PRAVILNIK
O METODAMA ISPITIVANJA SORTE OVSA (AVENA SATIVA L.) RADI PRIZNAVANJA SORTE

("Sl. glasnik RS", br. 15/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode ispitivanja sorte ovsa (u daljem tekstu: sorta), na oglednom polju i u laboratoriji, radi priznavanja sorte.

Član 2

Metodama iz člana 1. ovog pravilnika ispituju se određene bitne osobine sorte, radi utvrđivanja:

1) proizvodne i upotrebne vrednosti sorte (VCU test);

2) različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte (DUS test).

Metode ispitivanja sorte su skup postupaka i podataka koje preduzima, odnosno prikuplja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja za vršenje ispitivanja sorte (u daljem tekstu: izvođač ogleda).

Član 3

Proizvodna i upotrebna vrednost sorte (VCU test) utvrđuje se na osnovu rezultata ispitivanja određenih bitnih osobina sorte koje se odnose na:

1) prinos zrna;

2) hemijske osobine zrna;

3) sadržaj vlage u zrnu u momentu žetve;

4) otpornost na poleganje;

5) otpornost ili tolerantnost na bolesti.

Sorta se ispituje tako što se bitne osobine iz stava 1. ovog člana sorte koja se ispituje upoređuju sa bitnim osobinama jedne ili više sorti standard, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Član 4

Sorta se ispituje u više odvojenih ogleda na oglednom polju.

Ogled iz stava 1. ovog člana čine elementarne parcele na kojima se vrši ispitivanje.

Ogledi se izvode po planu "potpuno slučajnog blok sistema" u četiri ponavljanja, a randomizacija, odnosno plan ogleda isti je za sve lokalitete.

Sorta se ispituje na najmanje pet lokaliteta koji čine mrežu ogleda.

Član 5

Sorta se ispituje na oglednom polju u skladu sa zahtevom za priznavanje sorte u kome vlasnik sorte, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik predlaže da se sorta, radi ispitivanja razvrsta u odgovarajući ogled prema procentu obuvenih zrna (obični i golozrni).

Tako razvrstana sorta ovsa seje se u određeni ogled zajedno sa sortom standard.

Za ispitivanje na oglednom polju dostavlja se seme sorte koje je ispitano na kvalitet, zdravstveno ispravno i tretirano fungicidima ili insekticidima.

Član 6

Predusev na celoj površini oglednog polja na kome se vrši ispitivanje sorte ne mogu biti druga strna žita.

Sorta se ispituje na zemljištu koje je pre setve ispitano na prisutnost zemljišnih štetočina, a po potrebi, izvodi se i predsetveno tretiranje insekticidima.

Količine mineralnih đubriva, vreme i način njihove primene, kao i ostale agrotehničke mere primenjuju se prilikom ispitivanja sorte na oglednom polju tako da budu u skladu sa najvišim nivoom tehnologije gajenja ovsa.

Član 7

Sorta koja se ispituje seje se sejačicom na površini od 5 m2, na konačan sklop u 10 redova dužine 4 m, sa razmakom između redova 12,5 cm, razmakom između parcela 30 cm i razmakom između blokova 1 m.

Na početku i na kraju svakog ogleda seje se rana sorta u širini 1-3 m koja služi kao zaštitni pojas, kao i za uzimanje uzoraka za ispitivanje vlage u zrnu na osnovu čega se odlučuje o pravovremenoj žetvi useva.

Član 8

U toku vegetacije sorte koja se ispituje, evidentiraju se:

1) datum setve i datum nicanja (kada je 50% biljaka niklo);

2) broj niklih biljaka na 1 m2, u prvom ponavljanju;

3) procenat prezimelih biljaka, u prvom ponavljanju;

4) procenat preživelih biljaka u hladnim komorama, na jednom lokalitetu;

5) datum metličenja (kada je 50% biljaka metlalo);

6) visina biljaka u cm, od osnove do vrha metlice (prosek merenja iz svih ponavljanja);

7) poleganje biljaka;

8) datum žetve.

