ODLUKA

O AUTO-TAKSI PREVOZU

("Sl. list grada Smedereva", br. 6/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizacija, način i bliži uslovi obavljanja auto-taksi prevoza putnika i stvari na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: taksi prevoz).

Član 2

Taksi prevoz jeste vanlinijski prevoz putnika koji se obavlja putničkim automobilom koji ispunjava uslove propisane zakonom i ovom Odlukom.

Taksi prevoz može da obavlja preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje ove delatnosti, koji ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom Odlukom (u daljem tekstu: prevoznik).

Član 3

Taksi vozač je fizičko lice koje obavlja taksi prevoz kao preduzetnik, zaposlen ili radno angažovan kod preduzetnika ili u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu, a u skladu sa zakonom i ovom Odlukom (u daljem tekstu: taksi vozač).

Taksi vozilo je fabrički proizveden putnički automobil namenjen za obavljanje taksi prevoza koje ispunjava uslove propisane zakonom, drugim propisima i ovom Odlukom (u daljem tekstu: taksi vozilo).

Član 4

Prevoznik može da otpočne sa radom, odnosno da obavlja taksi prevoz, kada pored zakonom utvrđenih uslova, ispuni i uslove propisane ovom Odlukom.

Član 5

Gradsko veće grada Smedereva, na predlog Odeljenja za urbanističko-komunalne, imovinsko-pravne, poslovni prostor i inspekcijske poslove, Odseka za urbanističko-građevinske, poslove saobraćaja i zaštitu životne sredine, Grupe za saobraćaj Gradske uprave grada Smedereva (u daljem tekstu: Grupa za saobraćaj), u skladu sa zakonom i saobraćajno-tehničkim uslovima donosi Program kojim se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza na teritoriji grada Smedereva.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 1. ovog člana, definišu se u petogodišnjem planskom periodu na osnovu karakteristika prevoznih zahteva-vožnji, koje obavljaju stručne organizacije.

Grupa za saobraćajnu inspekciju Odeljenja za urbanističko-komunalne, imovinsko-pravne, poslovni prostor i inspekcijske poslove, Odseka za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Smedereva (u daljem tekstu: Grupa za saobraćajnu inspekciju) i Grupa za saobraćaj kvartalno, a po potrebi i češće, podnose izveštaj Gradskom veću grada Smedereva o stanju auto-taksi prevoza na teritoriji grada Smedereva.

Gradsko veće grada Smedereva može na osnovu izveštaja iz prethodnog stava ovog člana da obustavi izdavanje taksi dozvola licima zainteresovanim za obavljanje taksi prevoza i definiše uslove za dalje izdavanje, a u skladu sa Programom kojim se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza na teritoriji grada Smedereva.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 6

Za obavljanje taksi prevoza preduzetnik, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je registrovan za obavljanje delatnosti taksi prevoza u skladu sa zakonom i ovom Odlukom i da ima poslovno sedište na teritoriji grada Smedereva što se dokazuje dokumentom o registraciji u registru privrednih subjekata ne starijim od mesec dana ili fotokopijom ovog dokumenta;

2. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine, što se dokazuje fotokopijom vozačke dozvole;

3. da ima važeće lekarsko uverenje o sposobnosti vozača za upravljanje vozilom kojim se obavlja taksi prevoz, što se dokazuje fotokopijom lekarskog uverenja;

4. da je vlasnik vozila, odnosno primalac lizinga, što se dokazuje fotokopijom saobraćajne dozvole, odnosno fotokopijom potvrde o registraciji vozila, a u slučaju da vozilo nije registrovano, fotokopijom dokumenta kojim se dokazuje da je vlasnik vozila, odnosno primalac lizinga;

5. da vozilo ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza što se dokazuje Rešenjem Grupe za saobraćajnu inspekciju, u skladu sa zakonom i članom 10. ove Odluke;

6. da nije u radnom odnosu kod trećeg lica i da nije ostvario pravo na penziju po bilo kom osnovu, što se dokazuje fotokopijom radne knjižice i potvrdom PIO fonda ne starijom od 6 meseci ili fotokopijom ovog dokumenta;

7. da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, što se dokazuje uverenjem nadležnog suda koje nije starije od 30 dana ili fotokopijom ovog dokumenta.

