PROGRAM
MERA PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE ZA PODRUČJE GRADA KRAGUJEVCA U 2015. GODINI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 3/2015)

 

I UVOD

Sredstva za realizaciju programa podrške poljoprivredi u selima na teritoriji grada Kragujevca obezbeđena su Odlukom o budžetu Grada Kragujevca za 2015. godinu, Razdeo 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, Glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, Funkcija 421 - Poljoprivreda, Ekonomske klasifikacije 423- Usluge po ugovoru, 424 - Specijalizovane usluge, 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama i 481 - Dotacije nevladinim organizacijama u iznosu 14.338.000,00 dinara, prihodi iz budžeta (01) i Razdeo 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, Glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, Podglava 8.6.2 - Direkcija za robne rezerve, Funkcija 421 - Poljoprivreda, Ekonomska klasifikacija 483 - Novčane kazne i penali po rešenju sudova i 521 - Robne rezerve u iznosu 2.500.000,00 dinara, sopstveni prihodi budžetskih korisnika (04).

II PROGRAM

1. Podsticajne mere u poljoprivredi - ukupan iznos 2.431.312,00 din

Podsticajne mere u poljoprivredi će se realizovati kao direktna, bespovratna sredstva usmerena ka poljoprivrednom proizvođaču, a program je u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim je jasno definisana vrsta podsticaja, koje mogu da vrše lokalne samouprave. Program će se realizovati do utroška planiranih sredstava po programu, a najkasnije do 01.11.2015. godine.

Posebnom odlukom Gradskog veća definisaće se uslovi pod kojima poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu i koja dokumentacija će biti potrebna uz zahtev.

• Sredstva u iznosu od 450.000,00 dinara planirana su za subvencionisanje prvog veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica sa HB brojem u iznosu od 1.500,00 dinara po grlu;

• Sredstva za osiguranje useva, životinja i plodova u iznosu od 761.312,00 din. planirana su za subvencionisanje 30% od vrednosti polise osiguranja, bez uračunatog PDV-a, na dostavljenoj polisi za:

- osiguranje useva - 30% od iznosa premije, a maksimalan iznos po ovom osnovu ne može biti veći od 8.000,00 dinara po domaćinstvu;

- osiguranje životinja - (krava i junica) 30% od iznosa premije na dostavljenoj polisi osiguranja, odnosno do 5.000,00 dinara po grlu, a maksimalan iznos po domaćinstvu po ovom osnovu ne može biti veći od 15.000,00 dinara;

- osiguranje plodova - 30% od iznosa premije na dostavljenoj polisi osiguranja, maksimalan iznos po ovom osnovu ne može biti veći od 25.000,00 dinara po domaćinstvu;

- osiguranje jagnjadi - 30% od iznosa premije na dostavljenoj polisi osiguranja, odnosno do 300,00 dinara po grlu, a maksimalan iznos po ovom osnovu ne može biti veći od 6.000,00 dinara po domaćinstvu.

Za ovaj program domaćinstvo može da konkuriše samo po jednom osnovu (za osiguranje useva, plodova ili životinja).

• Refinansiranje kamate

Sredstva su planirana za isplatu troškova kamate u iznosu 400.000,00 dinara, jer je u toku 2009. godine Grad preuzeo obavezu prema 66 poljoprivrednih domaćinstava, koja su ostvarila ovaj vid subvencije. Oni su kod poslovnih banaka podigli kredite za kupovinu poljoprivredne mehanizacije - 64 i za adaptaciju objekta - 2.

• Povraćaj sredstava za kupovinu nove priključne mehanizacije u iznosu 820.000,00 dinara. Planirano je subvencionisanje 30% od iznosa na dostavljenom fiskalnom računu, bez uračunatog PDV-a, a maksimalan iznos po ovom osnovu ne može biti veći od 25.000,00 dinara po domaćinstvu. Povraćaj će se vršiti za kupovinu: plugova, ciklona, freza, kosačica, prskalica, tanjirača, drljača, sejalica...

