

RD-2

Radionica i diskusija - Primer izrade periodičnih izveštaja

 

Primer izrade programa energetske efikasnosti

RD-3

Radionica i diskusija - Primer izrade periodičnih izveštaja

 

Primer izrade plana energetske efikasnosti

RD-4

Radionica i diskusija - Primer izrade periodičnih izveštaja

 

Primer izrade izveštaja o ostvarenim ciljevima programa i plana energetske efikasnosti

Literaturu za ovu obuku čini udžbenik objavljen na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike.

Softver koji služi za ovu obuku instaliran je na serveru Ministarstva rudarstva i energetike, a pristupa mu se preko veb aplikacije.

Program obuke za energetske menadžere za oblast opštinske energetike

 

Teorijska obuka

PT-1

Opšti pojmovi i regulativa o energiji i energetskoj efikasnosti

3 časa

Osnovni podaci o energetskom sektoru Srbije i osnove energetske i politike EE Srbije, Značaj efikasnog korišćenja energije, Nacionalna i EU regulativa koja se odnosi na EE, Nadležnosti opština koje proizilaze iz Zakona o energetici i pratećih podzakonskih akata, Zakona o efikasnom korišćenju energije, Zakona o komunalnim delatnostima itd. Sistem energetskog menadžmenta u Srbiji, Zahtevi SEM, Unutrašnja struktura obveznika SEM, Osnovni zadaci glavnog menadžera za energetiku (grada ili opštine), Osnovni zadaci energetskog menadžera (po opštinama ili delovima opština)

PT-2

Osnovne odredbe standarda SRPS EN ISO 50001:2011

 

Upoznavanje sa standardom SRPS EN ISO 50001, merenje, dokumentovanje i izveštavanje, projektovanje, Sertifikacija opština u skladu sa ovim standardom

PT-3

Energetska infrastruktura opštine

 

Objekti javne potrošnje (zgrade, sistem javnog osvetljenja, itd.), JKP čiji je osnivač opština (vodovod, daljinsko grejanje, javni transport, itd.), JP i preduzeća koja imaju licence za obavljanje energetskih delatnosti a obavljaju delatnost na teritoriji opštine (postrojenja za proizvodnju energije, prenosna i distributivna mreža elektrodistribucije i snabdevača gasom, itd.), troškovi za energiju koji se podmiruju iz budžeta opština

PT-4

Energetski bilans opštine

 

Granice sistema, Primarna energija, sekundarna, finalna energija i korisna energija, Energetski bilansa u skladu sa EUROSTAT metodologijom, Format i uputstvo za izradu energetskog bilansa opštine

PT-5

Analiza podataka i periodični izveštaji

 

Indikatori energetske efikasnosti, Periodični izveštaji (osnove), Plan energetske efikasnosti, Program energetske efikasnosti, Godišnje izveštaje o ostvarivanju ciljeva sadržanih u programu i planu energetske efikasnosti

PT-6

Električna energija - potrošači i tarifni sistem

 

Sistemi za proizvodnju električne energije, Sistemi za transformaciju i distribuciju električne energije, Krajnji potrošači, Vrste potrošača, važeći tarifni sistemi, tarifni stavovi, Reaktivna energija, Faktor snage, Načini za povećanje faktora snage, Kompenzacija reaktivne energije, Karakterističan profil opterećenja - obračunska snaga, prekomerno preuzeta snaga, Faktor opterećenja, Upravljanje opterećenjem i potrošnjom električne energije

PT-7

Zgrade u nadležnosti opština

 

Inventar zgrada u nadležnosti opština, Radni procesi u zgradama, Tehnički sistemi koji obezbeđuju energetske potrebe zgrade, Vrste energenata potrebnih za grejanje, klimatizaciju, osvetljenje zgrada i potrošnja vode, Vrste merača i brojila, Podaci neophodni za izradu energetskog bilansa zgrade, Podaci neophodni za energetski pregled zgrade, Energetski bilans zgrade, Toplotni gubici kroz omotač zgrade, Energetski gubici u tehničkim sistemima, Grafičko prikazivanje i tumačenje potrošnje energije, energenata i vode, Indikatori energetske efikasnosti zgrada, Analiza ostvarene potrošnje energije, EE i mere uštede energije omotača zgrade, EE i mere uštede zgrade usled infiltracije vazduha, EE i mere uštede energije KGH sistema

Obuka za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru

PT-8

Obuka za korišćenje Informacionog sistema energetskog menadžmenta

 

Svrha i način funkcionisanja ISEM-a, Organizaciona struktura i hijerarhija korisnika ISEM-a, Načini prikupljanja i unosa podataka, Energoadministracija: energenti, dobavljači, energetski sistemi, Geoadministracija: objekti, korisnici objekta, izvori finansiranja, merna mesta, Energetski troškovne celine, Hijerarhija korisnika objekata: matični korisnik, korisnik objekta, podkorisnik objekta, Građevinski podaci o objektu: Energetski podaci o objektu, Podaci o radnom procesu, Analiza računa za električnu energiju, prirodni gas, daljinsko grejanje