Član 7

Za obavljanje taksi prevoza, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice za obavljanje ove delatnosti, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je registrovano za obavljanje delatnosti taksi prevoza u skladu sa zakonom i ovom Odlukom i da ima poslovno sedište na teritoriji grada Smedereva što se dokazuje dokumentom o registraciji u registru privrednih subjekata ne starijim od mesec dana ili fotokopijom ovog dokumenta;

2. da je vlasnik vozila, odnosno primalac lizinga, što se dokazuje fotokopijom saobraćajne dozvole, odnosno fotokopijom potvrde o registraciji vozila, a u slučaju da vozilo nije registrovano, fotokopijom dokumenta kojim se dokazuje da je vlasnik vozila, odnosno primalac lizinga;

3. da vozilo ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza što se dokazuje Rešenjem Grupe za saobraćajnu inspekciju, u skladu sa zakonom i članom 10. ove Odluke.

Član 8

Taksi vozač, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine, što se dokazuje fotokopijom vozačke dozvole;

2. da ima važeće lekarsko uverenje o sposobnosti vozača za upravljanje vozilom kojim se obavlja taksi prevoz, što se dokazuje fotokopijom lekarskog uverenja;

3. da je zaposlen ili radno angažovan kod preduzetnika ili u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu, što se dokazuje dokumentom PIO fonda da je na dan izdavanja akta u radnom odnosu, odnosno radno angažovan ili fotokopijom ovog dokumenta;

4. da mu nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, što se dokazuje uverenjem nadležnog suda koje nije starije od 30 dana ili fotokopijom ovog dokumenta.

Član 9

Taksi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, pored uslova propisanih zakonom i drugim propisima, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima taksimetar koji mora biti ispravan, baždaren na važeće tarife, plombiran i postavljen tako da iznos koji se otkucava bude vidljiv i da se njegovim uključenjem svetlo na krovnoj oznaci iz tačke 5. ovog stava isključuje;

2. da ima ispravan protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe, na pristupačnom mestu;

3. da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje, da je čisto, uredno, obojeno i bez unutrašnjih i spoljašnjih oštećenja;

4. da je važeći cenovnik usluga postavljen u taksi vozilu tako da je putniku vidljiv;

5. da na krovu vozila ima krovnu oznaku sa natpisom "TAXI", koja je sa obe strane istog izgleda, postavljena paralelno sa vetrobranskim staklom i opremljena uređajem za osvetljenje;

6. da je registrovano u Policijskoj upravi Smederevo;

7. da poseduje polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu;

8. da zadovolji uslove u pogledu granice izduvne emisije propisane zakonom i drugim propisima koji regulišu ovu oblast i

9. da je tehnički ispravno u skladu sa propisima koji regulišu javni prevoz.

Na krovu taksi vozila iza krovne oznake "TAXI" može se nalaziti reklamni pano.

Reklamni pano mora biti postavljen tako da ne zaklanja krovnu oznaku "TAXI".

Vozila taksi prevoznika mogu da sadrže vidna obeležja drugih prevoznika samo uz izdatu pisanu saglasnost prevoznika čija obeležja koriste.

Član 10

Zahtev za izdavanje Rešenja kojim se utvrđuje da vozilo ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza podnosi se Grupi za saobraćajnu inspekciju.

Grupa za saobraćajnu inspekciju vrši pregled vozila i proverava ispunjenost uslova propisanih zakonom i ovom Odlukom i donosi Rešenje sa rokom važenja do godinu dana.

Grupa za saobraćajnu inspekciju može doneti Rešenje kojim se utvrđuje da vozilo ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza i za neregistrovana vozila uz obavezu prevoznika da u roku određenom u Rešenju ispuni uslove iz člana 9. stav 1. tačka 1, 6. i 7. ove Odluke.

O donetim rešenjima Grupa za saobraćajnu inspekciju vodi evidenciju.

III TAKSI DOZVOLE

Član 11

Taksi dozvole predstavljaju dokaz da prevoznik ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Taksi dozvole čine važeća taksi dozvola vozila i važeća taksi dozvola vozača.

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice može da obavlja taksi prevoz samo ako ima izdate važeće taksi dozvole.