Realizacija ovog programa otpočinje javnim pozivom od 01. aprila i trajaće do 30. septembra 2015. god, uz napomenu da mehanizacija mora biti kupljena u tom periodu.

2. Podsticaj udruživanju poljoprivrednika - 1.000.000,00 dinara.

Sredstva planirana ovim programom predviđena su za sufinansiranje programa rada poljoprivrednih udruženja sa teritorije grada Kragujevca u 2015. godini. Dodela sredstava iz budžeta grada Kragujevca će se vršiti po raspisanom javnom pozivu i sprovedenoj proceduri. Pravo učešća imaju udruženja poljoprivrednih proizvođača koja ispunjavaju sledeće uslove:

da su registrovana u skladu sa Zakonom; da imaju sedište na teritoriji grada Kragujevca; da članovi udruženja imaju prebivalište i proizvodnju na teritoriji grada; da aktivno deluju najmanje dve godine; da su sa uspehom realizovala program iz prethodne godine u skladu sa ugovorom o sufinansiranju rada udruženja i da nemaju dugovanja prema Gradu.

Suština ovog programa je to što udruženja od ukupno odobrenih sredstva (maksimalan iznos je do 250.000,00 dinara), 50% dobijaju bespovratno, a 50% od vrednosti dobijenih sredstava, udruženja su u obavezi da vrate kroz proizvode specifične za to udruženje, (povrće, voće, meso, med, mlečni proizvodi....), a za potrebe ustanova socijalne zaštite i lica u stanju socijalne potrebe. Razduženje se sprovodi u saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvenu i socijalnu politiku i društvenu brigu o deci, koji ima uvid i saznanje kojim ustanovama i licima u stanju socijalne potrebe je šta i koliko od poljoprivrednih proizvoda - hrane neophodno.

Ovaj program doprinosi opstanku i razvoju poljoprivrednih udruženja, a ujedno ima socijalno - humanitarni karakter.

Ovim programom se ujedno mogu odobriti sredstva udruženjima za plaćanje zakupa tezgi na zelenim pijacama članovima udruženja.

3. Unapređenje stručnog znanja poljoprivrednika - 2.080.000,00 dinara,

Sredstva u iznosu od 1.680.000,00 dinara, planirana su za realizaciju emisija o poljoprivredi na TV stanicama koje pokrivaju naše područje, u kojima bi se blagovremeno informisali poljoprivredni proizvođači sa planom i programom Odeljenja za poljoprivredu, kao i programom Ministarstva poljoprivrede. U emisijama bi gostovali istaknuti poljoprivredni proizvođači iz sela sa teritorije Grada kao i eminentni stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, dobili bi informacije o najsavremenijim dostignućima u poljoprivrednoj proizvodnji, zaštiti bilja i mehanizaciji. Emisije bi se realizovale dva puta mesečno, u nedeljnom terminu.

Sredstva u iznosu od 200.000,00 dinara planirana su za organizovanje stručnih predavanja, savetovanja i tribina iz oblasti poljoprivrede koja bi se organizovala u toku zimskog perioda iz oblasti voćarstva, stočarstva, povrtarstva, pčelarstva... i dr. grana poljoprivrede, za koje naši poljoprivrednici pokažu interesovanje.

Sredstva u iznosu od 200.000,00 dinara planirana su za sufinansiranje manifestacija koje organizuju institucije iz oblasti agrara od značaja za selo, Grad ili udruženje.

4. Poseta i organizovanje sajamskih i drugih manifestacija - 2.661.000,00 dinara

a) Poseta međunarodnom sajmu poljoprivrede - 976.000,00 din.

Sredstva su predviđena za finansiranje posete jednom međunarodnom sajmu poljoprivrede za 25 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada Kragujevca.

Grad Kragujevac je, kao pokrovitelj, doneo Odluku o nagradama "10. Šumadijskog sajma poljoprivrede" broj 400-1419/13-V od 12.12.09.2013. godine, kojom je definisano da Grad Kragujevac dodeljuje 25 specijalnih nagrada Sajma - poseta međunarodnom sajmu u Veroni 2014. godine za poljoprivredne proizvođače, predstavnike udruženja - organizatora izložbi i predstavnike mesnih zajednica. Da bi se realizovala Odluka pokrenut je postupak javne nabavke male vrednosti - organizovanje posete Međunarodnom sajmu u Veroni 2014. godine, koji nije uspeo. Zato se obaveza prenosi u program za 2015. godinu.