Teorijska obuka

PT-9

Daljinsko grejanje

 

Način funkcionisanja sistemima daljinskog grejanja (tehnički aspekti), Nadležnosti opština u vezi sa komunalnom uslugom proizvodnje i distribucije toplotne energije, Tarifni sistem za naplatu toplotne energije, Specifičnosti odnosa između opštine i JKP za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, Poveravanje delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije, Prikupljanje i obrada podataka, Vrste tehnički i netehničkih podataka potrebnih za određivanje indikatori energetske i ekonomske efikasnosti rada sistema daljinskog grejanja, Podaci koji su neophodni za izradu energetskog bilansa sistema daljinskog grejanja, Način prikupljanja podataka

PT-10

Vodovod i kanalizacija

 

Način funkcionisanja sistemima vodovoda i kanalizacije (tehnički aspekti), Nadležnosti opština u vezi sa komunalnom uslugom snabdevanja vodom za piće i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda, Tarifni sistem za naplatu snabdevanja vodom za piće i prečišćavanja i odvođenja odvođenja otpadnih voda, Specifičnosti odnosa između opštine i JKP za snabdevanja vodom za piće i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda, Prikupljanje i obrada podataka, Vrste tehnički i netehničkih podataka potrebnih za određivanje indikatora energetske i ekonomske efikasnosti rada sistema snabdevanja vodom za piće i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda, Podaci koji su neophodni za izradu energetskog bilansa sistema snabdevanja vodom za piće i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda, Indikatori energetske efikasnosti sistema snabdevanja vodom za piće i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda, Mere za poboljšanje energetske efikasnosti

PT-11

Sistem javnog osvetljenja

 

Način funkcionisanja sistema javnog osvetljenja (tehnički aspekti), Nadležnosti opština u vezi sa komunalnom uslugom javnog osvetljenja, Nadležnosti lokalnih elektrodistribucija (u daljem tekstu: ED) u vezi sa sistemom javnog osvetljenja, Specifičnosti odnosa između opštine i ED u vezi sa održavanjem sistema javnog osvetljenja, Poveravanje delatnosti održavanja sistema javnog osvetljenja, Tipovi podataka o sistemu javnog osvetljenja (podaci o sistemu, o potrošnji električne energije i troškovima za električnu energiju), Podaci koji su neophodni za izradu inventara sistema javnog osvetljenja, Podaci koji su neophodni za izradu energetskog bilansa sistema javnog osvetljenja, Indikatori energetske efikasnosti sistema javnog osvetljenja, Mere za poboljšanje energetske efikasnosti

PT-12

Distribucija prirodnog gasa

 

Uvod o sistemima distribucije gasa i ostalih JKP (tehnički aspekti), Nadležnosti opština u vezi uslugom distribucije gasa i ostalim komunalnim uslugama, Tarifni sistemi za kupce prirodnog gasa i za ostale komunalne usluge, Specifičnosti odnosa između opštine i preduzeća za obavljanje usluge distribucije gasa i JKP za obavljanje ostalih komunalnih usluga, Tipovi podataka o sistemima za distribuciju gasa (o broju korisnika i grejanoj površini, gubicima u sistemu, potrošnji gasa i troškovima za gas)

PT-13

Indikatori energetske efikasnosti pojedinih JKP

 

Poveravanje delatnosti obavljanja komunalnih usluga, Podaci koji su neophodni za izradu energetskih bilansa pojedinih JKP, Indikatori energetske efikasnosti pojedinih JKP, Mere za poboljšanje energetske efikasnosti

PT-14

Obnovljivi izvori energije

 

Uvod o obnovljivim izvorima energije: vrste, potencijali, transformacije, tehnologije i postrojenja za transformaciju i korišćenje obnovljivih izvora energije (u daljem tekstu: OIE), Nadležnosti opština u vezi sa OIE, Mapiranje infrastrukturnih potencijala opštine za izgradnju postrojenja za proizvodnju i korišćenje pojedinih OIE (količine, kvalitet i prostorna raspodela resursa), Prostorni plan opštine i njegove implikacije na korišćenje OIE, Mreža lokalnih puteva i neophodna logistika, mreža vodotokova i izvorišta vode, pristup i kapacitet distributivnog sistema ED, Struktura i prostorni raspored potrošača lokalno proizvedene energije iz OIE, Pristup distributivnoj mreži za distribuciju toplotne energije i gasa

PT-15

Energetsko planiranje u opštini

 

Pojam energetskog planiranja, Nadležnosti opština u vezi sa energetskim planiranjem, Vrste energetskih planova: strateški i akcioni, principi, dugoročni i kratkoročni ciljevi, veze sa ostalim planovima opštine - preduslovi, projekcije razvoja opštine

PT-16

Identifikacija i priprema projekata energetske efikasnosti - tehnički aspekti

 