Prevoznik ne može bilo kojom svojom radnjom koja se odnosi na davanje na korišćenje krovne oznake sa nazivom "TAXI", davanje dokumenata sa svojim poslovnim imenom, davanje taksi dozvole, davanje taksi vozila i drugo da omogući drugom preduzetniku, privrednom društvu odnosno drugom pravnom ili fizičkom licu koje ne ispunjava uslove propisane zakonom i ovom Odlukom da obavlja taksi prevoz putnika.

Preduzetnik ili taksi vozač zaposlen kod preduzetnika, u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu može da obavlja taksi prevoz samo ako mu je izdata važeća taksi dozvola na ime prevoznika čijim vozilom obavlja taksi prevoz.

Član 12

Taksi dozvola vozila sadrži sledeće podatke:

1. redni broj iz registra;

2. matični broj i poslovno ime prevoznika;

3. registarsku oznaku, marku, tip, godinu proizvodnje i broj šasije taksi vozila;

4. rok važenja.

Član 13

Taksi dozvola vozača sadrži sledeće podatke:

1. redni broj iz registra;

2. fotografiju;

3. matični broj i poslovno ime prevoznika;

4. ime i prezime i jedinstveni matični broj;

5. adresu prebivališta;

6. rok važenja.

Član 14

Taksi dozvola vozila prevoznika izdaje se sa rokom važenja Rešenja iz člana 10. ove Odluke.

Taksi dozvola vozača izdaje se sa rokom važenja od tri godine.

Član 15

Zahtev za izdavanje taksi dozvola podnosi se Grupi za saobraćaj.

Preduzetnik registrovan za obavljanje taksi prevoza uz zahtev za izdavanje taksi dozvole vozila podnosi dokaze da je ispunio uslove predviđene članom 6. stav 1. tačka 1., 4. i 5. ove Odluke.

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice uz zahtev za izdavanje taksi dozvole vozila, podnosi dokaz da je ispunilo uslove predviđene članom 7. ove Odluke.

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice uz zahtev za izdavanje taksi dozvole vozača, podnosi dokaze da su ispunjeni uslovi predviđeni članom 8. ove Odluke, dokaz o registraciji u registru privrednih subjekata za obavljanje delatnosti taksi prevoza ne stariji od mesec dana i dokaz o izdatoj važećoj taksi dozvoli vozila.

Preduzetnik koji podnosi zahtev za izdavanje taksi dozvole vozača u svoje ime, ne podnosi dokumentaciju predviđenu članom 8. stav 1. tačka 3. ove Odluke.

Grupa za saobraćaj po utvrđivanju ispunjenosti uslova iz stava 2, 3. i 4. ovog člana, u roku od dva dana od dana podnošenja urednog zahteva donosi Rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjeni uslovi za izdavanje taksi dozvole vozila, odnosno taksi dozvole vozača i na osnovu donetih rešenja izdaje taksi dozvole.

Fizičko lice zainteresovano za obavljanje taksi prevoza koje nije upisano u Registar privrednih subjekata, podnosi dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 6. stav 1. tačka 2, 3, 4, 5, 6. i 7. ove Odluke.

Grupa za saobraćaj po utvrđivanju ispunjenosti uslova iz prethodnog stava ovog člana donosi Rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjeni uslovi za otpočinjanje i obavljanje delatnosti taksi prevoza na osnovu kojeg se fizičko lice upisuje u Registar privrednih subjekata.

O izdatim taksi dozvolama vozila i taksi dozvolama vozača Grupa za saobraćaj vodi registar.

Grupa za saobraćaj na osnovu uvida u registar iz prethodnog stava ovog člana izdaje Potvrde o izdatim taksi dozvolama.

Taksi vozilo, odnosno taksi vozač može da ima samo jednu važeću taksi dozvolu.

Taksi prevoznici dužni su da prilikom preuzimanja taksi dozvola vozila, odnosno taksi dozvola vozača pokažu na uvid originalna dokumenta čije su fotokopije dostavili u skladu sa članom 6, 7. ili 8. ove Odluke, a u suprotnom taksi dozvola vozila, odnosno taksi dozvola vozača neće biti izdata.

Izradu i servisiranje u elektronskom obliku registra iz stava 9. ovog člana obavlja Grupa za informacioni sistem Odeljenja za opštu upravu, mesne zajednice i zajedničke poslove Gradske uprave grada Smedereva.