Za realizaciju ovog programa pokrenuće se postupak javne nabavke male vrednosti u januaru 2015. godine.

b) Organizovanje sajamskih i drugih manifestacija - 1.685.700,00 dinara

Sredstva su planirana za sufinansiranje manifestacija na seoskom području i za pokroviteljstvo Šumadijskog sajma poljoprivrede.

Neke od značajnih manifestacija su:

- "Materice" koju organizuju Udruženje žena "Seljančica" u saradnji sa meštankama sela Novi Milanovac i savetom mesne zajednice;

- "Dani šljive" u Stragarima, koju organizuju udruženja voćara iz Masloševa, Kotraže i Stragara u saradnji sa savetima mesnih zajednica, a učestvuju i voćari iz sela sa teritorije Grada i gosti iz okruženja;

- "Dani cveća" u Čumiću, u organizaciji Udruženja voćara iz Čumića i cvećara sa teritorije sela.

- Manifestacija "Rakijada" u selu Kutlovu, u kojoj se ekipe takmiče u kuvanju vruće rakije, a organizator ove manifestacije će biti naknadno određen;

- organizovana poseta Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Najveća sredstva su planirana za pokroviteljstvo "12. Šumadijskog sajma poljoprivrede", zakup štanda Grada i za prateće manifestacije, koja se organizuje u Kragujevcu u septembru 2015. godine.

5. Izložbe u stočarstvu - 1.034.000,00 dinara

Sredstva su planirana za sufinansiranje izložbi u stočarstvu, kao pratećih manifestacija u okviru "12. Šumadijskog sajma poljoprivrede", u septembru 2015. godine, na prostoru "Šumadija sajma" u Kragujevcu.

Program će se realizovati putem javnog poziva za dodelu sredstava iz budžeta grada Kragujevca, kao finansijska podrška udruženjima, kojima će se poveriti organizovanje manifestacije iz oblasti poljoprivrede - izložbe životinja (krava, ovaca, konja, svinja, sitnih životinja i pasa). Pravo učešća imaju udruženja stočara, pčelara, kinologa i dr. sa teritorije grada Kragujevca.

Izložbe životinja traju sve vreme sajma i motivacija su za veći broj građana da posete sajam.

6. Projekat "Šumadijske zimske igre" - 2.100.000,00 din.

Sredstva su planirana za realizaciju projekta koji obuhvata takmičenje sela sa teritorije grada Kragujevca i okolnih opština, iz kojih mogu da učestvuju maksimalno po dva sela. Takmičenja se održavaju u zimskim mesecima, a domaćini su sela sa teritorije Grada. Projekat obuhvata takmičenje ekipa u kvizu znanja (pitanja iz poljoprivrede, istorije i geografije), krunjenju kukuruza, brzom ispijanju tečnosti, poljoprivrednom pikadu, pletenju i pogađanju zagonetne ličnosti, a svaka ekipa svoje selo predstavlja slobodnom tačkom (folklor, skeč, recitacija, pesma,...) u cilju afirmacija amaterskog stvaralaštva.

Za realizaciju ovog projekta sprovešće se postupak javne nabavke, a poziv će biti upućen udruženjima, agencijama i nevladinim organizacijama, koje obavljaju delatnost iz oblasti produkcije da podnesu prijavu, za odabir organizatora programa "Šumadijske zimske igre 2015".

7. Poljoprivredne usluge - 493.825,00 din.

Sredstva su planirana za veterinarske usluge, usluge obeležavanja grla stoke, koja je u vlasništvu Direkcije za robne rezerve (jagnjadi i junica) prilikom primopredaje, za realizaciju programa "Davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup" (angažovanje geometra, troškovi katastra i sl.), analizu zemljišta i ostale specijalizovane usluge i namene koje nisu predviđene u programu za 2015. godinu, a iskrsnu kao neophodne.