Otpornost sorte na poleganje iz stava 1. tačka 7) ovog člana utvrđuje se tako što se prati poleganje biljaka do metličenja i u mlečnoj zrelosti zrna i prikazuje se odgovarajućom ocenom:

1) ocena 1 - znači da nema poleglih biljaka;

2) ocena 3 - znači da ima do 25% poleglih biljaka;

3) ocena 5 - znači da ima od 25% do 50% poleglih biljaka;

4) ocena 7 - znači da ima od 50% do 75% poleglih biljaka;

5) ocena 9 - znači da ima od 75% do 100% poleglih biljaka.

Član 9

U toku ispitivanja sorte, na jednom lokalitetu, utvrđuje se, u posebnom ogledu, u uslovima veštačke infekcije, otpornost ili tolerantnost sorte na bolesti, i to: pegavost ovsa (Pyrenophora avenae), pepelnica (Erysiphe graminis avenae), narandžasta rđa (Puccinia coronata avenae) i stabljična rđa (Puccinia graminis avenae).

Član 10

Žetva svih sorti iz jednog ogleda obavlja se kombajnom, u istom danu, u fazi tehnološke zrelosti zrna sorte u zaštitnom pojasu.

Za svaku sortu koja se ispituje, na svim elementarnim parcelama, prilikom žetve utvrđuje se prinos zrna izražen u kg/parceli i sadržaj vlage u zrnu.

Član 11

U laboratoriji se ispituju hemijske osobine zrna svake sorte, i to:

1) suva materija (%);

2) organska materija (% na suvu materiju);

3) BEM (% na suvu materiju);

4) sirovi proteini (% na suvu materiju);

5) sirove masti (% na suvu materiju);

6) sirova celuloza (% na suvu materiju);

7) pepeo (% na suvu materiju).

Kod sorti golozrnog ovsa utvrđuje se i % obuvenih zrna.

Za ispitivanje kvaliteta zrna sorte u laboratoriji iz stava 1. ovog člana potreban je prosečan uzorak od 8 kg zrna koji se dobija iz svih ponavljanja u mikroogledu, a koji se uzima u prvoj godini ispitivanja.

Ispitivanje kvaliteta zrna vrši se tako što se uzimaju uzorci sa jednog lokaliteta.

Član 12

Izvođač ogleda po završenom ispitivanju sorte na oglednom polju evidentira: naziv izvođača ogleda; ime i prezime lica odgovornog za izvođenje ogleda; lokalitet na kome se izvodi ogled; tip zemljišta i sadržaj hranljivih materija u zemljištu na kome se nalazi ogledno polje; predusev; obavljene agrotehničke mere; podatke iz člana 8. i člana 10. stav 2. ovog pravilnika, kao i druge podatke koji utiču na prinos ispitivane sorte (oštećenja od ptica, štetočina, prirodnih nepogoda i drugo).

Izvođač ogleda po završenom ispitivanju otpornosti ili tolerantnosti sorte na bolesti iz člana 9. ovog pravilnika evidentira podatke o rezultatima takvog ispitivanja, kao i naziv izvođača ogleda, ime i prezime lica odgovornog za izvođenje ogleda i lokalitet na kome se ogled izvodi.

Izvođač ogleda po završenom ispitivanju sorte u laboratoriji evidentira podatke iz člana 11. ovog pravilnika, kao i naziv izvođača ogleda, ime i prezime lica odgovornog za izvođenje ogleda i lokalitet na kome se ogled izvodi.

Podaci iz st. 1-3. ovog člana sastavni su deo godišnjih i konačnih rezultata ispitivanja.

Član 13

Različitost, uniformnost i stabilnost sorte (DUS test) ispituje se metodom određenom tehničkim uputstvom za testiranje različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".