ODLUKA
O OSNIVANJU I OTVARANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA STIPENDIRANJE, PODSTICANJE OBRAZOVANJA, NAGRAĐIVANJE I USAVRŠAVANJE UČENIKA I STUDENATA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 7/2014)

Član 1

Ovom Odlukom osniva se Budžetski fond za stipendiranje, podsticanje obrazovanja, nagrađivanje i usavršavanje učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Budžetski fond),

Budžetski fond otvara se kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora, i to kao indirektni korisnik budžetskih sredstava u okviru razdela Gradska uprava Smederevo.

Član 2

Ovom Odlukom u skladu sa zakonom utvrđuje se:

1. svrha Budžetskog fonda,

2. vreme za koje se Budžetski fond osniva i otvara,

3. izvori finansiranja Budžetskog fonda i

4. upravljanje Budžetskim fondom.

Član 3

Budžetski fond se osniva i otvara radi obezbeđivanja sredstava, načina i uslova korišćenja sredstava za stipendiranje, podsticanje obrazovanja, nagrađivanje i usavršavanje učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva.

Član 4

Budžetski fond se osniva i otvara u skladu sa zakonom i ovom Odlukom na neodređeno vreme.

Član 5

Budžetski fond se finansira iz:

1. sredstava budžeta grada Smedereva i

2. drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 6

Budžetskim fondom upravlja i obavlja stručne i administrativne poslove nadležno odeljenje Gradske uprave Smederevo.

Član 7

Sredstva iz člana 5. ove Odluke koristiće se za:

1. Stipendiranje učenika srednjih škola, studenata na prvom stepenu studija (osim studenata na Vojnoj i Policijskoj akademiji) i studenata na drugom stepenu studija.

2. Finansijsku pomoć socijalno ugroženim studentima sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji grada Smedereva, kao poseban vid podsticanja obrazovanja.

3. Nagrađivanje učenika za osvojeno I, II ili III mesta na republičkom takmičenju u individualnoj konkurenciji iz opšte obrazovnih i stručnih predmeta u organizaciji Ministarstva prosvete, Republičkog fonda za mlade talente i stručnih društava i

4. Posebne oblike usavršavanja (seminari, kongresi, izložbe, sajmovi i sl.).

Član 8

Način i bliži uslovi korišćenja sredstava iz budžeta grada Smedereva za ostvarivanje prava utvrđenih članom 7. ove Odluke utvrdiće se Pravilnikom za stipendiranje, podsticanje obrazovanja, nagrađivanje i usavršavanje učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva, na koji će saglasnost dati Gradsko veće grada Smedereva.

Član 9

Pravilnik za stipendiranje, podsticanje obrazovanja, nagrađivanje i usavršavanje učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva iz člana 8. ove Odluke, na koji će saglasnost dati Gradsko veće grada Smedereva, doneće Komisija za dodelu stipendija i finansijske pomoći učenicima i studentima na teritoriji grada Smedereva, koju će posebnim Rešenjem formirati gradonačelnik grada Smedereva.

Komisiju za dodelu stipendija i finansijske pomoći učenicima i studentima na teritoriji grada Smedereva iz stava 1. ovog člana čine lica koja poseduju odgovarajuću stručnu spremu i iskustvo iz oblasti obrazovanja.

Član 10

Prava utvrđena članom 7. ove Odluke može ostvariti lice pod sledećim opštim uslovima:

1. Da je državljanin Republike Srbije sa prebivalištem/ boravištem na teritoriji grada Smedereva i

2. Da prvi put upisuju određeni razred u tekućoj školskoj godini u školi na teritoriji grada Smedereva, odnosno bilo koju godinu studija prvog ili drugog stepena studija visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i koji studiraju na teret budžeta Republike Srbije.

Član 11

Prava na stipendiranje i finansijsku pomoć, koja su utvrđena članom 7. stav 1. tačka 1. i 2. ove Odluke, ne mogu da ostvare:

- studenti Vojne ili Policijske akademije

- studenti koji su korisnici bilo koje druge stipendije

- studenti koji imaju status apsolventa

- studenti koji su u radnom odnosu

- studenti koji napuste školovanje

- studenti koji navrše 26 godina života.

Član 12

Donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Fonda za obrazovanje Smederevo ("Službeni list grada Smedereva", broj 13/2012), kao i sva pravna akta koja su doneta u skladu sa ovom Odlukom.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva", a primenjivaće se od 01. januara 2015. godine.