8. Nadoknade i ostala davanja - 523.700,15 dinara

Sredstva iz ovog programa planirana su za jednokratnu novčanu pomoć usled šteta koje pretrpi poljoprivredno domaćinstvo (uginuće stoke, požar u kome je izgorela stoka ili stočna hrana) u skladu sa Odlukom o utvrđivanju štete na stočnom fondu i stočnoj hrani, broj 323-5/13-V od 10. aprila 2013. godine, a na osnovu procene koju izvrši komisija obrazovana Rešenjem Gradskog veća broj 112-883/13- V od 10. aprila 2013. godine.

Sredstva se mogu utrošiti i za kupovinu, baždarenje i popravku stočnih vaga, kao i sve druge namene koje nisu predviđene u programu za 2015. godinu, a iskrsnu kao neophodne.

9. Prenete obaveze - 2.014.162,85 dinara

Ova sredstva su namenjena za ispatu prenete i neizmirenih obaveza iz 2014. godine, koje će se realizovati na teret sredstava planiranih za 2015. godinu, a odnose se na:

- Institut za javno zdravlje - iznos 54.320,00 dinara

za realizaciju Ugovora zaključenog sa Institutom za javno zdravlje za kontrolu ispravnosti životnih namirnica, br. 404-98/13-III-21, od 11.02.2013. god;

- Institut za javno zdravlje - ukupan iznos od 134.885,00 dinara za realizaciju Ugovora zaključenog sa Institutom za hemijsku i mikrobiološku analizu vode iz arterskih bunara, br. 320-674/13- III, od 11.02.2013. god;

- isplatu subvencija za veštačko osemenjavanje krava i junica u ukupnom iznosu od 19.500,00 dinara po Rešenju broj 400-1679/14-II od 21.11.2014. godine;

- isplatu naknade za jednokratnu novčanu pomoć za štetu nastalu usled požara po Rešenju br. 400-1664/14-III od 17.11.2014. god. u iznosu 46.092,00 din;

- isplatu sredstava odobrenih Udruženju "Knjeginja Milica" iz Kragujevca, u iznosu 174.000,00 dinara po Ugovoru broj 400- 904/13-II iz 2013. godine;

- isplatu sredstava odobrenih Udruženju "Seljančica "iz Novog Milanovca, u iznosu 80.000,00 dinara po Rešenju broj 400-1571/14-II od 27.10.2014 godine;

- isplatu sredstava odobrenih KG "Uzor" D.O.O. u iznosu 11.520,00 dinara, po Rešenju br. 400-1680/14-III od 21.11.2014. godine;

- isplatu podsticajnih sredstava za osiguranje useva, plodova i životinja u ukupnom iznosu od 548. 209,14 dinara:

- isplatu sredstava odobrenih Službi za katastar nepokretnosti Kragujevac, u iznosu 218.970,00 dinara, na ime izdavanja katastarskih planova za seoske vodovode po Rešenju broj 400-160/14-II od 28.01.2014 godine;

- Udruženje odgajivača goveda "Šumadija" iz Kragujevca, iznos od 88.000,00 dinara za realizaciju Ugovora za pružanje usluga vođenja osnovne matične evidencije, broj 404- 121/14- III-18, od 19.03.2014. godine;

- realizaciju Ugovora broj 642-4/14-III -09 zaključenog između Grada i JP "RTK", iznos od 320.000,00 dinara;

- realizacija Ugovora broj 642-5/14-III-09 zaključenog između Grada i K9, trenutan iznos od 156.000,00 dinara;

- realizacija Rešenja br. 400-1699/13-III-09 za isplatu sredstava JKP "Čistoća", iznos od 83.162,09 dinara.

- realizaciju Ugovora za refinansiranje godišnje kamate broj 320 - 222/09 - IX u iznosu od 79.504,62 dinara.

III RASPORED SREDSTAVA MERA PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE ZA PODRUČJE GRADA KRAGUJEVCA U 2015. GODINI

Razdeo 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, Glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, Funkcija 421 - Poljoprivreda, izvor 01 - budžetski prihodi 14.338.000,00 dinara

Raspored sredstava po elementima Programa

Red. br.

