UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA VIMINACIJUM

("Sl. glasnik RS", br. 14/2015)

Član 1

Utvrđuje se Prostorni plan područja posebne namene arheološkog nalazišta Viminacijum (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuju se koncepcije razvoja, planska rešenja, režimi i uslovi korišćenja, organizacije, uređenja i zaštite prostora arheološkog nalazišta Viminacijum na teritoriji grada Požarevca i to: na području gradske opštine Požarevac deo katastarske opštine (u daljem tekstu: KO) Drmno; na području gradske opštine Kostolac deo KO Selo Kostolac.

Granica planskog područja je neprekinuta izlomljena linija definisana od početne tačke na tromeđi KO Bradarac, KO Drmno i KO Klenovnik, po spoljnjoj granici obuhvaćenih KO do tačke na granici teritorije grada Požarevca sa koordinatama u državnom koordinatnom sistemu Y 7 517 224, X 4 959 425, u kojoj menja pravac prema jugu do tačke T4 i dalje po liniji razgraničenja zaštićene okoline arheološkog nalazišta Viminacijum i površinskog kopa "Drmno", između tačaka T4 i T1; linija razgraničenja zaštićene okoline arheološkog lokaliteta Viminacijum i površinskog kopa "Drmno", uspostavljena je i definisana popisom katastarskih parcela i koordinatama prelomnih tačaka u državnom koordinatnom sistemu, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju lokaliteta Viminacijum u ataru sela Stari Kostolac za arheološko nalazište ("Službeni glasnik RS", broj 102/09); od tačke T1 do početne tačke, granica je po liniji razgraničenja površina zauzetih rudarskim radovima na površinskom kopu "Drmno" i naselja Drmno.

Prostorni plan će sadržati pravila izgradnje i pravila uređenja, odnosno, regulaciono rešenje za lokalitet Viminacijum, čije su granice određene Odlukom o utvrđivanju lokaliteta Viminacijum u ataru sela Stari Kostolac za arheološko nalazište, na području KO Kostolac selo.

Član 3

Prostorni plan sastoji se iz tekstualnog dela i grafičkih prikaza.

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikazi su:

- Referalna karta broj 1 - Posebna namena prostora, izrađena u razmeri 1:5.000;

- Referalna karta broj 2 - Mreža naselja i infrastrukturni sistemi, izrađena u razmeri 1:5.000;

- Referalna karta broj 3 - Prirodni resursi, zaštita životne sredine i prirodnih i kulturnih dobara, izrađena u razmeri 1:5.000 i

- Referalna karta broj 4 - Karta sprovođenja, izrađena u razmeri 1:10.000.

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u 15 primeraka, overava svojim potpisom ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan sprovodi se na dva osnovna načina, i to:

1) direktno (neposredno):

- izdavanjem informacije o lokaciji i lokacijskih uslova na osnovu planskih rešenja i propozicija ovog prostornog plana u zoni njegove direktne primene, za ukupan obuhvat regulacionog rešenja, osim realizacije trase planiranih dalekovoda definisane Prostornim planom, i

- izdavanjem informacije o lokaciji i lokacijskih uslova na osnovu planskih rešenja i propozicija ovog prostornog plana za deonicu novoplaniranog puta između ulaza A i ulaza B;

2) daljom planskom razradom i sprovođenjem prostornih i urbanističkih planova, koji se nalaze na teritoriji Prostornog plana.

Član 5

Grafički prikazi iz člana 3. stav 3. ove uredbe, čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (tri kompleta), Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (jedan komplet), Ministarstvu rudarstva i energetike (jedan komplet), Ministarstvu kulture i informisanja (dva kompleta), Arheološkom institutu (dva kompleta), Ministarstvu privrede (jedan komplet), Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija (jedan komplet), opštini Kostolac (jedan komplet), gradu Požarevcu (jedan komplet) i Narodnom muzeju u Požarevcu (jedan komplet).

Dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja.

Član 6

Pravo na neposredan uvid u grafičke prikaze iz člana 3. stav 3. ove uredbe imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koje bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 7

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i urbanistički projekti, kao i planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove uredbe, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom uredbom.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Prostorni plan područja posebne namene arheološkog nalazišta Viminacijum, koji je sastavni deo ove uredbe, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 14/2015, str. 38-96.