Član 16

Prevoznik je dužan da:

1. svaku promenu podataka koje sadrže taksi dozvole u smislu ove Odluke pisanim putem prijavi Grupi za saobraćaj, u roku od petnaest dana od dana nastale promene;

2. u slučaju trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi prevoza, pisanim putem obavesti Grupu za saobraćaj u roku od petnaest dana od dana donošenja rešenja Agencije za privredne registre i vrati taksi dozvolu vozila i taksi dozvolu vozača;

3. u slučaju privremenog prekida obavljanja delatnosti taksi prevoza, o tome pisanim putem obavesti i vrati Grupi za saobraćajnu inspekciju taksi dozvole izdate na ime prevoznika do prestanka privremenog prekida;

4. na zahtev Grupe za saobraćajnu inspekciju dostavi podatke o zaposlenim taksi vozačima i podatke o taksi vozilima;

5. Grupi za saobraćaj pisanim putem vrati taksi dozvole najkasnije u roku od petnaest dana od dana prestanka nekog od uslova za njihovo izdavanje;

6. pribavi sertifikat ovlašćene institucije za reklamni pano da ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

IV TAKSI STAJALIŠTA

Član 17

Taksi stajališta (u daljem tekstu: stajališta) su površine javne namene, određene za taksi vozila u toku obavljanja taksi prevoza.

Stajališta su javna i kao takva dostupna su svim taksi prevoznicima pod istim uslovima.

Grupa za saobraćaj uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradskog veća grada Smedereva određuje lokacije stajališta (otvaranje novih stajališta, ukidanje postojećih i određivanje broja mesta na stajalištima).

Za otvaranje novih stajališta i promenu broja mesta na stajalištima upravljač opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Smedereva izrađuje saobraćajni projekat na koji saglasnost daje Grupa za saobraćaj.

Član 18

Stajališta mogu da budu stalna i privremena.

Stalna stajališta su određene i uređene površine javne namene za organizovano obavljanje taksi prevoza, odnosno za ukrcaj i iskrcaj putnika.

Privremena stajališta su određene površine javne namene koje se koriste za vreme održavanja sajmova, pijaca, većih sportskih i kulturnih manifestacija i značajnih skupova.

Stajališta se obeležavaju horizontalnom signalizacijom žute boje.

Stajališta se obeležavaju vertikalnim saobraćajnim znakom: (III-32) "parkiralište" i dopunskom tablom: "za TAXI vozila".

Član 19

O postavljanju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na stajalištima, održavanju postojeće saobraćajne signalizacije i održavanju stajališta u zimskim i letnjim uslovima, stara se upravljač opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Smedereva.

Član 20

Na stajalištu se taksi vozila postavljaju u skladu sa signalizacijom i u granicama obeleženih taksi mesta.

Za vreme korišćenja stajališta taksi vozač je obavezan da se nalazi u svom taksi vozilu ili pored njega.

Taksi vozač ne može koristiti autobuska stajališta koja su određena za gradski i prigradski prevoz putnika na teritoriji grada Smedereva.

V NAČIN RADA TAKSI VOZAČA

Član 21

Za vreme obavljanja taksi prevoza, taksi vozač, pored uslova propisanih zakonom i drugim propisima, kod sebe mora da ima:

1. važeću taksi dozvolu vozača izdatu na ime prevoznika čijim vozilom obavlja taksi prevoz;

2. važeću taksi dozvolu vozila kojim obavlja taksi prevoz;

3. polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu koja odgovara vozilu kojim upravlja;

4. ugovor o radu za zaposlenog kod preduzetnika, u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Član 22

Taksi vozač je obavezan da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika, a ostali prtljag dužan je da preveze u granicama prtljažnog prostora.

Član 23

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Taksi vozač je obavezan da za vreme obavljanja taksi prevoza bude uredan i čist, pristojno odeven i ne sme pušiti u taksi vozilu za vreme vožnje.

Član 24

Taksi vozač je obavezan da prilikom otpočinjanja prevoza, uključi taksimetar na odgovarajuću tarifu i da ga isključi odmah nakon završenog prevoza.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar prilikom otpočinjanja prevoza, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi prevoza.

Član 25

Taksi vozač je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

VI KROVNA OZNAKA

Član 26

Taksi vozač je dužan da krovnu oznaku drži uključenu uvek kada je vozilo slobodno.

Krovna oznaka osim istaknutog natpisa "TAXI" može da sadrži poslovno ime ili naziv prevoznika i garažni broj vozila.