Program

Budžetska sredstva

1.

Podsticajne mere u poljoprivredi

2.431.312,00

2.

Podsticaj udruživanju poljoprivrednika

1.000.000,00

3.

Unapređenje stručnog znanja poljoprivrednika

2.080.000,00

4.

Poseta i organizovanje sajamskih i drugih manifestacija

2.661.000,00

5.

Izložbe u stočarstvu

1.034.000,00

6.

Projekat "Šumadijske zimske igre"

2.100.000,00

7.

Poljoprivredne usluge

493.825,00

8.

Nadoknade i ostala davanja

523.700,15

9.

Prenete obaveze

2.014.162,85

 

UKUPNO

14.338.000,00

Raspored sredstava po ekonomskim klasifikacijama

Razdeo 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, glava 8.6. Privreda, sport i sportska infrastruktura, funkcija 421 - Poljoprivreda, izvor 01 - budžetski prihodi - 14.338.000,00 dinara.

Ekonomska klasifikacija

Program

Budžetska sredstva

tačka

opis programa

423 - Usluge po ugovoru

3

Unapređenje stručnog znanja poljoprivrednika
(emisije, edukacije, literatura i realizacija projekata)

2.080.000,00

4

Poseta međunarodnog sajma poljoprivrede

976.000,00

4

Organizovanje sajamskih i drugih manifestacija

1.685.000,00

9

Prenete obaveze

476.000,00

Ukupno za 423

 

 

5.217. 000,00

424 - Specijalizovane usluge

6

Šumadijske zimske igre

2.100.000,00

7

Poljoprivredne usluge - veterinarske usluge, analize zemljišta, geodetske usluge (za zemljište koje se daje u zakup) i ostale specijalizovane usluge.

493.825,00

9

Prenete obaveze

496.175,00

Ukupno za 424

 

 

3.090.000,00

451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama

1

Podsticajne mere u poljoprivredi - refinansiranje. kamate

400.000,00

1

Podsticajne mere u poljoprivredi - regresiranje dela troškova za nabavku sitne mehanizacije

820.000,00

1

Podsticajne mere u poljoprivredi - osiguranje i osemenjavanje

1.211.312,00

8

Naknade i ostala davanja

523.700,15

9

Prenete obaveze

787.987,85

Ukupno za 451

 

 

3.743.000,00

481 - Dotacije nevladinim organizacijama

2

Podsticaj udruživanja poljoprivrednika

1.000.000,00

5

Izložbe u stočarstvu

1.034.000,00

9

Prenete obaveze

254.000,00

Ukupno za 481

 

 

2.288.000,00

Ukupno za funkciju 421

14. 338.000,00

Sredstva opredeljena na Razdelu 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, Glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, Podglava 8.6.2 - Direkcija za robne rezerve, Funkcija 421- Poljoprivreda, Ekonomske klasifikacije 483 - Novčane kazne i penali po rešenju sudova i 521 - robne rezerve u iznosu od 2.500.000,00 din. sopstveni prihodi budžetskih korisnika (04).

U pitanju su sredstva, koja se računaju kao sopstveni prihodi i koja treba da uplate poljoprivredni proizvođači na ime otplate rata za kredite dobijene u prethodnom periodu.

Ekonomska klasifikacija

Program

Ukupno

483 - Novčane kazne i penali

Novčane kazne i penali

1.000,00

Ukupno za 483

 

1.000,00

521 - robne rezerve

 

2.499.000,00

Ukupno za 511

 

2.499.000,00

Ukupno za funkciju 421

 

2.500.000,00

IV Iznos sredstava planiran po programima usklađivaće se u toku godine u zavisnosti od realizacije sredstava i podnetih zahteva.

V Realizacija aktivnosti predviđenih Programom vrši se na osnovu odluka Gradskog veća, rešenja Gradonačelnika i ugovora.

VI Za realizaciju ovog programa odgovorna je Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave - Sekretarijat za privredu, sport i sportsku infrastrukturu, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2015. godinu.

VII Ovaj program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".