UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE MEĐUNARODNOG VODNOG PUTA E 80 - DUNAV (PANEVROPSKI KORIDOR VII)

("Sl. glasnik RS", br. 14/2015)

Član 1

Utvrđuje se Prostorni plan područja posebne namene međunarodnog vodnog puta E 80 - Dunav (Panevropski koridor VII) (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene međunarodnog vodnog puta E 80 - Dunav (Panevropski koridor VII) na delovima teritorija gradova Sombora, Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Beograda, Smedereva i Požarevca i opština Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Sremski Karlovci, Titel, Inđija, Stara Pazova, Kovin, Bela Crkva, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin.

Član 3

Prostorni plan se sastoji iz tekstualnog dela, grafičkih prikaza i priloga koji se odnose na posebne mere, uslove i zahteve za prilagođavanje potrebama odbrane zemlje, kao i podacima o područjima i zonama objekata od posebnog značaja i interesa za odbranu zemlje (Aneks Odbrane).

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikazi (referalne karte) izrađeni su u razmeri 1: 100.000 na po dva lista, i to: Referalna karta 1: "Posebna namena prostora"; Referalna karta 2: "Mreža naselja i infrastrukturni sistemi"; Referalna karta 3: "Prirodni resursi, zaštita životne sredine i prirodnih i kulturnih dobara"; Referalna karta 4: "Sprovođenje Prostornog plana".

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u 29 primeraka, overava svojim potpisom ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan se sprovodi donošenjem odgovarajućeg urbanističkog plana za (a) deonice koridora vodnog puta E 80 - Dunav na području generalnih planova kroz gradove Novi Sad, Pančevo, Beograd i Smederevo, ili donetim urbanističkim planom sa regulacionom razradom čija su rešenja usklađena sa planiranim pratećim sadržajima vodnog puta, i (b) prateće sadržaje vodnog puta; izdavanjem lokacijskih uslova; direktnim sprovođenjem prostornih planova područja posebne namene za zaštićena prirodna dobra (sa čijim planskim rešenjima je ovaj prostorni plan usklađen), i sa njima usklađenih prostornih planova jedinica lokalne samouprave i urbanističkim planovima za građevinska područja u široj zaštitnoj zoni vodnog puta; direktnim sprovođenjem drugih prostornih planova područja posebne namene (infrastrukturnih koridora, ležišta mineralnih sirovina i dr), ili njihovom razradom urbanističkim planom za deonice trasa autoputeva, magistralnih infrastrukturnih sistema, vodnih puteva i transnacionalnog gasovoda, koji se ukrštaju sa vodnim putem Dunava, odnosno koji se nalaze u njegovom neposrednom zaštitnom pojasu i širem zaštitnom pojasu, ukoliko su usklađeni sa planskim rešenjima, pravilima i smernicama ovog prostornog plana; kao i sektorskim razvojnim planovima i programima, programima uređenja građevinskog zemljišta i programima zaštite životne sredine i prirode, a posebno planovima uređenja vodotoka i bezbednosti plovidbe u vodnom putu.

Član 5

Grafički prikazi iz člana 3. stav 3. ove uredbe, čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (tri kompleta), Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine (jedan komplet), gradu Somboru (jedan komplet), gradu Novom Sadu (jedan komplet), gradu Zrenjaninu (jedan komplet), gradu Pančevu (jedan komplet), gradu Beogradu (jedan komplet), gradu Smederevu (jedan komplet) i gradu Požarevcu (jedan komplet) i opštini Apatin (jedan komplet), opštini Odžaci (jedan komplet), opštini Bač (jedan komplet), opštini Bačka Palanka (jedan komplet), opštini Bački Petrovac (jedan komplet), opštini Beočin (jedan komplet), opštini Sremski Karlovci (jedan komplet), opštini Titel (jedan komplet), opštini Inđija (jedan komplet), opštini Stara Pazova (jedan komplet), opštini Kovin (jedan komplet), opštini Bela Crkva (jedan komplet), opštini Veliko Gradište (jedan komplet), opštini Golubac (jedan komplet), opštini Majdanpek (jedan komplet), opštini Kladovo (jedan komplet) i opštini Negotin (jedan komplet).

Dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja.

Član 6

Pravo na neposredan uvid u grafičke prikaze iz člana 3. stav 3. ove uredbe imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koji bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 7

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od šest meseci od dana njenog stupanja na snagu.

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i urbanistički projekti, kao i planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove uredbe, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom uredbom.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Prostorni plan područja posebne namene međunarodnog vodnog puta E 80 - Dunav (Panevropski koridor VII), koji je sastavni deo ove uredbe, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 14/2015, str. 97-174.