Prevoznik može da koristi krovnu oznaku sa natpisom "TAXI" koja sadrži i poslovno ime drugog prevoznika samo uz saglasnost prevoznika čije je poslovno ime na krovnoj oznaci.

Na krovnoj oznaci ne mogu se postavljati drugi natpisi osim natpisa iz stava 2. i 3. ovog člana.

Prevoznik je obavezan da sa krova vozila ukloni krovnu oznaku "TAXI", kada taksi vozilo ne koristi za obavljanje taksi prevoza.

VII CENA USLUGE OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 27

Gradsko veće grada Smedereva na predlog Odeljenja za privredu, preduzetništvo, lokalni ekonomski razvoj i javne nabavke Gradske uprave grada Smedereva određuje ekonomski najnižu cenu u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na teritoriji grada Smedereva.

Taksi tarifa je ukupna cena taksi prevoza koju čini zbir pojedinačnih cena, i to cena: za start, po jednom pređenom kilometru, po vremenu čekanja, po dolasku na adresu po pozivu i po komadu prtljaga koji se prevozi, pri čemu se putnici moraju obavestiti pre ulaska u taksi vozilo ukoliko se vrši naplata prevoza prtljaga, koja se određuje u zavisnosti od doba dana ili noći, od dana u nedelji (radni dan, nedelja ili praznik) i područja na kome se vožnja obavlja (teritorija jedne ili više opština ili gradova) i koja je učitana u merni instrument (taksimetar).

Svi popusti i umanjenja cena u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na teritoriji grada Smedereva, ne smeju biti niži od ekonomski najniže cene koju je utvrdilo Gradsko veće grada Smedereva.

Taksimetar mora biti podešen isključivo u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Član 28

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz zbog okolnosti na koje nije mogao da utiče (radovi na putu, elementarna nepogoda i slično), taksi vozaču pripada kao naknada iznos koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi prevoza, osim u slučaju kvara taksi vozila, kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara taksi vozila, taksi vozač je dužan da pod istim uslovima putniku obezbedi nastavak započetog taksi prevoza drugim taksi vozilom.

VIII PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 29

Preduzetniku prestaje važnost taksi dozvola, odnosno rešenja na osnovu kojeg su izdate taksi dozvole i iste se smatraju nevažećim u slučaju:

1. isteka roka na koji su taksi dozvole izdate;

2. ako prestane da postoji neki od uslova iz člana 6. i 8. ove Odluke;

3. odjave iz registra privrednih subjekata i

4. u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada preduzetnika i ovom Odlukom.

Privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu prestaje važnost taksi dozvola, odnosno rešenja na osnovu kojeg su izdate taksi dozvole i iste se smatraju nevažećim u slučaju:

1. isteka roka na koji su taksi dozvole izdate;

2. ako prestane da postoji neki od uslova iz člana 7. i 8. ove Odluke;

3. odjave iz registra privrednih subjekata i

4. u drugim slučajevima predviđenim zakonom za prestanak rada privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica i ovom Odlukom.

Prevoznik je dužan da Grupi za saobraćaj pisanim putem vrati sve nevažeće taksi dozvole najkasnije u roku od 15 dana od dana prestanka važenja taksi dozvole.

Ukoliko preduzetnik ne postupi u skladu sa članom 16. stav 1. tačka 3. ove Odluke, Grupa za saobraćajnu inspekciju, doneće Rešenje kojim se nalaže vraćanje taksi dozvola izdatih na ime preduzetnika do prestanka privremenog prekida obavljanja delatnosti.

Zabranjeno je da preduzetnik i taksi vozač zaposlen kod preduzetnika obavljaju taksi delatnost za vreme privremenog prekida obavljanja taksi delatnosti.

Prevoznik i taksi vozač kojima je privremeno oduzeta taksi dozvola vozila ili taksi dozvola vozača ne mogu da obavljaju taksi prevoz do otklanjanja utvrđene nepravilnosti.

Grupa za saobraćajnu inspekciju na osnovu dobijenih dokumenata PIO fonda o unetim podacima u matičnu evidenciju za osiguranike za taksi vozače koji poseduju važeću taksi dozvolu vozača sastavlja izveštaj i isti dostavlja Grupi za saobraćaj.