Identifikacija projekata energetske efikasnosti, preliminarni predlog, sagledavanje interesa korisnika i opštine, određivanje relevantnosti i preliminarna ocena opravdanosti predloženih mera, identifikacija mogućih izvora finansiranja, Tehnička priprema projekta koja uključuje definisanje tehničkog potencijala za uštedu energije i potencijala za ekonomsku uštedu, Neophodna projektna dokumentacija, planski dokumenti, prostorni i urbanistički planovi i dozvole, vrste tehničke dokumentacije (studije i projekti). Aspekti energetske efikasnosti u javnim nabavkama

PT-17

Identifikacija i priprema projekata energetske efikasnosti - ekonomski aspekti

 

Definisanje i ocena kriterijuma rentabilnosti projekta: tehnički i ekonomski vek projekta, operativni troškovi, uštede u operativnim troškovima, period povraćaja investicije, neto sadašnja vrednost, interna stopa rentabilnosti, rizici projekta, osetljivost projekta na promenu cena energije, inflacije i investicionih troškova, dinamika troškova i priliva ušteda od projekta

PT-18

Finansijski inženjering

 

Izvori finansiranja projekata EE u opštinama, Parametri rentabilnosti projekata, Uparivanje projekata i izvora finansiranja sa ciljem da se obezbedi najefikasnije korišćenje sredstava budžeta, Projekti ugovaranja energetskog učinka : specifičnosti ovog načina finansiranja projekata, modela ugovora za javne zgrade i javno osvetljenje, referentno stanje, garantovane uštede energije, ugovorna obaveza i njeno trajanje, obaveze javnog sektora i privatnog partnera, garancije, prenos potraživanja, Izrada konkursne dokumentacije, Evaluacija ponuda, Monitoring projekta, Finansijsko upravljanje projektom (osnivanje i upravljanje budžetskim fondom opštine), Motivisanje korisnika da sarađuju

 

Obuka za korišćenje specijalizovanih softvera na računaru

LV-1

Laboratorijske vežbe u računarskoj učionici - Obuka za korišćenje Informacionog sistema energetskog menadžmenta

3 časa

Unošenje podataka o zgradi u ISEM, Analitičke funkcije ISEM - analiza podataka i indikatori energetske efikasnosti predlozi mera za povećanje energetske efikasnosti

LV-2

Laboratorijske vežbe u računarskoj učionici Opštinski energetski informacioni sistem

2 časa

Praktični primeri unosa podataka

Teorijska obuka

RD-1

Radionica i diskusija - Primer analize potrošnje energije zgrade

 

Definisanje građevinske fizike objekta, Definisanje termotehničkih sistema, Definisanje lokacija potrošača energije, Prikupljanje osnovnih podataka, Energetski indikatori i analiza potrošnje energije i vode, Mogućnosti poboljšanja energetske efikasnosti - Finansijski inženjering (ekonomski aspekti), Nabavka energije - tarife i cene, raspoloživost energenata na lokaciji, Omotač zgrade, Sistemi za grejanje, hlađenje, ventilaciju i/ili klimatizaciju u zgradama, Elektroenergetski sistemi u zgradama, Sistemi za snabdevanje zgrada vodom, Ostala oprema i sistemi, Prezentacije, Diskusija i pitanja

RD-2

Radionica i diskusija - Identifikacija i priprema projekata energetske efikasnosti

 

Primeri pripreme projekta energetske efikasnosti: određivanje tehničkih parametara, prikupljanje podataka o potrošnji, definisanje referentnog stanja i predloga mera energetske efikasnosti, definisanje uštede u energiji i troškovima za energiju, definisanje predmera i predračun radova, određivanje investicione vrednosti projekta, određivanje i analiza parametara rentabilnosti projekta, Zadavanje samostalnog zadatka

Izrada plana i programa energetske efikasnosti

RD-3

Radionica i diskusija - Primer izrade periodičnih izveštaja

 

Primer izrade programa energetske efikasnosti

RD-4

Radionica i diskusija - Primer izrade periodičnih izveštaja

 

Primer izrade plana energetske efikasnosti

RD-5

Radionica i diskusija - Primer izrade periodičnih izveštaja

 

Primer izrade izveštaja o ostvarenim ciljevima programa i plana energetske efikasnosti

RD-6

Radionica i diskusija - Identifikacija i priprema projekata energetske efikasnosti: Opština 2

 

Primeri pripreme projekta energetske efikasnosti: određivanje tehničkih parametara, prikupljanje podataka o potrošnji, definisanje referentnog stanja i predloga mera energetske efikasnosti, definisanje uštede u energiji i troškovima za energiju, definisanje predmera i predračun radova, određivanje investicione vrednosti projekta, određivanje i analiza parametara rentabilnosti projekta, Prezentacije pojedinih, Diskusija i pitanja

Literaturu za ovu obuku čini udžbenik objavljen na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike.

Softver koji služi za ovu obuku instaliran je na serveru Ministarstva rudarstva i energetike, a pristupa mu se preko veb aplikacije.