UREDBA KOMISIJE (EEZ) BR. 2053/83

OD 20. JULA 1984. GODINE O SVRSTAVANJU ROBE U TARIFNI PODBROJ 32.04 A IV4 ZAJEDNIČKE CARINSKE TARIFE

("Sl. glasnik RS", br. 17/2015)

KOMISIJA EVROPSKIH ZAJEDNICA,

Imajući u vidu Ugovor o osnivanju Evropske ekonomske zajednice,

Imajući u vidu Uredbu Saveta (EEZ) broj 97/69 od 16. januara 1969. godine o merama koje se preduzimaju za doslednu primenu nomenklature Zajedničke carinske tarife1, poslednji put izmenjenu i dopunjenu Aktom o pristupanju Grčke, a posebno član 3,

S obzirom na to da kako bi se osigurala dosledna primena nomenklature Zajedničke carinske tarife, moraju se ustanoviti odredbe u vezi sa tarifnim svrstavanjem ekstrakta paprike koji ima sledeće karakteristike:

- izgled: jako viskozna tečnost, tamno crvena, velika jačina bojenja,

- miris i ukus: aromatičan, sličan paprici, nije ljut,

- pepeo: 0,49% po masi,

- esencijalna ulja: 0,15 ml/100 g,

- kapsaicin: ne može se detektovati - princip ljutine,

- glukoza: 0,01% po masi,

- saharoza: ne može se detektovati,

- trigliceridi: test pozitivan,

- kapsantin: oko 2,2 g/kg (oko 60 000 jedinica boje "EOA" (Essential Oil Association)),

S obzirom na to da se tarifni broj 32.04 Zajedničke carinske tarife priložene uz Uredbu Saveta (EEZ) broj 950/682, poslednji put izmenjene i dopunjene Uredbom (EEZ) broj 604/833, odnosi između ostalog, na materije za bojenje biljnog porekla (uključujući ekstrakt drveta za bojenje i ostale biljne ekstrakte za bojenje, ali isključujući indigo),

S obzirom na to da kao sporni proizvod, koji je biljni ekstrakt, ima karakteristike materije za bojenje biljnog porekla iz tarifnog broja 32.04; s obzirom na to da kako, u okviru tarifnog broja 32.04, tarifni podbroj 32.04 A IV4 mora imati prvenstvo za proizvod o kojem se radi,

S obzirom na to da su mere date u ovoj uredbi u skladu sa mišljenjem Odbora za nomenklaturu Zajedničke carinske tarife,

________
1 OJ L 14, 21.1. 1969, str. 1
2 OJ L 172, 22.7.1968, str. 1.
3 OJ L 72, 18.3.1983, str. 3

DONELA JE OVU UREDBU:

Član 1

Proizvod koji se sastoji od ekstrakta paprike i ima sledeće karakteristike:

- izgled: jako viskozna tečnost, tamno crvena, velika jačina bojenja,

- miris i ukus: aromatičan, sličan paprici, nije ljut,

- pepeo: 0,49% po masi,

- esencijalna ulja: 0,15 ml/100 g,

- kapsaicin: ne može se detektovati,

- glukoza: 0,01% po masi,

- saharoza: ne može se detektovati,

- trigliceridi: test pozitivan,

- kapsantin: oko 2,2 g/kg (oko 60 000 jedinica boje "EOA" (Essential Oil Association),

svrstava se prema Zajedničkoj carinskoj tarifi u tarifni podbroj:

32.044 Materije za bojenje biljnog porekla (uključujući ekstrakt drveta za bojenje i ostale biljne ekstrakte za bojenje, ali isključujući indigo) ili životinjskog porekla:

A. Materije za bojenje biljnog porekla:

IV. Ostalo.

________
4 Zamenjeno sa "3203 00 10" u skladu sa Aneksom Uredbe Komisije (EZ) broj 2695/95 od 21. novembra 1995. godine kojom se zamenjuju oznake ustanovljene na osnovu nomenklature Zajedničke carinske tarife na snazi 31. decembra 1987. godine sa oznakama koje su ustanovljene na osnovu Kombinovane nomenklature, u određenim Uredbama u vezi sa svrstavanjem robe (OJ L od 23. 11. 1995, str. 15) koja je objavljena u ovom broju "Službenog glasnika RS" i tačkom 27. Aneksa I, Uredbe Komisije (EZ) broj 705/05 od 4. maja 2005. godine kojom se menjaju ili stavljaju van snage određene uredbe u vezi sa svrstavanjem robe prema Kombinovanoj nomenklaturi (OJ L 118 od 5.5.2005, str. 18.), koja je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 75/10

Član 2

Ova uredba stupa na snagu 21. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropskih zajednica".

Ova uredba je obavezujuća u celini i neposredno se primenjuje u svim državama članicama.

U Briselu, 20. jula 1983. godine.

Za Komisiju
Karl-Heinz NARJES
član Komisije