Grupa za saobraćaj na osnovu dokaza o prestanku uslova iz člana 6, 7. i 8. ove Odluke ili na osnovu zahteva koji podnosi Grupa za saobraćajnu inspekciju, donosi Rešenje o prestanku važnosti rešenja iz člana 15. stav 6. ove Odluke i isto dostavlja Odseku za inspekcijske poslove i Odeljenju komunalne policije Gradske uprave grada Smedereva.

Grupa za saobraćaj na osnovu dokaza o prestanku uslova iz člana 6. stav 1. tačka 2, 3, 4, 5. i 6. ove Odluke ili na osnovu zahteva koji podnosi Grupa za saobraćajnu inspekciju, donosi Rešenje o prestanku važnosti rešenja iz člana 15. stav 8. ove Odluke i isto dostavlja Agenciji za privredne registre.

IX NADZOR

Član 30

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši Grupa za saobraćaj.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i drugih akata donetih na osnovu ove Odluke vrši Grupa za saobraćajnu inspekciju.

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija.

Prevoznik je dužan da saobraćajnom inspektoru omogući neometano vršenje inspekcijskog nadzora, da bez odlaganja omogući uvid u zahtevanu dokumentaciju i podatke, kao i da u roku koji se odredi dostavi potrebne podatke i postupi po Rešenju saobraćajnog inspektora.

Taksi vozač je dužan da saobraćajnom inspektoru omogući neometano vršenje inspekcijskog nadzora i da bez odlaganja omogući uvid u zahtevanu dokumentaciju i podatke.

Član 31

Saobraćajni inspektor u vršenju poslova inspekcijskog nadzora ima dužnosti i ovlašćenja utvrđena zakonom i ovom Odlukom, odnosno da:

1. vrši pregled vozila kojima se obavlja taksi prevoz i kontroliše potrebnu dokumentaciju prevoznika, taksi vozila i taksi vozača;

2. kontroliše da li je prestao neki od uslova za obavljanje auto-taksi prevoza i podnese zahtev Grupi za saobraćaj za pokretanje postupka za prestanak važnosti rešenja iz člana 15. stav 6. i 8. ove Odluke;

3. naredi otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjenosti propisanih uslova i načina obavljanja taksi prevoza;

4. izda prekršajni nalog;

5. podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom organu za prekršaje;

6. isključi taksi vozilo kojim se vrši taksi prevoz protivno odredbama zakona i ove Odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme taksi dozvolu vozila, taksi dozvolu vozača, saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od pet dana, a u slučaju ponovnog isključivanja taksi vozila istog prevoznika u trajanju od deset dana;

7. privremeno oduzme taksi dozvolu, kojom je utvrđeno pravo na obavljanje delatnosti do otklanjanja utvrđene nepravilnosti i izda potvrdu o oduzimanju iste;

8. privremeno oduzme taksi vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa, do pravnosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe i izda Rešenje o oduzimanju taksi vozila;

9. kvartalno, odnosno najmanje na svakih tri meseca pribavlja dokumenta PIO fonda o unetim podacima u matičnu evidenciju za osiguranike za taksi vozače koji poseduju važeću taksi dozvolu vozača;

10. preduzima druge radnje u skladu sa ovom Odlukom i zakonskim ovlašćenjima.

Član 32

Privremeno oduzeto taksi vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa čuva se na posebnom parkiralištu "Nadvožnjak" u Ulici Miloša Velikog u Smederevu ili drugoj površini koje odredi Gradsko veće grada Smedereva do pravnosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe, o trošku prevoznika.

Čuvanje i postupanje sa taksi vozilom iz stava 1. ovog člana vrši se u skladu sa aktom o načinu oduzimanja, čuvanja i postupanja sa taksi vozilom koji propisuje ministar nadležan za poslove saobraćaja.

Član 33

U slučaju da Grupa za saobraćajnu inspekciju u postupku vršenja inspekcijskog nadzora uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće o tome, pisanim putem, nadležni organ.

Član 34

U vršenju komunalno policijskog posla, pored zakonskih ovlašćenja, komunalni policajac je ovlašćen da izda prekršajni nalog kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

X KAZNENE ODREDBE

Član 35

Novčanom kaznom u prekršajnom postupku u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako postupi suprotno članu 7. stav 1. tačka 2., članu 8. stav 1. tačka 1., 2. i 3., članu 9., članu 11. stav 3, 4. i 5., članu 16. stav 1. tačka 4. i 6., članu 27. stav 3. i 4., članu 29. stav 6. i članu 30. stav 4. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u prekršajnom postupku kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno u drugom pravnom licu u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj izdavanjem prekršajnog naloga privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako postupi suprotno članu 21. stav 1. tačka 2. 3. i 4., članu 26. stav 2, 3, 4. i 5. i članu 28. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno u drugom pravnom licu.

Član 37

Novčanom kaznom u prekršajnom postupku u iznosu od 10.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako postupi suprotno članu 6. stav 1. tačka 2, 3, 4. i 6., članu 8. stav 1. tačka 1., 2. i 3., članu 9., članu 11. stav 3, 4. i 5., članu 16. stav 1. tačka 3, 4. i 6., članu 20. stav 3., članu 24. stav 1., članu 27. stav 3. i 4., članu 29. stav 4, 5. i 6. i članu 30. stav 4. ove Odluke.

Član 38

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj izdavanjem prekršajnog naloga preduzetnik ako postupi suprotno članu 20. stav 1. i 2., članu 21., članu 22., članu 23., članu 25., članu 26. i članu 28. ove Odluke.

Član 39

Novčanom kaznom u prekršajnom postupku u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj taksi vozač zaposlen kod preduzetnika, u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu ako postupi suprotno članu 9. stav 1. tačka 4., članu 11. stav 5., članu 20. stav 3., članu 24. stav 1., članu 29. stav 6. i članu 30. stav 5. ove Odluke.

Član 40

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj izdavanjem prekršajnog naloga taksi vozač zaposlen kod preduzetnika, u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu ako postupi suprotno članu 20. stav 1. i 2., članu 21., članu 22., članu 23., članu 25. i članu 26. stav 1. ove Odluke.

Član 41

Novčanom kaznom u prekršajnom postupku u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj upravljač opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Smedereva kojem je je povereno obavljanje poslova koji su utvrđeni članom 19. ove Odluke ukoliko ne postavi vertikalnu i horizontalnu signalizaciju na stajalištima i ne održava stajališta u zimskim i letnjim uslovima.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u prekršajnom postupku kazniće se odgovorno lice upravljača opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Smedereva u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

XI NADLEŽNOST ORGANA ZA REŠAVANJE PO ŽALBI

Član 42

Protiv Rešenja Grupe za saobraćaj i Grupe za saobraćajnu inspekciju može se izjaviti žalba nadležnom drugostepenom organu u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Taksi dozvole vozila i taksi dozvole vozača izdate pre stupanja na snagu Odluke o auto-taksi prevozu ("Službeni list grada Smedereva", broj 6/2011) smatraju se nevažećim.

Taksi dozvola vozila izdata preduzetniku, privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu u skladu sa Odlukom o auto-taksi prevozu ("Službeni list grada Smedereva", broj 6/2011) važi do prestanka nekog od uslova za njeno izdavanje, a najduže do datuma njenog isteka.

Taksi dozvola vozača izdata preduzetniku, privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu u skladu sa Odlukom o auto-taksi prevozu ("Službeni list grada Smedereva", broj 6/2011) važi do prestanka nekog od uslova za njeno izdavanje, a najduže godinu dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Nakon isteka rokova iz stava 2. i 3. ovog člana, taksi dozvole vozila i taksi dozvole vozača izdate u skladu sa Odlukom o auto-taksi prevozu ("Službeni list grada Smedereva", broj 6/2011) smatraće se nevažećim.

Član 44

Postupci koji su započeti po podnetim zahtevima za obavljanje auto-taksi prevoza do dana stupanja na snagu ove Odluke, nastaviće se u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 45

Na sve što nije regulisano ovom Odlukom, primenjivaće se odredbe zakona i drugih propisa kojima se uređuje prevoz u drumskom saobraćaju.

Član 46

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu ("Službeni list grada Smedereva", broj 6/2011), Program potreba za auto-taksi prevozom u gradu Smederevu ("Službeni list grada Smedereva", broj 2/2013) i Zaključak Gradskog veća grada Smedereva, broj 344-164/2014-07 od 13. marta 2014. godine.

Gradsko veće grada Smedereva u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke doneće, na predlog Grupe za saobraćaj, Program kojim se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza na teritoriji grada Smedereva.

Član 47

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".